De beste fotoprinter

Als u grootformaat foto’s in hoge kwaliteit wilt afdrukken, dan zijn professionele fotoprinters het gereedschap bij uitstek. Hoewel foto’s nu door tal van online diensten kunnen worden afgedrukt, is het nauwelijks mogelijk om de beeldkwaliteit te verfijnen. Of het beeld er echt uitziet zoals men het uiteindelijk wil, wordt grotendeels aan het toeval overgelaten.

Maar goede fotoprinters zijn duur, en niet alleen in de aanschaf, ook de printkosten zijn duidelijk merkbaar in de portemonnee. Met goed fotopapier kost een afdruk al snel een paar euro. Professionals en fotoliefhebbers zullen het de moeite waard vinden.

Waarom een fotoprinter?

Met de komst van online fotodiensten zijn fotoprinters zeer concurrerend geworden. Zo zijn er bijvoorbeeld posters met een randlengte van 45 × 30 centimeter (“30 poster”), meestal in goede kwaliteit – zelfs op dun papier – verkrijgbaar vanaf ongeveer één euro. Bijna geen enkele fotoprinter kan zulke prijzen bijhouden; voor een A3+ foto (483 x 330 millimeter) met papier en inkt kan men drie euro of meer verwachten.

Maar als je wilt dat het nog groter wordt, moet je vaak voorbereid zijn op een sprong in de prijs. Een “40 poster” van dezelfde aanbieder kost iets minder dan vijf euro. Men kan dus niet echt zeggen dat afdrukken, speciaal in A3 en A3+, duurder zijn dan afdrukken uit het laboratorium. Maar voor foto’s in briefkaartformaat is een fotoprinter in ieder geval niet de moeite waard.

Voor foto’s in briefkaartformaat is een fotoprinter niet de moeite waard

Zelfs als men uitgaat van een hogere prijs voor de eigen afdrukken, is er, althans in het geval van de printers uit de hogere klasse, een afdrukkwaliteit die superieur is aan de meeste fotodiensten op zwaarder en daardoor haptischer papier.

De controle die men krijgt over het resultaat spreekt ook voor eigen afdrukken. Trimmen, helderheid, contrast, kleurstelling, etc. kunnen vooraf nauwkeurig worden gedefinieerd. Het is mogelijk om speciale media met geschikte printprofielen af te drukken en een vrij exacte indruk te krijgen van hoe de foto er uiteindelijk uit zal zien op papier door middel van de zogenaamde soft proofing op een gekalibreerd scherm. Dit geeft de mogelijkheid om de foto’s aan te passen voordat ze worden afgedrukt op het gewenste printresultaat.

Afdrukken van Lightroom

De meeste programma’s voor het bekijken en bewerken van afbeeldingen hebben een eigen printfunctie. Dit geldt natuurlijk ook voor de meegeleverde en/of vrij te downloaden programma’s van de producenten als “My Image Garden” van Canon, maar veel gebruikers zien ze eerder als een lapmiddel.

Omdat hoogwaardige fotoprinters vaak worden gekocht door ambitieuze amateurfotografen met semi-professionele standaarden, hebben we voor de meeste afdrukken gebruik gemaakt van de printmodule van het zeer populaire fotodatabank en bewerkingsprogramma Adobe Lightroom (screenshot).

Uiteindelijk worden dergelijke programma’s echter alleen gebruikt om de afdruk voor te bereiden. In ieder geval komt men altijd in het betreffende driver menu terecht waar de eigenlijke muziek speelt, als men een precieze invloed wil hebben op het drukresultaat.

Alle printers in de test master randloos printen. Volgens de fabrikant geldt dit ook voor het A3+ formaat, maar in het geval van de Canon Pixma iX6850 is het ons niet gelukt om een randloze print in dit formaat te maken. We hielden ons aan de door de fabrikant opgegeven randloze instellingen. Voordat we de foto aan de chauffeur overdragen, stellen we de marges in Lightroom op nul millimeter en maximaliseren we de celgrootte (ergo het afdrukgebied). Voor de Epson printers stellen we “Size preserved” in het stuurprogramma in.

Aangezien de DIN-A formaten, zoals A3, een beeldverhouding hebben van ongeveer 7:5, zijn ze in verhouding iets hoger dan het sensorformaat 3:2. In onze procedure hebben we witte randen aan de boven- en onderkant van de Canon printers geaccepteerd. Maar daarom is de bloeding aan de rechterkant en de linkerkant slechts minimaal. In de fabrieksinstelling geven de kandidaten van Epson er de voorkeur aan om het beeld rechts en links duidelijk bij te snijden, maar hiervoor ontbreken de witte strepen boven en onder. Een speciaal geval is het niet-standaard A3+ formaat, dat in een beeldverhouding van 19:13 (~483 x 330 millimeter) wordt geleverd.

De bekleding aan de zijkanten kan handmatig worden aangepast

Veel fotografen houden er niet van dat hun zorgvuldig gecomponeerde werken op enig moment tijdens het drukken worden bijgesneden. Daarom is het heel gebruikelijk om de foto’s zo af te drukken dat er aan elke kant een smalle witte rand overblijft die later met behulp van een snijmachine wordt afgesneden. Tot slot kan men de bijsnijding in het beeldprogramma en de driver naar wens aanpassen met wat trial and error. Ook met de Canon iX6850 is het mogelijk om randloze A3+ te printen buiten de standaard presets om.

Pigment of verfinkt?

In het algemeen kan men zeggen dat hoe meer kleuren en kleurgradaties een drukker kan afdrukken, hoe meer individuele inkten en dus “basiskleuren” hij heeft. Onze test heeft dit in wezen bevestigd. Vooral bij huidtinten kunnen extra cartridges het verschil maken tussen een natuurlijke en een oververzadigde reproductie.

Fotoprinters gebruiken meestal kleurstof- of kleurstofinkten of inkten met vaste kleurpigmenten, die beide voor- en nadelen hebben. De kleurstofinkten dringen in het papier en drogen sneller, en de inkten kunnen over elkaar heen worden gedrukt, waardoor de kleuren kunnen worden gemengd.

Met kleurstofinkt is het mogelijk om kleuren te mengen

Dit is niet mogelijk met pigmentinkten, omdat de pigmenten elkaar dan zouden overlappen. Hier moeten de inkten worden gemengd door pigmenten van verschillende kleuren naast elkaar te drukken. Daarom hebben fotoprinters met pigmentinkten meer kleuren of cartridges nodig om hetzelfde kleurengamma te bereiken als verfinktprinters. Aan de andere kant zijn pigmentinkten beter bestand tegen licht, hebben ze een betere dekking en kunnen ze een dieper zwart produceren.

Fotografen die van zwart-witfoto’s houden, hechten vaak belang aan een neutrale grijswaardenweergave zonder kleurzweem. Daarom hebben alle printers in de test minstens één cartridge met een grijstint naast het normale fotozwart. De extra grijze inkten zorgen ervoor dat bij het drukken van de verschillende grijswaarden de kleureninkten zoveel mogelijk kunnen worden weggelaten. In het algemeen kunnen ook grijstinten worden weergegeven door verschillende kleurtonen te mengen. Een lichte kleurzweem in de ene of de andere richting is echter nauwelijks te vermijden.

De papieren

Canon en Epson bieden inhouse fotopapier aan dat perfect is afgestemd op hun printers en hun inkten en dat meestal betere resultaten geeft dan “buitenlands” papier. De meeste fotopapieren hebben een coating die de kleuren beschermt tegen verkleuring door middel van een UV-filter. Dit is vooral belangrijk bij de veel minder lichtbestendige kleurstofinkten (Dye).

De volgende papierkwaliteiten worden aangeboden: Glanzend” is de term die gebruikt wordt voor papier met reflecterende oppervlakken, “Halfglanzend” voor halfmat, “Luster” voor zijdeglans en “Mat” natuurlijk voor media met een matte afwerking. Echter, “glanzende” papieren glanzen niet zo sterk als de corresponderende afdrukken uit het fotolab. Bij Canon heet de gebruikte glanzende kwaliteit “Pro Platinum”.

Als vuistregel kan men zeggen dat glanzende media het scherpst lijken met hetzelfde beeldmateriaal, de kleuren bijzonder goed laten schijnen en het beeld diepte geven door een bijzonder donkere weergave van zwart. Aan de andere kant heeft u te maken met alomtegenwoordige reflecties, die de kwaliteit bij het bekijken beïnvloeden en vooral bij grote afdrukken opvallen.

Helaas hebben we dit effect niet altijd volledig kunnen vermijden bij het fotograferen van de afdrukken voor onze test, zodat de meer matte media hier een voordeel hebben. Omdat de Epson-kroonluchterpapieren vóór de test nauwelijks in hanteerbare hoeveelheden beschikbaar waren en de kwaliteitssemigloss alleen in A4, hebben we voor de Epson-printers voornamelijk het glanzende papier Premium Glossy gebruikt.

Kleurbeheer en speciaal fotopapier

Het onderwerp kleurmanagement vraagt veel achtergrondkennis, die de fabrikanten gelukkig niet van iedere koper verlangen. Daarom wordt het kleurenbeheer volledig overgenomen door de printer in de basisinstellingen.

Ruwweg gaat het er bij printerkleurbeheer om dat er rekening wordt gehouden met de bijzondere eigenschappen van de inkten in combinatie met die van het papier, zodat de meest correcte kleurweergave wordt bereikt. Hiervoor worden zogenaamde kleur- of ICC-printerprofielen gebruikt. Hierbij wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de witte punt van het gebruikte medium, die afhankelijk van het soort papier kan variëren. De profielen voor de eigen media van de fabrikant worden automatisch samen met de printerdrivers geïnstalleerd.

Printerprofielen houden rekening met de eigenschappen van inkt en papier

Professionals gaan anders te werk door het kleurbeheer in de printer te deactiveren en het gecorrigeerde beeld naar de printer te sturen. Dit is altijd nodig als er speciale media zoals fine art papier gebruikt moeten worden waarvoor de printer geen automatische instellingen heeft. In dergelijke gevallen kunnen vaak aan de betreffende drukker aangepaste kleurprofielen worden verkregen bij de fabrikanten van de betreffende media. Hoe hoger de kwaliteit van de printer, hoe groter de kans dat u vindt wat u zoekt.

Drukkosten en drukkwaliteit

Hoewel de prijzen voor fotopapier gemakkelijk te bepalen zijn, is dit helaas niet het geval met de inktkosten. Hoeveel inkt er wordt gebruikt voor een foto van een bepaald formaat hangt af van verschillende factoren.

Zo absorberen matte en halfglanzende media meer inkt dan glanzende media. Ook het motief speelt een doorslaggevende rol. Het is duidelijk dat onze landschapsfoto, die het hele gebied beslaat, aanzienlijk meer inkt verbruikt dan de lichte portretfoto met zijn grote heldere vlakken.

Hoe hoger de printkwaliteit, hoe meer inkt er nodig is.

Last but not least speelt ook de gekozen printkwaliteit een rol. In de regel verbruiken hogere kwaliteitsniveaus meer inkt dan lagere. Dit komt niet noodzakelijkerwijs tot uiting in het printresultaat. In het belang van de vergelijkbaarheid hebben we echter allemaal onze testprints op papier gezet in de hoogst beschikbare kwaliteit. Het viel ons op dat de twee goedkopere Canon printers in de test niet alleen relatief snel hun foto’s afdrukken, maar ook minder inkt lijken te gebruiken dan de topprinters in de test.

In het kader van de huidige test-update is de Canon Pixma Pro 10S toegevoegd die ongeveer 30 procent meer kost dan de SC-P600 voor identieke foto’s met een vergelijkbare kwaliteit, wat vooral te danken is aan de kleine cartridges en het hoge chroma-optimizerverbruik van glanzend papier.

Hoe we getest hebben

Voor onze test hebben we bij elke printer een set van verschillende hoge resolutie foto’s afgedrukt op verschillende fotopapieren van de betreffende printerfabrikant. We concentreerden ons dus op originele media en probeerden niet uit hoe de resultaten van bijvoorbeeld een Epson-printer met Canon-papier zouden uitpakken. Wat het formaat betreft, hebben we besloten om 3:2 te gebruiken, een verhouding die overeenkomt met de beeldverhouding van de sensoren van de meeste digitale reflexcamera’s.

Om de afloop in het geval van randloos printen te kunnen beoordelen, hebben we bij elke printer een testbeeld in DIN-A formaat geprint dat tot ongeveer 7:5 is afgesneden met kruisjes in de hoeken. We hebben geen verdere aanpassingen gedaan aan de chauffeur. Hier is het mogelijk om aan te passen in hoeverre de foto over de rand van het papier moet worden afgedrukt. Als men de schuifknop naar links zet, is meer van het beeld zichtbaar, maar men riskeert witte strepen aan de rand, die “flitspalen” worden genoemd. Deze zijn vaak zo smal dat ze zelfs met een snijmachine nauwelijks nog redelijk te verwijderen zijn.

In de eerste plaats is er ons testbeeld met grijsschaal en RGB-kleurverloop, kleurvelden in alle basiskleuren (RGB + CYMK) en foto’s van de drie verschillende categorieën landschap, portret en nachtopname / langdurige belichting. We maakten het testbeeld in een resolutie van 6.000 × 4.000 pixels (24 megapixels) in de sRGB-kleurruimte en zorgden er ook voor dat de foto’s een voldoende hoge resolutie en correct kleurbeheer bevatten.

Onze landschapsfoto komt met sterke, bijna overdreven kleuren. We hebben het gebruikt om de kleurweergave van de fotoprinters te controleren: Hoe verzadigd kunnen de printers kleuren reproduceren? Komen de blauwe, groene en gele tinten overeen met het origineel? Lijkt de lucht homogeen en zonder kleurbreuken? Aangezien deze foto een resolutie heeft van slechts 3.000 × 2.000 pixels, hebben we hem individueel afgedrukt in A4-formaat om voldoende pixeldichtheid te garanderen.

De kleurweergave is een van de belangrijkste criteria

De portretfoto van de drie dames met min of meer verschillende huidskleuren heeft daarentegen zo’n hoge resolutie dat we deze met elke printer gemakkelijk op papier in A3 of A3+ formaat kunnen afdrukken. Het belangrijkste punt is hier om de reproductie en natuurlijkheid van verschillende huidtinten in print te evalueren.

Last but not least hebben we bij elke printer een hoge resolutie zwart-wit foto in A3 of A3+ formaat afgedrukt, die alle toonwaarden en/of helderheidsniveaus dekt met een focus op de middentonen. We hebben dit beeld gebruikt om de scherpte te testen, de doortekening in de donkere en heldere beeldvlakken en ook de neutraliteit van de grijswaardenweergave.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen printers:

  1. favorietli-thumbnail
    EPSON EXPRESSION PHOTO XP-8600
    De Epson Expression Photo XP-8600 is een all-in-one fotoprinter voor hobbyfotografen. Door de 6 aparte kleurencartridges, waaronder licht magenta en licht cyaan, zijn je afgedrukte foto¿s nog gedetailleerder.

  2. li-thumbnail
    Canon PIXMA TS5150
    Voorzie je woning van een compacte all-in-one kleureninkjetprinter met de Canon PIXMA TS5150 Zwart. Hiermee print, scan en kopieer je documenten in kleur of zwart-wit. Foto’s print je met een hoge resolutie van 4.800 bij 1.200 dpi en zonder rand.

  3. li-thumbnail
    HP ENVY PHOTO 7830
    De HP ENVY Photo 7830 all-in-One is een uitgebreide kleuren inkjet printer voor thuisgebruik. Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) scan of kopieer je in één keer een stapel papier. Sluit je printer aan via een netwerkkabel of gebruik wifi om de printer in je netwerk te delen en te printen vanaf elk apparaat.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”478″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Epson Expression Photo XP-8600

Adviesprijs

149,-

blank

133.554 andere kochten dit product

De Epson Expression Photo XP-8600 is een all-in-one fotoprinter voor hobbyfotografen. Door de 6 aparte kleurencartridges, waaronder licht magenta en licht cyaan, zijn je afgedrukte foto¿s nog gedetailleerder. Op het ingebouwde kleurentouchscreen kies je meteen de foto’s die je wilt afdrukken. Door de 2 afzonderlijke papierladen bewaar je fotopapier en standaard papier gescheiden, je printer pakt automatisch het juiste papier. Met de Expression Photo XP-8600 print je via een SD kaart, Google Cloud, Apple AirPrint en e-mail. Uiteraard stuur je ook printopdrachten via je laptop, pc, tablet of smartphone via de wifi. Je scant jouw foto’s met de flatbed scanner en hierdoor sla je ze makkelijk op.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“prima printer voor thuisgebruik”

Al met al een hele fijne printer/scanner! Waarmee je ook mooie kwaliteit foto’s mee kunt printen.

John Poll

 De vrij dure Expression Photo XP-8600 knikt niet uit, zelfs niet met de dure inkt – en heeft hoge afdrukkosten. De afdrukkwaliteit was echter behoorlijk en de scanner was ook overtuigend. Geweldig: Foto’s en documenten kunnen direct vanaf de USB-stick of externe harde schijf via de PC worden afgedrukt. 

De Expression Photo XP-8600 van Epson is geen goedkope printer: op het moment van testen (augustus 2020) kostte deze tussen 130 en 170 euro. De relatief grote prijsklasse is het gevolg van de Corona-crisis, omdat de vraag naar printers voor het thuiskantoor steeds groter wordt. Maar is het apparaat het geld waard? Het was niet helemaal overtuigend in de test.

Vroeger was het instellen van de Epson Expression Photo XP-8600 een test van geduld, maar tijdens de test waren er geen problemen met de Epson Expression Photo XP-8600: pak hem uit, verwijder de transportvergrendelingen, plaats de cartridges, sluit de PC aan op de printer en u bent klaar. Maar wees voorzichtig! Gewoon het multifunctionele apparaat op de computer aansluiten, even wachten tot Windows het automatisch herkent, de afdruktaak verzenden en de brief in de uitwerpsleuf gaat – dat is heerlijk comfortabel, maar met de Epson is het een grote vergissing. Want gebruikers moeten zeker het stuurprogramma voor de XP-8600 installeren. Als u in plaats daarvan het standaard Windows-stuurprogramma gebruikt, verliest u veel geld. De reden: Bij het afdrukken van tekstpagina’s met zwarte letters maakt de Epson ook de kleurencartridges leeg (zie vergroting hieronder) – wat echt duur is. Pas na de installatie van het Epson-stuurprogramma gedraagt het apparaat zich zoals het hoort en zet het alleen met zwarte inkt zwarte tekst op papier.

De Expression Photo XP-8600 heeft een groot touchscreen met een beeldschermdiagonaal van 11 centimeter. Het menu is eenvoudig en zelfverklarend, dus het is gemakkelijk te gebruiken, en het scannen is ook zeer eenvoudig. Documenten en foto’s kunnen van de printer naar de PC of naar de geheugenkaart worden gestraald, wat comfortabel werkt met de “Epson Scan”-software. Jammer: Er ontbreekt een documentinvoer, zodat gebruikers elke pagina afzonderlijk op de glasplaat moeten plaatsen.

De vrij dure Expression Photo XP-8600 knikt niet uit, zelfs niet met dure inkt – en heeft hoge afdrukkosten. De afdrukkwaliteit was echter behoorlijk en de scanner was ook overtuigend. Geweldig: Foto’s en documenten kunnen direct vanaf de USB-stick of externe harde schijf via de PC worden afgedrukt.

GOEDE KEUZE

Canon PIXMA TS5150

Adviesprijs

99,-

blank

66.589 andere kochten dit product

Voorzie je woning van een compacte all-in-one kleureninkjetprinter met de Canon PIXMA TS5150 Zwart. Hiermee print, scan en kopieer je documenten in kleur of zwart-wit. Foto’s print je met een hoge resolutie van 4.800 bij 1.200 dpi en zonder rand. Dankzij de wifi ondersteuning heb je geen printerkabel nodig om af te drukken, maar print je draadloos vanaf je laptop, tablet of smartphone. De TS5150 ondersteunt ook bluetooth. Wil je instellingen aanpassen of een nieuw apparaat toevoegen? Dan doe je dit gemakkelijk op het 6,2 centimeter grote touchscreen. In de invoerlade bewaar je tot 100 vellen. Wanneer je dubbelzijdig print, bedruk je dus 200 kantjes zonder het papier te vervangen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij Amazon Bekijk prijs bij coolblue

 De Pixma TS5150 lijkt op de TS5050, maar heeft duurdere inkt nodig. Het resultaat is hogere kosten – zowel voor tekst en afbeeldingen als voor het afdrukken van foto’s. Bovendien drukt het apparaat de kleuren enigszins vervormd af. Klanten zullen geen kaartlezer vinden, maar de TS5150 heeft Bluetooth om verbinding te maken met smartphones en tablets. 

Een multifunctionele printer moet veel kunnen. Scannen, kopiëren, afdrukken – bij voorkeur via WLAN of Bluetooth. Ook de printkosten moeten laag zijn, met een hoge printkwaliteit natuurlijk. Dat is de droom, maar wat is de realiteit? COMPUTER BILD heeft de betaalbare Canon Pixma TS5150 tot in detail getest.

Een positief aspect van de Canon Pixma TS5150 is zijn veelzijdigheid. De multifunctionele printer scant foto’s en documenten, die u desgewenst in digitale vorm op uw PC kunt opslaan. Het apparaat kan via WLAN op uw router worden aangesloten, waardoor er geen wirwar van kabels ontstaat. Zo kunt u bijvoorbeeld foto’s draadloos afdrukken vanaf smartphones en tablets via de meest populaire standaarden Google Cloud Print, Apple AirPrint en Mopria – dit werkt feilloos met het apparaat, net als het afdrukken via Bluetooth. Indien nodig kunt u de printer via USB op uw PC of notebook aansluiten. Er zijn gratis apps van Canon waarmee u foto’s en documenten in de cloud kunt opslaan. De allrounder verzamelt pluspunten met een duplex afdrukfunctie: automatisch dubbelzijdig afdrukken zonder dat u het papier handmatig hoeft te draaien. De testers vonden de bediening via het touchpad “easy”.

Maar hoe doet het apparaat het in zijn hoofdtaken, printen en scannen? In de afdrukkwaliteitstest scoorde de Pixma zelfs drie (“bevredigend”). Het apparaat scoorde goed voor het afdrukken van foto’s (subclassificatie: 2.4) en de kwaliteit van de tekst (subclassificatie: 2.5), terwijl de kwaliteit van de grafische afdrukken nog steeds bevredigend was. Ook wat betreft de veegvastheid van gedrukte teksten liet het apparaat niets te wensen over: De markertest, waarbij de testers vers gedrukte tekstregels markeerden, verliep zonder vlekken in de tekst. Er waren geen problemen met de scanfunctie in de test – de Pixma TS5150 scoorde goede cijfers op het gebied van kwaliteit en snelheid.

De multifunctionele printer is momenteel vrij goedkoop met 55 euro, maar hoe zit het met de afdrukkosten op lange termijn? Deze spelen immers een grote rol in de aankoopbeslissing. Met een volledig zwarte cartridge beheert de Pixma ongeveer 319 pagina’s voor een gemiddelde prijs van 8,77 cent per pagina. Dat is erg duur, maar nog steeds draaglijk in vergelijking met andere printers. Bij afbeeldingen is het echter al 21,15 cent (260 pagina’s) en bij het afdrukken van foto’s op speciaal fotopapier 27,50 cent met slechts 200 foto’s – dat is “slecht” over de hele linie. Als u regelmatig veel print, kunt u beter de Canon Maxify MB2750 kopen. Hoewel het apparaat duurder is om te kopen, bespaart u op de lange termijn, omdat een pagina met tekst gemiddeld 1 cent is, terwijl grafische pagina’s ongeveer 7 cent kosten.

GOEDE KEUZE

HP ENVY Photo 7830

Adviesprijs

169,-

99.851 andere kochten dit product

De HP ENVY Photo 7830 all-in-One is een uitgebreide kleuren inkjet printer voor thuisgebruik. Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) scan of kopieer je in één keer een stapel papier. Sluit je printer aan via een netwerkkabel of gebruik wifi om de printer in je netwerk te delen en te printen vanaf elk apparaat. Of sluit een usb stick aan om direct documenten en foto’s te printen. Via het 6,75 centimeter kleuren touchscreen stel je direct de instellingen naar eigen smaak in. Heeft je smartphone of tablet NFC? Houd deze dan dicht bij je printer om een printopdracht te sturen. De Envy Photo 7830 ondersteunt HP Instant Ink om het printen nog eenvoudiger te maken.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

 Veel licht, maar ook veel schaduw: De HP Envy 7830 drukt teksten af met scherpe scherpte en foto’s met rijke kleuren. Het begint op volle snelheid te kopiëren. De inktcartridges raken echter relatief snel op en zijn niet goedkoop – wat de afdrukkosten opdrijft. Daarom wordt de Envy helaas alleen aanbevolen voor minder frequente printers. 

Envy – volgens de naam e HP Envy 7830 wordt verondersteld u jaloers te maken. Maar wat zou kunnen werken met een chique smartphone werkt niet met een gewoon multifunctioneel apparaat. In plaats daarvan gaat het om de afdrukkwaliteit en de kosten. COMPUTER BILD testte beide.

De Envy’s afdrukken zijn respectabel, het levert scherpe en leesbare teksten en foto’s met rijke kleuren en veel details. De afdruksnelheid is oké, een foto in 10×15 centimeter formaat was na 56 seconden klaar, een tekstpagina na vier seconden. De Envy duurt maar even om wakker te worden; een tekstpagina lag pas na 18 seconden vanuit stand-by in de uitvoerlade. Bij het kopiëren daarentegen is de Envy snel: hij kopieert een tekstpagina in 13 seconden en een fotopagina in een minuut. En zoals de meeste van de huidige multifunctionele apparaten kan ook de Envy faxen. 

De HP Envy 7830 hoeft niet direct naast de PC te staan: Naast de klassieke manier via USB-kabel kan het multifunctionele apparaat ook via netwerkkabel of WLAN worden gebruikt. Er kunnen ook smartphones of tablets worden aangesloten. De juiste apps zijn gratis beschikbaar in de Google Play Store (bijvoorbeeld HP Smart) of voor Apple-apparaten via de App Store.

Zoals de meeste multifunctionele apparaten is de Envy zeer goed hoorbaar bij het afdrukken: 5,7 sone kan vervelend zijn bij het afdrukken van lange documenten. De ingebouwde scanner daarentegen is nauwelijks vervelend; bij 1,2 sone is het vrij stil. De scanner is echter meer geschikt voor grotere documenten: de resolutie van 684 ppi (pixels per inch) is vrij laag, maar het is gemakkelijk genoeg voor hoogwaardige A4-documenten.

De Envy heeft zijn cartridges vrij snel geleegd; zelfs met de grotere XL-cartridges heeft hij in de test slechts 1.195 zwart-witte tekstpagina’s weten te redden. In kleur was het eerder voorbij: Na 105 gekleurde grafische pagina’s of 88 foto’s in 10×15 centimeter was de inkttank laag. De cartridges zijn ook vrij duur. Een pagina met tekst kost 3 cent, een pagina met afbeeldingen 39 cent en een foto 47 cent – de concurrentie kan dit veel goedkoper doen. De HP is niet geschikt voor frequente printers. De Envy wordt bediend via het touchscreen, maar de gebruikersinterface is een beetje onhandig. Dat is echter niet zo erg, want de meeste instellingen, zoals het WLAN-wachtwoord, hoeven maar één keer te worden ingesteld.

(Visited 2.032 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *