De beste fitness tracker

Het goede nieuws voor iedereen die op zoek is naar een fitness-armband: Er is een breed scala aan modellen beschikbaar in verschillende prijscategorieën en voor bijna elke behoefte.

Fitness trackers zijn booming omdat ze je in staat stellen om je hartslag, het aantal genomen stappen en het calorieverbruik op elk moment te monitoren – zowel tijdens de training als in het dagelijks leven. De polsbandjes dienen ook als een motiverend hulpmiddel om meer beweging te krijgen en om specifieke, zelfgedefinieerde dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse doelen te bereiken.

De eerste zorgverzekeraars subsidiëren nu al de aanschaf van fitnesstracks in de hoop dat meer beweging en een gezondere levensstijl de ziekte zal verminderen.

We hebben 36 modellen voor u getest, waarvan er nog 34 beschikbaar zijn. De goedkoopste kost slechts tien euro, de duurste meer dan 600 euro. Voor ons is de Xiaomi Mi Band 4 momenteel de fitnesstracker met de beste prijs-prestatieverhouding.

Waarom heb je een fitness tracker nodig?

Fitness trackers zijn uiteindelijk niets meer dan slimme polshorloges. Naast de goedkope Mi-Band hebben alle modellen een display en geven ze in één oogopslag informatie over tijd en datum. Maar dat is natuurlijk niet alles. De polsbandjes kunnen de fysieke bewegingen van de drager registreren, en tegelijkertijd moeten ze hem of haar stimuleren om meer te gaan sporten.

In de test was het merkbaar dat je heel snel gewend raakt aan een fitnesspolsbandje. Je kijkt automatisch naar je horloge of app om te zien hoeveel kilometer je al hebt afgelegd en hoeveel vet je hebt verbrand. Vooral na lange wandelingen is het leuk om je route op Google Maps te volgen en talloze details te weten te komen, zoals de maximale hartslag of je persoonlijke snelheid.

Waar vroeger sportpolsbandjes werden ontworpen als eenvoudige stappentellers, is dit nu slechts de basisfunctie. Met behulp van persoonlijke gegevens zoals leeftijd, lengte en gewicht berekenen de kleine computers verschillende waarden voor fysieke fitheid en helpen ze bij het formuleren van realistische fitnessdoelen. Als je te veel tijd hebt doorgebracht op de bank voor de TV, zullen de tapes gaan trillen om je eraan te herinneren dat het geen kwaad kan om een paar minuten te oefenen. Een pleidooi dat men graag zou willen negeren en slechts lichtelijk zou willen glimlachen van zijn vriendin of echtgenoot zou meer open oren kunnen vinden in deze vorm.

Alle fitnesspolsbandjes worden geleverd met een app waarmee u de apparatuur kunt instellen en uitgebreid kunt bedienen. De trackers zelf geven meestal alleen toegang tot de belangrijkste parameters zoals de hartslag en het aantal stappen.

De verbinding tussen de tracker en de smartphone of tablet gebeurt eenvoudig via Bluetooth. In onze test hebben alleen de duurdere modellen een GPS-module geïntegreerd om zelfstandig loopafstanden vast te leggen. Alle andere modellen hebben een smartphone met geactiveerde GPS nodig. Alle polsbandjes registreren echter op eigen houtje de hartslag, de voetstappen of het aantal verdiepingen, zelfs als de smartphone aan uw bureau of in uw aktetas zit. De fitness trackers worden eenvoudigweg gesynchroniseerd met de mobiele telefoon op elk gewenst moment, en de app leest dan alle opgenomen parameters uit.

Dit is altijd een spannend moment: omdat het mooi grafisch wordt gepresenteerd, is het zeer informatief om te zien hoeveel je overdag uit bent geweest of ’s nachts in diepe slaap hebt doorgebracht.

Meetnauwkeurigheid

Iedereen die een fitnesstracker wil kopen, moet zich ervan bewust zijn dat de trackers geen exacte gegevens bepalen. Dit komt omdat stappen niet altijd daadwerkelijk worden gemeten, omdat stappen of bewegingen niet altijd correct worden toegewezen. Als je bijvoorbeeld een kinderwagen duwt, zul je je armen niet bewegen. Het gevolg: de meeste fitness trackers registreren geen stappen. Zelfs bij het rennen, fietsen en zwemmen worden bewegingen niet altijd correct gedetecteerd.

Fitness-trackers leveren goede relatieve gegevens op

Dit heeft natuurlijk ook een effect op de indicatie van verbrande calorieën, wat toch maar bij benadering kan zijn. Hoeveel calorieën een persoon daadwerkelijk verbrandt tijdens bepaalde activiteiten kan alleen worden bepaald met grote inspanning en is afhankelijk van vele individuele factoren. Fitnesstrainers daarentegen proberen het calorieverbruik grofweg in te schatten op basis van leeftijd, gewicht en lengte, het type training en de hartslag. Maar fitness trackers meten de hartslag niet zo nauwkeurig als een hartslagmeter met een borstband. Dus als u exacte waarden voor uw atletische conditie verwacht van een fitnesstracker, zult u teleurgesteld zijn.

Toch kunnen fitness trackers nuttig zijn omdat ze nuttige relatieve gegevens opleveren: ze vertellen u of u vandaag meer bent verhuisd dan gisteren of hoe ver u deze keer hebt gejogd. GPS-data, die alle trackers in ieder geval via de smartphone kunnen benaderen, zijn hier een grote hulp.

Dit is hoe we hebben getest

We hebben in totaal 36 fitness trackers getest met prijzen die variëren van 10 tot bijna 700 euro. Tijdens de test waren ze voortdurend met elkaar verbonden, zowel overdag als ’s nachts.

We controleerden hoe ze de dagelijkse bewegingen registreren, maar ook hoe ze presteren tijdens het sporten. Hier stonden normaal hardlopen en joggen, fietsen en krachttraining op speciaal materiaal op de agenda. Met behulp van Google Maps kon de respectievelijke afstand gemakkelijk worden vergeleken met het aantal afgelegde kilometers.

We waren ook geïnteresseerd in de levensduur van de batterij. Hier zijn er aanzienlijke verschillen in het type stroomvoorziening: De meeste polsbandjes worden opgeladen via een USB-poort op de PC en gaan dan minstens een week mee voordat ze weer een pitstop nodig hebben. De Withings Activité Pop daarentegen heeft een batterij die niet kan worden opgeladen en uiterlijk na acht maanden moet worden vervangen.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen Fitness-trackers:

 1. favorietli-thumbnail
  XIAOMI MI BAND 4
  De Xiaomi Mi Band 4 is een erg volledige activity tracker met een kleurenscherm en een batterijlevensduur van 20 dagen (in standby stand) en dat voor een erg aantrekkelijke prijs.

 2. li-thumbnail
  FITBIT VERSA 2
  De Fitbit Versa 2 is jouw stok achter de deur bij het verbeteren van je levensstijl. Het horloge meet je dagelijkse activiteiten en spoort je aan om meer te bewegen.

 3. li-thumbnail
  SAMSUNG GALAXY WATCH ACTIVE2
  De Samsung Galaxy Watch Active2 valt op door het minimalistische en verfijnde design. Het horloge is vooral een verlengstuk van je telefoon. Je belt ermee zolang het via bluetooth verbonden is met je telefoon.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

Xiaomi Mi Band 4

Adviesprijs

39,-

355.191 andere kochten dit product

De Xiaomi Mi Band 4 is een erg volledige activity tracker met een kleurenscherm en een batterijlevensduur van 20 dagen (in standby stand) en dat voor een erg aantrekkelijke prijs. De activity tracker heeft handige functies zoals een continue hartslagmeter, smartphone meldingen en het bedienen van muziek.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

“Fijn apparaatje, ben er blij mee”

De prijs-kwaliteit verhouding is fantastisch. Werkt goed. In combinatie met de app Notify&Fitness krijg je een ongelooflijke hoeveelheid gegevens. Ik gebruik de meldingen niet, zonder is net wat rustiger. Hij is écht waterproof, gaat mee onder de douche, in het zwembad en is zelfs al een paar keer ondergedompeld in de vijver – hij kan het hebben. Ten opzichte van de MiBand 3 is hij beter, het kleurenschermpje is platter en buiten opvallend beter leesbaar en hij kan “zwemmen” als workout registreren. Ik ben onverdeeld blij met mijn aankoop.

Joost Blad

Bijna geen enkele andere fitnessband toont de technische vooruitgang zo indrukwekkend als de Xiaomi Mi Band 4. Begonnen als een goedkoop model zonder display en hartslagmeter, is de tracker nu in de vierde generatie en heeft hij onze plaats in de zon bereikt. Geen enkele andere concurrent biedt zo’n succesvolle prijs-prestatieverhouding. Natuurlijk zijn er banden die nog meer kunnen doen. Maar voor de meeste mensen is de Mi Band 4 een geweldige metgezel voor iets meer dan 30 euro.

De Tracker is verkrijgbaar in zwart, oranje, donkerblauw en wit met een siliconen armband of met een roestvrijstalen mesh armband in zwart, roségoud en zilver. Het is verkrijgbaar in één maat en past zowel bij zeer smalle als bredere polsen. Een noviteit van zijn voorganger springt meteen in het oog: Het display straalt nu in kleur. Het AMOLED-touchscreen is met 0,95 inch en een resolutie van 120 x 240 pixels nog steeds vrij klein, maar wie geen korte berichten wil lezen schiet goed op met de rest van de bediening. Het mini-scherm snijdt ook een goed figuur in de zon – vijf helderheidsniveaus kunnen handmatig worden geselecteerd. De achtergrond van het scherm, de zogenaamde ‘watch faces’, kunnen worden veranderd en geven zo de klok een individuele uitstraling.

De Mi Band 4 is waterbestendig tot 50 meter. Om het op te laden, moet u het beeldscherm uit de band drukken en in een klein USB-laadstation plaatsen. In tegenstelling tot de meeste andere fitnesspolsbandjes is deze procedure zelden nodig. Dit komt omdat de batterij met een capaciteit van 135 milliampère-uren verbazingwekkend lang meegaat. Xiaomi stelt een verblijfstijd van 20 dagen, en in feite hebben we bijna drie weken van het dagelijks leven in de test doorstaan met één batterijlading.

In tegenstelling tot zijn voorgangers reageert de nieuwste display van de Mi Band veel minder gevoelig voor krassen. Na onze test zag het eruit als de eerste dag, terwijl je van tevoren heel voorzichtig moest zijn dat het oppervlak geen gebruikssporen vertoonde. Het startscherm geeft de tijd en de datum weer, evenals de status van de batterij en de ondernomen stappen. Een taartdiagram illustreert wat u nog moet doen om uw dagelijkse werk te voltooien.

Door te wissen kunt u het menu wijzigen, wat wordt aangegeven met een gekleurd symbool. In de “Status” vindt u de genomen stappen, de afgelegde afstand en de verbrande calorieën. Verder zijn de hartslagmeting, verschillende trainingsmodi, een kleine weersvoorspelling en het nieuwsgedeelte beschikbaar. Als je een gekoppelde smartphone, SMS, WhatsApp en inkomende gesprekken hebt, kom je hier terecht. Er is ook een wekker, een stopwatch, een timer en een speler om muziek van de smartphone af te spelen. De verbinding met de mobiele telefoon verloopt via Bluetooth 5.0.

Voor de installatie heb je de “Mi Fit” app nodig, die gratis beschikbaar is voor iOS en Android. Voorwaarde is een persoonlijke rekening en de vermelding van geboortedatum, lengte en gewicht. Dit alles gebeurt snel, de koppeling via Bluetooth werkte zonder problemen in de test.

In de instellingen kunt u een activiteitsdoel (dagelijkse stappen) en een streefgewicht instellen. Een grafische weergave geeft aan of u het doel van uw activiteit heeft bereikt of hoe ver u er van verwijderd bent. Lui kunnen eraan herinnerd worden om het bureau weer te verlaten en een paar stappen te nemen. De app is intuïtief te gebruiken, maar er zijn af en toe wel advertenties.

GOEDE KEUZE

Fitbit Versa 2

Adviesprijs

179,-

103.562 andere kochten dit product

De Fitbit Versa 2 is jouw stok achter de deur bij het verbeteren van je levensstijl. Het horloge meet je dagelijkse activiteiten en spoort je aan om meer te bewegen. ’s Nachts meet het je slaap. Heb je slecht geslapen? Bekijk dan de tips en verbeter je nachtrust. Verder is het mogelijk om apps te installeren. Voeg bijvoorbeeld extra gezondheidsapps toe voor meer motivatie. Tijdens een fitnesssessie laat je jouw portemonnee en telefoon veilig thuis. Je betaalt contactloos met het horloge en luistert muziek, want je zet er tot 300 nummers op. Door het ontbreken van een ingebouwde gps ontvanger is de Versa 2 minder geschikt voor het meten van je sportprestaties. Hij gebruikt de gps-sensor van je telefoon voor het meten van je gelopen route, snelheid en afstand. Je moet je telefoon dus meenemen tijdens een rondje hardlopen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Met de Fitbit Versa 2 bent u vanaf het begin in goede handen. In totaal zijn er acht kleurvarianten met rubber en stoffen polsbandjes beschikbaar. Het 1.37-inch AMOLED-display toont rijkelijk zwart en sterke kleuren en is ook buiten gemakkelijk af te lezen.

De bediening is zeer aangenaam: deze wordt uitgevoerd via een drukknop aan de zijkant, anders via veeg- en aanrakingsgebaren. De menu’s met de grote gekleurde symbolen zijn erg netjes, niets wordt hier overbelast. De standaardhorloge af fabriek toont niet alleen de tijd en datum, maar ook de genomen stappen, de hartslag en de verbrande calorieën – met andere woorden, de belangrijkste parameters die u van een fitnesshorloge zou verwachten.

Positief: De Versa 2 bepaalt de waarden met hoge nauwkeurigheid. Aan boord vindt u Spotify en Deezer (smartphone vereist), het weerbericht, een ontspanningsprogramma en een muziekspeler. De muziek kan naar het horloge worden overgebracht via de Fitbit desktop app. Als de smartphone in de buurt is, zorgt de Fitbit voor gespreks-, sms- en agendameldingen. Als optie zorgt de Always-On Display-modus ervoor dat de Versa 2 altijd klaar staat om informatie te verstrekken.

Er zijn 15 trainingsmodi om uit te kiezen, waaronder hardlopen, fietsen en gewichtheffen. Het enige echte nadeel van de Versa 2: hij heeft geen eigen GPS-module. Als je bijvoorbeeld de joggingroute wilt volgen, moet je een smartphone meenemen.

Slim: Fitbit heeft de Amazon Alexa taalassistent geïntegreerd. U kunt onder andere het weer controleren, de lampen in het slimme huis met een spraakcommando aanzetten of wekkers en timers instellen. Dit werkt zonder problemen, maar een smartphone in de buurt is verplicht. Bovendien geeft Alexa geen antwoord, maar maakt ze zichzelf zichtbaar op het Versa-display. Fitbit Pay maakt ook cashless betalingen mogelijk.

Zoals gebruikelijk bij Fitbit is de slaapanalyse uitgebreid. Een individuele index classificeert de kwaliteit van uw eigen slaap. Met de Always-On-Display duurde onze Versa 2 ongeveer vier dagen in de test, anders wordt de levensduur verlengd tot zes à zeven dagen.

Over het geheel genomen kunnen we de Fitbit Versa 2 ten zeerste aanbevelen, afgezien van het gebrek aan GPS: Behandeling, werksnelheid, uitrusting en display zijn uitstekend.

GOEDE KEUZE

Samsung Galaxy Watch Active2

Adviesprijs

269,-

99.874 andere kochten dit product

De Samsung Galaxy Watch Active2 valt op door het minimalistische en verfijnde design. Het horloge is vooral een verlengstuk van je telefoon. Je belt ermee zolang het via bluetooth verbonden is met je telefoon. Dit is handig als je telefoon in de andere kamer ligt of in je tas zit. Je ontvangt berichten die je gelijk beantwoordt vanaf je pols. Niet met standaard reacties, maar met spraakbediening of het kleine toetsenbord. Met de touch rand scroll je gemakkelijk door alle apps die je uitbreidt in de Galaxy Store. Hier voeg je Uber, Google Maps of Strava toe. Dankzij de zelfstandige muziekspeler bewaar je muziek op het horloge. Koppel een koptelefoon via bluetooth en luister muziek voor extra motivatie tijdens het sporten. De Active2 werkt niet altijd goed samen met iPhones. Afhankelijk van je model en IOS versie kun je soms niet reageren op berichten of gebruik maken van de Samsung Health app.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Samsung Galaxy Watch Active 2 is meer dan alleen een fitness tracker; als koper krijg je zelfs alle deugden die een Smartwatch maken. Het horloge is verkrijgbaar in een 40 en 44 millimeter uitvoering van aluminium of staal in goud, zwart of zilver, met alleen Bluetooth of als LTE-versie met eSIM. In de Explorer-Editie wordt het display beschermd door speciale beschermfolies.

Het door ons geteste horloge van 44 millimeter is voorzien van een zwarte rubberen polsband, die prettig aanvoelt, een hoog draagcomfort biedt en door het lage gewicht niet storend is voor de sportactiviteiten. Het display wordt tot aan de buitenkant gebruikt, heeft een resolutie van 360 x 360 pixels en toont rijkelijk zwart. De helderheid kan in tien niveaus worden aangepast, zodat deze ook buitenshuis goed af te lezen is. Een speciale functie is de digitale ring: als u uw vinger in een cirkel over het scherm beweegt – met de klok mee of tegen de klok in – kunt u door de menu’s navigeren. Dit is gemakkelijk te doen, en de Samsung reageert ook zeer gevoelig op aanrakingsgebaren. De ongecompliceerde bediening wordt aangevuld met twee zijdelingse drukknoppen: de bovenste leidt naar het hoofdmenu, de onderste wordt gebruikt om toegang te krijgen tot de apps.

768 megabyte RAM en de Exynos 9110 chip zorgen voor een snelle werkingssnelheid. Het interne geheugen is vier gigabyte – dat is genoeg om onderweg een kleine muziekcollectie mee te nemen zonder smartphone. Met de batterijcapaciteit van 340 mAh kunt u in het beste geval meer dan twee dagen krijgen.

Als fitnesshorloge registreert de Galaxy Watch de genomen stappen net zo nauwkeurig als de afgelegde afstand dankzij de geïntegreerde GPS. De hoogtegegevens worden via de barometer geregistreerd en bij het bepalen van de hartslag zijn we ook met zeer realistische waarden gekomen. In de trainingsmodus detecteert de Active 2 alleen al zeven sporten, waaronder hardlopen, fietsen en zwemmen. Een leuke functie is de hardloopcoach, die onderweg real-time tips geeft. Als u te veel tijd op de bureaustoel doorbrengt, zal de klok u waarschuwen en motiveren om een beetje te bewegen. Over het geheel genomen waren we zeer tevreden over de fitnessmogelijkheden.

SMS, e-mails, WhatsApp-berichten en oproepen worden betrouwbaar doorgestuurd naar de Smartwatch. Apps zijn onder andere Weather, Bixby, Samsung Health en een vooraf geïnstalleerde kalender, maar je kunt alles installeren wat je wilt, zoals Spotify voor flexibele muziekweergave.

Via de app “Galaxy Wearable” kun je kiezen uit een groot aantal watchfaces, apps regelen en beheren en widgets installeren. De Samsung Galaxy Watch Active 2 werkt vanaf Android 5.0 en iOS 9 en is een aan te bevelen fitnesshorloge met een groot aantal functies, een prijzenswaardige bediening en talrijke applicaties die verder gaan dan sport.

(Visited 119 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.