De beste laserprinter

De meeste mensen denken aan een inkjetprinter als ze aan een thuisprinter denken – ze hebben hun valkuilen, vooral als je ze zelden gebruikt. Zwart-wit laserprinters zijn eigenlijk de betere oplossing voor veel thuisgebruikers, vooral omdat ze niet meer duur zijn.

In de afgelopen jaren hebben we in totaal bijna 10 printers getest voor thuisgebruik of voor klein kantoorgebruik, op dit moment zijn er nog 9 modellen te koop. Qua prijs liggen de apparaten tussen de 70 en bijna 200 euro – voor elk budget is er wel iets.

Inkt of laser?

Vanwege hun lage aanschafprijs van soms minder dan 50 euro kiezen veel mensen voor een inkjetprinter als het gaat om de aanschaf van een printer voor thuisgebruik. Maar fabrikanten rekenen vaak des te meer voor de inktcartridges, vooral bij goedkope inkjetprinters – die kosten soms evenveel als de printer zelf.

Hoewel inkjetprinters niet meer fundamenteel duurder zijn dan laserprinters, zijn ze niet altijd de beste oplossing voor thuisgebruik. Dit komt omdat de inktcartridges snel uitdrogen en dan nauwelijks nog bruikbaar zijn. Dit is niet alleen vervelend, maar ook duur. Als u vaak weken of maanden niet afdrukt, moet u een inkjetprinter ten koste van alles vermijden, anders zijn problemen onvermijdelijk.

Inktjetprinters zijn nog steeds de beste keuze voor het afdrukken van foto’s

Inkjetprinters zijn vooral interessant als u vaak zelf foto’s afdrukt en de beelden bewerkt. In dit geval moet u echter een hoogwaardige inkjetprinter gebruiken.

Voor incidentele fotoprints zijn de drukkerijen in drogisterijen een goede keuze, omdat ze een veel betere kwaliteit bieden dan goedkope inkjetprinters. Online diensten die afdrukken van geüploade foto’s naar uw huis sturen zijn ook een goed alternatief.

Wie zonder kleurenafdrukken kan, is meestal beter af met een laserprinter. Goedkope modellen zijn al verkrijgbaar vanaf 70 euro, sommige met WLAN-aansluiting. In tijden van smartphones, tablets en laptops is een printer die de mogelijkheid biedt om draadloos te printen zeer aan te bevelen. Helaas ondersteunen niet alle fabrikanten de AirPrintfunctionaliteit van Apple, die het mogelijk maakt om zonder extra programma’s rechtstreeks vanaf de iPad of iPhone te printen.

Hoe we hebben getest

Terwijl andere computertechnologie vaak meerdere productcycli per jaar kent, duurt het vaak enkele jaren voordat nieuwe modellen printers in het algemeen en laserprinters in het bijzonder op de markt komen. Steeds meer fabrikanten trekken zich terug uit het bedrijf: Samsung heeft zijn printerdivisie verkocht aan HP, Samsung printers worden nog steeds verkocht, maar het is nog steeds onduidelijk wat er met hen zal gebeuren. En Dell verkoopt alleen laserprinters in de VS. Dit toont ook aan dat de markt voor laserprinters niet bepaald levendig is.

In de test onderzoeken we de kwaliteit van het vakmanschap en het gebruiksgemak. Wij richten ons op printers die WLAN hebben, anders worden netwerk- of USB-aansluitingen gebruikt.

In onze tests moeten alle printers een vast programma doorlopen: We printen diverse testbestanden en evalueren het afdrukbeeld. We meten ook de tijd die de printer nodig heeft om een pagina af te drukken en de snelheid waarmee grotere printopdrachten worden verwerkt.

Naast deze kwaliteitskenmerken speelt de prijs ook een rol in de evaluatie – niet alleen de aankoopprijs maar ook de drukkosten. Vooral bij goedkope apparaten zijn er vaak vervelende verrassingen.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen laserprinters:

 1. favorietli-thumbnail
  BROTHER MFC-L8690CDW
  Deze Brother MFC-L8690CDW All-in-one kleurenlaserprinter beschikt over veiligheidsinstellingen wat hem geschikt maakt voor een notariskantoor of ministerie. Beveilig je printtaken optioneel met een pincode en alleen als je deze invoert op de printer zelf, start hij pas met afdrukken.

 2. li-thumbnail
  HP LASERJET PRO M203DW
  De HP LaserJet Pro M203dw laserprinter is een eenvoudige zwart-wit wifiprinter, geschikt voor een kleine onderneming. Dankzij de ondersteuning voor SNMP bepaal jij welke printrechten je werknemers krijgen.

 3. li-thumbnail
  BROTHER HL-L5200DW
  Met een printsnelheid tot 40 pagina’s per minuut is de Brother HL-L5200DW zwart-wit laserprinter geschikt voor op een groot kantoor. Deel de printer via wifi met de hele werkgroep en print presentaties en notities op eenvoudig via AirPrint of Google Cloud Print.

 4. li-thumbnail
  HP COLOR LASERJET PRO MFP M479FDW
  Print, fax, scan en kopieer kleurendocumenten in een rap tempo met de HP LaserJet Pro MFP M479fdw. Je print gemakkelijk via wifi, vanaf je laptop, tablet of smartphone.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”478″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Brother MFC-L8690CDW

Adviesprijs

539,-

blank

24.121 andere kochten dit product

Deze Brother MFC-L8690CDW All-in-one kleurenlaserprinter beschikt over veiligheidsinstellingen wat hem geschikt maakt voor een notariskantoor of ministerie. Beveilig je printtaken optioneel met een pincode en alleen als je deze invoert op de printer zelf, start hij pas met afdrukken. Dit is handig als je bijvoorbeeld niet wil dat iedereen je printjes leest voor jij zelf bij de printer bent. Is een faxfunctie nog van waarde voor jouw bedrijf? Ontvang vanaf nu al je faxen direct digitaal via de mail. Dit scheelt het achteraf inscannen en je bespaart op de papierkosten. Je archiveert op hoog tempo al je contracten en maakt er doorzoekbare pdf’s van dankzij de tekstherkenningsfunctie. Ben je op zoek naar een bepaald document? Voer een zoekopdracht in en je hebt zo de juiste papieren weer gevonden.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue
Bjorn Tijgman

“Helemaal zen. Helemaal rustig.”

De Brother MFC-L8690CDW is een heel handig printer. Ik gebruik hem als home-office printer en wilde dezelfde functionaliteiten als de grote printers op kantoor. (Automatisch scannen/printen/mailen/… zonder veel gedoe. Ook als het grote hoeveelheden zijn)

Bjorn Tijgman

Als allrounder met vier-in-één-functionaliteit kan de Brother MFC-L8690CDW-printer naast het afdrukken van documenten in de bedrijfsomgeving ook scan-, kopieer- en faxtaken uitvoeren. In zijn merkfamilie volgt het toestel zijn voorganger, de MFC-L8850CDW, op en komt het tegelijkertijd op de markt met zijn wat uitgebreider uitgeruste familielid, de MFC-L9570CDWT. De technische prestaties zijn afgestemd op de behoeften van kleine tot middelgrote werkgroepen met een beheersbaar printvolume. Veelzijdige connectiviteit maakt ook een flexibele integratie in de IT-infrastructuur mogelijk en ondersteunt de toegang op de mobiele werkdag.

De snelle afdrukfunctie verwerkt tot 31 kleuren of hetzelfde aantal zwart-witpagina’s per minuut met een maximale kwaliteit van 2.400 x 600 dpi. Er is een automatische duplex-documentinvoer beschikbaar voor het scannen en kopiëren van opdrachten. Bij het invoeren van de originelen via de automatische documentinvoer voor 50 vel is de detaildiepte van de scans beperkt tot 1.200 x 600 dpi; in de flatbed vindt de digitalisering plaats met een iets hogere resolutie van 1.200 x 2.400 dpi. Het papierbeheer voert afdrukmateriaal in de automatische duplexmodus in vanuit een cassette voor 250 vel en een multifunctionele invoer voor 50 vel. De papiercapaciteit, die af fabriek vrij voordelig is, kan optioneel worden uitgebreid tot 1.050 vellen. De goede eigenschappen van de technische apparatuur omvatten ook de flexibele connectiviteit met USB- en Ethernet-poort, aansluitmogelijkheid op een USB-host, WLAN-interface en interactiemogelijkheid met clouddiensten.

De all-in-one printer van de Japanse fabrikant Brother ligt sinds eind maart 2017 in de winkels en is te bestellen voor bedragen die variëren tussen een goede 600 en ongeveer 750 euro. De kosten voor de opvolging van de toner zijn slechts indirect af te leiden: Van de voorganger MFC-L8850CDW is een kostprijs van 11,8 cent per A4-kleurenpagina bekend.

GOEDE KEUZE

HP LaserJet Pro M203dw

Adviesprijs

192,-

blank

53.153 andere kochten dit product

De HP LaserJet Pro M203dw laserprinter is een eenvoudige zwart-wit wifiprinter, geschikt voor een kleine onderneming. Dankzij de ondersteuning voor SNMP bepaal jij welke printrechten je werknemers krijgen. Je verstuurt je documenten draadloos naar de printer via het wifi netwerk. Bij slecht wifi bereik kun je direct draadloos contact maken met de printer en print je alsnog je facturen. Door dubbelzijdig af te drukken, wat geheel automatisch gaat, bespaar je papier. En met de Auto-on/Auto-off functie gaat de printer meteen aan wanneer je op de print knop drukt. Via AirPrint stuur jij je printtaken naar de printer toe als je een iPhone of iPad hebt. Of met Google Cloud printing druk je je documenten meteen af vanuit de cloud.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue
De HP LaserJet Pro M203dw vervangt de HP M201dw en heeft 15% hogere printsnelheden. De invoerlade heeft een papiercapaciteit van 260 vel en kan tot 30 pagina’s per minuut printen. De draadloze en mobiele printfunctie maakt het gemakkelijker voor u om te printen vanaf elke plek in uw huis met behulp van een smartphone of tablet. De machine is perfect voor kleine tot middelgrote bedrijven of thuisgebruik waar niet meer dan 2.000 pagina’s per maand nodig zijn. 
 
De printer stelt u in staat om een sneller tempo in te stellen voor uw bedrijf door automatisch aan beide zijden van een pagina te printen. U hoeft geen tijd te besteden aan het omdraaien van de pagina. De HP LaserJet Pro M203dw is ENERGY STAR®-gecertificeerd, wat betekent dat het apparaat geen grote invloed heeft op uw energierekening en de ecologische voetafdruk van uw werkruimte tot een minimum beperkt. 

GOEDE KEUZE

Brother HL-L5200DW

Adviesprijs

269,-

51.112 andere kochten dit product

Met een printsnelheid tot 40 pagina’s per minuut is de Brother HL-L5200DW zwart-wit laserprinter geschikt voor op een groot kantoor. Deel de printer via wifi met de hele werkgroep en print presentaties en notities op eenvoudig via AirPrint of Google Cloud Print. Vertrouwelijke documenten verstuur je met een pincode naar de printer. De papiercapaciteit is uit te breiden van 300 vel tot 1.340 vel. Wanneer de papierlade bijna leeg is, ontvangt de beheerder een mailtje zodat je nooit zonder papier zit.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

In het eerste kwartaal van 2016 heeft het traditionele Japanse bedrijf Brother een groep van 16 printers met verschillende technische kenmerken geïntroduceerd. In de meest betaalbare familietak van apparaten zonder multifunctioneel apparaat met fax en scanner onderscheidt de printer Brother HL-L5200DW zich van zijn modelbroers en -zusters door de mogelijkheid van een draadloze verbinding met het netwerk. Dit opent de mogelijkheid tot een flexibele integratie in een complexe gebruiksomgeving, waarbij het competentiegebied van de monochrome laserprinter zich uitstrekt tot het snel afdrukken van documenten in de professionele omgeving van een middelgrote werkgroep.

De eenvoudige zwart-wit printer opent zich voor zijn omgeving met verschillende interfaces en maakt een flexibele verbinding via USB, LAN-kabel of WLAN mogelijk. De integratie in het draadloze netwerk opent de mogelijkheid om printopdrachten te starten vanaf een smartphone of tablet via de cloud. Het apparaat kan naar keuze worden geleverd met maximaal drie papiercassettes met een capaciteit van 520 of 250 vel en drukt 40 enkele pagina’s of 20 vel in duplexmodus af met een hoge snelheid. Met een optimaal afdrukvolume van ongeveer 3.500 en een maximale werklast van 50.000 pagina’s per maand kan het model een gemiddelde tot zware werklast aan. Met een materiaalkost van 1,5 cent per pagina, biedt het relatief betaalbare prestaties die ook een Blauwe Engel verdienen voor ecologische compatibiliteit.

De voorgestelde verkoopprijs van Brother is 415 euro, en de winkeliers zijn al onder de 400 euro, dus de aanbiedingen liggen grofweg in het bereik van 370 tot 390 euro. In een professionele omgeving is het bedrag de moeite waard als er een goede werklast is in een werkgroep. Vooral de goede integratiemogelijkheden en de goede prestaties zouden zich in het midden- en kleinbedrijf moeten uitbetalen.

LUXE KEUZE

HP Color LaserJet Pro MFP M479fdw

Adviesprijs

505,-

44.128 andere kochten dit product

Print, fax, scan en kopieer kleurendocumenten in een rap tempo met de HP LaserJet Pro MFP M479fdw. Je print gemakkelijk via wifi, vanaf je laptop, tablet of smartphone. Deze laserprinter print en kopieert met een snelheid van 27 pagina’s per minuut. Scannen doe je dubbelzijdig en met maximaal 46 pagina’s per minuut. Dankzij de automatische documentinvoer hoef je documenten niet één voor één te scannen of kopiëren. Plaats een stapel tot 50 vellen en de printer doet het werk. Ook dubbelzijdig printen is voor de M479dw geen probleem. Deze bestuur je via het kleurentouchscreen. Dankzij de papiercapaciteit van 300 vellen hoef je papier niet vaak bij te vullen. Je printer is beveiligd tegen indringers dankzij ingebouwde beveiligingsfuncties zoals een pincode.

Bekijk prijs bij coolblue

Met “slechts” 23 kg en zijn compacte afmetingen is de HP Colour Laser All-in-one zeer geschikt voor kantoren met weinig ruimte. De aansluitmogelijkheden spelen nauwelijks een rol, omdat printopdrachten via USB, LAN, WLAN of WiFi Direct kunnen worden ontvangen. 

De goede balans van het stroomverbruik, die in de testcategorie van de vervolgkosten valt, wordt helaas vertroebeld door de hoogste paginaprijzen in het testveld. We berekenden 2 cent voor een zwart-witpagina of 3,1 cent voor een eenzijdig kleurendocument op gewoon papier met de grootst mogelijke tonercartridges. 

Het HP-apparaat kon met snelle eerste pagina’s al na ongeveer 10 seconden vanuit stand-by en de eenvoudige bediening via het aanraakscherm overtuigen. Een numeriek toetsenbord is niet geïntegreerd. Indien nodig, en afhankelijk van de toepassing, wordt een virtueel toetsenbord op het aanraakscherm weergegeven. 

De papierinvoercapaciteit van 250 vellen, die mager is voor een netwerkprinter, kan tegen meerprijs worden uitgebreid met een extra papierlade voor 550 vellen. Via de webinterface is een beveiligingsbeheersysteem beschikbaar voor de beheerder. 

Verdere toepassingen moeten echter worden herladen op diverse HP downloadpagina’s. Het HP-model kon met zeer goede cijfers overtuigen, zowel bij het afdrukken, kopiëren en scannen van de resultaten als bij het verzamelen van punten in de verwerkingskwaliteit.

(Visited 2.154 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *