De beste laserprinter

De meeste mensen denken aan een inkjetprinter als ze aan een thuisprinter denken – ze hebben hun valkuilen, vooral als je ze zelden gebruikt. Zwart-wit laserprinters zijn eigenlijk de betere oplossing voor veel thuisgebruikers, vooral omdat ze niet meer duur zijn.

In de afgelopen jaren hebben we in totaal bijna 10 printers getest voor thuisgebruik of voor klein kantoorgebruik, op dit moment zijn er nog 9 modellen te koop. Qua prijs liggen de apparaten tussen de 70 en bijna 200 euro – voor elk budget is er wel iets.

Inkt of laser?

Vanwege hun lage aanschafprijs van soms minder dan 50 euro kiezen veel mensen voor een inkjetprinter als het gaat om de aanschaf van een printer voor thuisgebruik. Maar fabrikanten rekenen vaak des te meer voor de inktcartridges, vooral bij goedkope inkjetprinters – die kosten soms evenveel als de printer zelf.

Hoewel inkjetprinters niet meer fundamenteel duurder zijn dan laserprinters, zijn ze niet altijd de beste oplossing voor thuisgebruik. Dit komt omdat de inktcartridges snel uitdrogen en dan nauwelijks nog bruikbaar zijn. Dit is niet alleen vervelend, maar ook duur. Als u vaak weken of maanden niet afdrukt, moet u een inkjetprinter ten koste van alles vermijden, anders zijn problemen onvermijdelijk.

Inktjetprinters zijn nog steeds de beste keuze voor het afdrukken van foto’s

Inkjetprinters zijn vooral interessant als u vaak zelf foto’s afdrukt en de beelden bewerkt. In dit geval moet u echter een hoogwaardige inkjetprinter gebruiken.

Voor incidentele fotoprints zijn de drukkerijen in drogisterijen een goede keuze, omdat ze een veel betere kwaliteit bieden dan goedkope inkjetprinters. Online diensten die afdrukken van geüploade foto’s naar uw huis sturen zijn ook een goed alternatief.

Wie zonder kleurenafdrukken kan, is meestal beter af met een laserprinter. Goedkope modellen zijn al verkrijgbaar vanaf 70 euro, sommige met WLAN-aansluiting. In tijden van smartphones, tablets en laptops is een printer die de mogelijkheid biedt om draadloos te printen zeer aan te bevelen. Helaas ondersteunen niet alle fabrikanten de AirPrintfunctionaliteit van Apple, die het mogelijk maakt om zonder extra programma’s rechtstreeks vanaf de iPad of iPhone te printen.

Hoe we hebben getest

Terwijl andere computertechnologie vaak meerdere productcycli per jaar kent, duurt het vaak enkele jaren voordat nieuwe modellen printers in het algemeen en laserprinters in het bijzonder op de markt komen. Steeds meer fabrikanten trekken zich terug uit het bedrijf: Samsung heeft zijn printerdivisie verkocht aan HP, Samsung printers worden nog steeds verkocht, maar het is nog steeds onduidelijk wat er met hen zal gebeuren. En Dell verkoopt alleen laserprinters in de VS. Dit toont ook aan dat de markt voor laserprinters niet bepaald levendig is.

In de test onderzoeken we de kwaliteit van het vakmanschap en het gebruiksgemak. Wij richten ons op printers die WLAN hebben, anders worden netwerk- of USB-aansluitingen gebruikt.

In onze tests moeten alle printers een vast programma doorlopen: We printen diverse testbestanden en evalueren het afdrukbeeld. We meten ook de tijd die de printer nodig heeft om een pagina af te drukken en de snelheid waarmee grotere printopdrachten worden verwerkt.

Naast deze kwaliteitskenmerken speelt de prijs ook een rol in de evaluatie – niet alleen de aankoopprijs maar ook de drukkosten. Vooral bij goedkope apparaten zijn er vaak vervelende verrassingen.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen laserprinters:

 1. favorietli-thumbnail
  BROTHER HL-L2350DW
  De Brother HL-L2350DW laserprinter is een snelle laserprinter voor op kantoor. Door de afdruksnelheid van 30 zwart-wit pagina’s per minuut is hij geschikt voor grote kantoren.

 2. li-thumbnail
  HP LASERJET PRO M203DW
  De HP LaserJet Pro M203dw laserprinter is een eenvoudige zwart-wit wifiprinter, geschikt voor een kleine onderneming. Dankzij de ondersteuning voor SNMP bepaal jij welke printrechten je werknemers krijgen.

 3. li-thumbnail
  BROTHER MFC-L2710DW
  De Brother MFC-L2710 laserprinter is een all-in-one geschikt voor zakelijk gebruik. Met een afdruksnelheid zwart-wit van 30 pagina’s per minuut is deze printer geschikt voor middelgrote kantoren.

 4. li-thumbnail
  HP COLOR LASERJET PRO MFP M479FDW
  Print, fax, scan en kopieer kleurendocumenten in een rap tempo met de HP LaserJet Pro MFP M479fdw. Je print gemakkelijk via wifi, vanaf je laptop, tablet of smartphone.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

7% KORTING
8% KORTING

FAVORIET

Brother HL-L2350DW

Adviesprijs

110,-

24.121 andere kochten dit product

De Brother HL-L2350DW laserprinter is een snelle laserprinter voor op kantoor. Door de afdruksnelheid van 30 zwart-wit pagina’s per minuut is hij geschikt voor grote kantoren. Doordat de HL-L2350DW automatisch dubbelzijdig kan afdrukken, bespaar je papier. Dankzij de ingebouwde wifi verbind je de printer ook draadloos met je laptop, PC, telefoon of tablet. Deze laserprinter is relatief compact, waardoor je hem gemakkelijk op een bureau plaatst.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue
Bjorn Tijgman

“Helemaal zen. Helemaal rustig.”

Deze heeft lasers ipv inkt. Deze wordt perfect gevonden via WiFi, ook op iPhones. Hij print altijd binnen 8 seconden, komt zelf uit zijn standby. Hij past in een kast. Hij heeft een grote papierlade. Hij maakt weinig lawaai. Hij print razendsnel. Hij print echt super scherp, vooral tekst. Ik verzend een opdracht, hij print. Voordat ik bij de printer ben ligt het al klaar. Ik snap er niks van. Ik ben helemaal relaxed.

Bjorn Tijgman

Hoewel de Brother “alleen” WLAN heeft, maakt hij indruk met zijn afdrukkwaliteit en lage afdrukkosten.

Brother heeft de HL-L2350dw, een opvolger van de HL-L2340dw, die we ook hebben getest, vrijgegeven en zo sterk verbeterd dat ze de test hebben kunnen winnen. De HL-L2350dw is relatief stil, levert snelle resultaten van hoge printkwaliteit, kan dubbelzijdig printen en is bovendien goedkoop – dankzij de gematigde printkosten, zelfs boven de aanschafprijs.

Met de HL-L2350dw heeft Brother gerichte productverbeteringen doorgevoerd; extern lijkt onze huidige favoriet op zijn voorganger, de HL-L2340dw, bijna tot aan de schroef. Bij het testen van de nieuwe konden we echter enkele veranderingen opmerken, die allemaal positief waren.

De relatief compacte afmetingen zijn gelijk gebleven en de nieuwe Brother is iets in gewicht toegenomen, wat mede te danken kan zijn aan de nieuwe drukeenheid, die nu 1200 x 1200 dpi kan bieden, vergeleken met 600 x 600 dpi voorheen.

De HL-L2350dw doet het nog steeds zonder de LAN-interface, die soms betrouwbaarder is of eenvoudigweg de enige mogelijkheid tot integratie in sommige netwerken biedt, maar via WLAN is hij binnen zeer korte tijd klaar voor gebruik. Bij ons heeft de draadloze verbinding altijd goed gewerkt, zelfs na enkele wijzigingen in de locatie en de netwerkstructuur.

GOEDE KEUZE

HP LaserJet Pro M203dw

Adviesprijs

192,-

53.153 andere kochten dit product

De HP LaserJet Pro M203dw laserprinter is een eenvoudige zwart-wit wifiprinter, geschikt voor een kleine onderneming. Dankzij de ondersteuning voor SNMP bepaal jij welke printrechten je werknemers krijgen. Je verstuurt je documenten draadloos naar de printer via het wifi netwerk. Bij slecht wifi bereik kun je direct draadloos contact maken met de printer en print je alsnog je facturen. Door dubbelzijdig af te drukken, wat geheel automatisch gaat, bespaar je papier. En met de Auto-on/Auto-off functie gaat de printer meteen aan wanneer je op de print knop drukt. Via AirPrint stuur jij je printtaken naar de printer toe als je een iPhone of iPad hebt. Of met Google Cloud printing druk je je documenten meteen af vanuit de cloud.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue
De HP LaserJet Pro M203dw vervangt de HP M201dw en heeft 15% hogere printsnelheden. De invoerlade heeft een papiercapaciteit van 260 vel en kan tot 30 pagina’s per minuut printen. De draadloze en mobiele printfunctie maakt het gemakkelijker voor u om te printen vanaf elke plek in uw huis met behulp van een smartphone of tablet. De machine is perfect voor kleine tot middelgrote bedrijven of thuisgebruik waar niet meer dan 2.000 pagina’s per maand nodig zijn. 
 
De printer stelt u in staat om een sneller tempo in te stellen voor uw bedrijf door automatisch aan beide zijden van een pagina te printen. U hoeft geen tijd te besteden aan het omdraaien van de pagina. De HP LaserJet Pro M203dw is ENERGY STAR®-gecertificeerd, wat betekent dat het apparaat geen grote invloed heeft op uw energierekening en de ecologische voetafdruk van uw werkruimte tot een minimum beperkt. 

GOEDE KEUZE

Brother MFC-L2710DW

Adviesprijs

175,-

51.112 andere kochten dit product

De Brother MFC-L2710 laserprinter is een all-in-one geschikt voor zakelijk gebruik. Met een afdruksnelheid zwart-wit van 30 pagina’s per minuut is deze printer geschikt voor middelgrote kantoren. Je print ook dubbelzijdig, waarmee je papier bespaart. De MFC-L2710DW beschikt daarnaast over een automatische documentinvoer (ADF). Daarmee scan je een stapel papier automatisch met 22 pagina’s per minuut. Wil je liever iets afzonderlijk scannen, bijvoorbeeld een foto, dan gebruik je de flatbedscanner.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Bent u op zoek naar een instapmodel monochrome printer die kan kopiëren, scannen en faxen? De Brother MFC-L2710DW biedt een aantrekkelijke prijs, krachtige functies, een geweldig uiterlijk en een uitstekende snelheid. Het beschikt over een invoerlade voor 250 vel, een automatische documentinvoer voor 50 vel, een faxmodem van 33,6 Kbps en een tweede handmatige invoerlade. U kunt een verbinding maken met de printer via USB, ethernet of een draadloos netwerk, of u kunt uw mobiele apparaat rechtstreeks op de printer aansluiten via een ad-hoc draadloze verbinding.

Met een afmeting van 12,5 x 15,7 x 12,5 inch is de Brother MFC-L2710DW precies de juiste maat voor een klein tot middelgroot kantoor. Brother zelf biedt een vergelijkbaar, kleiner model aan in de vorm van de HL-L2390DW, maar dit model mist vooral de automatische documentinvoer (ADF) voor het scannen en kopiëren. Bij het scannen of kopiëren van een document met meerdere pagina’s met de Brother MFC-L2710DW herkent u direct de waarde van de automatische documentinvoer. U zult zich snel realiseren hoeveel tijd u kunt besparen.

Concurrerende Canon- en HP-apparaten met vergelijkbare functies zijn omvangrijker en zwaarder.
De Brother MFC-L2710DW heeft een invoerlade voor 250 vel, een invoerlade voor 50 vel voor scans en kopieën en een manuele lade voor dikker papier.

Net als de multifunctionele printers op instapniveau van Brother heeft de Brother MFC-L2710DW een automatische invoerlade voor 250 vel en een aparte handmatige invoerlade voor zwaarder papier en enveloppen. Sommige fabrikanten besparen ruimte door slechts één automatische lade voor 150 vel toe te voegen, terwijl de lade voor 250 vel van de MFC-L2710DW u bespaart op het voortdurend toevoegen van papier.

LUXE KEUZE

HP Color LaserJet Pro MFP M479fdw

Adviesprijs

505,-

44.128 andere kochten dit product

Print, fax, scan en kopieer kleurendocumenten in een rap tempo met de HP LaserJet Pro MFP M479fdw. Je print gemakkelijk via wifi, vanaf je laptop, tablet of smartphone. Deze laserprinter print en kopieert met een snelheid van 27 pagina’s per minuut. Scannen doe je dubbelzijdig en met maximaal 46 pagina’s per minuut. Dankzij de automatische documentinvoer hoef je documenten niet één voor één te scannen of kopiëren. Plaats een stapel tot 50 vellen en de printer doet het werk. Ook dubbelzijdig printen is voor de M479dw geen probleem. Deze bestuur je via het kleurentouchscreen. Dankzij de papiercapaciteit van 300 vellen hoef je papier niet vaak bij te vullen. Je printer is beveiligd tegen indringers dankzij ingebouwde beveiligingsfuncties zoals een pincode.

Bekijk prijs bij coolblue

Met “slechts” 23 kg en zijn compacte afmetingen is de HP Colour Laser All-in-one zeer geschikt voor kantoren met weinig ruimte. De aansluitmogelijkheden spelen nauwelijks een rol, omdat printopdrachten via USB, LAN, WLAN of WiFi Direct kunnen worden ontvangen. 

De goede balans van het stroomverbruik, die in de testcategorie van de vervolgkosten valt, wordt helaas vertroebeld door de hoogste paginaprijzen in het testveld. We berekenden 2 cent voor een zwart-witpagina of 3,1 cent voor een eenzijdig kleurendocument op gewoon papier met de grootst mogelijke tonercartridges. 

Het HP-apparaat kon met snelle eerste pagina’s al na ongeveer 10 seconden vanuit stand-by en de eenvoudige bediening via het aanraakscherm overtuigen. Een numeriek toetsenbord is niet geïntegreerd. Indien nodig, en afhankelijk van de toepassing, wordt een virtueel toetsenbord op het aanraakscherm weergegeven. 

De papierinvoercapaciteit van 250 vellen, die mager is voor een netwerkprinter, kan tegen meerprijs worden uitgebreid met een extra papierlade voor 550 vellen. Via de webinterface is een beveiligingsbeheersysteem beschikbaar voor de beheerder. 

Verdere toepassingen moeten echter worden herladen op diverse HP downloadpagina’s. Het HP-model kon met zeer goede cijfers overtuigen, zowel bij het afdrukken, kopiëren en scannen van de resultaten als bij het verzamelen van punten in de verwerkingskwaliteit.

(Visited 455 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *