De beste ruitenreiniger

Laten we eerlijk zijn, ramen schoonmaken is vermoeiend. Vooral na de wintermaanden, wanneer het vuil op de ramen is neergedaald. Helaas is er geen manier om de ramen schoon te maken, maar het kan wel wat makkelijker gemaakt worden. Met een ruitenreiniger krijg je streeploze ramen zonder veel rommel en druipende doeken behoren tot het verleden – dat is tenminste wat de fabrikanten beloven. We hebben voor u uitgeprobeerd of ruitenreinigers echt doen wat ze beloven.

We hadden 12 ruitenreinigers in de test, 9 zijn op dit moment nog beschikbaar. De goedkoopste ruitenreiniger was 26 euro op het moment van de test, de duurste kwam binnen met een indrukwekkende 250 euro. De prijs van onze testwinnaar is volledig betaalbaar.

Reinigt de ruitenreiniger beter?

Het schoonmaken van ramen met een ruitenreiniger wordt geen puur plezier, maar voor sommige mensen zal het vervelende werk ongetwijfeld aangenamer zijn. Immers, bij het schoonmaken van ramen op de klassieke manier, moet je het raam droogwrijven met zeemleder of met veel krantenpapier – en dat is op de lange termijn behoorlijk inspannend. Als u daarentegen het raam droogt met een trekker, loopt het vuile water op de vensterbank of het tapijt. Om dit te voorkomen kun je er een handdoek onder leggen, maar er gaat altijd iets mis.

Ruitenreinigers lossen dit probleem op door de vloeistof direct achter de rubberen lip op te zuigen wanneer u het raam uittrekt. Om dit te laten werken, moet u echter niet te snel het water uit het raam trekken. Want dan zal de ruitenreiniger niet alles kunnen opzuigen. Het resultaat: er blijven strepen op het raam zitten, die vooral zichtbaar zijn als de zon op het raam schijnt.

Maar met een beetje oefening kun je er snel achter komen hoe je het goed doet. En dan is het schoonmaken van ramen eigenlijk gemakkelijker en handiger. U zult betere resultaten bereiken, vooral als u de klassieke vensterreiniging niet echt onder de knie krijgt.

Waarop u moet letten bij de aankoop

De keuze aan ruitenreinigers is verrassend groot; alleen al de fabrikant Kärcher heeft een heel scala aan verschillende ruitenreinigers in het assortiment die op het eerste gezicht erg op elkaar lijken. Dus waar moet je op letten in de ruitenreinigers?

Liever wat meer uitgeven

Enerzijds is de kwaliteit van de afwerking belangrijk, omdat de apparatuur tijdens het werk aan zware slijtage onderhevig is. Als de afwerking niet goed is, zal de ruitenreiniger sneller afbreken. Dit is vervelend, niemand wil immers zijn geld uit het raam gooien. Zorg er daarom voor dat de reiniger de gaten tussen de afzonderlijke onderdelen laat zien, hoe gemakkelijk de onderdelen van elkaar kunnen worden losgemaakt en hoe goed de schakelaars kunnen worden bediend.

Het tweede doorslaggevende punt is de levensduur van de batterij. De meeste apparaten hebben een levensduur van 20 tot 30 minuten. Omdat de reiniger alleen werkt als het water daadwerkelijk van de ramen wordt afgevoerd, is dit voor de meeste appartementen en huizen voldoende om alle ramen schoon te krijgen.

Als u echter een groter huis of bijzonder grote ramen heeft, moet u kiezen voor een model met een langere levensduur van de batterij. U kunt ook overwegen om een vervangende batterij te kopen. Opladen is geen goed idee – als de batterijen leeg zijn, duurt het enkele uren om ze op te laden.

Een ander belangrijk punt is het gewicht van de apparaten. Liggen ze goed in de hand en worden ze niet te zwaar, zelfs na een lange periode van gebruik? Immers, een ruitenreiniger moet het schoonmaken van ramen makkelijker maken en niet zweterig.

Dit is hoe we hebben getest

We hoefden onze testramen niet extra vuil te maken, de winter had dat al voor ons gedaan. De ruitenreinigers zouden echt kunnen laten zien wat ze kunnen doen. Natuurlijk hebben we ook de accessoires getest voor de apparaten die met een spuitflesje met ruitenwisserbevestiging werden geleverd.

Aangezien de fabrikanten adverteren met streeploze, glanzende ramen, was dit natuurlijk onze standaard. Bovendien moeten onze handen droog blijven, zowel bij het reinigen met de ruitenwisser als bij het verwijderen van het vuile water. De ruitenreiniger moet immers stoppen met druipen op de vloer. De meeste raamvacuüminstallaties kunnen dit wel aan, maar niet allemaal.

Naast deze praktische eigenschappen hebben we aandacht besteed aan het volume, de verwerking, de prijs-kwaliteitverhouding en de levensduur van de batterij. Want wat heb je aan een reiniger als die je na korte tijd in de steek laat?

We hebben in eerste instantie tien populaire modellen uit het enorme assortiment geselecteerd, die het hele prijsspectrum bestrijken. Van een lage 25 euro tot een trotse 75 euro, alles was er. De Vorwerk Kobold VG100 is later ook gekomen. Hij kost aanzienlijk meer dan de andere ruitenreiniger, maar is ook heel anders ontworpen.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen ruitenreinigers:

 1. favorietli-thumbnail
  KÄRCHER WV 2 PREMIUM
  Dankzij de Karcher Window Vac WV 2 Plus Yellow is het schoonmaken van sanitair, ramen en spiegels met een doekje voorgoed verleden tijd. De ruitenreiniger is namelijk een sproeier en ruitenwisser in 1.

 2. li-thumbnail
  AEG WX7 90
  De nieuwe, revolutionaire WX7 ruitenreiniger van AEG zorgt voor een ongeëvenaard schoon resultaat: geen strepen, geen lopers, enkel ultiem schone ramen. Voor een buitengewoon bevredigende schoonmaakbeleving.

 3. li-thumbnail
  LEIFHEIT DRY & CLEAN RAAMZUIGER
  De Leifheit raamzuiger Dry & Clean met steel en inwasser helpt je bij het schoonmaken van diverse gladde oppervlakken, zoals ramen, spiegels en tegels. De raamzuiger Dry & Clean van Leifheit fungeert tegelijkertijd als raamwisser en waterzuiger.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

blank

Kärcher WV 2 Premium

Adviesprijs

69,-

blank

178.663 andere kochten dit product

Dankzij de Karcher Window Vac WV 2 Plus Yellow is het schoonmaken van sanitair, ramen en spiegels met een doekje voorgoed verleden tijd. De ruitenreiniger is namelijk een sproeier en ruitenwisser in 1. Ook zuigt de wisser direct water op, zodat je ruiten zonder strepen mooi schoon worden. De meegeleverde smalle zuigmond zorgt ervoor dat je ook eenvoudig smallere oppervlaktes en hoekjes reinigt. Als de accu vol is reinig je zo’n 25 ramen. De ruitenreiniger is draadloos, hierdoor heb je geen gedoe met stekkers en snoeren: dit zorgt voor veel bewegingsvrijheid.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Een hebbeding !”

Inderdaad, had dit apparaat veeeeel eerder moeten hebben. Heeft verbeterd punten ten opzichte van de “oude “versie. De aan/uit knop zit nu aan de voorkant.Het flesje heeft met zijn nieuwe ronde vorm meer draagvlak. Valt niet meer zo snel om. De strip van de natte wisser is simpel te bevestigen, bij de “oude “lukte mij dat niet.Lichter in gewicht.Als je veel last van je handen hebt scheelt dat heel veel!

Fien Vaarwaters

Voordat u kunt beginnen, moet de Kärcher eerst worden geladen. Dit is aangenaam snel, na slechts twee uur was de WV2 al volledig opgeladen en klaar voor gebruik. De twee Kärcher units waren hier het snelst in de test.

De montage is heel eenvoudig: monteer de zuigmond, vul de spuitfles met reinigingsmiddel en water en bevestig de ruitenwisseraanzet – en klaar!

De ruitenwisserbevestiging van de Kärcher VW2 maakt een zeer hoogwaardige indruk. Het is dik en zacht en zal niet uitglijden bij het afvegen, zelfs niet als je er wat harder op moet drukken. Uit de onder de ruitenwisser gemonteerde spuitflacon komt een flinke hoeveelheid vloeistof, die ook precies daar wordt gespoten waar u het wilt en niet overal, zoals bij veel andere apparaten in de test. De ruitenwisser werkt ook uitstekend: u kunt gemakkelijk in elke hoek komen en snel de ruit schoonmaken.

De zuignap wordt nu gebruikt om de reinigingsvloeistof uit het raam te zuigen. Zoals bij de meeste modellen wordt hiervoor een tweede apparaat gebruikt. De combi-apparaten blijken praktisch te zijn, omdat men dan niet het gereedschap hoeft te verwisselen tijdens de reiniging, maar van de twee modellen in de test die als combi-apparaten zijn geconstrueerd, heeft alleen de Cleanmaxx ons overtuigd.

Zo gebruikt Kärcher het tweede apparaat voor het stofzuigen. Druk gewoon op de knop op de handgreep en de raamreiniger maakt een geluid dat doet denken aan een haardroger en dat ook qua volume vergelijkbaar is – slechts zeer weinig raamstofzuigers zijn echt stil. Maar het water moet toch zo volledig mogelijk worden opgezogen door het raam, wat enige kracht vereist.

Bij het wegtrekken moet men oppassen dat men niet zo snel over het glas heen trekt als met een normale ruitentrekker. Als u te snel bent, blijven er strepen achter, omdat de raamreiniger niet zo snel in het water kan zuigen. Desondanks kunt u nog steeds snel met de Kärcher werken. Het maakt niet uit of u de WV2 van boven naar beneden of horizontaal over het raam trekt, hij laat geen strepen of strepen achter en er druppelt geen water op de vensterbank. Zo hoort het ook!

Het vuile water wordt opgevangen in de opvangbak en kan later worden uitgegoten. De vuilwatertank heeft een volume van 100 milliliter – in eerste instantie klinkt het als weinig, maar bij het afvegen blijft er maar een klein beetje water op de ruit staan, dus de tank is volledig voldoende.

De accu van de Kärcher WV2 gaat 25 minuten mee, wat volgens de fabrikant voldoende is om ongeveer 25 ramen te reinigen – naar onze mening kunt u er zelfs nog een paar meer aan. Zolang je niet in een paleis woont, zou het moeten passen.

Als extraatje heeft Kärcher een zakje ruitenreiniger bij het apparaat. Naar onze mening was het niet beter of slechter dan welke andere ruitenreiniger dan ook. Welk merk je wilt gebruiken is puur een kwestie van smaak.

GOEDE KEUZE

AEG WX7 90

Adviesprijs

59,-

blank

265.369 andere kochten dit product

De nieuwe, revolutionaire WX7 ruitenreiniger van AEG zorgt voor een ongeëvenaard schoon resultaat: geen strepen, geen lopers, enkel ultiem schone ramen. Voor een buitengewoon bevredigende schoonmaakbeleving. Ruitenreinigers kunnen een enorm geluid maken, maar de WX7 ruitenreiniger is ultrastil met slecht 60 dB. De ruitenreiniger beschikt over een lithium batterij die tot 90 minuten mee kan gaan en hierdoor hoef je dus niet tussentijds van batterij te wisselen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De AEG WX7 90 was de stilste raamreiniger in het testveld en heeft ook in andere opzichten goed werk geleverd. Vooral de uitstekende levensduur van de batterij maakt het de perfecte raamreiniger voor appartementen en huizen met grote raamoppervlakken. Het heeft een hoge kwaliteit afwerking en ziet er mooier uit dan de Kärcher. Het is net zo goed in stofzuigen en de accessoires zijn hetzelfde. De prijs is echter beduidend hoger dan onze testwinnaar. Het is echter de investering waard als er een grotere batterij nodig is vanwege de weelderige glazen fronten.

Met de AEG WX7 90 kunt u ramen schoonmaken tot een T. Want deze snoerloze raamreiniger heeft een volle 90 minuten accuduur. Dit is verbazingwekkend, want het apparaat is zeer compact en weegt niet veel meer dan de Kärcher WV2.

De accessoires omvatten ook alles wat uw hartje begeert: een stevige spuitfles, een microvezeldoekje met opzetstuk, 20 milliliter reinigingsmiddel en zelfs een tweede, kleinere zuigmond. Je mag niet klagen, ook al is de prijs voor zo’n apparaat al vrij hoog.

Zowel het reinigingsapparaat als de raamreiniger zelf doen hun werk goed. Beide zijn stabiel en gemakkelijk te hanteren. Bovendien is de WX7 90 aangenaam stil. U kunt tijdens de lunchtijd schoonmaken zonder dat de buren hoeven te klagen.

Het vuile water wordt gemakkelijk van de ramen gezogen, er bleven geen strepen op de ruit staan en afgezien van de verplichte druppels op de rand van het raam was de ruit in een mum van tijd droog. Hier hoeft men maar één keer met het doekje te vegen en in een mum van tijd is men klaar.

Als u grote raamoppervlakken heeft en niet met een zwakke batterij wilt zitten, dan is de AEG WX7 90 een goede keuze. De hogere prijs is dan volkomen gerechtvaardigd.

GOEDE KEUZE

Leifheit Dry & Clean Raamzuiger

Adviesprijs

65,-

296.167 andere kochten dit product

De Leifheit raamzuiger Dry & Clean met steel en inwasser helpt je bij het schoonmaken van diverse gladde oppervlakken, zoals ramen, spiegels en tegels. De raamzuiger Dry & Clean van Leifheit fungeert tegelijkertijd als raamwisser en waterzuiger. Het water op de ramen wordt opgezogen, hierdoor worden ramen streeploos schoon en droog en veeg je het water niet op de vensterbank of op de grond. De Stand-by Sensor zorgt er voor dat de motor alleen wordt geactiveerd wanneer de zuigmond contact maakt met het te reinigen oppervlak. Zo wordt de accu gespaard en gaat deze dus langer mee. 

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

De Leifheit Dry & Clean is zeer prettig om mee te werken. Het apparaat past zijn prestaties aan wanneer het in gebruik is en schakelt na een korte tijd in een stand-bymodus wanneer het niet in gebruik is, waardoor de batterijreserves worden gespaard. Bij aankoop heeft u de vrije keuze of u alleen de raamstofzuiger zelf wilt hebben of dat u de bijpassende accessoires erbij wilt hebben. Bovendien is de Dry & Clean relatief goedkoop.

De Leifheit Dry & Clean is merkbaar volumineus en ook iets zwaarder dan de andere raamzuigers. Maar dit stoort het rijgedrag niet, want het handvat ligt dichter bij het front dan bij veel andere modellen en je hebt dus nog steeds een goede controle.

Er is hier geen spuitflesje met ruitenwisserbevestiging. Maar het apparaat is verkrijgbaar in verschillende verpakkingen met of zonder sluitring, handgreep en smalle zuigmond.

De levensduur van de batterij ligt iets boven het gemiddelde met de 40 minuten die in onze test zijn gemeten, maar nog steeds onder de apparaten van Vorwerk en AEG. Mocht men plotseling van het werk worden afgeleid, dan heeft de Dry & Clean hiervoor een beetje hulp in de hand: als hij niet wordt gebruikt, stopt de ruitenreiniger zijn motor en schakelt hij over op een stand-by-modus om de accu te sparen. De tank ziet er weelderig uit dankzij het brede, transparante front, maar heeft eigenlijk “slechts” 100 milliliter en heeft dus standaard afmetingen.

In de praktijk bleek de Dry & Clean aangenaam betrouwbaar te zijn. Het werken met de raamstofzuiger was snel en effectief en we hadden geen problemen met strepen. De prestaties zijn goed, er is geen vuil water op het kozijn in de test opgetreden. De machine is echter niet stil, vooral omdat de Dry Clean het merkt wanneer deze op het glas wordt geplaatst en de krachtbron hoger wordt gezet. Wij denken dat dit een goede oplossing is, omdat u de prestaties niet hoeft op te geven als het nodig is, maar het bespaart ook de levensduur van de batterij en de decibels als het apparaat niet wordt gebruikt.

We vinden de afvoeropening van de vuilwatertank niet helemaal ideaal. Het is vrij klein en de rubberen hoes is een beetje koppig – waar de Ikohs Wipe XT’s hoes ons niet genoeg weerstand bood, levert de Leifheit hier bijna te veel van het goede op. Al met al is de reiniging geen probleem, omdat het apparaat gemakkelijk kan worden gedemonteerd en het onderdeel met de tank bij het legen volledig gescheiden is van eventuele elektronica.

Als u geen vrienden kunt maken met onze testwinnaar van Kärcher en een paar euro wilt besparen, is Leifheit Dry & Clean een zeer goed alternatief.

(Visited 5.439 times, 1 visits today)

Een reactie op “De beste ruitenreiniger

 1. Henk Mulder zegt:

  Karcher heeft hier de naam de favouriet te zijn. Helaas is de waarheid hiervan ver te zoeken. Een nieuwe Karcher WV 2 gekocht, Black Edition, en het apparaat heeft exact 10 minuten gewerkt. Daarna laadde hij niet meer op. Wel toevallig voor een nieuwe exemplaar. De klantenservice geinformeerd, goede service, apparaat kon direct omgeruild worden. Na wat onderzoek uitgevonden dat de Karchers een designfout hebben, waardoor water bij het controleprintplaat kan komen, en tevens corrsie aan laadbatterij en motor veroorzaakt. Dit heeft tot gevolg dat het apparaat na wellicht een aantal keren gebruik nog wel oplaadt, hetzij dat het lang duurt. Klopt, door corrosie is stroomdoorvoer verhinderd of op zijn minst verminderd. Uiteindelijk zal hij niet meer functioneren. Mijn besluit was om het aankoopbedrag weer terug te vorderen.
  Advies, denk goed na, ga reviews na voor je tot aankoop gaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *