
Dit zijn de beste DSLR & DSLM camera’s
De beste camera van hobbyfotografen tot professionals
Voor hobbyfotografen bereiken kleinere camera’s en mobiele telefoons snel hun grenzen. Het is dus zinvol om een single-lens reflex camera (DSLR) of een spiegelloze systeemcamera (DSLM) aan te schaffen. Deze hebben meestal niet alleen een veel betere beeldkwaliteit, maar bieden ook betere mogelijkheden om uw creativiteit de vrije loop te laten: Meer handmatige instellingen, verwisselbare lenzen en RAW-foto’s die bij de nabewerking mooi kunnen worden opgepoetst. Helemaal vooraan staat de Fujifilm X-T3. Voor iets minder dan 2000 euro krijg je niet alleen een indrukwekkende beeldkwaliteit, maar ook een stevige autofocus en krachtige videofuncties. Maar het kan ook goedkoper. We hebben meer dan 73 SLR-camera’s getest in ons testlaboratorium en de resultaten zijn voor het laatst bijgewerkt in december 2019.
Voor ons uitgebreide aankoopadvies hebben we gekeken naar de topmodellen van de afgelopen jaren. In het artikel presenteren we zes camera’s – de beste DSLR’s en DSLM’s tot sensorformaat APS-C voor minder dan 1500 euro – van verschillende fabrikanten, waarvoor we een aankoopadvies kunnen doen. Onze selectie en evaluatie is gebaseerd op de testresultaten van ons testcentrum en op onze eigen beoordeling door onze redactie.
We leggen dan onze testprocedure uit en hoeveel u moet uitgeven voor een goede camera. We leggen ook het verschil uit tussen DSLR en DSLM, welke camera’s geschikt zijn voor beginners en welke accessoires je nodig hebt. Tot slot verduidelijken we de belangrijkste vragen over spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s.
Hoeveel moet ik uitgeven voor een DSLM of DSLR?
In feite hoef je als beginner niet al te veel geld uit te geven aan een degelijke DSLR of DSLM. Met andere woorden, er is een geschikte camera voor bijna elk budget, natuurlijk allemaal met bepaalde voordelen maar helaas ook nadelen. In principe werkt elke camera op dezelfde manier – essentiële verschillen, die kostbaar zijn, zijn in principe alleen in termen van verwerking, beeldkwaliteit, autofocus, continue opname en functies.
De bloedige beginner
Voor degenen die nieuw zijn in de fotografie, kan de ideale instapcamera worden gevonden vanaf ongeveer 300 euro. Aangezien de meeste accessoires en lenzen fabrikantspecifiek zijn, moet u goed nadenken over welke u kiest. Als men eenmaal heeft genoten van de fotografie en dus meerdere lenzen, flitsers en batterijen heeft gekocht, kan een systeemwissel erg duur zijn. Het is daarom het beste om de camera’s van de verschillende fabrikanten in de hand te nemen en na te denken over welke het beste is. Onze tip: speciaal oudere modellen zijn meestal goedkoop. Wie een model krijgt dat al een opvolger heeft, kan vaak enkele honderden euro’s besparen.
Goede camera’s voor beginners – onze aanbevelingen
De ambitieuze hobbyfotograaf
Wie niet meer nieuw is in de fotografie vindt het juiste model tussen 500 en 2000 euro. Hier wordt het prijsverschil wat groter, dus je moet beter kijken naar wat je met je camera wilt doen. Wie veel sport en actie fotografeert, heeft hier behoefte aan een snelle seriefoto en een snelle autofocus. Maar degenen die portretten willen maken bij daglicht zullen dat niet noodzakelijkerwijs doen. Hier hangt het meer af van de beeldkwaliteit van de camera en een goede lens. Wie veel onderweg is en ook in de schemering wil fotograferen, moet ervoor zorgen dat er zelfs bij hoge ISO-waarden weinig beeldruis is. Waar moet in ieder geval rekening mee worden gehouden bij de aankoop: Vooral in dit prijssegment krijgt men geen eierleggende wol-melk zeug – dus moet men enkele reducties accepteren.
De volledige professional
Wie al jaren foto’s maakt en zijn eerste professionele camera wil kopen, vindt voor 2000 euro het juiste apparaat. Er is vrijwel geen grens aan het professionele segment. Voor high-end prijzen worden vaak vijfcijferige prijzen berekend. Maar wie een professionele tool wil, moet in ieder geval een volformaatcamera kopen – bijvoorbeeld de eerder genoemde Nikon Z6. Door de aanzienlijk grotere sensor profiteren de beelden niet alleen van een betere beeldkwaliteit, maar ook van een grotere achtergrondvervaging en een beter ruisgedrag. De meeste camera’s in de prijscompetitie zijn ook robuuster gemaakt, waardoor ze echt gereedschap zijn. Hoe goed camera’s uit verschillende prijssegmenten het doen op specifieke gebieden is te zien in onze beste lijst.
Waar moet je op letten bij het kopen?
Als je een nieuwe camera wilt kopen, moet je je eerst afvragen waar je hem voor nodig hebt – en vooral wat je budget is. Zoals reeds vermeld – behalve het professionele segment hebben alle camera’s voor- en nadelen.
Dus je moet goed nadenken over wat je met je camera wilt doen. Als je een compacte behuizing nodig hebt, is snelheid het belangrijkste. Of richt u zich alleen op de beeldkwaliteit? Als je dat eenmaal hebt besloten, moet je zeker de modellen van verschillende fabrikanten in overweging nemen. Ze verschillen enorm, vooral wat betreft de afhandeling en de sleutelopdracht. Het maken van foto’s is zeker niet leuk als je gewoonweg niet kunt opschieten met je apparaat. Daarom: neem het in ieder geval in de hand voordat je het koopt! Ligt de camera goed in de hand? Kan ik alle draaiknoppen en -knoppen bereiken? Heeft de camera een zoeker of alleen een display? Kan het display worden gekanteld?
Waar je zeker weinig of geen aandacht aan moet besteden is de resolutie. Grote fabrikanten scheppen graag op over waarden als 32 megapixels. Laat dat je niet voor de gek houden. Voor een afdruk van bijvoorbeeld 10×15 cm heeft u slechts 2 megapixels nodig. 24 megapixels zijn genoeg voor een verliesvrije afdruk van ongeveer 33×50 cm – dat moet toch groot genoeg zijn? Een ander nadeel van een hoge resolutie is ook een te lage pixeldichtheid. Als er te veel pixels op een te kleine sensor moeten passen – zoals 1-inch – dan heeft de beeldkwaliteit er zichtbaar onder te lijden. Minder detail en meer ruis zijn meestal het resultaat.
Als de camera een lens heeft, laat je je dan ook niet verblinden door een grote zoom. Zoomlenzen zoals een 18-105mm f/3.5-5.6 bestrijken een groot bereik, maar zijn niet bijzonder snel. Een grote zoomlens is handig als je niet te veel apparatuur bij je wilt hebben, maar uiterlijk in de vroege avonduren bereikt hij zijn grenzen.
Onze lijst met zorgvuldig gekozen camera’s:
- favorietFUJIFILM X-T3: DE BESTE SYSTEEMCAMERA (DSLM)
De Fujifilm X-T3 is de opvolger van de populaire X-T2 systeemcamera met nog meer technische hoogstandjes dan zijn voorganger. Het toestel is voorzien van een nieuwe BSI-sensor van APS-C formaat. - NIKON Z6 (VOOR PROFESSIONELE FOTOGRAFEN)
De Nikon Z6 is een full frame systeemcamera voor professionele fotografen. Door de grote vatting van de body, komt er veel licht in de camera. Dit maakt de Z6 geschikt om op donkere locaties te fotograferen. - CANON EOS 90D
De Canon EOS 90D is een geschikte camera voor fotografen die sportwedstrijden en wilde dieren vast willen leggen. Doordat de camera een APS-C sensor bevat, vermenigvuldig je de brandpuntsafstand van je lens met 1,6. - NIKON D7500 (DSLR)
De Nikon D7500 is geschikt voor wie serieus aan de slag wil met fotografie. Het toestel beschikt over een 20,9 megapixels CMOS sensor, 3,2 inch kantelbaar scherm en een EXPEED 5 beeldprocessor. - PANASONIC LUMIX DC-G9 (DE ALLROUND CAMERA)
De Panasonic LUMIX DC-G9 is een systeemcamera voor de professionele natuurfotograaf. Deze camera is uitgerust met een 5 assige beeldstabilisator en een 2 assige optische beeldstabilisatie. - SONY ALPHA 6400
De Sony Alpha A6400 + 16-50mm f/3.5-5.6 OSS is een systeemcamera voor gevorderde allround fotografen. Met de meegeleverde 16-50mm lens maak je zowel groothoek- als portretfoto’s.