De beste multifunctionele laserprinter

We hebben 13 multifunctionele laserprinters getest. De beste voor de meeste is de HP Color LaserJet Pro M281fdw. Deze biedt kleurenprinter, scanner, kopieerapparaat en fax in één apparaat, is eenvoudig te gebruiken en niet erg duur. Voor een alles-in-een model in deze klasse is het extreem compact en lichter dan vergelijkbare apparaten in de test. Dit maakt het bijzonder geschikt voor gebruik in het thuiskantoor, maar het snijdt ook een fijn figuur in een klein kantoor.

Een multifunctioneel apparaat is praktisch, maar tot nu toe waren inkjetprinters vooral thuis in het thuiskantoor. Vooral in het huis en het kantoor thuis moet een multifunctionele printer in ieder geval af en toe in kleur printen. We hebben onze selectie daarop aangepast en zijn er toch in geslaagd om een dozijn testapparaten bij elkaar te krijgen.

Hoewel vooral kleurenlaserprinters nog steeds vrij groot en zwaar zijn, zijn er ook daar veranderingen – zoals u kunt zien aan onze favoriet. De multifunctionele apparaten waren tussen de 100 en 550 euro geprijsd en dus niet altijd in het goedkope assortiment. Maar de dure printers worden vaak gekenmerkt door lage paginaprijzen, hogere mediabereiken en een automatische duplex ADF (Automatic Document Feeder).

We hadden in totaal 13 multifunctionele laserprinters in de test, waarvan er momenteel nog 12 beschikbaar zijn. Hier zijn onze aanbevelingen in het korte overzicht.

Wat spreekt voor lasers

Multifunctionele apparaten met laserprinters staan tot nu toe vooral bekend als grote, zware apparaten voor open kantoorruimtes. Intussen worden deze allrounders echter niet alleen goedkoper en goedkoper, maar ook compacter. Dit maakt ze ook steeds interessanter voor het thuiskantoor.

De meeste laser all-in-one apparaten zijn nog steeds niet zo klein en onopvallend als inkjet multifunctionele apparaten. Maar ze bieden wel alle voordelen van een laserprinter: haarscherpe, documentvrije tekstdruk, hoge printsnelheid en vooral geen inktcartridges die opdrogen – en natuurlijk, indien gewenst, dit alles in kleur.

Er is maar één discipline waarin inkjetprinters nog duidelijk voorlopen op de rest: het printen van foto’s. Slechts enkele kleurenlaserprinters printen foto’s in vergelijkbare kwaliteit, waaronder onze favoriet. Maar toch: Als u vooral foto’s afdrukt, kunt u beter even kijken naar onze aanbeveling voor de beste inkjet multifunctionele printer. Overigens is bij de overgrote meerderheid van de laserprinters en alle apparaten in de test het printen zonder grenzen niet mogelijk.

Inkjetprinters lopen voorop als het gaat om het afdrukken van foto’s

Een pluspunt voor laserprinters is de hoge slijtvastheid van laserprints, terwijl de inkt snel kan uitsmeren – vooral wanneer de inkt- en papierkwaliteit te wensen overlaat of er vocht in het spel komt. De meeste inkjetprinters printen daarom niet op een documentvrije manier, wat betekent dat ze niet gebruikt mogen worden voor contracten, maar het is ook vervelend als de inkt in het dagelijkse school- of universiteitsleven uitloopt.

In tijden van online frankering van pakketten en pakketten, zelfs in de particuliere sector, bent u altijd aan de veilige kant met een verzendingsetiket van de laserprinter, omdat de rederijen niet alleen in de zon werken.

Maar een van de grootste voordelen van laserprinters is het feit dat hun toner – het equivalent van inkt – niet opdroogt. Als u zelden iets afdrukt en de machine soms wekenlang niet gebruikt, hoeft u zich geen zorgen te maken dat er een laserprinter in staking is. Inkjetprinters daarentegen moeten hun spuitmonden vaak reinigen, een vervelende procedure die niet alleen vervelend is als je snel iets wilt printen, maar ook veel dure inkt verbruikt. In extreme gevallen moeten de cartridges inclusief de printkop zelfs worden vervangen.

Laserprinters lopen meestal ook voorop wat betreft de printsnelheid, hoewel dit ook afhangt van de hoeveelheid die moet worden geprint. Omdat een laserprinter de toner eerst op temperatuur moet brengen, gaat deze meestal enkele seconden later aan het werk dan een inkjetmodel. Maar als de laser eenmaal is afgedrukt, is het meestal sneller.

Het is echter een veel voorkomende misvatting dat laserprinters altijd goedkoper printen dan inkjetprinters. Vroeger gold dit voor zwart-wit laserprinters, maar nooit voor kleurenlaserprinters. Bovendien zijn de prijzen voor inktcartridges de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald.

Drukkosten variëren van model tot model

Daarom zijn zwart-wit laserprinters voor tekstdruk nu op dezelfde manier geprijsd als inkjetprinters, maar kleurenlaserprinters zijn ook aanzienlijk duurder dan inkjetprinters voor tekstdruk. De verschillen tussen de afzonderlijke modellen zijn echter zeer groot. Daarom gaan we hieronder nader in op de drukkosten.

Hoe we hebben getest

De eerste stap is de eerste opzet, waarbij een pakkende gebruikersinterface nodig is, hoewel voor sommige functies, zoals de faxfunctie, een numeriek toetsenblok met harde toetsen zijn voordelen kan hebben. De meeste multifunctionele printers maken nu gebruik van kleurenaanraakschermen, wat de bediening verder vereenvoudigt.

Zodra de multifunctionele printer – bijvoorbeeld via WPS – in het netwerk is geïntegreerd, beginnen we met de snelheids- en functietests: Hiervoor moet de afdrukeenheid een tekstbestand in 10 exemplaren afdrukken, één keer (indien beschikbaar) in de economische Eco-modus en één keer in normale of optimale kwaliteit. We meten de snelheid, die u vervolgens in de tabel omgerekend naar pagina’s per minuut vindt.

Zelfs bij het printen op laserfotopapier met een glanzende coating en een dikte van 200 g/m² moeten de apparaten die geschikt zijn voor kleurenafdrukken laten zien hoe snel ze werken en tegelijkertijd de afdruk leveren voor het controleren van de afdrukkwaliteit van de foto.

Waar beschikbaar werden de multifunctionele printers via WLAN op de PC aangesloten. Voor zover de MuFu-printers opties boden voor de keuze van fotopapier en/of fotoprint presets, hebben we deze natuurlijk geselecteerd om de beste kwaliteit te krijgen. De papierinvoer werd gedaan via de manuele lade en niet via de cassette.

Daarom hebben we ons testbeeld in A4-formaat met 300 dpi geprint in een JPG-bestand en op deze manier geprint via de Windows-10-photo app, door te kiezen voor de optie “aanpassen aan de grootte” zodat het beeld niet wordt geknipt. Daarbij moet men weten dat geen van de geteste laser multifunctionele apparaten randloos printen beheerst en dat de breedte van de randen niet volledig uniform is.

Om het waarschijnlijk meest voorkomende scenario te illustreren, hebben we de apparaten met de afdruktaak uit de energiebesparende modus gewekt, zodat de opwarmtijd wordt meegenomen in de totale afdruktijd. Als meerdere foto’s direct na elkaar worden afgedrukt, wordt de opwarmtijd over alle afdrukken gespreid.

Tijdens het normale scannen gebruiken we ook ons A4-testbeeld, waarbij we de scanner (voor zover mogelijk) direct in de testmap laten bewegen. Hier wordt de tijd gemeten die het apparaat nodig heeft voor de zuivere scanprocedure, inclusief het terugzetten van de dia in de uitgangspositie om de invloed van variabelen als de WLAN-snelheid en de bestandsgrootte buiten beschouwing te laten. We hebben de printkosten, indien beschikbaar, overgenomen van het printkanaal.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen multifunctionele laserprinters:

 1. favorietli-thumbnail
  HP COLOR LASERJET PRO MFP M479FDW
  Print, fax, scan en kopieer kleurendocumenten in een rap tempo met de HP LaserJet Pro MFP M479fdw. Je print gemakkelijk via wifi, vanaf je laptop, tablet of smartphone.

 2. li-thumbnail
  HP LASERJET PRO MFP M28W
  De HP LaserJet Pro MFP M28w is de kleinste all-in-one laserprinter in zijn klasse. Door de zakelijke functies is deze printer speciaal geschikt voor kantoor. Scan bijvoorbeeld naar e-mail en PDF.

 3. li-thumbnail
  BROTHER DCP-L3550CDW
  De MFC-L3550CDW is een all-in-one kleurenledprinter voor zakelijk gebruik met een lage geluidsproductie. De printers veroorzaakt daardoor veel minder geluidsoverlast dan andere printers in dit segment.

 4. li-thumbnail
  KYOCERA ECOSYS M5526CDW
  De Kyocera Ecosys M5526cdw/KL3 is een all-in-one kleurenlaserprinter voor klein kantoor. Met een snelheid van 26 afdrukken per minuut wacht je, na het opwarmen, nog geen 3 seconden op een afdruk.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”478″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

HP Color LaserJet Pro MFP M479fdw

Adviesprijs

509,-

blank

112.006 andere kochten dit product

Print, fax, scan en kopieer kleurendocumenten in een rap tempo met de HP LaserJet Pro MFP M479fdw. Je print gemakkelijk via wifi, vanaf je laptop, tablet of smartphone. Deze laserprinter print en kopieert met een snelheid van 27 pagina’s per minuut. Scannen doe je dubbelzijdig en met maximaal 46 pagina’s per minuut. Dankzij de automatische documentinvoer hoef je documenten niet één voor één te scannen of kopiëren. Plaats een stapel tot 50 vellen en de printer doet het werk. Ook dubbelzijdig printen is voor de M479dw geen probleem. Deze bestuur je via het kleurentouchscreen. Dankzij de papiercapaciteit van 300 vellen hoef je papier niet vaak bij te vullen. Je printer is beveiligd tegen indringers dankzij ingebouwde beveiligingsfuncties zoals een pincode.

Bekijk prijs bij coolblue

“Prima printer, goede prijskwaliteit verhouding”

In dagelijks gebruik een probleemloze snelle printer. Prima scan- en kopieerfunctie, uitstekende printkwaliteit.

John Poll

Met “slechts” 23 kg en zijn compacte afmetingen is de HP Colour Laser All-in-one zeer geschikt voor kantoren met weinig ruimte. De aansluitmogelijkheden spelen nauwelijks een rol, omdat printopdrachten via USB, LAN, WLAN of WiFi Direct kunnen worden ontvangen.

De goede balans van het stroomverbruik, die in de testcategorie van de vervolgkosten valt, wordt helaas vertroebeld door de hoogste paginaprijzen in het testveld. We berekenden 2 cent voor een zwart-witpagina of 3,1 cent voor een eenzijdig kleurendocument op gewoon papier met de grootst mogelijke tonercartridges.

Het HP-apparaat kon met snelle eerste pagina’s al na ongeveer 10 seconden vanuit stand-by en de eenvoudige bediening via het aanraakscherm overtuigen. Een numeriek toetsenbord is niet geïntegreerd. Indien nodig, en afhankelijk van de toepassing, wordt een virtueel toetsenbord op het aanraakscherm weergegeven.

De papierinvoercapaciteit van 250 vellen, die mager is voor een netwerkprinter, kan tegen meerprijs worden uitgebreid met een extra papierlade voor 550 vellen. Via de webinterface is een beveiligingsbeheersysteem beschikbaar voor de beheerder.

Verdere toepassingen moeten echter worden herladen op diverse HP downloadpagina’s. Het HP-model kon met zeer goede cijfers overtuigen, zowel bij het afdrukken, kopiëren en scannen van de resultaten als bij het verzamelen van punten in de verwerkingskwaliteit.

Ondanks het ontbreken van een fysiek numeriek toetsenbord is de HP-Multi eenvoudig te gebruiken. Een kleine downer is de vrij hoge tonerprijs.

GOEDE KEUZE

HP LaserJet Pro MFP M28w

Adviesprijs

149,-

105.211 andere kochten dit product

De HP LaserJet Pro MFP M28w is de kleinste all-in-one laserprinter in zijn klasse. Door de zakelijke functies is deze printer speciaal geschikt voor kantoor. Scan bijvoorbeeld naar e-mail en PDF. Maak eenvoudig een kopie van beide zijden van een ID-kaart op 1 vel papier. Ondanks het compacte ontwerp kun je 150 vel papier kwijt in de printer en is er ruimte voor 100 vel in de uitvoer van de printer. Klap de papierlade na gebruik in, zodat de printer nog minder ruimte inneemt op je bureau. De toner is voorgeïnstalleerd, dus je kunt direct aan de slag.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De HP LaserJet Pro MFP M28w is een van de meest compacte laser MFP’s beschikbaar, die zeer goedkoop maar minimalistisch is in omvang. Welke functies het biedt is te zien in de screenshots van de onderstaande fotogalerij.

Het papier wordt door een open, neergeklapte papierinvoer gevoerd en heeft tijdens de bewerking extra ruimte nodig. Een automatische documentinvoer ontbreekt, evenals dubbelzijdig printen en dubbelzijdig scannen. Scannen (ook in kleur) kan alleen vanaf de computer, kopiëren gebeurt op het apparaat, hier ook basisaanpassingen zoals bijvoorbeeld het aantal kopieën kan worden gemaakt. Maar het kleine LC-display met zijn twee cijfers en weinig symbolen geeft niet veel weg.

Printmedia tot een dikte van 120 g/m² worden verwerkt, zodat bijvoorbeeld standaard laserfotopapier (200 g/m²) niet moet worden gebruikt, maar wie wil het gebruiken in een zwart-wit printer? De open papierinvoer biedt plaats aan 150 vellen normaal papier en de uitvoerlade aan 100 vellen.

De kwaliteit van de tekstdruk in enkelvoudige modus is perfect. Ook tekst scans slagen netjes, waarbij de scan van de HP scan app te sterk gecomprimeerd is, wat ook niet te veranderen is. De scan slaagt beter met de alternatieve app HP Smart. De scan van de kleurenfoto (bijna 9 MP) laat een zeer goede kleurweergave zien, maar heeft een zeer beperkt contrastbereik, zodat donkere beeldvlakken in uniform zwart verdrinken. De chauffeur geeft hier enkele instelmogelijkheden, maar die hebben we niet geprobeerd.

De MuFu-printer is aangesloten via USB A of Wi-Fi en kan ook Wi-Fi Direct aan, bijvoorbeeld voor het printen vanaf een smartphone met behulp van de HP Print apps, Apple AirPrint, Mopria en Google Cloud Print. De broer M28a komt zonder Wi-Fi en kost 10 tot 20 euro minder.

GOEDE KEUZE

Brother DCP-L3550CDW

Adviesprijs

279,-

89.541 andere kochten dit product

De MFC-L3550CDW is een all-in-one kleurenledprinter voor zakelijk gebruik met een lage geluidsproductie. De printers veroorzaakt daardoor veel minder geluidsoverlast dan andere printers in dit segment. Met een afdruksnelheid van 18 pagina’s per minuut en een automatische documentinvoer (ADF) om een stapel van 50 vel in 1 keer te scannen, werk je efficiënt. Je bedient het apparaat via het 9 centimeter grote touchscreen. Dankzij wifi en ondersteuning voor Android en iOS apparaten, print je draadloos vanaf je laptop, desktop, smartphone en tablet.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Der Brother MFC 9332cdw ist dank seines übersichtlichen Menüs schnell einsatzbereit und gibt auch im täglichen Gebrauch keine Rätsel auf. Beim Druck lässt er sich etwas Zeit, er ist der einzige Testkandidat, der für Ausdrucke in optimaler Qualität deutlich länger braucht als in Eco-Qualität. Die Ergebnisse sind gut, nur das Handling mit dem schweren Fotopapier ist mit dem Brother etwas umständlich, außerdem kam unser Testausdruck nicht plan aus dem Drucker, sondern hatte sich einmal gut gebogen.

Dieses Phänomen trat übrigens bei allen vier farbfähigen Geräten unseres letzten Updates auf, sodass wir die Ausdrucke des Testbildes mit Magneten fixieren mussten, um sie einigermaßen plan abbilden zu können. Verwendet haben wir HP Professional Laser Photo Paper 200 Glossy.

GOEDE KEUZE

Kyocera Ecosys M5526cdw

Adviesprijs

419,-

blank

99.551 andere kochten dit product

De Kyocera Ecosys M5526cdw/KL3 is een all-in-one kleurenlaserprinter voor klein kantoor. Met een snelheid van 26 afdrukken per minuut wacht je, na het opwarmen, nog geen 3 seconden op een afdruk. De M5526cdw/KL3 kan daarnaast in kleur printen, dubbelzijdig afdrukken, scannen, kopiëren én faxen. Je scant of kopieert een stapel tot 50 documenten achter elkaar, dankzij de ADF. Daarnaast kan deze printer dubbelzijdig scannen, wat tijd bespaart. De M5526cdw/KL3 is voorzien van een klein lcd scherm, waarop je instelling aanpast. Bij dit /KL3 model krijg je 3 jaar on-site thuis garantie op je printer, wat inhoudt dat er een monteur thuis langskomt.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De Epson Ecotank ET 4750 is ook geschikt voor hogere printvolumes en maakt nu deel uit van de tweede generatie Epson printers met Ecotank systeem.

Epson heeft de Ecotank technologie verder verfijnd, het vaak bekritiseerde vullen van de tanks, wat vaak leidde tot inktvlekken op de vingers, is nu aanzienlijk vereenvoudigd: de tanks zijn nu vanaf de voorkant toegankelijk, niet meer vanaf de zijkant, en de flessen passen nu perfect op de vulhals van de tanks.

Omdat de lijnen in het apparaat eerst met inkt moeten worden gevuld, duurt de initialisatie bij de eerste installatie van de ET 4750 iets langer dan bij de andere printers, en worden de nozzles van geen van de andere printers op zo’n uitgebreide manier uitgelijnd.

Het toetsenbord, nog steeds noodzakelijk op de voorganger ET4550, heeft nu plaats gemaakt voor een aanraakscherm en enkele toetsen. Het aanraakscherm is echter een beetje klein, zodat u precies moet mikken als u de printer bedient.

De 4750 laat een zeer solide indruk achter, maar zou voor sommige doeleinden te slecht uitgerust moeten zijn, omdat er noch een kaartslot, noch een USB-poort voor externe gegevensdragers is.

Als je het onderwerp printer en inkt de komende jaren uit je hoofd wilt halen en het zonder apparatuur kunt stellen, moet je eens kijken naar de ET 4750 of een van zijn broers.

(Visited 1.120 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *