De beste gaming laptop

Als je serious gaming als hobby hebt, speel je nog steeds op een stilstaande pc, maar als je onderweg je favoriete titels niet wilt missen, kun je nauwelijks zonder een extra gaminglaptop. Bovenal, als het gaat om graphics, zijn normale laptops niet in staat om de nieuwste games in de hoogste resolutie soepel en soepel te spelen. De fabrikanten weten dit en hebben hun assortiment dienovereenkomstig uitgebreid. Er zijn nu dan ook veel game-laptops op de markt.

We hebben gekeken naar de huidige modellen. Het een of het ander zal versteld staan van de prijzen – tussen een goede 2.000 en meer dan 3.000 euro moet op tafel worden gelegd voor een goed gokboekje. Maar echte gamefans zijn het waard.

Mobiel Gamen

Zocken op de PC kan niet meer alleen met dikke desktopcomputers worden afgespeeld. Degenen die bereid zijn om dienovereenkomstig te investeren hebben nu een fatsoenlijke selectie van gaming-compatibele notebooks om uit te kiezen. De keuze van de juiste componenten speelt een nog grotere rol dan bij de klassieke PC-toren.

Upgraden is nauwelijks mogelijk met notebooks

Want waar belangrijke elementen zoals de grafische kaart of het moederbord indien nodig vervangen kunnen worden op het bureaublad, zien notebooks met upgrades er nogal traag uit. Maar laat maar – de huidige generatie van gaming notebooks biedt voldoende prestatiereserves om ervoor te zorgen dat de spellen de komende jaren nog steeds soepel verlopen.

Gaming laptops gratis top games van hun bureau ketenen. Wie in de tuin wil spelen of natuurlijk op LAN-party’s of zelfs e-sporttoernooien, vindt hier de perfecte oplossing.

Grafische prestaties: nieuwe technologieën voor de volgende stap in de grafische industrie

Vooral de combinatie van processor en ingebouwde grafische kaart speelt een doorslaggevende rol in de gamingsector. Intel en Nvidia zijn hier de tophonden, waarbij ook AMD zich langzaam een weg naar boven vecht. Intel’s Core i5 en Core i7 CPU’s van de Coffee Lake generatie vormen echter een solide basis voor het brengen van top titels op het scherm met fatsoenlijke snelheid in de meeste apparaten.

Meer bepalend voor de “gaming valuta” frames per seconde of ook “FPS” (frames per seconde) is nog steeds de grafische kaart. Als u er het meeste uit wilt halen, kunt u de huidige generatie grafische kaarten van Nvidia niet omzeilen. De kaarten van de Geforce RTX-20 serie, die gebaseerd zijn op de zogenaamde Turing architectuur, zijn momenteel bijna ongeëvenaard, niet alleen op de desktop, maar ook in notebooks.

In de notebooksector zijn met name de mobiele versies van de RTX 2060 en RTX 2070 Max-Q de nieuwste technieken. Maar zelfs de minder dure voorgangersmodellen van de Geforce GTX-10-serie bieden momenteel nog genoeg prestaties om veel huidige spellen in FullHD-resolutie schokvrij weer te geven. De RTX grafische kaarten bieden iets meer prestaties in directe vergelijking. Maar het wordt vooral interessant op dit punt met betrekking tot de opkomende technologieën, zoals raytracing en DLSS.

Raytracing en DLSS bepalen de toekomst

Terwijl pure 3D-graphics al een paar jaar enigszins stagneren, proberen de ontwikkelaars hun spellen realistischer te maken, vooral door gebruik te maken van licht- en schaduweffecten en reflecties. De verwachting is dat Raytracing in de toekomst een belangrijke rol zal spelen, omdat met deze technologie de lichtverdeling in een beeld en het pad van de lichtstralen veel realistischer kan worden berekend.

Een andere grote sprong voorwaarts wordt gemaakt door DLSS. Deze technologie verbetert met name het gladstrijken van de randen, waardoor een veel betere weergave op grote schermen met hoge resoluties mogelijk is. Op notebooks met FullHD-schermen speelt dit echter nog geen grote rol, want een significante verbetering is alleen merkbaar voor UHD en 4K-content. Degenen die hun gaming notebook willen aansluiten op een groot 4K-scherm moeten echter wel rekening houden met DLSS.

In 2020 biedt de RTX 2070 Max-Q meer dan genoeg prestaties voor gaming in Full HD-resolutie, zelfs voor huidige en toekomstige titels. Als u echter op zoek bent naar het ultieme op het gebied van mobiele grafische prestaties, dan moet u een notebook met het mobiele topmodel RTX 2080 hebben. Dienovereenkomstig uitgerust gaming laptops al breken de 3.000 euro mark.

Trouwens: Als u geïnteresseerd bent in de technologie, zal een actuele gaming notebook u ook voorzien van voldoende grafische prestaties voor het spelen met een VR-bril. Zowel onze favoriet als de alternatieven bieden voldoende middelen om via HTC Vive of Oculus Rift in een virtuele wereld te duiken.

VR is al mogelijk met sommige modellen

Over het algemeen profiteren niet alleen spellen van de enorme prestaties. Tot op zekere hoogte kunnen topnotebooks zoals onze favoriet ook veeleisende toepassingen, zoals videobewerking, met vlag en wimpel verwerken. Dus, als u een hoogopgeleide gaming notebook koopt, krijgt u ook een mobiel werkstation of zelfs een volwaardige vervanging van uw bureaublad.

Mobiele gamers kunnen zich ook verheugen op een andere ontwikkeling: dankzij een nieuw ontwerp met de naam “Max-Q” van Nvidia kunnen hun high-end grafische kaarten worden geïnstalleerd in slanke behuizingen met een dikte van slechts 1,8 centimeter – dit was in het verleden ondenkbaar vanwege de warmteontwikkeling. Als je veel onderweg bent, hoef je niet meer met zware game-laptops te sjouwen.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen laptops:

 1. favorietli-thumbnail
  LENOVO LEGION Y540
  De 17,3 inch Lenovo Legion Y540-17IRH 81Q4001CMH is een gaming laptop met NVIDIA GeForce RTX 2060 videokaart. Daarmee speel je Call of Duty Modern Warfare zonder problemen. Terwijl je in de multiplayer lobby met je vrienden zit, open je zonder problemen programma’s als OBS en Discord op de achtergrond. Deze Lenovo Legion heeft namelijk 16 GB RAM, waardoor je zonder problemen meerdere programma’s op de achtergrond draait.

 2. li-thumbnail
  MSI GF63 9SC-203NL
  Met de MSI GF63 9SC-203NL speel je games als Fortnite op hoge instellingen. De NVIDIA GeForce GTX 1650 Max Q videokaart zorgt voor vloeiende beelden tijdens het gamen of renderen van video projecten. Het 16 GB werkgeheugen heeft genoeg rekenkracht om tegelijkertijd video’s te bewerken, muziek te streamen en te surfen op internet. Door de dunne randen om het scherm is de behuizing compacter.

 3. li-thumbnail
  HP OMEN 15-DC1970ND
  Op de 15,6 inch HP OMEN 15-dc1970nd ga jij de digitale strijd aan in games als Battlefield V en Counter-Strike: Global Offensive. Deze gaming laptop heeft namelijk een RTX 2060 videokaart, waarmee deze games zonder problemen op ultra instellingen draaien. Omdat het scherm een ververssnelheid van 144 hertz heeft, voelen zaken zoals mikken in shooters vloeiender aan.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

26% KORTING
14% KORTING
19% KORTING
15% KORTING

FAVORIET

Lenovo Legion Y540

Adviesprijs

1599,-

86.995 andere kochten dit product

De 17,3 inch Lenovo Legion Y540-17IRH 81Q4001CMH is een gaming laptop met NVIDIA GeForce RTX 2060 videokaart. Daarmee speel je Call of Duty Modern Warfare zonder problemen. Terwijl je in de multiplayer lobby met je vrienden zit, open je zonder problemen programma’s als OBS en Discord op de achtergrond. Deze Lenovo Legion heeft namelijk 16 GB RAM, waardoor je zonder problemen meerdere programma’s op de achtergrond draait. Het scherm heeft een verversingssnelheid van 144 hertz. Hierdoor worden bewegingen vloeiender weergegeven dan op bijvoorbeeld een 60 hertz scherm. Hiermee mik je eenvoudiger op tegenstanders, waardoor je een voordeel bij online shooters hebt. Met de 1 TB SSD heb je genoeg ruimte voor een groot deel van jouw games collectie.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Prijs kwaliteit zit goed”

Deze laptop is ideaal voor het spelen van al mijn games. Ik heb deze laptop gekozen omdat ik ook een degelijke laptop nodig had met goede specificaties voor mijn studie. Tot nu toe bevalt hij geweldig. Nog geen klachten gehad. Al mijn games draaien op hoge fps bij de hoogste instellingen.

Duy Pin Luo

In onze review van het Lenovo Legioen Y540-15IRH waren er al subtiele verbeteringen aan de koffer, een krachtiger koelsysteem en de meer performante hardware in vergelijking met het vorige Legioen Y530 model. Er is gebruik gemaakt van de maximale configuratie van de Legion Y540, die bestaat uit 16 GB RAM, een 1 TB SSD en 2 TB HDD, alsmede een Intel Core i7-9750H en een Nvidia GeForce RTX 2060.

Ons huidige testmodel behoudt de CPU en 16 GB RAM, maar biedt alleen een 512 GB SSD en een Nvidia GeForce GTX 1660 Ti. Deze mediumconfiguratie is beschikbaar voor ongeveer 1.400 euro, maar de prijs kan ook worden verlaagd naar minder dan 1.000 euro met een Core i5-9300H en minder geheugen.

Naast het voorgaande model en de Legion Y540 met RTX 2060, zal de Lenovo notebook zich ook vergelijken met andere gaming laptops in deze prijsklasse. Dit zijn onder andere de ASUS ROG Strix G GL531GV, CUK Model Z en het HP Gaming Paviljoen 15. Onder elke tabel kunnen nog meer notebooks uit onze database worden toegevoegd ter vergelijking.

Gebruikers in het Lenovo Legioen Y540 hebben Bluetooth 5.0 en WLAN beschikbaar voor draadloze verbindingen. Deze laatste maakt ook gebruik van de snelle 802.11 ac standaard met 2×2 MIMO-antenne technologie. Zo bereikt het Legioen Y540 619 MBit/s in onze test in de dataontvangst en 630 MBit/s in de dataoverdracht. Beide waarden zijn zeer goed en volstaan voor een plaatsing in het midden van ons testveld.

De levering van de Legion Y540 omvat alleen de gaming notebook zelf en een 230 Watt voeding. Gebruikers kunnen ook algemene accessoires voor notebooks kopen via de website van de fabrikant, waarbij ook tassen en rugzakken met het Legioen-logo beschikbaar zijn.

De onderzijde van het Legioen Y540 kan met een beetje handigheid worden verwijderd als alle bijbehorende schroeven zijn losgedraaid. Daarna is de toegang tot de binnenste componenten gratis. Hier kan het hoofdgeheugen worden uitgewisseld, kan een extra SATA-schijf worden geplaatst in een 2,5-inch bay en kan de SSD worden vervangen. Gebruikers moeten echter voorzichtig zijn met het openen ervan, omdat anders verschillende plastic nokken kunnen afbreken.

Lenovo biedt kopers van het Legioen Y540-15IRH een garantieperiode van 24 maanden. Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden in onze FAQ “Garantie, garantie, recht op teruggave”.

De Lenovo Legioen Y540-15IRH kan worden omschreven als een mid-range gaming notebook. De beschikbare hardware kan de meeste huidige games in FullHD draaien, waarbij gebruikers de keuze hebben tussen de Nvidia GPU’s GeForce GTX 1650, GTX 1660 Ti en RTX 2060. De massa-opslagapparatuur kan worden geconfigureerd met een SSD met maximaal 1 TB en een HDD met maximaal 2 TB. Een Intel Core i7-9750H, zoals in ons testmodel, en een Intel Core i5-9300H zijn ook beschikbaar als CPU.

Intel’s Core i7-9750H is een zes-core CPU met een basisklok van 2,6 GHz. De turboklok varieert afhankelijk van het aantal kernen dat gelijktijdig wordt gebruikt. Twee kernen kunnen tot 4,5 GHz bereiken, terwijl de CPU slechts 4 GHz bereikt bij volle belasting met alle kernen. Hoe lang de turboklok kan worden gehandhaafd is afhankelijk van het geïnstalleerde koelsysteem.

Kopers van het Lenovo Legioen Y540 met Nvidia GeForce GTX 1660 Ti krijgen een krachtige game-notitieboekje dat alle huidige titels soepel kan uitvoeren. Gebruikers moeten zich echter beperken tot FullHD en geen belang hechten aan functies als raytracing. De prestaties liggen op het middenveld en de koeling kan dit over een langere periode in stand houden. Daarnaast zijn er goede onderhoudsmogelijkheden en een 2,5 inch-baai, die het mogelijk maakt om achteraf grote massa-opslagapparaten te installeren.

Dat de levensduur van de batterij erg kort blijkt te zijn door de constant actieve GTX 1660 Ti had echter niet nodig moeten zijn. De eenvoudige activering van de geïntegreerde GPU in het BIOS zorgt voor een aanzienlijke verhoging van het uithoudingsvermogen, wat misschien een beetje onpraktisch is voor technisch onervaren gebruikers. Gezien de prijs en andere kenmerken is de Lenovo Legioen Y540 zeker een aanbeveling waard.

GOEDE KEUZE

MSI GF63 9SC-203NL

Adviesprijs

1299,-

91.888 andere kochten dit product

Met de MSI GF63 9SC-203NL speel je games als Fortnite op hoge instellingen. De NVIDIA GeForce GTX 1650 Max Q videokaart zorgt voor vloeiende beelden tijdens het gamen of renderen van video projecten. Het 16 GB werkgeheugen heeft genoeg rekenkracht om tegelijkertijd video’s te bewerken, muziek te streamen en te surfen op internet. Door de dunne randen om het scherm is de behuizing compacter. Daarnaast weegt de GF63 slechts 1,86 kilogram waardoor je hem makkelijk meeneemt. Het rood verlichte aluminium toetsenbord ziet er niet alleen mooi uit, maar zorgt er ook voor dat je in het donker de juiste toetsen vindt. Levels laden binnen enkele seconden via de 256 GB SSD. Muziek, films en andere bestanden bewaar je op de 1 TB HDD.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Als je het ontwerp van de MSI GS65 Stealth Thin hebt bewonderd maar de prijs niet zou kraken, dan heb je alle reden om naar de MSI GF63 Thin te kijken. Onze review unit is praktisch een carbon copy van de GS65 Stealth, en dat is prima voor ons, want die gaming laptop is een briljant stukje design. Net als zijn high-end broer en zus heeft deze gaming notebook een 82% scherm/lichaamsverhouding met bezels van slechts 4,9mm, dat wil zeggen dat je een 15,6-inch display hebt in een 14-inch frame.

Op dezelfde manier delen beide laptops een grotendeels identieke lay-out van de lichaamslijnen en de plaatsing van het toetsenbord en het trackpad. De enige manier om ze uit elkaar te houden, in ieder geval visueel, is dat de MSI GF63 een gewaagde gamer zwart met rode kleurafwerking draagt, terwijl het model van vorig jaar een beetje tam was in de kleuren.

Het grootste deel van het chassis is gemaakt van metaal, met uitzondering van het bodempaneel dat een mix is van plastic en metaal – MSI beweert dat deze aanpak het systeem wat variatie geeft in gevoel en uitstraling. Al met al voelt de MSI GF63 9SC-203NL aan als een medley van MSI’s huidige vlaggenschip en de uitgaande MSI GS63VR Stealth Pro van vorig jaar.

De MSI GF63 heeft bijna alle USB-poorten die je nodig hebt om al je apparaten en randapparatuur aan te sluiten. Aan de linkerzijde bevindt zich een USB 3.2 Type-A-poort, naast een centrale voedingsingang. De rechterkant heeft nog twee USB 3.2 poorten, een USB Type-C poort (ondersteunt Thunderbolt 3 niet). Andere poorten zijn een Ethernet-poort voor bekabelde internetverbindingen en aparte microfoon- en hoofdtelefoonaansluitingen, voor het geval u een professionele microfoon wilt aansluiten. Voor videoverbinding heeft u naast de USB-C-poort een HDMI-poort voor aansluiting op externe beeldschermen.

Op de MSI GF6 heeft u een gedetailleerd 15,6-inch, 1080p scherm, maar ik zou alleen willen dat het helderder en kleurrijker was. Bij het bekijken van BBC’s Seven World’s One Planet zijn alle scènes duidelijk en rijk, maar de scènes zijn een beetje moeilijk te onderscheiden van donkere scènes. Positief is dat het beeld er bij het bekijken van de Afrika-trailer scherp en helder uitzag. MSI slaagt erin om een 82% scherm/lichaamsverhouding te bereiken met bezels die slechts 4.9mm breed zijn, en dat is indrukwekkend.

Zelfs nog steeds behoudt MSI een normale webcampositie met een behoorlijke resolutie van 720p, maar dan wel terug naar dat scherm. Er zijn echter geen Windows Hello gezichtsherkenningstechnologie in de webcam ingebouwd, maar met het verversen van het scherm op 60Hz en in-plane switching (IPS) technologie, maakt dit scherm moderne games zoals Warhammer: Vermintide 2 ziet er gewoonweg subliem uit, met weinig tot geen scheuren in het scherm bij het om de hoek slaan.

Onder de gaming laptops die we hebben beoordeeld, heeft MSI altijd het beste toetsenbord. De feedback van het SteelSeries-toetsenbord is uitstekend, en het reizen met de toetsen is geweldig met een comfortabel gevoel. Het is hetzelfde toetsenbord in de GF62, die we toejuichten voor minder toetsgeluiden en een stevige bouw.

Dat gezegd hebbende, MSI biedt de gamer vriendelijke toetsenborden voor laptops, en blijven ze uit te breiden, zelfs tot de budgetlijnen. Het enige wat ze tegenhoudt is het gebrek aan RGB-verlichting en de gemene esthetiek van het gebruik van rode verf op de zijkanten van de toetsen. Het hele thema is beperkt tot rode kleur, wat misschien niet is wat we allemaal willen. Terwijl we een verrassend robuust toetsenbord hebben voor de prijs, is het touchpad een heel ander verhaal. Met een afmeting van 10,8 bij 6 cm is het naar mijn smaak klein.

Het gebruikt een gladde kunststof, net als de rest van het klavierdek, en ziet er fatsoenlijk genoeg uit. De respons is redelijk goed, zonder dat de cursor overslaat, zelfs met snelle gebaren en de twee knoppen aan de onderkant hebben hetzelfde stijve gevoel als die van zijn voorganger. Toch voelt het goedkoop aan en je zou je kunnen afvragen of ze het echt in het systeem wilden hebben of dat het een nabeschouwing was.

Onze MSI GF63 9SC-203NL review unit komt met wat serieuze power voor de prijs. De bron van de uitstekende prestaties is een Intel Core i5-9300H CPU, 512GB SSD en 16GB RAM. Dankzij die midrange componenten zal de GF63 geen enkel probleem vormen wanneer je een dozijn Chrome browsertabbladen laadt, waarvan er vier 1080p YouTube video’s afspelen terwijl er twee stream HD Twitch streams worden gestreamd. Als u iets nodig heeft voor het maken van media zoals video/beeldbewerking als u niet speelt, dan is deze notebook een perfecte keuze.

Hoewel het niet beter is dan een budget-gaming desktop in prestaties, komt MSI’s GF63 Thin 9SC-614 dichter bij elke andere laptop in zijn prijsklasse – en overtreft wat duurdere gaming desktops in prestaties. De echte spelscores zijn indrukwekkend, dankzij de GeForce 1650 grafische kaart van Nvidia met 4GB DDR5.

Het spelen van Overwatch op hoge instellingen bij 1080p levert een consistente 136FPS op. Grafische intensieve moderne titels zoals Far Cry 5 en Shadow of the Tomb Raider zullen een beetje meer een uitdaging blijken te zijn voor de machine, met een score van respectievelijk 51 en 47 FPS bij 1080p hoge instellingen. Je wilt misschien wat lagere instellingen voor dit soort games, maar de rest van je oudere gamebibliotheek kan worden gespeeld op 1080p met 60 FPS of hoger.

Het geeft je geen glorieuze 60 FPS op die nieuwe titels zoals Assassin’s Creed Odyssey, maar de GF63 doet het geweldig genoeg gezien het prijspunt. Als je het niet erg vindt om een paar grafische instellingen aan te passen of te spelen op 720p, biedt deze laptop meer dan genoeg kracht voor casual gaming.

Goedkoper gaan dan dit zou waarschijnlijk betekenen dat geïntegreerde graphics waar je zou moeten elke vorm van speelbare framerate vaarwel te kussen op die moderne games. Aan de andere kant, als je zak het toelaat, zal het hoger gaan dan dit prijspunt je betere prestaties geven op moderne titels, meer opslagruimte, een verdubbeling van het geheugen en nog meer premium looks. We kijken naar iets als de MSI GF63 Thin 9SC-066 met een 144Hz verversingssnelheid, een intel Core i7-8750H CPU, 16GB RAM en Nvidia’s vlaggenschip GTX 1650 grafische kaart.

GOEDE KEUZE

HP OMEN 15-dc1970nd

Adviesprijs

2199,-

61.744 andere kochten dit product

Op de 15,6 inch HP OMEN 15-dc1970nd ga jij de digitale strijd aan in games als Battlefield V en Counter-Strike: Global Offensive. Deze gaming laptop heeft namelijk een RTX 2060 videokaart, waarmee deze games zonder problemen op ultra instellingen draaien. Omdat het scherm een ververssnelheid van 144 hertz heeft, voelen zaken zoals mikken in shooters vloeiender aan. Hierdoor heb jij net wat meer voordeel ten opzichte van tegenstanders die een minder snel scherm hebben. Deze HP Omen heeft twee schijven, namelijk een 512 GB SSD en een 1 TB HDD. Hiermee heb je genoeg opslagruimte voor een groot deel van jouw gamescollectie. Met 16 GB RAM draai je tijdens het gamen programma’s als OBS en Discord op de achtergrond.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De HP Omen 15 is met zijn huidige ontwerp sinds medio vorig jaar verkrijgbaar. We konden de HP Omen direct bij de lancering testen en waren niet in de laatste plaats onder de indruk van de goede prijs-prestatieverhouding. Deze trend zette zich ook voort in onze review van de HP Omen 15-dc0015ng, waarbij beide gaming notebooks opvallen door een gematigde weergave.

In ons huidige testmodel van de HP Omen 15 hebben we weer gebruik gemaakt van een 144 Hz paneel, dat wordt aangedreven door een Nvidia GeForce RTX 2070 Max-Q. Intel’s Core i7-8750H en 16 GB RAM zorgen voor een soepele werking van het systeem. Het besturingssysteem is geïnstalleerd op een 256 GB SSD en een HDD van 1 TB biedt voldoende ruimte voor het installeren van games.

Met een prijs van ongeveer 2.000 euro is de HP Omen 15 niet langer een goedkoop apparaat, maar moet nog steeds worden vergeleken met een aantal concurrerende apparaten. In deze review zullen we daarom niet alleen de HP gaming laptop vergelijken met de nog beschikbare, maar ondertussen beduidend goedkopere HP Omen 15-dc0015ng, maar ook met de concurrerende notebooks Aorus 15 X9, Alienware m15 P79F en Dell G5 15 5590. Onder elke tabel kunnen nog meer notebooks uit onze database worden toegevoegd ter vergelijking.

Omdat de zaak en de connectiviteit niet zijn veranderd, verwijzen we naar de HP Omen review voor een gedetailleerde beschouwing van deze punten.

De HP Omen 15 kan netwerkverbindingen tot stand brengen via GigabitLAN en WLAN met de standaarden 802.11 a, b, g, n en ac. De 2×2 MIMO-antennetechnologie maakt zeer snelle gegevensoverdrachtsnelheden mogelijk die vergelijkbaar zijn met die van vergelijkbare apparaten. De verschillen tussen de individuele HP Omen 15 modellen kunnen echter ongeveer 50 MBit/s zijn, zoals onze test aantoont. Dit geldt zowel voor onze test voor het ontvangen als voor het verzenden van gegevens.

De HP Omen 15 heeft geen onderhoudsflappen. De gebruiker kan de bodemplaat echter met enige vaardigheid verwijderen nadat hij alle schroeven van de bodem heeft verwijderd. Daarna is toegang tot werk en massaopslag mogelijk, die eenvoudig kan worden uitgewisseld of uitgebreid. In ons huidige testmodel is slechts één enkele RAM-module geïnstalleerd, waardoor de tweede modulengleuf vrij is.

Intel’s Core i7-8750H is een processor die gebaseerd is op de Coffee Lake architectuur, waarvan de zes kernen tot 12 draden tegelijk kunnen verwerken. De kloksnelheden liggen tussen 2,2 en 4,1 GHz, waarbij de turboklok slechts kortstondig kan worden aangehouden. Hoe lang de HP Omen 15 op hogere frequenties werkt, hangt grotendeels af van het geïnstalleerde koelsysteem.

Onze Cinebench R15 duurtest laat zien dat de prestaties slechts kortstondig op een hoog niveau zijn. Daarna dalen de resultaten snel, maar blijven ze op een constant niveau met lichte schommelingen. In vergelijking met de andere apparaten in ons testveld kan de HP Omen 15 de eerste plaats in single-core prestaties veiligstellen. Concurrerende apparaten, zoals de Dell G5 15 5590 en de Alienware m15 P79F kunnen ongeveer 10 procent betere tarieven in multi-core prestaties bereiken.

De HP Omen 15 bewijst in onze test een solide gaming notebook te zijn. De sterke punten van de voorgaande modellen blijven behouden en worden door de hardware-upgrade enigszins uitgebreid. Het is ook niet zo luid als sommige gaming laptops van andere fabrikanten onder belasting. De onderhoudsmogelijkheden zijn in principe goed, maar het optillen van de bodemplaat kan voor leken niet geheel ongecompliceerd blijken te zijn. Wie deze hindernis overwint, krijgt toegang tot RAM en massa-opslag, waarbij deze laatste zeer veelzijdig blijkt te zijn als combinatie van een M.2 SSD en een SATA-harddisk.

Er blijven echter zwakke punten bestaan, die vooral betrekking hebben op de levensduur van de batterij en het display. Deze laatste toont zich met een gemiddeld goede helderheid, maar biedt slechts weinig contrast en een verhoogde zwartwaarde. Het 144 Hz-paneel en het afzien van PWM geven echter een zeer stabiel beeld. De Omen 15-dc1303ng moet vrij snel weer worden aangesloten op een lader met een levensduur van iets meer dan drie uur, maar dit mag de aankoopbeslissing slechts zelden negatief beïnvloeden.

(Visited 889 times, 2 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *