Samsung QLED 8K 75Q900R

Adviesprijs

3959,-

blank

7.732 andere kochten dit product

Met de Samsung QLED 8K 75Q900R geniet je van de scherpste beeldkwaliteit. Deze QLED tv geeft 8K beelden moeiteloos weer. Hierdoor is het beeld 4 keer scherper dan op een 4K televisie. Kleine details als mieren of zandkorrels zijn zelfs op een groot scherm duidelijk zichtbaar. Als je beelden van een lagere kwaliteit bekijkt, schaalt de 8K AI Upscaling technologie deze automatisch op. Je oude filmcollectie of een video van je smartphone is daardoor extra scherp. Het QLED scherm produceert een kleurvolume van 100%. Dit staat garant voor een weergave van meer dan een miljard kleuren. Dankzij de Full Array achtergrondverlichting is je kijkervaring extra realistisch. Deze techniek verduistert het scherm op specifieke delen, waardoor er een sterk contrast ontstaat.

bekijk prijs bij coolblue
blank

Prestigieus en overtreft toch de verwachting…”

Schitterend scherm met een dazzling beeldkwaliteit -overweldigend -je bios thuis -in één woord fantastisch
Frans Bedouirx

Samsung QLED 75Q900R (8K)

De beste QLED, met een hoogwaardige 8K schaalvergroting

De pluspunten

Uitzonderlijke beeldkwaliteit voor een LCD, 8K opschaling is zeer efficiënt, het ontwerp is nog steeds even praktisch dankzij de OneConnect box en de externe aansluiting, de algehele ergonomie is bevredigend, het kabelbeheer is uitstekend.

De minpunten

De 8K is momenteel niet essentieel en zolang er geen bronnen zijn, zijn er nog steeds klassieke LCD-defecten, halo, pompeffecten, beperkte kijkhoeken, gemiddelde audioweergave, vrij dik scherm, hoge prijs.

Samenvatting

De Q900R, met zijn diepe zwart en kijkhoek, is het duidelijk de beste QLED TV van dit moment, en degene die het meest gedetailleerde beeld ter wereld biedt dankzij het 8K paneel en het zeer goede AI-gebaseerde upscaling systeem.

Hier is het de eerste 8K televisie voor het grote publiek. Met deze Q900R met een resolutie van 7680 x 4320 pixels voor een prijs van 4250 euro in de 65 inch versie, 5950 in de 75 inch versie en maar liefst 15000 euro in de 85 inch versie, slaat Samsung hard toe. Hoewel dit product zich richt op liefhebbers, degenen die niet naar de kosten kijken om zich het ultieme in beeldtechnologie te veroorloven, is de Koreaanse reus er nog steeds in geslaagd om de kleinste van de Q900R’s op de markt te brengen tegen een lagere prijs dan sommige van de 65-inch OLED 4K’s van zijn rivaal, zoals de OLED65W7V of de OLED65G8.
Op dit moment lijkt de lancering van een 8K TV voorbarig omdat er weinig of geen compatibele inhoud beschikbaar is. Samsung vertrouwt daarom op een kunstmatig intelligentiealgoritme dat is gedoteerd met machinaal leren om de kwaliteit van 4K, Full HD of SD bronnen digitaal te verbeteren. Maar komt dit televisietoestel van meer dan 33 miljoen pixels zijn beloften echt na? Zal hij ons echt onze 4K schermen in de kast laten zetten? Dat is wat we gaan zien.

Ontwerp, minder finesse

Let er allereerst op dat we de 75 inch versie van de Q900R hebben getest. Samsung had ons gewend aan tamelijk dunne QLED TV’s, wat hier niet het geval is met een dikte van 3,5 cm. De nieuwe 8K plaat lijkt veel ruimte in te nemen. De Koreaan heeft de lijnen van zijn The Frame assortiment, zwart metalen contouren en een platte rug met verhoogde strepen overgenomen. Aan de achterkant van het apparaat is er ook een M-vormige ruimte om je voeten op te bergen als je besluit om de TV aan de muur te hangen.

Anders biedt Samsung twee standen om de 75Q900R voet te installeren: in het midden van de plaat of aan de uiteinden. Het kan dus gebruikt worden met de meeste tv-meubelen. U zult in het voorbijgaan het gebrek aan connectiviteit opmerken, althans in uiterlijk, maar daar komen we later op terug. Het frontpaneel heeft een licht dik frame, maar dat doet het plezier niet teniet. De matte plaat heeft een zeer goede antireflectie coating, een punt waarop Samsung bijzonder goed is.

Het Samsung logo is zeer discreet en dat wordt altijd gewaardeerd. Laatste woorden op de voeten: als ze zeer goed bewerkt zijn, nemen ze ruimte in beslag met een diepte van 34 cm. Als gevolg hiervan is het moeilijk om een geluidsbalk te installeren wanneer de voeten in het midden zijn geplaatst en wanneer ze aan de uiteinden zijn geplaatst, wordt de maximale grootte van de geluidsbalk beperkt.

Pure eenvoud

Het installeren van de Samsung QE75Q900R vereist echt twee van jullie. Het is vooral een kwestie van ruimtebehoefte, aangezien de televisie niet zo zwaar is (30,5 kg). Een enkele kabel, zeer dun en 5 meter lang, verbindt de TV met een imposante black box (39 x 17,5 x 8 cm), de OneConnect box, die alle aansluitingen bevat. Op het menu hebben we vier HDMI 2.0 ingangen (merk op dat Samsung de OneConnect box gratis zal vervangen zodra de nieuwe versie met HDMI 2.1-poorten klaar is), een optische uitgang, een Ethernet-poort, een PCMCIA-poort en de DTT-, kabel- en satellietingangen.

Er zijn ook drie USB 2.0-poorten aan de zijkant van de behuizing. Natuurlijk zijn er ook Wifi en Bluetooth beschikbaar. We hebben de doos getest in een TV-kast en buiten. In het eerste geval is de verwarming echt indrukwekkend en de actieve koeling genereert een hoorbaar parasitair geluid. In de open lucht hebben we zoiets niet gevonden. Het beheer van de kabels is dan ook sterk vereenvoudigd dankzij de zeer praktische OneConnect box, maar denk aan de organisatie erachter.

Ergonomie: vloeiend en intuïtief

Net als bij de Samsung Q9 is alles gebaseerd op één enkele afstandsbediening en het Tizen besturingssysteem. Voor de afstandsbediening, niets te zeggen, het is solide en ergonomisch. We hebben te maken met een zeer eenvoudig product dat aan al onze behoeften voldoet. Sommige missen misschien alleen het numerieke toetsenbord voor kanaalnummering, maar het kan op het scherm worden weergegeven via een speciale knop. Het is ook zeer intuïtief en bevat een microfoon voor spraakbesturing. Er is echter nog steeds geen knop om de bron te kiezen en nog steeds geen achtergrondverlichting.

De interface is opgebouwd rond een enkele balk die onderaan het scherm verschijnt. Het geeft toegang tot alle snelle en diepgaande parameters.

De applicaties zijn ook aanwezig en het toevoegen van meer via de applicatie store gebeurt in een paar seconden. De essentiële zaken zijn er, zoals MyCanal, Amazon Prime Video of Netflix. Het geheel is zeer samenhangend, gemakkelijk te leren en vooral zeer responsief. Eigenlijk is Tizen een OS dat we om deze redenen zeer waarderen.

De kunst van het miniaturiseren

De Samsung QE75Q900R is opgebouwd rond een 10-bit 120 Hz VA paneel. Om 8K te bereiken, heeft Samsung de sub-pixels van zijn plaat (logica) verder geminiaturiseerd. Het display wordt zo dun, dat zelfs als je je ogen op het scherm houdt, de pixels bijna niet meer te onderscheiden zijn. Aan de kant van het hoog dynamisch bereik is de compatibiliteit met de HDR10 en HDR10+ gewaarborgd. Om het contrast te verbeteren, past Samsung FULL-LED-achtergrondverlichting toe op 480 gebieden. Het resultaat is zeer goed, met enkele kleine foutjes, maar we komen er later op terug.

Schaalvergroting: effectieve schaalvergroting

De schaalvergrotende motor is duidelijk een van de beste die we ooit hebben gezien. We hebben enkele van de weinige 8K video’s gebruikt. Een rondleiding door France Télévision en anderen voorgesteld door NASA en beschikbaar op YouTube. Vervolgens hebben we zijn 8K-bronnen geconverteerd naar 4K, Full HD en SD (580p), om te zien hoe dit AI-gebaseerde upscaling systeem werkte (merk op dat het in de loop van de tijd zal verbeteren omdat het gebruik maakt van machinaal leren, zoals we je in het begin al zeiden).

De inheemse 8K rendering is gewoonweg verbluffend, de details zijn duidelijk en boeiend. Je moet dichterbij komen om het beeld volledig te begrijpen. Door over te schakelen van 4K naar 8K krijgen we een bijna identiek resultaat met iets minder nauwkeurige details, maar dit blijft bevredigend.

De opschaling van FullHD naar 8K is schoon, maar niet transcendent, terwijl de omschakeling van 1080p naar 4K een merkbare winst in beeldweergave kan opleveren. De omschakeling van Full HD naar 8K lijkt een te grote sprong voorwaarts om het beeld te verbeteren zoals het kan zijn met high-end 4K TV’s van hoge kwaliteit. SD is echter zeker verboden met een display dat de slechte kwaliteit van de bron niet echt kan compenseren, we kunnen ook geen wonderen verrichten.

Uiteindelijk is het moeilijk om echt kritiek te leveren op de schaalvergrotende motor. Het bereikt in alle situaties bijna perfecte schaalvergroting, maar wijst wreed op het gebrek aan detail in Full HD en SD-bronnen.

Een beeld dat even verbluffend als helder is…

Wij waarderen de QLED-platen, maar we moeten toegeven dat ze het OLED-niveau niet kunnen bereiken. Hier heeft Samsung de kleine schotels in de grote geplaatst. Dankzij de Full-LED-achtergrondverlichting krijgen we een zeer goede contrastverhouding (12035:1), de tinten zijn even talrijk als nauwkeurig en het helderheidsniveau is uitstekend, veel hoger dan dat van een OLED.

De zwarten zijn zeer diep, maar de QE75Q900R behoudt de gebreken van zijn technologie. Zo zijn er bijvoorbeeld halo-effecten op de ondertiteling van films en zijn de kijkhoeken niet erg breed. We verliezen snel onze beeldkwaliteit als we een beetje uit het midden gaan. De lichtste grijstinten zijn ook de tinten die de meeste schaduw missen vanwege deze lichtsterkte. Ook bij plotselinge verschuivingen van licht naar zwart zijn pompeffecten zichtbaar, maar dat gebeurt gelukkig niet altijd.

Door naar DTT-programma’s te kijken, krijgen we een zeer zuivere weergave. Maar Blu-ray 4K’s zijn natuurlijk echt degenen die de beste weergave bieden. Het uitstekende contrast en de weergave van zwarten, gecombineerd met HDR, geven meer details weer. Schaalvergroting helpt ook. Neem Blade Runner 2049 in 4K, de clair-obscènes krijgen zowel diepte als helderheid tegelijk. De structuren van de gebouwen vertonen meer reliëf en detail.

De animatie is niet te overtreffen dankzij de 120 Hz plaat en AutoMotion Plus technologie. De vloeibaarheid is totaal, bijna overdreven. U moet niet aarzelen om het aan te passen aan het programma dat u bekijkt. U kunt het volledig activeren voor videogames en het vermijden of beperken voor cinematografische werken.

Videogames maken optimaal gebruik van deze beeldkwaliteit en zelfs met de Game display mode ingeschakeld, blijft de kleurweergave uitstekend. De animatie is vlekkeloos en de responstijd is een van de beste van het moment. In Forza Horizon 4 brengt de animatie van sets en voertuigen een sensatie van opvallende snelheid.

Conclusie

De Samsung QE75Q900R is een uitstekende TV, de beste QLED en de enige die de kwaliteit van een OLED kan benaderen, zonder de kwaliteit van een OLED te evenaren. Samsung’s uitdaging was om 8K-beeldkwaliteit naar het grote publiek te brengen in de bijna totale afwezigheid van compatibele content, en op dit punt heeft het op AI-gebaseerde upscaling systeem van het bedrijf zijn beloften waargemaakt. Ook al is de weergave natuurlijk niet de moeite van een 8K-beeld waard, het is een van de beste systemen die we hebben gezien, en zoals het blijft leren zou het in de toekomst zelfs moeten verbeteren. Aan de andere kant vinden we nog steeds de klassieke gebreken van LCD-schermen, zoals pompeffecten, lichtlekken (halo-effect) en beperkte kijkhoeken.

Hoe dan ook, moet je nu overschakelen naar 8K? Nee, op dit moment adviseren wij u nog steeds om over te stappen op een 4K-model zoals de OLED LG B8 of Philips 803, naast het besparen van geld. Als je absoluut het Samsung ontwerp (zeer praktisch, moet je toegeven met de OneConnect box) en de Tizen features (ook zeer goed) wilt hebben, dan raden we de Q9 2018 aan.

[ux_products type=”row” cat=”209″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]
(Visited 597 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *