De beste fotoprinter

Als u grootformaat foto’s in hoge kwaliteit wilt afdrukken, dan zijn professionele fotoprinters het gereedschap bij uitstek. Hoewel foto’s nu door tal van online diensten kunnen worden afgedrukt, is het nauwelijks mogelijk om de beeldkwaliteit te verfijnen. Of het beeld er echt uitziet zoals men het uiteindelijk wil, wordt grotendeels aan het toeval overgelaten.

Maar goede fotoprinters zijn duur, en niet alleen in de aanschaf, ook de printkosten zijn duidelijk merkbaar in de portemonnee. Met goed fotopapier kost een afdruk al snel een paar euro. Professionals en fotoliefhebbers zullen het de moeite waard vinden.

Waarom een fotoprinter?

Met de komst van online fotodiensten zijn fotoprinters zeer concurrerend geworden. Zo zijn er bijvoorbeeld posters met een randlengte van 45 × 30 centimeter (“30 poster”), meestal in goede kwaliteit – zelfs op dun papier – verkrijgbaar vanaf ongeveer één euro. Bijna geen enkele fotoprinter kan zulke prijzen bijhouden; voor een A3+ foto (483 x 330 millimeter) met papier en inkt kan men drie euro of meer verwachten.

Maar als je wilt dat het nog groter wordt, moet je vaak voorbereid zijn op een sprong in de prijs. Een “40 poster” van dezelfde aanbieder kost iets minder dan vijf euro. Men kan dus niet echt zeggen dat afdrukken, speciaal in A3 en A3+, duurder zijn dan afdrukken uit het laboratorium. Maar voor foto’s in briefkaartformaat is een fotoprinter in ieder geval niet de moeite waard.

Voor foto’s in briefkaartformaat is een fotoprinter niet de moeite waard

Zelfs als men uitgaat van een hogere prijs voor de eigen afdrukken, is er, althans in het geval van de printers uit de hogere klasse, een afdrukkwaliteit die superieur is aan de meeste fotodiensten op zwaarder en daardoor haptischer papier.

De controle die men krijgt over het resultaat spreekt ook voor eigen afdrukken. Trimmen, helderheid, contrast, kleurstelling, etc. kunnen vooraf nauwkeurig worden gedefinieerd. Het is mogelijk om speciale media met geschikte printprofielen af te drukken en een vrij exacte indruk te krijgen van hoe de foto er uiteindelijk uit zal zien op papier door middel van de zogenaamde soft proofing op een gekalibreerd scherm. Dit geeft de mogelijkheid om de foto’s aan te passen voordat ze worden afgedrukt op het gewenste printresultaat.

Afdrukken van Lightroom

De meeste programma’s voor het bekijken en bewerken van afbeeldingen hebben een eigen printfunctie. Dit geldt natuurlijk ook voor de meegeleverde en/of vrij te downloaden programma’s van de producenten als “My Image Garden” van Canon, maar veel gebruikers zien ze eerder als een lapmiddel.

Omdat hoogwaardige fotoprinters vaak worden gekocht door ambitieuze amateurfotografen met semi-professionele standaarden, hebben we voor de meeste afdrukken gebruik gemaakt van de printmodule van het zeer populaire fotodatabank en bewerkingsprogramma Adobe Lightroom (screenshot).

Uiteindelijk worden dergelijke programma’s echter alleen gebruikt om de afdruk voor te bereiden. In ieder geval komt men altijd in het betreffende driver menu terecht waar de eigenlijke muziek speelt, als men een precieze invloed wil hebben op het drukresultaat.

Alle printers in de test master randloos printen. Volgens de fabrikant geldt dit ook voor het A3+ formaat, maar in het geval van de Canon Pixma iX6850 is het ons niet gelukt om een randloze print in dit formaat te maken. We hielden ons aan de door de fabrikant opgegeven randloze instellingen. Voordat we de foto aan de chauffeur overdragen, stellen we de marges in Lightroom op nul millimeter en maximaliseren we de celgrootte (ergo het afdrukgebied). Voor de Epson printers stellen we “Size preserved” in het stuurprogramma in.

Aangezien de DIN-A formaten, zoals A3, een beeldverhouding hebben van ongeveer 7:5, zijn ze in verhouding iets hoger dan het sensorformaat 3:2. In onze procedure hebben we witte randen aan de boven- en onderkant van de Canon printers geaccepteerd. Maar daarom is de bloeding aan de rechterkant en de linkerkant slechts minimaal. In de fabrieksinstelling geven de kandidaten van Epson er de voorkeur aan om het beeld rechts en links duidelijk bij te snijden, maar hiervoor ontbreken de witte strepen boven en onder. Een speciaal geval is het niet-standaard A3+ formaat, dat in een beeldverhouding van 19:13 (~483 x 330 millimeter) wordt geleverd.

De bekleding aan de zijkanten kan handmatig worden aangepast

Veel fotografen houden er niet van dat hun zorgvuldig gecomponeerde werken op enig moment tijdens het drukken worden bijgesneden. Daarom is het heel gebruikelijk om de foto’s zo af te drukken dat er aan elke kant een smalle witte rand overblijft die later met behulp van een snijmachine wordt afgesneden. Tot slot kan men de bijsnijding in het beeldprogramma en de driver naar wens aanpassen met wat trial and error. Ook met de Canon iX6850 is het mogelijk om randloze A3+ te printen buiten de standaard presets om.

Pigment of verfinkt?

In het algemeen kan men zeggen dat hoe meer kleuren en kleurgradaties een drukker kan afdrukken, hoe meer individuele inkten en dus “basiskleuren” hij heeft. Onze test heeft dit in wezen bevestigd. Vooral bij huidtinten kunnen extra cartridges het verschil maken tussen een natuurlijke en een oververzadigde reproductie.

Fotoprinters gebruiken meestal kleurstof- of kleurstofinkten of inkten met vaste kleurpigmenten, die beide voor- en nadelen hebben. De kleurstofinkten dringen in het papier en drogen sneller, en de inkten kunnen over elkaar heen worden gedrukt, waardoor de kleuren kunnen worden gemengd.

Met kleurstofinkt is het mogelijk om kleuren te mengen

Dit is niet mogelijk met pigmentinkten, omdat de pigmenten elkaar dan zouden overlappen. Hier moeten de inkten worden gemengd door pigmenten van verschillende kleuren naast elkaar te drukken. Daarom hebben fotoprinters met pigmentinkten meer kleuren of cartridges nodig om hetzelfde kleurengamma te bereiken als verfinktprinters. Aan de andere kant zijn pigmentinkten beter bestand tegen licht, hebben ze een betere dekking en kunnen ze een dieper zwart produceren.

Fotografen die van zwart-witfoto’s houden, hechten vaak belang aan een neutrale grijswaardenweergave zonder kleurzweem. Daarom hebben alle printers in de test minstens één cartridge met een grijstint naast het normale fotozwart. De extra grijze inkten zorgen ervoor dat bij het drukken van de verschillende grijswaarden de kleureninkten zoveel mogelijk kunnen worden weggelaten. In het algemeen kunnen ook grijstinten worden weergegeven door verschillende kleurtonen te mengen. Een lichte kleurzweem in de ene of de andere richting is echter nauwelijks te vermijden.

De papieren

Canon en Epson bieden inhouse fotopapier aan dat perfect is afgestemd op hun printers en hun inkten en dat meestal betere resultaten geeft dan “buitenlands” papier. De meeste fotopapieren hebben een coating die de kleuren beschermt tegen verkleuring door middel van een UV-filter. Dit is vooral belangrijk bij de veel minder lichtbestendige kleurstofinkten (Dye).

De volgende papierkwaliteiten worden aangeboden: Glanzend” is de term die gebruikt wordt voor papier met reflecterende oppervlakken, “Halfglanzend” voor halfmat, “Luster” voor zijdeglans en “Mat” natuurlijk voor media met een matte afwerking. Echter, “glanzende” papieren glanzen niet zo sterk als de corresponderende afdrukken uit het fotolab. Bij Canon heet de gebruikte glanzende kwaliteit “Pro Platinum”.

Als vuistregel kan men zeggen dat glanzende media het scherpst lijken met hetzelfde beeldmateriaal, de kleuren bijzonder goed laten schijnen en het beeld diepte geven door een bijzonder donkere weergave van zwart. Aan de andere kant heeft u te maken met alomtegenwoordige reflecties, die de kwaliteit bij het bekijken beïnvloeden en vooral bij grote afdrukken opvallen.

Helaas hebben we dit effect niet altijd volledig kunnen vermijden bij het fotograferen van de afdrukken voor onze test, zodat de meer matte media hier een voordeel hebben. Omdat de Epson-kroonluchterpapieren vóór de test nauwelijks in hanteerbare hoeveelheden beschikbaar waren en de kwaliteitssemigloss alleen in A4, hebben we voor de Epson-printers voornamelijk het glanzende papier Premium Glossy gebruikt.

Kleurbeheer en speciaal fotopapier

Het onderwerp kleurmanagement vraagt veel achtergrondkennis, die de fabrikanten gelukkig niet van iedere koper verlangen. Daarom wordt het kleurenbeheer volledig overgenomen door de printer in de basisinstellingen.

Ruwweg gaat het er bij printerkleurbeheer om dat er rekening wordt gehouden met de bijzondere eigenschappen van de inkten in combinatie met die van het papier, zodat de meest correcte kleurweergave wordt bereikt. Hiervoor worden zogenaamde kleur- of ICC-printerprofielen gebruikt. Hierbij wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de witte punt van het gebruikte medium, die afhankelijk van het soort papier kan variëren. De profielen voor de eigen media van de fabrikant worden automatisch samen met de printerdrivers geïnstalleerd.

Printerprofielen houden rekening met de eigenschappen van inkt en papier

Professionals gaan anders te werk door het kleurbeheer in de printer te deactiveren en het gecorrigeerde beeld naar de printer te sturen. Dit is altijd nodig als er speciale media zoals fine art papier gebruikt moeten worden waarvoor de printer geen automatische instellingen heeft. In dergelijke gevallen kunnen vaak aan de betreffende drukker aangepaste kleurprofielen worden verkregen bij de fabrikanten van de betreffende media. Hoe hoger de kwaliteit van de printer, hoe groter de kans dat u vindt wat u zoekt.

Drukkosten en drukkwaliteit

Hoewel de prijzen voor fotopapier gemakkelijk te bepalen zijn, is dit helaas niet het geval met de inktkosten. Hoeveel inkt er wordt gebruikt voor een foto van een bepaald formaat hangt af van verschillende factoren.

Zo absorberen matte en halfglanzende media meer inkt dan glanzende media. Ook het motief speelt een doorslaggevende rol. Het is duidelijk dat onze landschapsfoto, die het hele gebied beslaat, aanzienlijk meer inkt verbruikt dan de lichte portretfoto met zijn grote heldere vlakken.

Hoe hoger de printkwaliteit, hoe meer inkt er nodig is.

Last but not least speelt ook de gekozen printkwaliteit een rol. In de regel verbruiken hogere kwaliteitsniveaus meer inkt dan lagere. Dit komt niet noodzakelijkerwijs tot uiting in het printresultaat. In het belang van de vergelijkbaarheid hebben we echter allemaal onze testprints op papier gezet in de hoogst beschikbare kwaliteit. Het viel ons op dat de twee goedkopere Canon printers in de test niet alleen relatief snel hun foto’s afdrukken, maar ook minder inkt lijken te gebruiken dan de topprinters in de test.

In het kader van de huidige test-update is de Canon Pixma Pro 10S toegevoegd die ongeveer 30 procent meer kost dan de SC-P600 voor identieke foto’s met een vergelijkbare kwaliteit, wat vooral te danken is aan de kleine cartridges en het hoge chroma-optimizerverbruik van glanzend papier.

Hoe we getest hebben

Voor onze test hebben we bij elke printer een set van verschillende hoge resolutie foto’s afgedrukt op verschillende fotopapieren van de betreffende printerfabrikant. We concentreerden ons dus op originele media en probeerden niet uit hoe de resultaten van bijvoorbeeld een Epson-printer met Canon-papier zouden uitpakken. Wat het formaat betreft, hebben we besloten om 3:2 te gebruiken, een verhouding die overeenkomt met de beeldverhouding van de sensoren van de meeste digitale reflexcamera’s.

Om de afloop in het geval van randloos printen te kunnen beoordelen, hebben we bij elke printer een testbeeld in DIN-A formaat geprint dat tot ongeveer 7:5 is afgesneden met kruisjes in de hoeken. We hebben geen verdere aanpassingen gedaan aan de chauffeur. Hier is het mogelijk om aan te passen in hoeverre de foto over de rand van het papier moet worden afgedrukt. Als men de schuifknop naar links zet, is meer van het beeld zichtbaar, maar men riskeert witte strepen aan de rand, die “flitspalen” worden genoemd. Deze zijn vaak zo smal dat ze zelfs met een snijmachine nauwelijks nog redelijk te verwijderen zijn.

In de eerste plaats is er ons testbeeld met grijsschaal en RGB-kleurverloop, kleurvelden in alle basiskleuren (RGB + CYMK) en foto’s van de drie verschillende categorieën landschap, portret en nachtopname / langdurige belichting. We maakten het testbeeld in een resolutie van 6.000 × 4.000 pixels (24 megapixels) in de sRGB-kleurruimte en zorgden er ook voor dat de foto’s een voldoende hoge resolutie en correct kleurbeheer bevatten.

Onze landschapsfoto komt met sterke, bijna overdreven kleuren. We hebben het gebruikt om de kleurweergave van de fotoprinters te controleren: Hoe verzadigd kunnen de printers kleuren reproduceren? Komen de blauwe, groene en gele tinten overeen met het origineel? Lijkt de lucht homogeen en zonder kleurbreuken? Aangezien deze foto een resolutie heeft van slechts 3.000 × 2.000 pixels, hebben we hem individueel afgedrukt in A4-formaat om voldoende pixeldichtheid te garanderen.

De kleurweergave is een van de belangrijkste criteria

De portretfoto van de drie dames met min of meer verschillende huidskleuren heeft daarentegen zo’n hoge resolutie dat we deze met elke printer gemakkelijk op papier in A3 of A3+ formaat kunnen afdrukken. Het belangrijkste punt is hier om de reproductie en natuurlijkheid van verschillende huidtinten in print te evalueren.

Last but not least hebben we bij elke printer een hoge resolutie zwart-wit foto in A3 of A3+ formaat afgedrukt, die alle toonwaarden en/of helderheidsniveaus dekt met een focus op de middentonen. We hebben dit beeld gebruikt om de scherpte te testen, de doortekening in de donkere en heldere beeldvlakken en ook de neutraliteit van de grijswaardenweergave.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen printers:

 1. favorietli-thumbnail
  EPSON SURECOLOR SC-P600
  Druk afbeeldingen af die niet onder doen voor foto’s van een afdrukservice met de SC-P600. Print vanaf een rol papier, of laad papier tot A3+-formaat in de multifunctionele papierlade. Je afdrukken hebben levendige kleuren en diepe zwartwaarden dankzij de 9 afzonderlijke cartridges.

 2. li-thumbnail
  CANON PIXMA PRO 10S
  Deze zeer nauwkeurige printer op basis van 10 pigmentinkten produceert galeriewaardige prints die je met trots kunt tentoonstellen of verkopen. Volledige cloudconnectiviteit zorgt voor eenvoudige integratie met je favoriete professionele bewerkings- en opslagapps.

 3. li-thumbnail
  EPSON EXPRESSION PHOTO HD XP-15000
  Het afdrukken van foto’s en documenten onderweg is eenvoudig; download eenvoudig de gratis Epson iPrint-app2 om draadloos te kunnen afdrukken vanaf uw smart device. De gratis Epson Creative Print2-app kan foto’s rechtstreeks vanuit Facebook afdrukken, wenskaarten maken, foto’s omzetten in kleurboeken en nog veel meer.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

16% KORTING
189.00 159.00
18% KORTING

Printers

Lexmark C3224dw

169.00 139.00
20% KORTING
249.00 199.00
7% KORTING

FAVORIET

Epson SureColor SC-P600

Adviesprijs

599,-

133.554 andere kochten dit product

Druk afbeeldingen af die niet onder doen voor foto’s van een afdrukservice met de SC-P600. Print vanaf een rol papier, of laad papier tot A3+-formaat in de multifunctionele papierlade. Je afdrukken hebben levendige kleuren en diepe zwartwaarden dankzij de 9 afzonderlijke cartridges. Met het touchscreen bedien je deze printer heel eenvoudig.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Duur, maar dan heb je ook echt wat.”

Als iets serieuzere amateurfotograaf wilde ik een goede fotoprinter aanschaffen, die o.a. groter kon printen dan A4. Na wat leeswerk viel de keuze op deze Epson. Zaterdag besteld, zondag al afgehaald in één van de winkels dus meteen spelen!

John Poll

De printkwaliteit van de Epson SureColor SC-P600 is over de hele lijn overtuigend. Zowel glanzende als matte media tonen sterke, maar getrouwe en nooit oververzadigde kleuren.

De foto’s zijn rijk aan details, vlijmscherp en tonen een goede detailweergave in lichte en donkere delen van het beeld. Huidtinten worden zeer natuurlijk weergegeven.

Het zwart, dat belangrijk is voor de beeldindruk, is donkerder of rijker dan de geassembleerde wedstrijd dankzij de pigmentinkten. Omdat er, in tegenstelling tot de Canon Pixma Pro 10S, geen definitieve blanke laklaag wordt aangebracht op foto’s op glanzende media, kunnen geprinte oppervlakken opvallen of reflecties (“bronzing”) veroorzaken wanneer ze onder een hoek en bij ongunstig licht worden bekeken.

Geen enkele andere printer in de test produceert ons zwart-wit beeld zo neutraal op papier als de Epson. Zwart-witfotografen zijn ook blij met de chauffeursoptie “Geavanceerde zwart-witfoto” met vele instelmogelijkheden.

De Epson print het testbeeld zonder fouten. Kleur- en grijsverloop tonen geen zichtbare gradaties. Er is geen spoor van de tonale waardeverval in de blauwe lucht van de landschapsfoto, wat wel te zien is bij de twee goedkopere Canon-printers. De Epson-fotoprinter werkt niet snel. Een A3+-print van de testfoto in het hoogste kwaliteitsniveau duurde ongeveer acht minuten.

De printer kan eenvoudig via WPS in het thuis-WLAN worden geïntegreerd en is direct klaar voor gebruik na installatie van het stuurprogramma op de PC en het afdrukken van een kalibratietestpagina. Als alternatief kan de SC-P600 ook via Ethernet of USB-kabel worden aangesloten.

Heel mooi: display en toetsen kunnen naar boven worden gekanteld voor een betere werking.

Wat we vervelend vinden zijn de onderhoudscycli die zich deels over meerdere minuten uitstrekken op niet altijd even voorspelbare tijdstippen, waarbij de printer niet bruikbaar is.

In het papiercompartiment is plaats voor 120 vellen normaal papier of 30 vellen fotopapier. Aan de achterzijde is er bovendien een enkele sheetfeeder. Als er papier of karton met een dikte van 0,3 millimeter of meer wordt gebruikt, wordt de derde invoer boven de papiercassette gebruikt.

Zo kan de fotoprinter bijzonder dikke, knikgevoelige media rechtstreeks door de afdrukeenheid voeren. Zelfs bij gebruik van de achterste velinvoer wordt het afdrukmateriaal minder gebogen dan wanneer het door de standaard papierlade wordt gevoerd. Anders kan geen enkele printer het rolpapier (houder bij de levering inbegrepen) in de test verwerken.

Iedereen die veel geld uitgeeft aan een professionele fotoprinter, papier en inkt is meestal maar marginaal geïnteresseerd in het printen vanaf een smartphone. Desondanks kan de SC-P600 zijn eigen WLAN (Wi-Fi Direct) opzetten, waarin hij door iOS-apparaten als AirPrint-printer wordt herkend.
Vanaf Android en iOS kunt u het beste printen met de eigen iPrint-app van de fabrikant, die instellingen biedt voor de media en de afdrukkwaliteit. Alle uitspraken in deze paragraaf gelden dus ook voor de Epson XP-15000.

GOEDE KEUZE

Canon Pixma Pro 10s

Adviesprijs

720,-

66.589 andere kochten dit product

Deze zeer nauwkeurige printer op basis van 10 pigmentinkten produceert galeriewaardige prints die je met trots kunt tentoonstellen of verkopen. Volledige cloudconnectiviteit zorgt voor eenvoudige integratie met je favoriete professionele bewerkings- en opslagapps.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij Amazon

De extreem zware en vegende Canon Pixma Pro 10S is de beste printer in de test als je voornamelijk glanzende media print. Bij het printen op mat papier en fine art media moet hij zijn nederlaag toegeven aan de meer veelzijdige Epson SC-P600, die een nog rijkere zwarte kleur produceert. Het drukt geen matte fine art-papieren zonder marges af, en drukt helemaal geen karton en rolpapier.

De afwerking en de oppervlakken van deze professioneel ogende machine zijn van een andere orde dan die van de Epson SC-P600. De Epson SC-P600 maakt gebruik van een duurzame, minder gevoelige piëzoprintkop, terwijl de printkop van Canon is gebaseerd op thermische technologie en volgens gebruikersrapporten op het net waarschijnlijk voortijdig de geest zal opgeven – en dat zal duur zijn. Misschien is dat ook een reden voor de beperkte fabrieksgarantie van slechts één jaar.

Door het ontbreken van een display wordt de bediening van de vijf Canon printers op het apparaat zelf slechts uitgevoerd met drie knoppen: Aan/Uit, Annuleren/Doorgaan en Wi-Fi. Voor het koppelen via WPS moet je de Wi-Fi knop ingedrukt houden totdat de bedienings-LED oplicht, wat zonder problemen is gebeurd met uitzondering van de koppige Pixma iP7250.

Afdrukinstellingen kunnen worden gemaakt in het stuurprogramma of met behulp van de gratis Print Studio Pro plug-in voor Lightroom Classic CC en Photoshop Elements van Adobe. Net als de Epson SureColor werkt de 10S af en toe op je zenuwen met onderhoudscycli, maar gaat hij niet zo ver als de SC-P600.

De volgende screenshots zijn gemaakt met de Canon Pixma Pro 100S, maar zouden er identiek uitzien met de 10S.

Net als de testwinnaar werkt de Canon 10S volledig met pigmentinkten. In totaal worden tien verschillende cartridges gebruikt, waaronder twee grijze inkten en de Chroma Optimizer (alleen voor glanzend papier), die ook een uniforme indruk van het oppervlak geeft in geval van een schuin bovenaanzicht en reflecties.

Kleurstofinkten kunnen onder invloed van UV-licht snel vervagen, dus voor duurzame prints moet u papier gebruiken met een UV-beschermende laag. Met Canon’s glanzende en halfmatte originele media moet u zich aan de veilige kant bevinden. De duurzaamheid van de prints van de meeste pigmentdrukkers blijft echter superieur.

De papierinvoer vindt plaats via de hoofdpapierinvoer voor 150 vellen normaal papier tot A3+ formaat of via de invoer voor losse vellen erachter voor dik papier. Bij de papierformaten is men, in tegenstelling tot de grote Epson, beperkt tot de standaardinstellingen in het stuurprogramma. Ethernet, USB 2.0 en WLAN zijn beschikbaar, Wi-Fi Direct ontbreekt. De printer wordt rechtstreeks aangesloten op PictBridge-apparaten, zoals digitale camera’s, via de USB-poort aan de voorzijde.

Canon biedt een breed scala aan zeer mooie, hoogwaardige papieren, waarvan sommige beter verkrijgbaar zijn dan die van Epson. Zo konden we met glanzend, zijdeglanzend en mat papier drukken. Als professioneel model wordt de Pixma 10S uitgebreid ondersteund door papierfabrikanten met printprofielen en heeft hij ook generieke profielen aan boord, bijvoorbeeld voor mat fine art papier. Hetzelfde geldt in mindere mate voor de goedkopere Pixma 100S.

De edele kroonluchter (zijdemat) van Canon was de eerste keuze, omdat men er gemakkelijk mooie foto’s mee kan afdrukken. In tegenstelling tot zijn kleine broertje, de Pixma Pro 100S, zijn de prints dankzij het bijpassende profiel succesvol zonder warme gietvorm.

Er valt absoluut niets te klagen over de afdrukkwaliteit. De sterke kleuren komen net zo dicht bij het origineel als de Epson, de huidtinten worden op natuurlijke wijze en met de fijnste gradaties bedrukt. De rijkdom aan details is ook overtuigend. Zwart wordt niet zo donker weergegeven als in de SC-P600, de tracering in donkere beeldzones is op ooghoogte en bereikt niet helemaal de kwaliteit van de kleurstofinktprinter Pixma Pro 100S.

Zwart-wit foto’s blijken in de Canon Pro 10S niet zo neutraal te zijn als in de Epson SC-P600 en tonen een echt fatsoenlijke blauwgroene afdruk op kroonluchterpapier en een veel sterkere neiging tot blauw en magenta op de glanzende Platinum Pro. Op het hoogste kwaliteitsniveau heeft de Canon 10S er bijna net zo lang over gedaan als de Epson printers om dezelfde foto in hetzelfde formaat af te drukken.

Ook de afdruk van het testbeeld laat een uitstekende indruk achter. Noch het neutrale grijze kleurverloop, noch het kleurverloop vertoont zichtbare gradaties.

Vanuit ons oogpunt verdient de zeer nauwkeurige en constante papiertoevoer van de fotoprinter speciale lof, die ongeëvenaard is in het testveld, de professionele indruk van de bolide onderstreept en helpt bij het minimaliseren van het bloeden.

GOEDE KEUZE

Epson Expression Photo HD XP-15000

Adviesprijs

269,-

99.851 andere kochten dit product

Het afdrukken van foto’s en documenten onderweg is eenvoudig; download eenvoudig de gratis Epson iPrint-app2 om draadloos te kunnen afdrukken vanaf uw smart device. De gratis Epson Creative Print2-app kan foto’s rechtstreeks vanuit Facebook afdrukken, wenskaarten maken, foto’s omzetten in kleurboeken en nog veel meer. U kunt zelfs afdrukken door bestanden direct naar de printer te e-mailen vanaf vrijwel elke locatie ter wereld met Epson Email Print2.

Bekijk prijs bij bol.com

De Epson Expression Photo HD XP-15000 overtuigt met zeer goede fotoprints, vooral op glanzende media, en snijdt ook als kantoorprinter een mooi figuur. Tegenover de drie grote printerbommenwerpers van Epson en Canon staan een veel lagere aanschafprijs, een aanzienlijk lager gewicht en een gehalveerde vilten voetafdruk.

Hoewel de kleine Epson slechts iets meer dan de helft van zijn grote broer kost, vonden we de uiterlijke afwerking beter. Het apparaat ziet er minder gammel uit, en Epson vertrouwt ook op grippige oppervlakken die minder gevoelig zijn voor vingerafdrukken. De toetsen zijn netter ingepast en alleen al het niet-aanraakgevoelige display maakt ook hier een ietwat inferieure indruk. We hadden geen problemen met de WLAN-setup via WPS, maar de printer heeft nog wel wat hulp nodig bij de afstelling tijdens de eerste opzet.

De bediening en het display van de kleine Epson kunnen ook worden gekanteld, wat de ergonomie ten goede komt. Typisch voor multifunctionele apparaten is de gemotoriseerde papierlade, die afhankelijk van het geselecteerde papierformaat automatisch de helft of helemaal uit de behuizing beweegt voor het eerste afdrukproces en ook weer wordt ingeschoven als de printer wordt uitgeschakeld. De interfaces zijn dezelfde als op zijn grote broer.

De XP-15000 is de enige printer in de test die automatisch dubbelzijdig printen (alleen A4) beheerst. De papierlade biedt plaats aan ten minste 200 vellen A4-standaardpapier of 50 pagina’s fotopapier. Voor grotere en dikkere media tot 255 g/m² is er een extra toevoer voor één vel. In de standaardmodus drukt hij tekst en afbeeldingen af op normaal papier in zeer goede kwaliteit en vooral veel sneller dan de twee grote fotoprinters.

Voor het afdrukken van foto’s moet de Expression Photo HD XP-15000 het doen met vijf kleurstofinkten en fotozwart op pigmentbasis, maar zoals gezegd kunnen ze beter worden gemengd dan pigmentinkten. Naast de gebruikelijke bedrukkingen in basiskleuren is er ook een grijze inkt en een rode inkt op het bord. De resultaten zijn absoluut goed te zien op glanzend en halfmat papier, zonder de kwaliteit van de afdrukken van de twee grote printers in de test te bereiken. Matte premium media van Epson konden niet vooraf worden georganiseerd, maar de ervaring leert dat printers met kleurstofinkten hier een wat saaie kleurweergave laten zien.

De compacte printer geeft de kleuren grotendeels natuurlijk weer. Op de portretfoto is een te sterke, maar toch redelijk correcte weergave van de huidtinten te zien, wat vooral het model in het midden van onze testfoto treft. Het kritische gebied van de foto in het hangende haar van het juiste model is beter te zien dan bij de twee grote fotoprinters.

Door te kijken naar een grote afdruk van ons testbeeld, herkent men een continu kleurverloop, waarop de twee goedkopere Canon-printers faalden. Ook de blauwe lucht van de landschapsfoto is vrij van strepen. Bij de zwart-wit foto valt op dat de goedkope Epson de gradaties niet zo goed beheerst als de SC-P600 en vooral de Canon Pro 100S. Maar de tekening van donkere gebieden is op ooghoogte met de 100S.

Meestal zijn de kleurzweem van de zwart-witfoto’s alleen merkbaar in de rechte vergelijking met het origineel op een gekalibreerd scherm of zelfs een meer neutrale foto. De afdruk van de XP-15000 moet worden geattesteerd als een discrete warme gietvorm. Dit wordt bevestigd door de grijze gradiënt van het testbeeld, die ook niet volledig neutraal is verlopen.

(Visited 305 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *