Philips 55OLED903 - Ambilight

Adviesprijs

1819,-

blank

11.045 andere kochten dit product

Met de Philips 55OLED903 geniet je van hoogwaardige beeld- en geluidsprestaties. Het OLED scherm van deze slanke 4K UHD tv heeft pixels die individueel oplichten. Zwarte beelden zijn hierdoor écht zwart, zodat er een sterk contrast ontstaat. In combinatie met de P5 Perfect Picture Engine en de HDR ondersteuning komen de meest subtiele kleur- en zwarttinten tot leven. Je filmervaring is extra realistisch dankzij de ingebouwde Bowers & Wilkins speakers. Zelfs bij een laag volume hoor je een helder geluid met een diepe bas. De Ambilight techniek verlicht de muur achter de tv in de kleuren van het beeld. Dit ziet er niet alleen bijzonder uit, maar is ook rustiger voor je ogen wanneer je in het donker kijkt.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij coolblue
blank

“Geweldige tv waardoor je nog meer geniet van tv kijken!”

Het beeld is in combinatie ambilight heel indrukwekkend en scherp. Mede door de soundbar voor dit model gekozen en heel blij met de keuze. Geluid is gewoon goed voor je dagelijkse series en dergelijke.

Paul de Jong

Philips 55OLED903

Nog steeds het allerbeste beeld, maar teleurstellend geluid

De pluspunten

De uitstekende beeldkwaliteit, de hoogvliegende elektronische beeldverwerking, de hoge productiekwaliteit, de zeer mooie 3-zijdige Ambilight

De minpunten

Klassieke ontwerp, de teleurstellende geluidsbalk, de videogamemodus en de vertragingsfunctie voor het scherm

Samenvatting

De 55OLED903 heeft alle kwaliteiten van zijn kleine broertje de 803 (beeldkwaliteit, videoverwerking, Ambilight 3 zijden….), maar vertrouwt op de superieure geluidskwaliteit dankzij een geïntegreerde geluidsbalk van Bower’s & Wilkins. Als het dromen op papier verkoopt, vonden we het audiogedeelte in de praktijk een beetje teleurstellend.

De geluidskwaliteit is vaak een van de zwakke punten van de huidige tv-toestellen. Daarom vertrouwt Philips sterk op het nieuwe audiosysteem van Bowers & Wilkins van zijn OLED 903 TV. Daarnaast is er een 10-bit 4K OLED paneel (3.840 x 2.160 pixels), een nieuwe versie van de P5 beeldverwerker van het merk, Android TV en natuurlijk de Ambilight technologie, die het licht verspreidt volgens het beeld op het scherm. Zoveel kleine dingen in aanvulling die het mogelijk maken om het verschil te maken in een zeer concurrerende markt. Maar verdient hij de 2.490 euro die hij op het moment van aankoop vroeg?

Ontwerp, status quo (of bijna)

De Philips 55OLED903 wordt geleverd in de vorm van een prachtig metalen frame met dunne en zeer sobere randen. Dit maakt het tot een zo minimalistisch mogelijk object, tot aan de voeten, die de vorm hebben van twee eenvoudige, vrij elegante metalen staven.

 We hebben iets wat erg lijkt op de Philips 55OLED803, met een formaatverschil: een geluidsbalk van B&W, die tussen het scherm en de voeten is geschoven. Dun en bedekt met een grijs gevlochten stof, past hij perfect en discreet in het design van de 55OLED903. De rug bestaat uit twee delen, het hoogste deel is zeer dun omdat het alleen de plaat ingebed is en het onderste deel verbergt de elektronische componenten en connectoren in een plastic doos van ongeveer 5 cm dik.

Het integreert ook de subwoofer en de meerdere LED’s van het Ambilight systeem. Een mooi product in lijn met het OLED-gamma van de fabrikant, dat echter niet schittert door zijn originaliteit.

Ergonomie, dezelfde sterke en zwakke punten

De installatie van de Philips 55OLED903 is zeer eenvoudig en kan alleen worden uitgevoerd, zelfs als twee personen nog steeds worden aanbevolen.

De 23 cm lange poten maken installatie op ondiep meubilair mogelijk. Aan de rechterkant, op de achterkant van de TV, vindt u alle aansluitingen met een eerste batch aan de zijkant: twee HDMI 2.0-poorten, twee USB 3.0-poorten, een PCMCIA-poort en een koptelefoonuitgang…

… En een tweede batch direct onder het apparaat, bestaande uit twee HDMI-poorten, een optische audio-uitgang, een Ethernet-poort, een componentingang en antenne- en satellietaansluitingen (dual tuner). 

Net als bij de 803 betreuren we opnieuw het gebrek aan echt kabelbeheer, dat helaas op de achterkant van het product zal moeten blijven hangen.

Uiteraard is Android TV weer de basis van het Smart TV gedeelte, maar alleen in versie 7 (geen datum aangekondigd voor een update naar Android TV 8) wat jammer is omdat de laatste versie veel nieuwe mogelijkheden biedt. We vinden de Google-interface en de reeks essentiële toepassingen zoals Netflix, MyCanal, Amazon Prime Video en de volledige Google Play-catalogus. Daarnaast is er een applicatieportal genaamd App Galery die niet echt iets interessants biedt voor een Franstalige gebruiker.

In ieder geval, het hele ding reageert zeer goed, is snel, gewoon onderbroken door zeldzame vertragingen. De Android-interface vormt een aanvulling op de Philips-interface voor de configuratie. De menu’s zijn eenvoudig en duidelijk, en des te beter. De configuratiemogelijkheden zijn inderdaad zeer talrijk.

Philips biedt twee afstandsbedieningen om de TV te bedienen. Een eerste met een numeriek toetsenbord, sneltoetsen en een QWERTY-toetsenbord op de achterkant. Dit is ideaal voor het invoeren van de wifi-code of een Netflix-wachtwoord. De sleutels zijn groot, duidelijk en strategisch geplaatst. De tweede is een kleine vierkante stick met net genoeg om het volume te beheren, toegang te krijgen tot Android TV en te navigeren met een klein touchpad.

Tot slot is een microfoon geïntegreerd om toegang te krijgen tot een vrij efficiënte Google Assistant. De tweede afstandsbediening is zeer compact, eenvoudig te gebruiken, maar beperkt tot navigatie op Android TV. Als u de bron wilt wijzigen of de beeldinstellingen wilt openen, moet u de eerste gebruiken. Het bevat echter geen microfoon of achtergrondverlichting om het gebruik ’s nachts te vergemakkelijken, wat jammer is. 

Beeldkwaliteit, een zekere meerwaarde

De Philips 55OLED903 heeft dezelfde 10-bits OLED 4K-plak als zijn grote zus de 55OLED803 en heeft dezelfde processor, de tweede generatie P5, die een van de referenties is in elektronische beeldverwerking. Zodra het apparaat is ingeschakeld, worden we opnieuw geconfronteerd met de typische OLED-zwarte kleuren, d.w.z. bijna perfect, te vergelijken met een helderheid die boven het gemiddelde van OLED’s ligt.

De contrastverhouding is duidelijk uitstekend en biedt een prachtig palet van subtiliteit in zowel grijs als kleur. De antireflecterende coating is effectief genoeg, maar niet genoeg om te voorkomen dat de zon vervelend wordt wanneer het scherm te direct aan de zon wordt blootgesteld, weer een klassieke OLED.

De 55OLED903, die compatibel is met de HDR10+, stelt u in staat om ten volle te profiteren van deze uitbreiding van het dynamisch bereik. Op een 4K HDR bron kan het verschil met Blu-ray SDR echt opvallend zijn. De animatie is niet te overtreffen. Vloeiend en nauwkeurig, vergeet niet om de invloed van de Perfect Natural Motion-functie te verminderen, waardoor de standaard animatie te vloeiend is. Dit is geen probleem voor videospelletjes of zelfs DTT, maar we laten het aan uw persoonlijke smaak over. Het detailniveau is natuurlijk hetzelfde als de rest, en de Full HD ziet er ook erg goed uit dankzij het zeer goede upscaling systeem van de P5.

Dit kan, naast het schalen zonder artefacten, de details en het contrast echt verbeteren. Wat de videogamemodus betreft, hebben we een machine met een responstijd van ongeveer 38 ms (gegevens van de fabrikant), wat vrij belangrijk is. Dit zal vooral vervelend zijn voor actiespelers of degenen die online games spelen.

Bovendien, als we overschakelen naar de spelmodus, verliezen we kleur. Als gevolg daarvan worden ze minder intens en lichter. Het is beter om in bioscoopmodus te blijven voor de meest grafische (en minst competitieve) games en deze modus te reserveren voor online titels of die waarvoor echt goede reactietijden zoals Forza Motorsport 7 bijvoorbeeld.

Audio, het is teleurstellend…

Het achterste gedeelte van het audiosysteem lijkt hetzelfde te zijn als dat van de 55OLED803. Geen wonder dat Bowers & Wilkins er geweest is.

De audiospecialist neemt de architectuur (2 tweeters en een basluidspreker met dubbele passieve radiator) van de 803 over, maar wijzigt deze licht en kiest vooral voor meer kwalitatieve materialen zoals titanium of glasvezel. Dit zou de geluidsweergave moeten verbeteren, terwijl de voetafdruk beperkt blijft. B&W voegt een geluidsbalk toe met 2 glasvezelkegelluidsprekers voor in het middenbereik aan de voorkant van de TV. Vergeleken met de Philips 55OLED803 is het onmiskenbaar dat we steeds nauwkeuriger worden in de zang of voor instrumenten.

De hoge tonen zijn beter gedefinieerd, maar de bassen zijn helaas nog steeds even discreet als altijd. We moeten toegeven dat we op dit punt nog steeds duidelijk achter Sony en zijn TV’s staan die zijn uitgerust met akoestische oppervlaktesystemen, zoals de Sony AF9. Daarnaast kunnen veel geluidsbalken u voorzien van een beter geluid. Kortom, het geluid van de 903 blijft beter dan dat van andere OLED TV’s zonder frontbalk, maar zonder uitzonderlijk te zijn.

Ambilight, licht achter het beeld

Door op alle drie de zijden van de doos op de achterkant van de 55OLED903 een serie LED’s te plaatsen, transformeert Philips elk beeld in een heldere show. Zo verstrooien LED’s licht waarvan de intensiteit en de kleur het weergegeven beeld volgen. Als u Philips HUE-armaturen heeft, kunnen deze ook synchroon lopen met het Ambilight, zodat de hele kamer oplicht volgens wat u bekijkt.

In Titan (Netflix) worden de pyrotechnische effecten dan versterkt door de visuele effecten, terwijl ze zacht blijven voor de ogen. Maar als de actiescènes weten hoe ze er gebruik van kunnen maken, weten de meer magische momenten het net zo goed. Sommigen zullen deze technologie als een gadget beschouwen, maar het is waar dat mensen er snel aan wennen. De onderdompeling wordt duidelijk versterkt en dit maakt het mogelijk om dynamiek in het beeld te brengen.

Conclusie

Philips maakt opnieuw een geweldige OLED 4K TV, met een uitzonderlijk beeld, uitstekende videoverwerking en Ambilight om het te verbeteren. De videogamemodus en Android in versie 7.0 kunnen echter teleurstellend zijn, net als het audiosysteem, dat weliswaar hoger is dan het OLED-gemiddelde, maar achterblijft bij de beste modellen, zoals de Sony AF9, of sommige externe geluidsbalken en 5.1-systemen.

Een succesvol product met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en een prijs van 2299 euro op het moment van schrijven. Voor audiofielen kan het financieel aantrekkelijker zijn om te kiezen voor de Philips 55OLED803 (binnen 1600 euro) en een apart audiosysteem toe te voegen, of zelfs te verhuizen naar de Sony AF9 die slechts 200 euro meer kost dan de Philips 55OLED903.

[ux_products type=”row” cat=”209″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]
(Visited 493 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *