De beste professionele compactcamera’s

De beste camera van hobbyfotografen tot professionals 

De deskundige compacte DSLR’s doen u ze vergeten in een tas of zak, altijd aanwezig, klaar om te worden getrokken met optimale beeldkwaliteit. Hier is onze selectie van de beste deskundige compactcamera’s.

Te omvangrijk en zwaar, SLR’s en hybriden kunnen lastig zijn om dagelijks mee te nemen. Compacte digitale camera’s (DSLR’s) zijn met hun kleiner formaat en lichter gewicht ideaal voor dagelijks gebruik. Klein en onopvallend, ze zijn er altijd. De kwestie van de beeldkwaliteit blijft bestaan! De meeste smartphones hebben correcte fotofuncties en nemen vaak de plaats in van een digitale camera.

Om de telefoonindringer tegen te gaan, hebben de merken deskundige compacte apparaten ontwikkeld. In staat om te concurreren op het gebied van beeldkwaliteit en reactievermogen met sommige spiegelreflexcamera’s en hybriden, hebben ze hun publiek gevonden. Snelheid en mooie beelden in ergonomische, ruimtebesparende koffers. Het is een recept dat in het oog springt. Als je echter in zo’n camera wilt investeren, moet je er iets meer geld in stoppen dan in een traditionele compactcamera.
Ons advies voor het kiezen van het juiste apparaat

Met welk doel?

De sleutel tot het vinden van de juiste camera is om te bepalen waarvoor je hem gebruikt. Dit is absoluut fundamenteel, of u nu kiest voor een spiegelreflexcamera, een compacte of een hybride. Je moet je afvragen welke foto’s je wilt maken (portretten, landschappen, wilde dieren, sport, nachtopnames…) Voor snel bewegende onderwerpen heb je een snelle burst nodig in combinatie met een goede autofocus. Voor opnamen ’s nachts of bij weinig licht, een lichaam met een zo groot mogelijke sensor. Hetzelfde geldt voor portretten, maar je hebt ook een groothoeklens nodig, omdat je dan gemakkelijker een mooie achtergrondvervaging kunt krijgen. Voor landschapsfoto’s heb je een lens met een korte brandpuntsafstand nodig om een grote beeldhoek te krijgen. Kijk voor video naar de bijsnijfactor om te zien of de camera de groothoek behoudt of dat er wordt ingezoomd als je fotografeert. Merk op dat de standaarddefinitie vandaag de dag 4K30p is.

Welke sensorgrootte?

U zult het begrepen hebben, onder de belangrijkste kenmerken om een goede keuze te maken, is er de grootte van de sensor van de camera. Weet dat hoe groter de sensor zal zijn, hoe krachtiger het lichaam zal zijn bij weinig licht, hoe eenvoudiger het zal zijn om een brede hoek te hebben, hoe meer de scherptediepte kort kan zijn (achtergrondonscherpte) en hoe meer pixels er in kunnen worden gezet. Aan de andere kant zal de prijs ook hoger zijn. Er zijn veel verschillende sensorafmetingen, waaronder full-frame of full-frame (24 x 36 mm), APS-C (ca. 15,7 x 23,6 mm), Micro 4/3 (ca. 13 x 17,3 mm) of 1-inch diagonaal (ca. 8,8 x 13,2 mm), het meest voorkomende formaat op compacts, maar er zijn ook modellen met Micro 4/3 sensoren en een paar zeldzame APS-C en Full Frame sensoren. Doe echter geen moeite met de sensordefinitie (uitgedrukt in megapixels). Tegenwoordig bereiken we meer dan voldoende definities op alle apparaten.

Wat zijn de criteria voor een snel apparaat?

Het reactievermogen van het apparaat is ook van cruciaal belang. Als het te lang duurt om je camera aan te zetten, scherp te stellen en te fotograferen, dan mis je een aantal geweldige beelden… Zorg ervoor dat je een camera kiest met snelle autofocus, veel collimatoren (de punten waarmee je het scherptegebied in het beeld kunt selecteren), een krachtige processor zodat je beelden snel aan elkaar kunt ketenen en kunt genieten van een snelle, duurzame burst. Er zijn twee dingen die je moet weten over de burst rate: de burst rate, uitgedrukt in fps (frames per seconde) of vps (frames per seconde), en het buffergeheugen, dat is het totale aantal beelden dat kan worden vastgelegd voordat de camera vol is. Een goede algemene ergonomie bespaart ook tijd, de aanwezigheid van een aanraakscherm voor het scherpstellen door middel van aanraking (als het instelbaar is, is het nog beter), snelkoppelingen, belichtingsregelwieltjes, zelfs een scherpstelring zijn allemaal kleine elementen die u kunnen helpen voorkomen dat u het beslissende moment van de scène die zich onder uw lens afspeelt, mist. Tot slot is het hebben van een draadloze verbinding om je foto’s in een oogwenk naar je smartphone over te brengen tegenwoordig een must.

Welke lens?

Met een compactcamera kun je niet van lens wisselen zoals met een spiegelreflexcamera of hybride. De lens is dus erg belangrijk bij de keuze van uw expert compact. Kijk naar het brandpuntsbereik, uitgedrukt in millimeters, waardoor u het zoombereik van de camera kunt bereiken. Zo biedt de Sony RX100 VI een bereik van 24 tot 200 mm, wat overeenkomt met een 8,3-voudige vergroting. Het andere zeer belangrijke punt is de opening van het diafragma. Hoe meer je het diafragma kunt openen, hoe meer licht je binnen kunt laten (handig als er weinig licht is), en hoe meer je in staat bent om een ondiepe diepte te hebben, dus een waas op de achtergrond. Om het voorbeeld van de Sony RX100 VI te nemen, biedt de lens een maximaal diafragma van f/2.8 bij een brandpuntsafstand van 24mm, en f/4.5 bij 200mm. Let op, hoe kleiner het getal na de f/ is, hoe groter het diafragma. f/2.8 is dus een groter diafragma dan f/4.5. Tot slot bevatten sommige lenzen een stabilisatiesysteem, wat een belangrijk voordeel is.
Stabilisatie, met welk doel?

Een goed stabilisatiesysteem is essentieel wanneer u veel inzoomt en wanneer u fotografeert. Bovendien verbetert het ook de prestaties bij weinig licht, omdat u zich een lagere sluitertijd kunt veroorloven. Op compacts, sensor stabilisatiepunt zoals op sommige hybriden, zult u tevreden moeten zijn met een optische stabilisatie (die al goed is), controleer of de lens van het model dat u wilt is uitgerust met het. Anders zijn er accessoires beschikbaar om dit gebrek te compenseren.

Welke zoeker?

In tegenstelling tot reflex- en hybride camera’s hebben compactcamera’s, al dan niet deskundig, niet altijd een zoeker. Dit is zeer praktisch, vooral als er zonlicht is, maar houd de beelddefinitie, die zo hoog mogelijk moet zijn (meer dan 2MP), en de verversingssnelheid in de gaten. Maar vooral, kies een camera met een OLED-zoeker, dit zou geen probleem moeten zijn, deze technologie is nu standaard op de markt.
Welke verbinding?

Let op de aansluiting, vandaag de dag kunnen de meeste compacten, zo niet alle, worden opgeladen via USB zoals smartphones, een USB-C-poort is een pluspunt. Een HDMI-poort kan ook nuttig zijn, en bovenal is het hebben van microfoon- en hoofdtelefoonpoorten bijna onmisbaar als u van plan bent om video te maken. Voor de opslag zal het apparaat u toelaten een SD-kaart te gebruiken, de compatibele snelheidsklassen (U3, U10, V60, V90…) en BUS (UHS-I of UHS-II) in acht te nemen. De levensduur van de batterij wordt uitgedrukt als het aantal opnamen dat met een volledige lading is gemaakt. Wees u ervan bewust dat compactcamera’s een kortere batterijlevensduur hebben dan spiegelreflexcamera’s, omdat ze meer elektronica hebben en dus veel meer energie verbruiken om te werken.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen camera’s:

 1. favorietli-thumbnail
  SONY CYBERSHOT DSC-RX100 VI
  Met het grote zoombereik van 24-200mm biedt de Sony RX100 VI uitgebreide mogelijkheden tijdens het fotograferen. Je brengt zowel onderwerpen van dichtbij als veraf helder in beeld.

 2. li-thumbnail
  LEICA Q2
  Haal het meeste uit je foto’s met de Leica Q2 compactcamera voor straat-, landschaps- en portretfotografie. Deze full frame compactcamera beschikt over 47,3 megapixel en een lichtgevoelig diafragma van f/1.7.

 3. li-thumbnail
  PANASONIC LUMIX DC-LX100 II
  De Panasonic Lumix DMC-LX100 II is een compactcamera voor gevorderde fotografen die graag op pad zijn. Dankzij de grote Micro Four Thirds sensor maak je gedetailleerde foto’s.

 4. li-thumbnail
  PANASONIC LUMIX DC-TZ200
  Met de lichtgewicht Panasonic DC-TZ200 maak je haarscherpe beelden van jouw favoriete vakantiemomenten. De camera beschikt over een 20,1 megapixel lens met 15x optische zoom.

 5. li-thumbnail
  SONY CYBERSHOT DSC-RX100
  De Sony CyberShot DSC-RX100 mag er dan bescheiden uit zien, zijn specificaties liegen er niet om. Ondanks het compacte formaat heb je namelijk een BSI CMOS-sensor van 1 inch tot je beschikking.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”206″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Sony Cybershot DSC-RX100 VI

Adviesprijs

1099,-

blank

13.148 andere kochten dit product

Met het grote zoombereik van 24-200mm biedt de Sony RX100 VI uitgebreide mogelijkheden tijdens het fotograferen. Je brengt zowel onderwerpen van dichtbij als veraf helder in beeld. Dankzij de Optical SteadyShot wordt bewegingsonscherpte verminderd. Hierdoor blijft je foto helder wanneer je uit de hand fotografeert en volledig inzoomt. Wil je graag vloggen? Dat doe je met deze compactcamera in 4K kwaliteit. Je neemt zo gedetailleerde videobeelden op. Met het kantelbare LCD scherm zie je wat je filmt. Door het snelle autofocussysteem zijn zowel je foto’s als je video’s scherp. In continu opname leg je snelle acties vast met 24 frames per seconde. De camera detecteert je onderwerp, waardoor je nauwkeurig scherpstelt. Ook wanneer je onderwerp in beweging is.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

“Toptoestel dat helemaal aan mijn wensen voldoet”

Ik ben heel erg blij met het gebruiksgemak. Ik leer snel hoe ik de door mij gewenste foto’s kan maken. Ik moet wennen aan het formaat, voor mij is het een heel klein toestel.

Jaimy Valk
Het is de terugkeer van de koning van de deskundige compacten. Terwijl de 6e generatie RX100 de uitstekende 1-inch 20.1MP sensor van zijn voorganger behoudt, krijgt hij een handige 24-200mm zoom die hem veelzijdiger maakt en de Lumix TZ200 (een beetje) laat kietelen. Dit gaat echter ten koste van de helderheid van de optiek, die maximaal bij f/2.8 kan openen terwijl de RX100 V bij f/1.8 opent. Afgezien daarvan en de komst van het touchscreen (dat toch al onderbenut is) verandert er weinig. Het is een beetje jammer omdat de ergonomie nog steeds kan worden verbeterd, de menu’s nog steeds te dicht zijn en er geen sprake is van tropicalisatie. Oh ja, de prijs is veranderd, hij is hoger… Maar wat iemand ook zegt, de RX100 VI biedt nog steeds de beste beeldkwaliteit in dit marktsegment en behoudt zo zijn plaats op de troon. Goed gedaan Sony.

LUXE KEUZE

Leica Q2

Leica Q2

Adviesprijs

5075,-

blank

18.332 andere kochten dit product

Haal het meeste uit je foto’s met de Leica Q2 compactcamera voor straat-, landschaps- en portretfotografie. Deze full frame compactcamera beschikt over 47,3 megapixel en een lichtgevoelig diafragma van f/1.7. Met dit vaste diafragma maak je ook in slechte lichtomstandigheden foto’s van optimale beeldkwaliteit. Filmen doe je in 4K videokwaliteit en beelden bekijk je terug op het lcd touchscreen. Dankzij de snelle autofocus stel je een onderwerp scherp in minder dan 0,15 seconden. Daarnaast leg je sportmomenten vast met 10 frames per seconde. Via de ingebouwde wifi en bluetooth stuur je foto’s en video’s naar je smartapparaat of bedien de camera op afstand. De Leica Q2 is water- en stofbestendig waardoor je hem gebruikt in alle weersomstandigheden.

Bekijk prijs bij coolblue

De Leica Q2 is duur, extreem duur, maar het is een van de weinige compactcamera’s met een grote volformaat sensor, met alle voordelen, vooral op het gebied van gevoeligheid, die dit met zich meebrengt. Het is net zo goed te bekritiseren voor het gebrek aan houvast of het feit dat de 35mm brandpuntsafstand vastligt. Maar laten we duidelijk zijn, als je het stratosferische prijskaartje verteert, zul je merken dat de Leica Q gewoonweg subliem, uiterst efficiënt en robuust is.

GOEDE KEUZE

Panasonic Lumix DC-LX100 II

Adviesprijs

789,-

31.532 andere kochten dit product

De Panasonic Lumix DMC-LX100 II is een compactcamera voor gevorderde fotografen die graag op pad zijn. Dankzij de grote Micro Four Thirds sensor maak je gedetailleerde foto’s. De sensor vangt veel licht, waardoor je op donkere locaties heldere opnames maakt. Door de optische zoom van 3,1x heb je een bereik van groothoek tot telezoom. Je maakt hier onder andere landschaps-, portret-, macro- en straatfoto’s mee. Met de live viewfinder bepaal je eenvoudig het kader. Je creëert een natuurlijke bokeh met het diafragma van f/1.7 tot f/2.8. Hierdoor komt je onderwerp los van de achtergrond. Filmen doe je in 4K kwaliteit, wat gedetailleerde beelden oplevert. Met de instelringen en -knoppen of het touchscreen bepaal je zelf de instellingen van de camera. Dit geeft je creatieve vrijheid tijdens het fotograferen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Met zijn 17MP sensor in een 4/3 formaat groter dan veel concurrenten, produceert de Panasonic Lumix LX100 II prachtige foto’s, zelfs bij hoge gevoeligheid. Met een beeldkwaliteit die vergelijkbaar is met die van de hybriden van het merk, bevat deze expert compact met een bijna voorbeeldige afwerking (het ontbreekt aan waterdichtheid) een lens met een groot diafragma (f/1.7-2.8) die, hoewel beperkt tot een x3 zoom, een mooie helderheid en zeer mooie achtergrondonscherpte biedt. Bovendien zijn de fysieke instellingen zeer compleet, sommige toetsen kunnen zelfs worden aangepast en de camera heeft een handig maar niet-directioneel aanraakscherm. De afwezigheid van een flitser en hoofdtelefoon- en microfoonaansluiting is ook betreurenswaardig, maar de prestaties van de LX100 II zijn desondanks uitstekend. Een camera voor ervaren en veeleisende fotografen.

GOEDE KEUZE

Panasonic Lumix DC-TZ200

Adviesprijs

605,-

35.131 andere kochten dit product

Met de lichtgewicht Panasonic DC-TZ200 maak je haarscherpe beelden van jouw favoriete vakantiemomenten. De camera beschikt over een 20,1 megapixel lens met 15x optische zoom. Hiermee maak je gedetailleerde foto’s in hoge kwaliteit. Dankzij de beeldstabilisatie wordt bewegingsonscherpte verminderd. De 24mm groothoek Leica lens heeft een groot bereik, waardoor je zowel weidse landschappen als meer gedetailleerde foto’s maakt. Naast fotograferen, schiet je met de camera filmbeelden in 4K kwaliteit. Zo creëer je een blijvende herinnering die je later herbeleeft. Via het touchscreen bedien je de camera, bijvoorbeeld om verbinding te maken met wifi of bluetooth. Jij deelt direct jouw foto’s en filmpjes op social media.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue
In het expert compact segment biedt Panasonic een originele en zeer efficiënte camera, de TZ200, uitgerust met een one-inch sensor die zeer mooie beelden produceert en vooral een indrukwekkende 15x zoom. Een technisch hoogstandje voor een camera van dit formaat, wat hem tot een onverslaanbare allrounder maakt en een must-have in zijn klasse. Vol met functies en instellingen (een beetje te veel voor beginners), hebben we niet veel te verwijten aan de opvolger van de reeds zeer goede TZ100, met uitzondering van de afwezigheid van een draaibaar LCD-scherm, het kleine verlies aan helderheid veroorzaakt door de krachtige zoom en de niet-tropische afwerking. Desondanks blijft de TZ200 een uitstekende camera. Als je het benodigde budget hebt, kun je er zonder angst voor gaan.

GOEDE KEUZE

Sony CyberShot DSC-RX100

Adviesprijs

399,-

blank

8.318 andere kochten dit product

De Sony CyberShot DSC-RX100 mag er dan bescheiden uit zien, zijn specificaties liegen er niet om. Ondanks het compacte formaat heb je namelijk een BSI CMOS-sensor van 1 inch tot je beschikking. Daarmee komt de DSC-RX100 heel erg dicht bij de prestaties die normaliter enkel bij de grote spiegelreflexcamera’s te vinden zijn. Haarscherpe foto’s zelfs bij weinig licht, schitterende bokeh (vervaagde achtergrond) maar ook filmen in Full HD 1080P behoren tot de mogelijkheden. Daarmee is de Sony CyberShot DSC-RX100 een ideale tweede camera voor de professionele fotograaf maar ook een perfecte camera voor de wat gevorderde hobbyist.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Drie jaar na de lancering van de eerste RX100 zit Sony nu in de vijfde generatie van deskundige grote-sensorcompacten. Een categorie waarin de fabrikant kan beweren de uitvinder te zijn. Als echte pionier en avant-gardist is de RX100 een echt succesverhaal dat nog steeds te koop is. Hoewel het wellicht ontbreekt aan bepaalde functies (optische zoeker, instelbaar scherm), is de beeldkwaliteit altijd uitstekend. Naarmate de tijd verstrijkt, blijft de prijs dalen… Tot het punt dat het de essentiële camera wordt voor kleine budgetten.

(Visited 605 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *