Sony KD-55AF8

Adviesprijs

1979,-

blank

12.058 andere kochten dit product

Met de Sony KD55AF8 zien je favoriete films, series en games er levensecht uit. Deze platte televisie is uitgerust met een OLED scherm. De pixels op dit paneel gaan individueel aan of uit. Hierdoor zijn zwarte beelden echt zwart en ontstaat er een krachtig contrast. In combinatie met de brede kleurweergave en de Premium UHD ondersteuning geniet je van een natuurgetrouwe beeldkwaliteit. Zo is elke subtiele kleurnuance in bijvoorbeeld een bloemenveld duidelijk zichtbaar. Dankzij de Acoustic Surface technologie produceert de tv geluid door te trillen. Doordat het geluid direct uit het scherm komt, klinken stemmen en effecten extra realistisch. In de voet zit een subwoofer die diepe bastrillingen produceert. Op deze manier zijn spannende filmsoundtracks altijd meeslepend.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij coolblue
blank

“Dit is zeker een aanrader!”

Wat een geweldige televisie. De kleuren spatten van het scherm.
De televisie is een sieraad in de woonkamer op zowel de meegeleverde voet als aan de wand.

Bram Bransen

Sony Bravia OLED KD-55AF8

Vergelijkbaar met A1, met een aantrekkelijkere prijs.

De pluspunten

Beeld- en geluidskwaliteit, uitstekende Android TV, prestaties en responsiviteit, relevante prijspositionering, volledige connectiviteit.

De minpunten

Design is nog steeds perfect, het is onmogelijk om een geluidsbalk onder het scherm te plaatsen, grote afstandsbediening en zonder achtergrondverlichting.

Samenvatting

De OLED Sony Bravia AF8 TV van Sony verandert niet veel aan de Bravia A1, waardoor hij zijn uitstekende beeld- en geluidskwaliteit behoudt, dit alles in een klassieker ontwerp en vooral tegen een aantrekkelijkere prijs. Een mooi voorstel van de Japanse reus.

Met zijn prachtige beeldkwaliteit en gedurfde “Acoustic Surface” audiosysteem heeft de Sony Bravia A1, het eerste Oled consumentenmodel van de fabrikant, ons vorig jaar verleid. Maar het was niet zonder schuld, het ontwerp zonder voet was zeker elegant, maar niet noodzakelijkerwijs erg praktisch. Om nog maar te zwijgen van de introductieprijs van deze televisie, die hoger is dan die van de meeste directe concurrenten.

Voor dit nieuwe model, genaamd Bravia A2 AF8, heeft Sony gekozen voor een meer “redelijke” prijspositionering, waarbij de 55 inch versie (de versie die we hebben getest) beschikbaar is sinds 17 mei 2018 voor ongeveer 2490 euro. Dit is 1500 euro minder dan de A1 (55′) bij de lancering, maar de AF8 behoudt de “Acoustic Surface”-technologie van zijn voorganger en neemt een state-of-the-art 10-bit Oled LG Display-paneel in gebruik.

Design: nog steeds ruimte voor verbetering, maar nu al praktischer

Het chassis is opnieuw ontworpen en het uiterlijk van de TV is nu klassieker, nog steeds zeer dun en bijna geheel zonder randen, maar met een voet (niet draaiend) en een aluminium achterkant (pas op voor de vingerafdrukken van je peuters op de voet). De A1 had een heel mooi glas terug, maar Sony bevestigde dat het was veranderd om klanten die bang waren om het apparaat te zien breken als het zou vallen (wat vrij zeldzaam is voor een TV van dit formaat) gerust te stellen. Het is een beetje jammer, maar het is nog steeds aantrekkelijk.

Wat meer verontrustend is, is dat het nieuwe ontwerp de belangrijkste fout van de Bravia A1 behoudt: er is (bijna) geen ruimte tussen de onderkant van het scherm en het meubilair waarop het scherm rust. Hierdoor is het onmogelijk om iets onder de TV te plaatsen (geluidsbalk, console, Blu-Ray speler etc.). Aan de andere kant, goed nieuws: de plaat is deze keer perfect verticaal. De A1 was licht naar achteren gekanteld, wat niet echt ideaal was. Bovendien heeft u nu minder diepte nodig om het apparaat te positioneren, een belangrijke verandering. Over het algemeen hebben we een minder origineel ontwerp, iets minder elegant (alle proporties behouden) maar iets praktischer.

Aan de connectorzijde is hetzelfde ontwerp als de Bravia A1 gehandhaafd. De verschillende poorten bevinden zich achter het scherm en zijn niet de meest toegankelijke. Nog steeds geen remote box bij Sony, helaas. We kunnen het nooit genoeg zeggen: we houden van dit systeem bij Samsung. Dat gezegd hebbende, de connectiviteit is zeer compleet, u vindt alles wat u nodig heeft: 4 HDMI HDCP 2.2 poorten (inclusief ARC en CEC), 3 USB poorten (inclusief 1 USB 3.0), 1 Ethernet-poort, 1 optische audio-uitgang, 1 koptelefoonuitgang 3.5mm jack, 1 gemeenschappelijke interface en 3 DTT/kabel/satelliettuners (2 digitale en 1 analoge). Aan de draadloze kant, hebben we Wi-Fi ac en Bluetooth 4.1.

Functies en prestaties: niets nieuws

Wat betreft de functies van de TV, niets nieuws: we hebben nog steeds te maken met het Android TV OS en de gebruikelijke maar effectieve interface, evenals de applicatiecatalogus en binnenkort de Google Assistant om de TV en uw aangesloten objecten te bedienen. Dit laatste zou dit jaar moeten aankomen op alle modellen die worden aangedreven door Google’s OS, maar eerst moet u tevreden zijn met de klassieke (en een beetje primaire) voice search van Android TV. De Sony-menu’s voor de verschillende instellingen blijven op hun beurt vrij eenvoudig te gebruiken, zelfs als ze naar onze smaak wat ergonomischer zouden kunnen zijn. Maar het is niet echt storend, je raakt er snel aan gewend.

De prestaties van de TV zijn zeer bevredigend, de in- en uitschakeling van de TV is snel, de navigatie is vlot, het apparaat reageert snel, de kanaalverandering gaat vrij snel (ook al hebben we al beter gezien), maar bovenal zie je onmiddellijk op het scherm dat er rekening is gehouden met de bediening, wat voorkomt dat het kanaal meerdere malen per ongeluk wordt gewijzigd. Maar vraag niet te veel van dit tv-toestel. Kleine videospelletjes pass (Android TV biedt een aantal zeer mooie emulators), maar we probeerden Asphalt 8, heel hebzuchtig grafisch, en de Bravia AF8 niet ondersteunen. De TV begon al snel te crashen. Tegelijkertijd is het geen spelconsole.

De afstandsbediening die bij de AF8 wordt geleverd is bijna identiek aan die van de Bravia A1, dus hij is redelijk bevredigend qua ergonomie, maar wij vinden hem te groot. Ook Sony heeft de coating op de achterkant veranderd, het geborsteld metaal maakt plaats voor een minder chique, maar het is misschien wel beter bestand tegen schokken aan de andere kant. Het is ook betreurenswaardig dat de sleutels niet tegenlichtig zijn. Anders heeft de afstandsbediening uiteraard een microfoon voor spraakopdrachten.

Beeld- en geluidskwaliteit: altijd uitstekend

Qua beeldkwaliteit komt deze AF8 zeer dicht in de buurt van de A1. Dit is niet verwonderlijk, omdat de nieuwe LG Display tegels dit jaar slechts kleine verbeteringen hebben ondergaan en we kunnen deze constatering herhalen tijdens onze tests van TV Oled van andere fabrikanten. Daarnaast heeft Sony ook de beeldverwerker van de A1, de X1 Extreme, behouden, die vrij goed is, maar niet noodzakelijkerwijs beter dan die van de concurrentie.

Verwacht echter beelden van hoge kwaliteit in elke kamerverlichting. Als Oled geven we u de gebruikelijke opmerkingen over de bijna oneindige contrastverhouding, die alleen deze technologie (vooralsnog) kan bereiken, de extreem brede kijkhoeken en de extreem heldere, vrij natuurlijke kleuren (in de Home Cinema of Pro Cinema modus). De AF8 ondersteunt HDR 10 en HLG (HDR-formaat voor televisie), wat een nog fijner contrastmanagement oplevert, maar niet Dolby Vision. Een update zou echter binnenkort ondersteuning moeten bieden voor dit dynamische formaat, dat steeds meer wordt gebruikt, met name door Netflix.

De beeldkwaliteit is duidelijk maar nog niet perfect.

Ten eerste, er zijn nog steeds veel reflecties gedurende de dag, ook al zijn ze iets minder aanwezig, dus denk goed na over waar je deze TV gaat plaatsen. Dan, ondanks de behandelingen uitgevoerd door de X1 Extreme, is er nog steeds een lichte banding effect op sommige kleurverlopen. Gelukkig is het discreet genoeg om in de meeste situaties nauwelijks of niet waarneembaar te zijn. 4K upscaling is vrij goed van zijn kant, net als de Object-gebaseerde HDR remaster (SDR=>HDR conversie). Aan de andere kant leek de Motionflow, die verondersteld wordt de vloeibaarheid van de beelden te verbeteren, ons veel minder efficiënt, vooral als we het vergelijken met wat Philips en zijn 55POS9002 aanbod, bijvoorbeeld. Geluidsreductie is ook vrij discreet: een bron van slechte kwaliteit zal slecht blijven, maar de algehele kwaliteit blijft uitstekend zolang de bron correct is.

Audio

Tot slot, hoewel de woofer van de A1 is vervangen door twee kleinere woofers op de AF8, is het Acoustic Surface Sound-systeem nog steeds vrij efficiënt, met een goede bas, maar nog steeds helder en nauwkeurig geluid. Stereo spatialisatie is ook zeer goed. In feite is het geluid beter dan op veel concurrerende modellen, behalve die met geluidsbalken zoals de LG W7 (die veel meer kost) of de Panasonic EZ1000 (idem). Het vervangt natuurlijk ook niet een echt 5.1-systeem, maar wetende dat het geluid wordt uitgestraald dankzij de trillingen van de hele plaat, kunnen we het werk en de innovatie van Sony op dit gebied alleen maar toejuichen. Bij dit prijsniveau is dit gewoon de beste geluidskwaliteit die we ooit op een Oled TV hebben gehoord.

Conclusie

Uiteindelijk blijft deze AF8 zeer gelijkaardig aan de A1, wat niet noodzakelijkerwijs een slechte zaak is, aangezien deze laatste al zeer goed was (hij blijft dit jaar op de markt). Het beeld is nog steeds even mooi en het geluid is nog steeds uitstekend. In feite, wat veranderingen is in de eerste plaats het ontwerp, een beetje minder elegant nu, maar een beetje meer praktisch, en vooral de prijs. Want als we je vertellen dat de Bravia A1 iets te duur is voor onze smaak, maakt de prijs van de AF8 het een interessant alternatief, niet alleen in vergelijking met de A1 maar ook in vergelijking met concurrerende modellen.

[ux_products type=”row” cat=”209″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]
(Visited 585 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *