De beste vacuümmachine

Niet alleen sinds de sous-vide keuken Nederland heeft veroverd, hebben veel mensen het vacuüm voor zichzelf ontdekt. Omdat voedsel niet alleen zachtjes en op een manier die zijn smaak in een vacuüm bewaart kan worden gekookt, is het ook langer houdbaar, zelfs buiten het vriesvak.

We hebben een selectie van de meest populaire vacuümmachines en een folie-afdichtingsapparaat voor privé-huishoudens getest. Hier zijn onze aanbevelingen in het korte overzicht.

Waarom zijn voedingsmiddelen langer houdbaar als ze worden vacuüm getrokken?

Bij het zuigen wordt de lucht met behulp van een zuigerpomp uit een luchtdichte container of zak gepompt. Het resulterende vacuüm is vrijwel vrij van zuurstof. Dit voorkomt oxidatie en ontbindingsprocessen van adequaat verpakt voedsel. Hierdoor blijven ze veel langer vers, ongeacht of ze vacuüm of bevroren in de koelkast worden bewaard. Een lijst van de houdbaarheid van vacuümverpakte levensmiddelen vindt u hier. 

Sous Vide is een tweede reden om voedsel luchtdicht af te sluiten in een film. Bij deze bereidingswijze worden groenten, vlees of fruit gekruid en verzegeld in een zakje onder vacuüm. Nu is er bijna geen lucht meer op het voedsel en kan het zachtjes worden gekookt in een waterbad bij lage temperaturen. Mineralen en vitaminen worden zoveel mogelijk vastgehouden of worden niet uitgespoeld door het kookwater.

Alleen met Sous Vide is het mogelijk om vlees of groenten to the point te koken zonder een kookdeskundige te zijn. Het maakt niet uit of je de groenten 45 of 60 minuten in de pot hebt. Omdat de temperatuur bij het koken op sous-vide exact is ingesteld, kun je niets papperigs koken.

Sous Vide werkt alleen met zakken, maar u kunt ook een vacuüm creëren in speciale containers of met speciale sluitingen. Dergelijke vacuümverpakkingen en hun deksels zijn stevig gebouwd, zodat ze in geval van vacuüm niet onder atmosferische druk bezwijken. In het geval van een tas zorgt deze ervoor dat de folie zich zeer strak aan de inhoud vastklampt.

De handel biedt tal van universele vacuümbakken of sluitingen aan, bijvoorbeeld voor glazen flessen. Het sinaasappelsap in de koelkast blijft dus veel langer vers, net als de versnipperde wortelen.

Zuigen helpt bij de opslag

Een derde reden om te zuigen is voorraadbeheer: je kunt grote hoeveelheden voedsel kopen en in porties invriezen of in de koelkast zetten. Als u meteen de juiste kruiden toevoegt, kunt u het voedsel direct vanuit de vriezer in de (sous-vide) kookpot brengen.

Voor het vacumeren heeft u speciale foliezakken met structurele honingraten nodig. Gladde zakken werken niet omdat de vacuümunit er geen lucht uit kan zuigen, omdat de folie dan tegen de folie drukt en deze afsluit. Vacuümfolies zijn verkrijgbaar als zakjes in verschillende afmetingen of als rol. Met dit laatste kunt u zelf de gewenste maat produceren met behulp van de verzegelingsfunctie op het apparaat.

Vacuümfolies zijn over het algemeen universeel. Als de breedte van 30 centimeter niet wordt overschreden, kunt u elke zak met een willekeurig vacuümapparaat vacumeren. Vacuümfolies zijn veel sterker en robuuster dan conventionele diepvrieszakken. Ze hebben een filmdikte van 0,16 millimeter en meer.

Vacuümzakken met een afmeting van meer dan 30 centimeter kunnen niet worden gebruikt op de door ons geteste vacuümapparaten. Apparaten voor privé-huishoudens kunnen alleen het formaat van 30 centimeter verzegelen.

Twee vacuümrollen met een afmeting van 30 x 600 centimeter zijn beschikbaar voor ongeveer 15 euro. 50 vacuümzakken met 15 x 20 centimeter kosten iets minder dan acht euro. Grote zakken, bijvoorbeeld 100 stuks van 20 x 30 centimeter elk, zijn verkrijgbaar voor 20 euro. Aangezien de extra kosten niet zonder meer zijn, adviseren wij vacuümrollen. Ze zijn zuiniger.

In principe kunnen vacuümzakken worden gereinigd en hergebruikt. De zakken worden echter in de loop van de tijd kleiner omdat ze de lasnaad aan de bovenkant moeten afsnijden.

Vacuümunit of foliesealer?

Vacuümgevers genereren met hun zuigerpomp een vacuüm van maximaal -0,8 bar en sluiten vervolgens de folie af. Folie sealers daarentegen gebruiken alleen een blower om lucht uit de zak te zuigen zodat deze beter aansluit op de inhoud.

De foliesealer zorgt dus voor handige verpakkingen voor de vriezer, maar ze bevatten nog steeds een relatief grote hoeveelheid lucht. Foliesealers werken ook met zeer dunne en goedkopere diepvrieszakken zonder honingraatstructuur. Met de relatief stijve vacuümzakken kan de foliesealer het luchtvolume niet verminderen.

Een filmsealer is interessant voor u als u voedsel in de eerste plaats voor het invriezen en af en toe voor sous-video (koken in een waterbad) in een zakje doet. Bij breekbaar voedsel, zoals aardbeien of brood, bent u beter af met een foliesealer, omdat u niet hoeft te oppassen dat u de inhoud niet verplettert.

Folie sealers verpletteren geen breekbaar voedsel

Een vacuümmachine is de betere keuze als u voedsel in de zak doet, voornamelijk voor Sous Vide. Met de solide vacuümpakketten, die bijna luchtledig zijn, kunt u beter koken in een waterbad. U kunt het vacuümpakket ook gebruiken als u voedsel in de koelkast langer wilt bewaren, zoals kaas, worst of ham.

Modellen

In principe wordt er een onderscheid gemaakt tussen externe vacuümgeneratoren en kamervacuümperatoren. In het geval van de kamervacuümunit wordt de gehele verzegelde zak inclusief de inhoud in de vacuümeenheid geplaatst. Bij een extern vacuümtoestel wordt alleen de opening van het zakje in het vacuümtoestel gestoken.

Kamerapparaten zijn ontworpen voor de professionele sector en kosten aanzienlijk meer – 600 Euro en meer zijn niet ongewoon.

Zoals reeds vermeld, hebben buitenzuigers zakken met een gestructureerd oppervlak nodig, omdat de zuigerpomp alleen via deze zakken de lucht goed kan afzuigen. Zogenaamde verzegelde zakken met een glad oppervlak worden gebruikt in kamervacuüminstallaties.

In het algemeen kunnen vloeistoffen niet goed worden opgezogen. Alle apparaten zuigen het water op en laten de opvangbak ermee vollopen. U kunt dikkere vloeistoffen zuigen, bijvoorbeeld bij de bereiding van sauce hollandaise, maar u moet wel snel zijn en op het juiste moment op de stopknop drukken.

Water kan niet worden vacuümgezogen

Zelfs de apparaten met een “natte” knop waren niet in staat om het proces in de test te verkorten, hoewel de knop wel invloed zou moeten hebben op de pompsnelheid; het pompen gaat dan gewoon langzamer. Als je niet handmatig stopt, gaat er veel vloeistof verloren in de opvangbak of loopt deze zelfs over, wat een behoorlijke puinhoop oplevert.

In dit geval bent u beter af met een foliesealer – die zuigt geen water, saus of marinade op. De geproduceerde zakken zijn niet geschikt voor Sous Vide.

Brood dat veel lucht bevat of aardbeien, bijvoorbeeld, worden onder atmosferische druk in een vacuüm verbrijzeld. Sommige apparaten hebben daarom een selectieknop om de vacuümdruk te verminderen.

We hebben het geprobeerd met vers brood en verse aardbeien. In de meeste gevallen hadden de sleutels echter geen effect. Wat in de normale modus werd verpletterd, werd ook verpletterd in de modus “Zacht” of “Gevoelig”. Alleen met de aardbeien werkt het iets beter met een paar modellen.

Deze regeling moet ook voorkomen dat er vloeistoffen worden weggezogen, maar in de test is dit met geen enkel apparaat gelukt. Uiteindelijk is het aan u als operator: u moet de verbrijzelings- of opstijgende vloeistof in de gaten houden, op het juiste moment op Stop drukken en vervolgens de afdichting met de hand aandrukken.

Hoe we hebben getest

Eerst hebben we gekeken hoe de apparaten worden verwerkt en welke extra functies ze bieden. Staat alles op zijn plaats? Welke materialen werden gebruikt? Is het gemakkelijk te bedienen?

Toen gingen we de keukentest in: Hoe goed kan gemarineerd vlees worden vacuümgezogen? Wordt er vloeistof aangezogen? Vragen als deze hielden ons bezig en daarom hebben we alle testapparatuur aan een intensieve praktijktest onderworpen. Aan de ene kant hebben we Alaska koolvis en rode zalm gevacumeerd voor de bereiding van sous-vide, inclusief marinade of specerijen.

Voor de groenten gebruikten we broccoli, spruitjes, courgette en aubergine, die we dienovereenkomstig marineerden en vervolgens vacuümden. Om te controleren hoe de vacuümunit omgaat met gevoelig voedsel, krimpen we verpakte aardbeien, chips en sneetjes brood.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen vacuümmachine’s:

 1. li-thumbnail
  CASO VC300 PRO
  Vol automatisch vacuüm systeem voor het vacuüm trekken van etenswaren Reguleerbare vacumeertijd. Perfecte vacuüm functie voor natte of droge voeding – vooral voor Sous Vide producten geschikt.

 2. li-thumbnail
  PRINCESS VACUUMMACHINE
  Met de Princess Vacuümmachine verpak je etenswaren snel vacuüm. Hierdoor blijven ze langer vers. Je pakt bederfelijke producten in porties in en zo geniet je er langer van.

 3. li-thumbnail
  SEVERIN FS 3604
  Met dit Severin FS 3604 Folielasapparaat kun je eenvoudig etenswaren ‘sealen’ en daarmee veel langer houdbaar bewaren. De FS 3604 zuigt alle lucht weg en last de folie vervolgens dicht met een dubbele lasdraad, waarbij de controlelampjes goed aangeven wanneer het proces klaar is.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

CASO VC300 Pro

Adviesprijs

199,-

162.369 andere kochten dit product

Vol automatisch vacuüm systeem voor het vacuüm trekken van etenswaren
Reguleerbare vacumeertijd. Perfecte vacuüm functie voor natte of droge voeding – vooral voor Sous Vide producten geschikt. Reguleerbaare vacuümsterkte SVS – per product traploos instelbare vacuümsterkte, voor het vacumeren van zachte en harde levensmiddelen. Ideaal voor vlees, vis, groenten en fruit

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

“Een must voor koks”

De Caso VC300 Pro werkt snel en is productief, comfortabel en met de dubbele lasnaad veilig in zowel zak- als vacuümproductie.

Pierre Rooijmans

De kunststof doos met deksel wordt vanaf de achterzijde in de VC300 Pro gestoken. De filmrol wordt door het scharnier naar voren getrokken. Als het snijmes van het deksel naar beneden wordt geklapt, kan de juiste zakmaat worden gesneden.

Enigszins suboptimaal: Tenzij je de folie elke keer weer terug wilt zetten, staat deze op de toetsen. Dit is geen groot probleem, want de folie is transparant en er zijn geen aanraaktoetsen.

De vacuümunit wordt op de klassieke manier gefixeerd door sterke druk uit te oefenen op de rechter- en linkervoorhoek. Ribben zorgen ervoor dat de hand niet van de schuine voorkant van de koffer glijdt.

De Caso heeft een knop voor handmatig stofzuigen. Dit klinkt niet zo belangrijk, maar het is in de praktijk een geweldige functie: de vacuümpomp werkt alleen als je vinger op de knop zit.

Om het proces snel te onderbreken, hoeft u dus niet op een stopknop te drukken, maar laat u deze gewoon los. Dit is praktischer en handiger dan het indrukken van een stopknop.

Bij veel andere apparaten draait de pomp tot we op Stop drukken. Dit is een klein maar subtiel verschil dat het werk in de praktijk makkelijker maakt. Elke knop op de Caso heeft een rode status-LED. Als hij actief is, licht hij op en gaat dan uit. Er is geen voortgangsbalk. Helaas zijn er geen kleine foliehoudersneuzen in de vacuümkamer zoals bij de Caso VC100. Ze zouden een bevestigingspunt zijn als de tas wordt aangetrokken.

Onder het apparaat bevindt zich een kabelhaspel om de stroomkabel in te korten. De VC300 heeft een verwijderbaar opvangkanaal. Zo kunnen vloeistoffen comfortabel over de gootsteen worden gekiept.

Met de Caso VC300 kunt u ook containers zuigen. De sleutel en de poort voor de vacuümslang bevinden zich handig links van het toetsenbord. Om de slang niet kwijt te raken, bevindt de houder voor de slang zich aan de achterkant van het apparaat. Alle accessoires zijn dus daar waar ze nodig zijn – op de machine.

Met de “Food” knop kunt u kiezen tussen droog- en natvoer. De snelheid van de pomp is verlaagd voor natvoer. In de test had de knop echter geen effect op het opzuigen van marinade of olie. Hetzelfde werd ook in de “Vochtige” omgeving opgezogen.

De VC300 Pro is niet het zwaarste apparaat in de test met 1,9 kilogram. De meeste apparaten wegen 1,3 tot 1,8 kilogram, er zijn ook modellen met een gewicht van 2,7 kilogram. Een fatsoenlijk gewicht is belangrijk omdat het apparaat dan op zijn rubberen voeten staat, slipvast en stabiel op het werkoppervlak.

Het deksel blijft stevig in de open stand staan, maar er is geen vergrendelmechanisme. Dit is ook niet vanzelfsprekend; bij andere modellen sluit het deksel bijvoorbeeld vaak onbedoeld.

Hoe goed kan gemarineerd vlees worden gestofzuigd? Wordt er vloeistof aangezogen? Zulke vragen hielden ons bezig en daarom hebben we alle testapparatuur aan een intensieve praktijktest onderworpen. Aan de ene kant hebben we Alaska koolvis en rode zalm gestofzuigd voor de bereiding van sous-vide, inclusief marinade of specerijen.

Voor de groenten gebruikten we broccoli, spruitjes, courgette en aubergine, die we dienovereenkomstig marineerden en vervolgens stofzuigden. Om te controleren hoe de vacuümunit omgaat met gevoelige items, krimpen we verpakte aardbeien of frieten en sneetjes brood.

GOEDE KEUZE

Princess Vacuummachine

Adviesprijs

59,-

188.632 andere kochten dit product

Met de Princess Vacuümmachine verpak je etenswaren snel vacuüm. Hierdoor blijven ze langer vers. Je pakt bederfelijke producten in porties in en zo geniet je er langer van. De machine trekt de zak met inhoud vacuüm en sluit deze daarna hermetisch af. Hierdoor zijn de etenswaren 5 keer zo lang houdbaar als niet geseald voedsel. De vacuümzakken zijn herbruikbaar en geschikt voor in kokend water, de vriezer, of magnetron. Met de Princess Vacuümmachine geniet je dus langer van allerhande etenswaren.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Princess Vacuummachine is geen modelleerling als het gaat om handling en vakmanschap, maar hij heeft een grote kracht die we missen bij de andere concurrenten: De lasnaad sluit altijd perfect af, ongeacht of we droge films of zakken met vloeistoffen lassen. Severin werkt hier ongetwijfeld met hogere temperaturen. Dit merken we tijdens het lasproces door verdampingsgeluiden in het apparaat. Zoiets hebben we bij geen enkel ander model gehoord.

Helaas is de Princess Vacuummachine niet zo comfortabel te bedienen als onze testwinnaar. Het deksel sluit vaak vanzelf en de tiptoetsen worden af en toe onbedoeld gebruikt. Bovendien zijn de geïntegreerde status-LED’s niet zichtbaar in het zonlicht.

De Princess Vacuummachine kan containers zuigen, maar helaas zit de aansluiting voor de slang niet aan de bovenzijde van het apparaat, maar aan de zijkant. We moesten de plug van de slang vrij krachtig in de opening duwen, zodat het plastic ventiel niet weer naar buiten drukt. Dit lijkt geen ideale oplossing.

GOEDKOOPSTE

Severin FS 3604

Adviesprijs

39,-

131.632 andere kochten dit product

Met dit Severin FS 3604 Folielasapparaat kun je eenvoudig etenswaren ‘sealen’ en daarmee veel langer houdbaar bewaren. De FS 3604 zuigt alle lucht weg en last de folie vervolgens dicht met een dubbele lasdraad, waarbij de controlelampjes goed aangeven wanneer het proces klaar is. Met het kijkvenster kun je het proces goed in de gaten houden.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

De Severin FS 3604 is geen vacuümunit, maar een foliesealer. Als zodanig creëert het geen vacuüm. Daarom heeft het model geen zuigerpomp, maar alleen een blower die wat lucht uit de zak zuigt. Met een foliesealer worden in eerste instantie zakken van verschillende afmetingen gemaakt, die vervolgens met hun inhoud in de vriezer worden geplaatst. Dit is ideaal voor een kwetsbare inhoud zoals brood, aardbeien of frambozen. Met een vacuümmachine moet je oppassen dat gevoelig voedsel niet wordt verpletterd, met een foliesealer kan dit niet gebeuren.

De Severin FS 3604 is niet geschikt voor Sous Vide. De zakken zijn niet luchtledig en niet zo compact als die van een vacuümmachine. Door de opgesloten lucht zweven ze altijd bovenop in hun Sous Vide waterbad en het water bedekt het voedsel niet van alle kanten.

Aan de andere kant is de FS 3604 erg goed met vloeistoffen. Deze worden natuurlijk niet opgezogen en blijven lekker schoon in de zak. De foliesealunit sluit commerciële verpakkingsfolie betrouwbaarder af dan de vacuümunit – we hebben het geprobeerd.

Een van de nadelen van het zeer goedkope apparaat is de inferieure harde kunststof constructie. Vooral de scharnieren zien er erg fragiel uit – een val en ze breken meteen af. Als je flirt met Sous Vide is de Severin FS 3604 niet de juiste keuze, maar wel een goede keuze om de boel fris te houden.

(Visited 1.557 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.