Het beste tosti-apparaat

Sandwiches zijn het perfecte voedsel als je snel moet eten, maar toch iets warms in je maag wilt krijgen. Dus we keken naar 10 broodjesmakers en vonden dat het de moeite waard is om wat meer geld uit te geven. De goedkope modellen waren bijna allemaal van plastic en boden de gesmolten kaas de mogelijkheid om in scheuren te lopen die niet meer gereinigd konden worden.

Wat we bij alle sandwichmakers negatief hebben gemerkt zijn de veel te korte stroomkabels. We hebben voor een deel een verlengkabel moeten gebruiken om de apparaten te bedienen.

Een positieve verrassing voor ons was Morphy Richards’ Mico, die de magnetron gebruikt om broodjes te roosteren. Het levert niet alleen de beste smaakbeleving op, maar is ook de enige broodjesmachine die volledig in de vaatwasser kan worden gereinigd.

Waarom een broodjesmaker?

Toast is het ideale alternatief voor vers brood en biedt vele mogelijkheden voor verwerking. Naast de droge toast uit de toaster en het uitgebreide gerecht uit de oven, bieden sandwichmakers de mogelijkheid om de plakken niet alleen snel maar ook lekker te verwerken. Een broodje duurt minder dan tien minuten samen met de topping en in de meeste tosti-apparaten kun je twee tosti’s tegelijk maken.

Op enkele uitzonderingen na, bijv. apparaten die de magnetron gebruiken om op te toasten, zijn alle tosti-apparaten op dezelfde manier gebouwd. Je neemt twee borden mee, brengt de toast tussen de borden en drukt ze samen. Bij sommige modellen kunt u de platen verwijderen, maar bij de meeste modellen zitten de platen vast in de machine.

Het vermogen ligt meestal tussen 700 en 900 watt. Maar het toasten ging in alle geteste eenheden even snel. Maar de prijsklasse was van 16 tot 60 Euro.

Zo hebben we getest

Voor alle broodjes leggen we kaas binnenin en smeren we margarine op de buitenkant van de toast. Het belangrijkste voor ons bij het testen was twee punten: Proeven en schoonmaken. Wat betreft de smaak waren eigenlijk alle apparaten in orde, maar vooral bij de goedkope broodjesbakkers was het probleem vaak dat ze niet goed dichtgingen en daardoor lagen de toastplakken niet helemaal op elkaar. Daarom was de vulling van de sandwich vaak buiten de toast om.

Tijdens het schoonmaken moesten we meestal de resten van de gelekte kaas verwijderen. Hier was het probleem dat de broodjesmakers van Aigostar, Tefal en Clatronic slechts zeer kleine borden hebben die de kaas niet tegenhouden, zodat hij in de gaten tussen de borden en de behuizing loopt. Daar verhardt het onmiddellijk en kan het niet worden verwijderd. Maar zelfs als de kaas langs de zijkant van de behuizing loopt, is hij moeilijk te verwijderen, omdat de eenheden niet onder water mogen worden bewaard.

Schoonmaken is een doorslaggevende factor

Alleen de Mico van Morphy Richards mag volledig in de vaatwasser. Twee van de geteste tosti-apparaten brachten afneembare platen mee, die gemakkelijk te reinigen waren. Het vet liep echter onder de platen en de verwarmingselementen eronder, waar het ook nauwelijks te verwijderen was.

Verder hebben we getest of de apparaten erg warm worden, wat over het algemeen geen probleem was. De sandwichmaker uit het Lono assortiment van WMF heeft zelfs een kleine ventilator om het apparaat koel te houden.

Wat we bij alle apparaten negatief hebben gemerkt zijn de korte stroomkabels en dat deze deels moesten worden uitgetrokken om het toasten af te ronden. Dit is vooral een probleem in keukens waar de stopcontacten moeilijk te bereiken zijn.

Ongeacht de prijs hebben we vaak zeer slechte instructies opgemerkt. Gelukkig kunnen broodjesmakers bijna allemaal op dezelfde manier bediend worden, zelfs zonder grote woorden. Helaas was de Mico handleiding alleen in het Engels beschikbaar, maar met kleurrijke foto’s.

Vooral de goedkope apparaten waren ook merkbaar met een laag gewicht. Dit lijkt op het eerste gezicht een pluspunt, maar hoe zwaarder een sandwichmaker is, hoe stabieler hij is, wat vooral voordelig is bij het sluiten van het apparaat. Anders kan het gebeuren dat het apparaat omvalt.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen tosti-ijzers:

 1. li-thumbnail
  KRUPS FDK452
  Het FDK452 Krups tosti apparaat valt op door het strakke design en het gebruiksgemak. Hij is voorzien van grote schelpvormige tostiplaten met anti-aanbaklaag.

 2. li-thumbnail
  EMERIO ST-109562
  De Emerio tosti-apparaat XXL is hét tosti apparaat waarmee u gemakkelijk twee complete tosit’s tegelijkertijd klaar kunt maken. De extra grote, anti aanbak platen zorgen hier voor.

 3. li-thumbnail
  TEFAL SM1552
  Ontdek hoe eenvoudig het is om diverse heerlijke tosti’s klaar te maken met dit tosti-ijzer. Schoonmaken wordt een fluitje van een cent dankzij de anti-aanbaklaag op de platen.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products cat=”1132″]

FAVORIET

blank

Krups FDK452

Adviesprijs

45,-

blank

235.339 andere kochten dit product

Het FDK452 Krups tosti apparaat valt op door het strakke design en het gebruiksgemak. Hij is voorzien van grote schelpvormige tostiplaten met anti-aanbaklaag. Het apparaat is veilig in gebruik door de handgreep met vergrendelingsclip. Het tosti-ijzer kun je verticaal opbergen zodat dit veel ruimte in je keukenkastje scheelt. Ook kun je het snoer onder het apparaat wegstoppen.

Bekijk prijs bij bol.com

“Tosti apparaat zoals het moet zijn”

Het is een mooi apparaat en kan rechtop staan wat makkelijk is bij het opruimen. En de aan/uitknop is ook handig. Echter, de tosti’s zijn niet lekker.

Tineke Berghuis

Bovendien biedt de Krups FDK 451 een aan/uit-knop, wat de bediening zeer eenvoudig maakt, omdat je niet na elke sandwich aan de stekker hoeft te trekken. Ook de kabelhouder aan de achterzijde van het apparaat bevalt ons goed. Hiermee kunt u hem rechtop in de kast plaatsen om ruimte te besparen. Verdere kenmerken zijn de antislipvoetjes, die, afgezien van het gewicht, voorkomen dat het apparaat beweegt bij het sluiten. Daarnaast zijn er bedrijfs- en temperatuurcontrolelampjes die aangeven of het apparaat aan het opwarmen is of aan het roosteren.

In onze tests werd het apparaat niet te heet met 850 watt en het handvat was de hele tijd aangenaam koel. Alleen de sluiting was erg warm tijdens de operatie.

De broodjes smaken zeer goed en zijn gelijkmatig geroosterd. De plakjes plakken goed aan elkaar en zijn in het midden gemakkelijk te scheiden met een mes. Grote XXL-broodjes zijn ook geen probleem. Alleen bij zeer dikke broodjes kunnen er problemen ontstaan om de machine volledig af te sluiten. Hiervoor bevelen wij liever de contactgrill Warm 30HH van Aigostar aan.

Visueel ziet de Krups-sandwichmaker er ook veel beter uit dan de andere geteste apparaten, waarvan de buitenste schil deels uit kunststof bestaat. Bovendien is de afwerking van zeer hoge kwaliteit, waardoor het apparaat zeker duurzamer is dan de goedkopere versies. We vonden vooral de sluiting mooi, die een zeer duurzame indruk maakt en zeer comfortabel kan worden gesloten en geopend.

Al met al is de Krups een geweldige, solide sandwichmaker, die overtuigt door zijn kwalitatieve uitstraling en zijn geweldige bediening. De sandwiches zullen knapperig zijn en snel slagen. Voor wat je hier krijgt, is de prijs meer dan eerlijk.

GOEDE KEUZE

Emerio ST-109562

Adviesprijs

25,-

blank

238.963 andere kochten dit product

De Emerio tosti-apparaat XXL is hét tosti apparaat waarmee u gemakkelijk twee complete tosit’s tegelijkertijd klaar kunt maken. De extra grote, anti aanbak platen zorgen hier voor. Normaal gesproken steken de korstjes van het brood altijd buiten het tosti-apparaat als u twee tosti’s klaar wilt maken. Het tosti ijzer is hiervoor simpelweg te klein. Bij de ST-109562 Sandwichtoaster heeft u dit probleem niet. Dankzij de extra grote XXL bakplaten hebben uw tosti’s voldoende ruimte om goudbruin te bakken. U hoeft alleen het indicatielampje in de gaten te houden, want deze vertelt u wanneer de tosti’s klaar zijn.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

Emerio’s ST-109562 heeft ook zeer grote platen met randen die voorkomen dat de kaas in scheuren en op de achterkant van de machine terechtkomt. Het is perfect voor grote XXL-broodjes, maar heeft geen knop om de verwarming uit te schakelen. Omdat de prijs onder de 20 euro ligt, is het de perfecte machine voor wie af en toe maar één of twee broodjes wil maken.

Het is belangrijk om te onthouden dat de borden geen klassieke sandwichvorm hebben en dat de broodjes daarom niet in tweeën gesplitst zijn. Bovendien hebben de platen een plastic buitenmantel, die niet heet wordt. Net als de testwinnaar roostert de Emerio snel en gelijkmatig met 900 watt.

GOEDE KEUZE

Tefal SM1552

Adviesprijs

39,-

blank

214.541 andere kochten dit product

Ontdek hoe eenvoudig het is om diverse heerlijke tosti’s klaar te maken met dit tosti-ijzer. Schoonmaken wordt een fluitje van een cent dankzij de anti-aanbaklaag op de platen. De Ultracompact is echt het perfecte apparaat: het kan verticaal worden opgeborgen en heeft een snoeropbergsysteem. Dankzij de compacte en handige afmetingen kan je het gemakkelijk in de keuken bewaren en opbergen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

De tosti-maker uit de Tefal was ook goed. Net als de testwinnaar biedt hij een aan/uit-knop, een groot toastbord dat voorkomt dat kaas door zijn ontwerp op de verkeerde plaatsen terechtkomt, en een hoogwaardige afwerking. Dit voorkomt dat het apparaat te heet wordt, maar het maakt het ook luid. Bovendien staat het met iets minder dan 60 euro aan de top van de prijslijst en is het in directe vergelijking vrij duur.

De Tefal SM 1552 is weliswaar afkomstig van een kwaliteitsmerk, maar kon niet inspireren. Naast de problemen die de andere twee niet-aanbevelingen met zich meebrengen, is er ook een slechte anti-aanbaklaag. Omdat de platen hier ook massief zijn, is het schoonmaken nog moeilijker.

(Visited 2.034 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *