Het beste strijkijzer

Stoomstrijkstations met een aparte watertank halen steeds vaker de conventionele stoomstrijkijzers in. Daar is een eenvoudige reden voor: ze produceren aanzienlijk meer stoom – en dat maakt het strijken veel gemakkelijker.

Stoomstrijkstations bestaan uit een strijkijzer dat via een slang is aangesloten op een waterreservoir waarin een ketel is ondergebracht die water tot stoom verwarmt. Voordeel: er kan meer water worden toegevoegd en er is veel meer stoom beschikbaar bij een hogere druk dan bij een conventioneel stoomstrijkijzer.

Maar wie slechts zelden strijkt, heeft niet noodzakelijkerwijs een stoomstrijkstation nodig. Ze zijn niet alleen veel groter en logger, maar ook veel duurder. Het goedkoopste stoomstrijkstation in de test kost iets minder dan 60 euro, de duurste bijna 300. Stoomstrijkijzers zijn verkrijgbaar vanaf 30 euro, maar je kunt er ook 100 euro aan uitgeven.

Strijken met stoom – waarom?

Iedereen die het ooit heeft geprobeerd, weet dat textiel veel gemakkelijker glad gestreken kan worden met stoom dan zonder. Want stoom dringt door in het textiel en maakt de vezels recht. Hoe hoger de stoomdruk, hoe dieper de stoom in de stof van het kledingstuk dringt. 

Bij conventionele stoomstrijkijzers wordt de stoom in het strijkijzer zelf opgewekt. Stoomstrijkijzers hebben echter maar een klein waterreservoir, dus als u veel met stoom strijkt, zult u vaker moeten bijvullen. Bovendien is de stoomopwekking van de stoomstrijkijzers gekoppeld aan de temperatuur van de zoolplaat van het strijkijzer. Als de temperatuur van het strijken laag is, is er dus weinig of geen stoom beschikbaar.

Stoomstrijkstations leveren dezelfde hoeveelheid stoom bij elke strijktemperatuur.

Stoomstrijkstations, waar het waterreservoir en de boiler zich in een aparte eenheid bevinden die met een slang op het strijkijzer is aangesloten, zijn praktischer en veel populairder geworden. Deze stations zijn veel groter dan stoomstrijkijzers, maar toch klein genoeg om ze gewoon op de strijkplank te plaatsen.

Maar wees voorzichtig, de slang kan erg heet worden. We kregen eigenlijk een kleine brandwondenblaar in de test omdat de slang per ongeluk op een onbeschermd huidgebied op het been kwam!

De scheiding van de ketel en het strijkijzer heeft naast de veel hogere stoomontwikkeling nog een ander voordeel: het strijkijzer druipt niet, de kleding wordt niet nat. Dit is een doorslaggevend verschil met stoomstrijkijzers, die vaak natte vlekken op kleding veroorzaken.

De wateropbrengst van stoomstrijkijzers wordt gemeten in gram per minuut. Hoe hoger de waarde, hoe beter het strijkresultaat in theorie is. Je moet het echter niet per gram wegen, want of een machine nu 70 of 80 gram per minuut spuugt kan verwaarloosd worden. Onze test heeft aangetoond dat er al zeer goede strijkresultaten worden bereikt met strijkijzers die 100 gram stoom per minuut uitspuwen.

Naast de hoeveelheid waterdamp die wordt uitgestoten, hangt het ook af van de druk waarmee het tijdens het strijken wordt uitgestoten, want het hangt af van hoe goed en hoe diep de waterdamp in het textiel dringt. De meeste apparaten in de test werken met waarden tussen 4 en 6 bar.

Temperatuurinstelling

Met katoen moet je altijd op het hoogste niveau en met de maximale hoeveelheid stoom werken. Op deze manier kan hij snel en gemakkelijk worden gestrikt. Maar wees voorzichtig met fijnere stoffen zoals zijde of linnen. Alleen stoom op een laag niveau en bij de laagst mogelijke temperatuur, die meestal is gemarkeerd met een ster.

Voordat u koopt, moet u overwegen welk textiel u vooral wilt strijken, want sommige strijkijzers bieden veel verschillende temperatuurinstellingen, andere minder. Als u bijvoorbeeld bijna uitsluitend katoen wilt strijken, is een stoomstation dat in zeer kleine stappen kan worden aangepast, niet de moeite waard.

Tong, accessoires & Co.

De zoolplaat is de onderkant van het ijzer. Er zijn verschillende coatings die, afhankelijk van het materiaal, betere glij-eigenschappen beloven. Onze test toonde aan: Het glijvermogen van gecoate zolen is het beste, ze zijn het gemakkelijkst te strijken. Fabrikanten kiezen melodieuze namen voor de coatingmaterialen, zoals durillium, glissium en alumiet, die meestal op aluminiumzolen worden aangebracht. Maar er zijn ook zolen van roestvrij staal en met keramische coating, waarbij keramiek vooral in het hooggeprijsde segment te vinden is.

Vaak is te horen dat voor het gebruik van een stoomstrijkstation ook een zogenaamde actieve strijkplank nodig is. Dit zou kunnen gelden voor sommige strijktafels, want een normale strijkplank is eigenlijk niet ontworpen om grote hoeveelheden stoom op te vangen. Het kan dus gebeuren dat de strijkplank te nat wordt en dat er water op de vloer druppelt.

Actieve strijktafels zijn geen voorwaarde voor een strijkstation

In onze test met een normale strijkplank kwamen we echter geen moeilijkheden tegen – en we hebben echt veel gestreken! En de strijkplank die we gebruikten was al tien jaar aan het strijken. Toch druppelde er in geen van de stoomstrijkstations vocht op de vloer. Dus, voordat u investeert in een nieuwe strijkplank, test eerst of uw oude strijkplank niet hetzelfde doet.

Bovendien stellen fabrikanten vaak dat de strijkstations te zwaar zijn voor standaard strijkplanken. Hier komt de constructie van de strijkplank aan bod. Onze tip: Als u uw strijkplank te wiebelig vindt, plaatst u het stoomstrijkstation gewoon op de vloer. De aansluitslangen zijn voldoende lang.

Kraanwater of gedistilleerd water?

In het verleden moet u gedestilleerd water gebruiken voor stoomstrijkijzers, omdat leidingwater min of meer zwaar verkalkt is, afhankelijk van de regio. Dit kan niet alleen het apparaat beschadigen, maar laat ook lelijke witte vlekken achter bij het strijken.

Vandaag de dag zijn echter bijna alle stoomstrijkijzers en stoomstrijkstations ontworpen om normaal leidingwater te gebruiken. Velen hebben hiervoor hun eigen ontkalkingssysteem. Maar ook anders is het gebruik van gedestilleerd water niet zo onproblematisch als men zou denken. Omdat gedestilleerd water al zijn ingrediënten heeft verwijderd, reageert het gemakkelijk met andere materialen en kan het bijvoorbeeld roestvrijstaal aantasten.

U kunt het beste de gebruiksaanwijzing van uw strijkijzer volgen. Als u zeer kalkhoudend water heeft, raden veel fabrikanten een mengverhouding van gedestilleerd water en leidingwater aan van 1:1, 1:2 of 1:4.

Veel drogisterijen bieden hun eigen strijkwater aan. Dit wordt echter meestal gemengd met geuren en wordt door de meeste fabrikanten niet aanbevolen, omdat deze additieven op hun beurt het ijzer kunnen beschadigen.

Dit is hoe we hebben getest

Na uitgebreid onderzoek hebben we 13 stoomstrijkstations en 13 stoomstrijkijzers uit het brede assortiment geselecteerd en uitvoerig getest.

Bij de strijkstations was het voor ons bijzonder belangrijk om te weten te komen hoeveel stoom de modellen werkelijk afgeven en of de specificaties van de fabrikant kloppen. We wilden ook weten hoe goed de stations in de praktijk presteerden. Daarom hebben we gestreken en gestoomd als een gek.

Om de hoeveelheid uitgestraalde stoom te meten, hebben we de stations gemeten op een geijkte precisiebalans voor en na één minuut continue stoom. Op deze manier konden we bepalen hoeveel gram stoom er werd uitgestoten. We hebben deze testprocedure vijf keer per stoomstrijkstation herhaald om onnauwkeurigheden in de metingen te elimineren. De meetresultaten waren verrassend consistent en fluctueerden slechts enkele grammen.

In sommige gevallen weken onze meetresultaten aanzienlijk af van de specificaties van de fabrikant. Mogelijk komt dit doordat we tijdens de meting daadwerkelijk een minuut lang stoom afblazen. Dit komt omdat veel stoomstrijkstations in het begin veel stoom leveren en daarna snel zonder stoom komen te zitten. Als je alleen het stoomvermogen van de eerste tien seconden meet en de waarde met zes vermenigvuldigt, krijg je veel hogere waarden.

Maar tijdens het strijken is het belangrijk dat de continue stoomopbrengst echt permanent is, daarom vinden wij onze meetmethode veel zinvoller. In feite hebben alle stoomstrijkstations waar we een hoge waarde hebben gemeten, ook een constant hoge stoomopbrengst opgeleverd.

Grote verschillen in stoomopbrengst

Bij de test was het niet voor alle machines mogelijk om tijdens het gebruik water bij te vullen, omdat bij sommige modellen het waterreservoir en de waterkoker niet gescheiden zijn. Als het water direct in de ketel moet worden gevuld, moet de ketel eerst afkoelen voordat hij kan worden geopend en water kan worden bijgevuld. Als u hem opent als hij nog warm is, loopt u het risico dat er kokend water in uw gezicht spat, net als bij een snelkookpan!

Bij de stoomstrijkijzers lag de focus minder op de gramnauwkeurige bepaling van de stoomopbrengst, maar meer op de subjectieve strijkkwaliteit. Dit is ook te wijten aan het feit dat de controle van de hoeveelheid geproduceerde stoom niet voor elk model binnen het meetbare bereik lag.

Een ander belangrijk punt voor ons was of de belofte van de fabrikant dat het strijkijzer niet op de wasserij zou druppelen, werd nagekomen. Bijna alle fabrikanten maken reclame voor de “anti-druppel” belofte dat de was niet zal druppelen ondanks de ontwikkeling van stoom en gaten in de zoolplaat. Helaas hebben we in praktijktesten ontdekt dat dit vaak niet het geval is. Vooral de Ultragliss uit Tefal en de Aigostar Aquatravel vielen hier negatief op, omdat ze ook na het afkoppelen en zonder elektriciteit bleven druppelen.

Daarnaast was de kwaliteit van de afwerking belangrijk voor ons, zowel bij de stations als bij de strijkijzers. Maar ook een goede hantering is noodzakelijk, je werkt immers met een apparaat dat erg heet wordt.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen strijkijzers:

 1. favorietli-thumbnail
  TEFAL EFFECTIS GV6720
  De Tefal Effectis GV6720 is een zeer compacte stoomgenerator. Het apparaat levert hogedrukstoom van 5 bar die perfect resultaat geeft op elke stof. De stoomgenerator met een waterreservoir van 1.5 liter is gebruiksklaar in 2 minuten. Door de compacte vormgeving is de stoomgenerator makkelijk te verplaatsen en op te bergen.

 2. li-thumbnail
  PHILIPS FASTCARE COMPACT
  Met de Philips FastCare Compact GC6730/30 strijk je grote bergen wasgoed of beddengoed weg. Het waterreservoir van 1,3 liter vul je tijdens het strijken namelijk gewoon bij als deze leeg begint te raken. Het is niet nodig om te wachten tot het water weer opgewarmd is, je strijkt gelijk verder.

 3. goedkoopsteli-thumbnail
  PHILIPS EASYSPEED ADVANCED
  Heb je regelmatig veel strijkgoed maar wil je geen uitgebreide stoomgenerator, dan is de Philips EasySpeed Advanced GC2678/30 een goede keuze voor jou. Als het waterreservoir van 0,3 liter leeg is, vul je deze door de grote vulopening namelijk gemakkelijk bij onder de kraan.

 4. li-thumbnail
  TEFAL GV8963 PRO EXPRESS
  De Tefal GV7830 Pro Express is de krachtpatser onder de Tefal stoomgeneratoren. Met een stoomstoot van 450 gram per minuut zijn ook stuggere stoffen of hardnekkige kreukels geen probleem. Door het waterreservoir van 1,6 liter strijk je ook grotere hoeveelheden wasgoed gemakkelijk weg, bijvoorbeeld het beddengoed.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Tefal Effectis GV6720

Adviesprijs

199,-

302.156 andere kochten dit product

De Tefal Effectis GV6720 is een zeer compacte stoomgenerator. Het apparaat levert hogedrukstoom van 5 bar die perfect resultaat geeft op elke stof. De stoomgenerator met een waterreservoir van 1.5 liter is gebruiksklaar in 2 minuten. Door de compacte vormgeving is de stoomgenerator makkelijk te verplaatsen en op te bergen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

“Andere echtgenote!”

Strijken was voor mijn vrouw niet bepaald een hobby, maar sinds we deze stoomgenerator aangeschafd hebben, staat zij fluitend te strijken…het gezucht en gesteun heeft plaats gemaakt voor de fluitende strijkster!

Nigel Dekkers

Het Effectis Plus-strijkstation van Tefal is echt aan het opstomen en heeft ook indruk op ons gemaakt bij het strijken. Hij is snel opgewarmd en klaar voor gebruik en heeft een afneembare voedingskabel – een zeldzaamheid bij stoomstrijkstations. Omdat u dit alles voor een zeer goede prijs kunt krijgen, is de Effectis Plus onze duidelijke testwinnaar.

Voor zowel fijne zijden lingerie als katoenen handdoeken glijdt de zool gemakkelijk over het materiaal, waardoor alle plooien in een mum van tijd worden weggestreken. Het ondergoed wordt niet nat ondanks een goede stoom, wat niet van alle modellen in de test kan worden gezegd. De opwarmtijd van de Effectis Plus is twee minuten voor het hoogste niveau, een zeer goed resultaat.

Onze testwinnaar leverde het op één na beste resultaat van alle machines in de test met 132 gram per minuut, wat zelfs beduidend hoger was dan de specificatie van de fabrikant van 100 gram per minuut. Het hoge stoomvermogen is steeds beschikbaar en neemt niet noemenswaardig af. Dat is wat je wenst.

Omdat het strijkstation zoveel stoom produceert, heeft het ook veel water nodig. Als u tijdens het strijken zonder water komt te zitten, is dat geen probleem: met de Effectis Plus kunt u ook tijdens het strijken het water bijvullen, omdat het waterreservoir en de waterkoker gescheiden zijn.

Dit is een uitzondering in onze test. In de meeste stoomstrijkstations wordt het water direct in de ketel gevuld, die na het opwarmen onder grote druk staat. Als de tank heet is, mag u deze niet openen, om bij te vullen moet het apparaat eerst afkoelen.

Voor het opwekken van stoom gebruikt de Effectis Plus gewoon leidingwater. Zelfs als het leidingwater bijzonder hard is, raadt de fabrikant af om gedestilleerd water toe te voegen. Maar het is beter zo, want als het stoomstation veelvuldig wordt gebruikt, zal het verbruik van gedistilleerd water bij deze stoomoutput snel omslaan in geld.

De Tefal Effectis Plus wordt geleverd met een roestvrijstalen zool. Dit is zeer duurzaam en glijdt toch gemakkelijk over alle materialen dankzij de coating. Op het wiel voor de temperatuurselectie zijn vele stappen beschikbaar voor de meest uiteenlopende textielsoorten.

In tegenstelling tot veel andere modellen gebruikt Tefal in de Effectis Plus geen veiligheidsbalk. Het strijkijzer wordt gewoon losjes op de afdeling geplaatst. Maar dankzij het rubberen oppervlak staat het daar min of meer veilig. Het strijkijzer kan ook verticaal op de strijkplank worden geplaatst, wat praktisch is bij het strijken.

De voedingskabel van de Tefal Effectis Plus is de enige die in de test kan worden verwijderd. Als hij kapot is, kan hij gewoon worden vervangen. De voedingskabel kan om de basis van het apparaat worden gewikkeld om het op te bergen.

Al met al maakt het strijkstation een zeer hoogwaardige indruk; zowel het strijkijzer als het station zijn goed gemaakt.

In de test kon het stoomstation ons overtuigen met een zeer goede stoomprestatie, een constant goed strijkresultaat en enkele weloverwogen extra’s. En omdat de prijs ook relatief laag is, wint de Tefal Effectis Plus gemakkelijk de test.

GOEDE KEUZE

Philips FastCare Compact

Adviesprijs

99,-

328.852 andere kochten dit product

Met de Philips FastCare Compact GC6730/30 strijk je grote bergen wasgoed of beddengoed weg. Het waterreservoir van 1,3 liter vul je tijdens het strijken namelijk gewoon bij als deze leeg begint te raken. Het is niet nodig om te wachten tot het water weer opgewarmd is, je strijkt gelijk verder. Door de stoomstoot van 220 gram per minuut rekent deze stoomgenerator af met hardnekkige kreukels, zelfs met 1 strijkbeweging. De extra stoom maakt de stoomgenerator ook geschikt om verticaal te stomen. Handig, als je bijvoorbeeld je gordijnen of colbertje even op wilt frissen. Is het tijd om het strijkijzer te ontkalken? Dit doet het strijkijzer zelf zodat jij je hier geen zorgen over hoeft te maken.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Philips Fast Care Compact is een vrij licht strijkijzer in vergelijking met de concurrentie. De stoomopbrengst was desondanks overtuigend. Als u snel wilt beginnen met stomen en een zeer goed resultaat wilt bereiken, dan is het zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen. Er wordt niet gedruppeld of gemorst en het antikalkprogramma is al opgenomen.

Een zeer licht stoomstrijkstation is de Philips Fast Care Compact. Maar dat is in dit geval niet erg, het is alleen merkbaar dat andere apparaten aanzienlijk zwaarder zijn in de test. In tegenstelling tot andere testmodellen hoeft u hier geen geld te investeren voor het ontkalken. Het antikalkprogramma is al inbegrepen.

De Fast Care Compact begint zeer snel te stomen en presenteert een geweldig resultaat. Er is ook een ingebouwd Anticalc-systeem, zodat u zich niet zoveel zorgen hoeft te maken over het ontkalken. Er zijn verschillende instellingen voor verschillende soorten stof. U heeft een beetje gevoeligheid nodig bij het aanpassen van de instellingen, het wiel met de verschillende strijkniveaus bevindt zich vrij dicht bij de handgreep. Dus het is een beetje lastiger om het juiste strijkniveau te krijgen. Dit geldt echter ook voor andere stations in de test.

Wat we niet zo leuk vonden: het strijkijzer kan niet op het station worden gerepareerd. Je kunt het neerzetten en er is een kleine hobbel die het ijzer vasthoudt. Maar, zoals bij veel andere modellen in de test, wordt het niet apart beveiligd en bestaat het risico dat het naar beneden valt als het onzorgvuldig wordt opgesteld. In dit geval raden wij u aan het apparaat tijdens het werk op het strijkijzer te plaatsen, zoals u dat met een normaal strijkijzer zou doen, en het station op de grond te laten liggen.

Uit de test bleek dat de continue stoomopbrengst de testwinnaar niet helemaal kan bijbenen, maar voor ons is de prijs/prestatieverhouding nog steeds goed.

GOEDKOOPSTE

Philips EasySpeed Advanced

Adviesprijs

39,-

199.651 andere kochten dit product

Heb je regelmatig veel strijkgoed maar wil je geen uitgebreide stoomgenerator, dan is de Philips EasySpeed Advanced GC2678/30 een goede keuze voor jou. Als het waterreservoir van 0,3 liter leeg is, vul je deze door de grote vulopening namelijk gemakkelijk bij onder de kraan. De continue stoomproductie is 40 gram per minuut. Maar kom je een hardnekkige kreukel tegen, gebruik dan de stoomstoot. Met een stoomkracht van 190 gram per minuut is de stoomstoot sterk genoeg om hardnekkige kreukels in 1 keer glad te strijken. Mocht het een keer voorkomen dat je het strijkijzer vergeet uit te zetten, dan is dat niet erg. Het strijkijzer schakelt namelijk automatisch uit als deze 8 minuten niet actief is.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Voor degenen die niet zoveel willen uitgeven en alleen de stoom met uiterste precisie willen gebruiken, is de Easy Speed van Philips de beste keuze. De Stoomknop voor extra stoom overtuigde ons langs de hele lijn. De watervulopening is niet zo ideaal, maar je kunt hem wel onder de kraan krijgen. Maar het grootste pluspunt is de lage prijs – voor iets minder dan 40 euro is het Philips-ijzer echt goedkoop.

De Philips Easy Speed zorgt voor een optimaal strijkresultaat en maakt ook een goede indruk. Hij warmt zeer snel op en biedt een lichtregeling om de optimale strijktemperatuur te controleren: als het strijkijzer warm genoeg is, gaat het licht uit en kunt u beginnen met strijken.

Het enige wat we ongunstig vonden was de kleine opening voor het vullen van water. Er druppelt veel, dus het is het beste om het strijkijzer direct boven de gootsteen te vullen.

Het is lichter en glijdt niet zo goed over de wasserij als onze testwinnaar en straalt niet zo veel stoom uit. Toch waren we erg blij met de strijkresultaten.

Als u niet veel geld wilt uitgeven, is de Philips Easy Speed een uitstekende keuze.

LUXE KEUZE

Tefal GV8963 Pro Express

Adviesprijs

199-

166.693 andere kochten dit product

De Tefal GV7830 Pro Express is de krachtpatser onder de Tefal stoomgeneratoren. Met een stoomstoot van 450 gram per minuut zijn ook stuggere stoffen of hardnekkige kreukels geen probleem. Door het waterreservoir van 1,6 liter strijk je ook grotere hoeveelheden wasgoed gemakkelijk weg, bijvoorbeeld het beddengoed. Het is niet nodig het wasgoed te sorteren voordat je gaat strijken. De stoomgenerator past de temperatuur en stoomhoeveelheid namelijk automatisch aan de stof aan. Geeft de stoomgenerator aan dat het tijd is om te ontkalken? Dat is een eenvoudig klusje. Verwijder de kalkverzamelaar en spoel deze even af onder de kraan. De stoomgenerator is nu weer zo goed als nieuw en klaar voor de volgende strijkbeurt.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Tefal Pro Express heeft ook een zeer hoge stoomafgifte. Naast de overtuigende strijk- en stoomprestaties vonden we het vooral positief dat de waterslang zelfs na een langere periode van gebruik niet heet wordt. Dit was het geval met bijna geen enkel ander strijkstation.

Met de Tefal Pro Express Control Plus krijgt u een echte buzz in uw huis, want het apparaat maakt veel lawaai bij het opwarmen. Dit is echter binnen twee minuten voorbij, want dan is het station al klaar voor gebruik. En als compensatie voor de korte geluidsoverlast krijg je met de Tefal Pro Express veel stoom: er werd 122 gram per minuut gemeten, precies de door de fabrikant opgegeven waarde – een welkome afwisseling.

Wat ons ook bijzonder positief opviel: de verbindingsslang tussen het station en het strijkijzer wordt in tegenstelling tot veel concurrerende producten niet heet. Natuurlijk kunt u deze kabel ook gewoon een brede ligplaats geven, maar soms kan het contact niet worden vermeden in het heetst van de strijd. Het is dus goed als dit ongeluk niet meteen tot pijn leidt.

Ook leuk: De stroomkabel van de Pro Express Control Plus kan worden opgerold als een stofzuiger en de slang kan worden opgeborgen in het apparaat. Ten slotte kan het strijkijzer met een hendel op het station worden vergrendeld. Zo blijft alles echt bij elkaar en kan men het strijkstation direct na het strijken verplaatsen zonder dat men bang hoeft te zijn dat het hete strijkijzer naar beneden valt.

Het komt erop neer dat de Tefal Pro Express zijn werk zelfs iets beter doet dan onze testwinnaar – maar voor 200 euro is hij duidelijk duurder. Als je daar niet bang voor bent, krijg je een geweldig strijkstation met de Pro Express dat echt op gang komt en veel comfort biedt.

(Visited 549 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.