Dit zijn de beste DSLR & DSLM camera’s

De beste camera van hobbyfotografen tot professionals 

Voor hobbyfotografen bereiken kleinere camera’s en mobiele telefoons snel hun grenzen. Het is dus zinvol om een single-lens reflex camera (DSLR) of een spiegelloze systeemcamera (DSLM) aan te schaffen. Deze hebben meestal niet alleen een veel betere beeldkwaliteit, maar bieden ook betere mogelijkheden om uw creativiteit de vrije loop te laten: Meer handmatige instellingen, verwisselbare lenzen en RAW-foto’s die bij de nabewerking mooi kunnen worden opgepoetst. Helemaal vooraan staat de Fujifilm X-T3. Voor iets minder dan 2000 euro krijg je niet alleen een indrukwekkende beeldkwaliteit, maar ook een stevige autofocus en krachtige videofuncties. Maar het kan ook goedkoper. We hebben meer dan 73 SLR-camera’s getest in ons testlaboratorium en de resultaten zijn voor het laatst bijgewerkt in december 2019.

Voor ons uitgebreide aankoopadvies hebben we gekeken naar de topmodellen van de afgelopen jaren. In het artikel presenteren we zes camera’s – de beste DSLR’s en DSLM’s tot sensorformaat APS-C voor minder dan 1500 euro – van verschillende fabrikanten, waarvoor we een aankoopadvies kunnen doen. Onze selectie en evaluatie is gebaseerd op de testresultaten van ons testcentrum en op onze eigen beoordeling door onze redactie.

We leggen dan onze testprocedure uit en hoeveel u moet uitgeven voor een goede camera. We leggen ook het verschil uit tussen DSLR en DSLM, welke camera’s geschikt zijn voor beginners en welke accessoires je nodig hebt. Tot slot verduidelijken we de belangrijkste vragen over spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s.

Hoeveel moet ik uitgeven voor een DSLM of DSLR?

In feite hoef je als beginner niet al te veel geld uit te geven aan een degelijke DSLR of DSLM. Met andere woorden, er is een geschikte camera voor bijna elk budget, natuurlijk allemaal met bepaalde voordelen maar helaas ook nadelen. In principe werkt elke camera op dezelfde manier – essentiële verschillen, die kostbaar zijn, zijn in principe alleen in termen van verwerking, beeldkwaliteit, autofocus, continue opname en functies.

De bloedige beginner

Voor degenen die nieuw zijn in de fotografie, kan de ideale instapcamera worden gevonden vanaf ongeveer 300 euro. Aangezien de meeste accessoires en lenzen fabrikantspecifiek zijn, moet u goed nadenken over welke u kiest. Als men eenmaal heeft genoten van de fotografie en dus meerdere lenzen, flitsers en batterijen heeft gekocht, kan een systeemwissel erg duur zijn. Het is daarom het beste om de camera’s van de verschillende fabrikanten in de hand te nemen en na te denken over welke het beste is. Onze tip: speciaal oudere modellen zijn meestal goedkoop. Wie een model krijgt dat al een opvolger heeft, kan vaak enkele honderden euro’s besparen.

Goede camera’s voor beginners – onze aanbevelingen

De ambitieuze hobbyfotograaf

Wie niet meer nieuw is in de fotografie vindt het juiste model tussen 500 en 2000 euro. Hier wordt het prijsverschil wat groter, dus je moet beter kijken naar wat je met je camera wilt doen. Wie veel sport en actie fotografeert, heeft hier behoefte aan een snelle seriefoto en een snelle autofocus. Maar degenen die portretten willen maken bij daglicht zullen dat niet noodzakelijkerwijs doen. Hier hangt het meer af van de beeldkwaliteit van de camera en een goede lens. Wie veel onderweg is en ook in de schemering wil fotograferen, moet ervoor zorgen dat er zelfs bij hoge ISO-waarden weinig beeldruis is. Waar moet in ieder geval rekening mee worden gehouden bij de aankoop: Vooral in dit prijssegment krijgt men geen eierleggende wol-melk zeug – dus moet men enkele reducties accepteren.

De volledige professional

Wie al jaren foto’s maakt en zijn eerste professionele camera wil kopen, vindt voor 2000 euro het juiste apparaat. Er is vrijwel geen grens aan het professionele segment. Voor high-end prijzen worden vaak vijfcijferige prijzen berekend. Maar wie een professionele tool wil, moet in ieder geval een volformaatcamera kopen – bijvoorbeeld de eerder genoemde Nikon Z6. Door de aanzienlijk grotere sensor profiteren de beelden niet alleen van een betere beeldkwaliteit, maar ook van een grotere achtergrondvervaging en een beter ruisgedrag. De meeste camera’s in de prijscompetitie zijn ook robuuster gemaakt, waardoor ze echt gereedschap zijn. Hoe goed camera’s uit verschillende prijssegmenten het doen op specifieke gebieden is te zien in onze beste lijst.

Waar moet je op letten bij het kopen?

Als je een nieuwe camera wilt kopen, moet je je eerst afvragen waar je hem voor nodig hebt – en vooral wat je budget is. Zoals reeds vermeld – behalve het professionele segment hebben alle camera’s voor- en nadelen.

Dus je moet goed nadenken over wat je met je camera wilt doen. Als je een compacte behuizing nodig hebt, is snelheid het belangrijkste. Of richt u zich alleen op de beeldkwaliteit? Als je dat eenmaal hebt besloten, moet je zeker de modellen van verschillende fabrikanten in overweging nemen. Ze verschillen enorm, vooral wat betreft de afhandeling en de sleutelopdracht. Het maken van foto’s is zeker niet leuk als je gewoonweg niet kunt opschieten met je apparaat. Daarom: neem het in ieder geval in de hand voordat je het koopt! Ligt de camera goed in de hand? Kan ik alle draaiknoppen en -knoppen bereiken? Heeft de camera een zoeker of alleen een display? Kan het display worden gekanteld?

Waar je zeker weinig of geen aandacht aan moet besteden is de resolutie. Grote fabrikanten scheppen graag op over waarden als 32 megapixels. Laat dat je niet voor de gek houden. Voor een afdruk van bijvoorbeeld 10×15 cm heeft u slechts 2 megapixels nodig. 24 megapixels zijn genoeg voor een verliesvrije afdruk van ongeveer 33×50 cm – dat moet toch groot genoeg zijn? Een ander nadeel van een hoge resolutie is ook een te lage pixeldichtheid. Als er te veel pixels op een te kleine sensor moeten passen – zoals 1-inch – dan heeft de beeldkwaliteit er zichtbaar onder te lijden. Minder detail en meer ruis zijn meestal het resultaat.

Als de camera een lens heeft, laat je je dan ook niet verblinden door een grote zoom. Zoomlenzen zoals een 18-105mm f/3.5-5.6 bestrijken een groot bereik, maar zijn niet bijzonder snel. Een grote zoomlens is handig als je niet te veel apparatuur bij je wilt hebben, maar uiterlijk in de vroege avonduren bereikt hij zijn grenzen.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen camera’s:

 1. favorietli-thumbnail
  FUJIFILM X-T3: DE BESTE SYSTEEMCAMERA (DSLM)
  De Fujifilm X-T3 is de opvolger van de populaire X-T2 systeemcamera met nog meer technische hoogstandjes dan zijn voorganger. Het toestel is voorzien van een nieuwe BSI-sensor van APS-C formaat.

 2. li-thumbnail
  NIKON Z6 (VOOR PROFESSIONELE FOTOGRAFEN)
  De Nikon Z6 is een full frame systeemcamera voor professionele fotografen. Door de grote vatting van de body, komt er veel licht in de camera. Dit maakt de Z6 geschikt om op donkere locaties te fotograferen.

 3. li-thumbnail
  CANON EOS 90D
  De Canon EOS 90D is een geschikte camera voor fotografen die sportwedstrijden en wilde dieren vast willen leggen. Doordat de camera een APS-C sensor bevat, vermenigvuldig je de brandpuntsafstand van je lens met 1,6.

 4. li-thumbnail
  NIKON D7500 (DSLR)
  De Nikon D7500 is geschikt voor wie serieus aan de slag wil met fotografie. Het toestel beschikt over een 20,9 megapixels CMOS sensor, 3,2 inch kantelbaar scherm en een EXPEED 5 beeldprocessor.

 5. li-thumbnail
  PANASONIC LUMIX DC-G9 (DE ALLROUND CAMERA)
  De Panasonic LUMIX DC-G9 is een systeemcamera voor de professionele natuurfotograaf. Deze camera is uitgerust met een 5 assige beeldstabilisator en een 2 assige optische beeldstabilisatie.

 6. li-thumbnail
  SONY ALPHA 6400
  De Sony Alpha A6400 + 16-50mm f/3.5-5.6 OSS is een systeemcamera voor gevorderde allround fotografen. Met de meegeleverde 16-50mm lens maak je zowel groothoek- als portretfoto’s.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

4% KORTING
2,258.00
3% KORTING
1,867.99
6% KORTING
12% KORTING

Digitale camera's CSC

Sony A7 III + FE 35mm f/1.8

2,298.00

FAVORIET

Fujifilm X-T3: De beste systeemcamera (DSLM)

Adviesprijs

1799,-

12.112 andere kochten dit product

De Fujifilm X-T3 is de opvolger van de populaire X-T2 systeemcamera met nog meer technische hoogstandjes dan zijn voorganger. Het toestel is voorzien van een nieuwe BSI-sensor van APS-C formaat. Ook het aantal megapixels is verhoogd van 24 naar 26 megapixel maar waar de X-T3 echt mee uitblinkt is de verbeterde videofunctie. De X-T3 filmt in 4K-resolutie met 60fps. Fotograferen kan met 20fps. De FUJIFILM X-T3 beschikt over de nieuwe X-Trans CMOS 4-sensor en X-Processor 4 beeldverwerker, en luidt daarmee een nieuwe, vierde generatie van de X-serie in.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

“Subliem gebruiksgemak én beeldkwaliteit”

Ik gebruikte al een tijdje de XT-1 en de XT-3 koppelt het reeds uitmuntende gebruiksgemak aan een nóg betere foto- en videokwaliteit. De beste body momenteel op de markt en doet heel wat reflexcamera’s verbleken.

Duy Pin Luo
De topspeler onder de spiegelloze systeemcamera’s is de Fujifilm X-T3. Hij is niet alleen indrukwekkend qua beeldkwaliteit en 26 megapixels, maar ook met zijn indrukwekkende snelheid: dankzij de snelle autofocus en tot 30 beelden per seconde is de X-T3 bijzonder geschikt voor sport- en actiefoto’s, maar niet alleen.
 
Dankzij de relatief grote APS-C sensor zijn zelfs opnamen bij weinig licht succesvol. Terwijl ruis in donkere situaties snel verschijnt en het beeld wazig en korrelig lijkt, vooral bij goedkope camera’s, slaagt de X-T3 er toch in om gedetailleerde beelden vast te leggen, zelfs bij ISO-waarden van 12.800. Daarnaast zijn er talloze lenzen beschikbaar voor Fuji’s X-bajonet – van een snelle portretlens tot een reiszoom. Daarnaast zijn er ook uitgebreide videofuncties:
 • 4K met 60 frames per seconde – Full-HD met 120 frames per seconde
 • Microfoon-ingang
 • Aansluiting voor koptelefoon
 • HDMI-uitgang
Dit alles maakt de X-T3 tot een filmcamera op bijna professioneel niveau. Maar er zijn een paar punten in mindering gebracht. Ten eerste is er geen beeldstabilisator – deze zit alleen in de lens als deze stabilisatie ondersteunt. Een beeldstabilisator is onmisbaar, vooral bij het filmen of het maken van foto’s uit de hand. Bovendien ondersteunt de X-T3 4K video en snelle continue opname, maar alleen met gewas. Hierdoor wordt de brandpuntsafstand effectief verlengd – het beeld wordt aan de randen bijgesneden.
 
Ook de relatief hoge prijs van 1500 Euro – zonder lens – zou beginners kunnen afschrikken. Iedereen krijgt een camera met de X-T3 die in alle situaties kan overtuigen.

LUXE KEUZE

Nikon Z6

Nikon Z6 (voor professionele fotografen)

Adviesprijs

1749,-

18.332 andere kochten dit product

De Nikon Z6 is een full frame systeemcamera voor professionele fotografen. Door de grote vatting van de body, komt er veel licht in de camera. Dit maakt de Z6 geschikt om op donkere locaties te fotograferen. Je zet het scherpstelgeluid van de camera helemaal uit, wat handig is als je een bruiloft of voorstelling fotografeert. De camera beschikt over 273 AF punten die 90 procent van het beeldscherm beslaan. Je stelt zelf de scherpstelsnelheid en reactietijd in, waarmee je verschillende creatieve videobeelden, zoals focus pulls, opneemt. Je filmt in 4K resolutie met 30 fps of in full hd met 120 fps. Het hoge aantal frames per seconde geeft je de mogelijkheid om slow motion beelden te maken. Met het kantelbare touchscreen fotografeer je gemakkelijk vanuit lastige hoeken.

Bekijk prijs bij coolblue

Hoewel de Nikon Z6 geen APS-C is maar een full format DSLM (en dus buiten ons testrooster om), willen we het hier toch even vermelden. Wie tot nu toe weinig te maken had met de genoemde modellen, of voor wie de beeldkwaliteit nog belangrijker is, zal een volformaatcamera niet kunnen vermijden. De grotere sensor is duidelijk merkbaar in vergelijking met APS-C-camera’s:

 • Betere beeldkwaliteit
 • Groter groothoekbereik
 • Sterkere achtergrondvervaging – ook wel Bokeh genoemd

Deze eigenschappen maken volformaatcamera’s tot de eerste keuze van professionele fotografen. En dit is precies waar de Z6 in het spel komt. Voor wie de automatische modus niet meer is dan een gimmick en die volledige controle wil hebben over alle instelmogelijkheden, is Nikon’s full-frame DSLM zeker iets voor hen. Bovendien is de Nikon de laatste tijd zo in prijs gedaald dat hij nu aantrekkelijk is geworden voor ambitieuze amateurfotografen voor zo’n 1.500 euro. 4K video, 10-bits over HDMI, de sterke beeldstabilisator en aansluitingen voor koptelefoon en microfoon maken het meer dan geschikt voor bewegende beelden in de professionele sector.

Hoewel de Nikon geen klassieke F-bajonet heeft, maar de nieuwe Z-bajonet, waarbij de keuze van de objectieven nog goed te regelen is, levert de fabrikant er wel een adapter voor. Ook het exotische XQD kaartformaat – in plaats van de gebruikelijke SD – zou kopers kunnen afschrikken. Daarnaast is de Z6 een volformaat DSLM op professioneel niveau, die voor de huidige prijs bijna ongeëvenaard is.

GOEDE KEUZE

Canon EOS 90D

Canon EOS 90D

Adviesprijs

1400,-

31.532 andere kochten dit product

De Canon EOS 90D is een geschikte camera voor fotografen die sportwedstrijden en wilde dieren vast willen leggen. Doordat de camera een APS-C sensor bevat, vermenigvuldig je de brandpuntsafstand van je lens met 1,6. Op die manier zoom je verder in op onderwerpen en haal je sporters en dieren nog dichterbij. Met het iTR-autofocussysteem volg je bewegende onderwerpen die je vastlegt met 10 frames per seconde. Zo breng je actiemomenten helder in beeld. Als je met live view fotografeert of video’s opneemt, gebruik je de Dual Pixel autofocus met 5.481 scherpstelpunten. Dit zorgt voor vloeiende 4K video’s en scherpe foto’s. Je selecteert een scherpstelpunt met de joystick naast het scherm of via het touchscreen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Ook uit de DSLR voorraad komt de nog vrij nieuwe Canon EOS 90D. Het is iets duurder met ongeveer 1.400 Euro, maar met maar liefst 32 Megapixels heeft het de beste resolutie in ons aankoopadvies. Ook al klinkt dit – en dat is het zeker – veel, je moet je er niet door laten verblinden. Voor normaal gebruik zijn tot 24 megapixels meestal voldoende. Maar als je je foto’s op groot formaat wilt printen of royaal wilt knippen in de nabewerking, dan is de Canon de beste keuze.

Het is ook interessant voor actie- en sportfotografen met een continue opnamesnelheid van 10 beelden per seconde. Maar afgezien van de resolutie en de continue opnamesnelheid is de 90D ongeveer evenwaardig aan de Nikon 7500, die ongeveer 200 euro goedkoper is. Dus als je niet per se een zeer hoge resolutie nodig hebt, moet je voor de goedkopere Nikon gaan.

GOEDE KEUZE

Nikon D7500 (DSLR)

Adviesprijs

1300,-

35.111 andere kochten dit product

De Nikon D7500 is geschikt voor wie serieus aan de slag wil met fotografie. Het toestel beschikt over een 20,9 megapixels CMOS sensor, 3,2 inch kantelbaar scherm en een EXPEED 5 beeldprocessor. Dankzij het maximale ISO bereik van 51.200 en het autofocussysteem met 51 scherpstelpunten schiet je ’s nachts zonder de toevoeging van extra lichtbronnen heldere foto’s. Ook op het gebied van snelheid staat de camera zijn mannetje. Met 8 beelden per seconde loop je met de D7500 geen enkel actiemoment mis. Filmopnamen maak je in 4K en Full HD. In combinatie met de ingebouwde intervaltimer en de time lapse functie resulteert dit in snelle beeldreeksen van hoge kwaliteit. Je bedient de camera eenvoudig vanaf het kantelbare touchscreenmonitor.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue
In tegenstelling tot de tot nu toe gepresenteerde camera’s is de Nikon D7500 een DSLR – een goede oude spiegelreflexcamera. In tegenstelling tot de nieuwere spiegelloze systeemcamera’s heeft het een spiegelkastje en een optische zoeker – meer over het verschil tussen DSLR en DSLM vindt u hieronder.
 
De D7500, een iets robuustere en meestal grotere spiegelreflexcamera, is ideaal voor buiten- en natuurfotografie. Maar de camera kan ook op andere gebieden overtuigen. Met een laag geluidsniveau, een minimale sluitertijd van 1/8.000 seconden en een zeer snelle autofocus, is het ook ideaal voor sport- en actiefoto’s.
 
In grootte, handling en beeldkwaliteit is het zeer vergelijkbaar met de Panasonic Lumix DC-G9 met uitzondering van de spiegelkast. Hoewel de D7500 ook 4K video’s kan opnemen, mist hij de gestabiliseerde sensor die typisch is voor DSLRs. Een duidelijk voordeel van de Nikon D7500 is de F-bajonet. De fabrikant vertrouwt hier al enkele decennia op en daarom zijn er voor de D7500 talloze lenzen van verschillende fabrikanten beschikbaar. Van analoge lenzen met vintage charme tot moderne, gestabiliseerde zoomlenzen – er moet voor elk wat wils zijn.
 
Dus als het formaat van de camera je niet stoort en je geen spiegelloze systeemcamera nodig hebt, kun je de Nikon D7500 nemen. Met iets minder dan 800 euro is het iets goedkoper dan DSLM’s met een vergelijkbare beeldkwaliteit en functies.

GOEDE KEUZE

Panasonic Lumix DC-G9

Panasonic Lumix DC-G9 (De allround camera)

Adviesprijs

1399,-

8.318 andere kochten dit product

De Panasonic LUMIX DC-G9 is een systeemcamera voor de professionele natuurfotograaf. Deze camera is uitgerust met een 5 assige beeldstabilisator en een 2 assige optische beeldstabilisatie. Dit voorkomt cameratrillingen als je met een lange sluitertijd fotografeert. Zo maak je ’s avonds en bij weinig licht scherpe teleopnames. De autofocus van 0,04 seconden zorgt ervoor dat je snel wisselt van scherpstelpunt. Het gekozen scherpstelpunt blijft de camera volgen, zoals bij een vlinder die voorbijvliegt. Unieke momenten mis je niet door de hoge framesnelheid van 60 fps bij een vast autofocuspunt en 20 fps bij volledige autofocus. Je vast te leggen onderwerpen komen binnen op het OLED scherm met een minimale vertraging van minder dan 0,005 seconden en met 120 fps.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Wie kosten wil besparen, maar niet wil inleveren op beeldkwaliteit, vindt in de Panasonic Lumix DC-G9 een top DSLM. Voor de prijs van ongeveer 1.100 Euro krijgen fotografen een MFT camera met zeer uitgebreide mogelijkheden.

Hoewel de sensor van de G9 “slechts” in Micro-Four-Thirds formaat is, d.w.z. iets kleiner dan APS-C, is hij gestabiliseerd. Dit is vooral prettig voor videomakers – en ze komen zeker niet tekort met de G9. 4K bij 60 frames per seconde, koptelefoon en microaansluiting zijn ook inbegrepen.

De Panasonic Lumix DC-G9 heeft ook twee SD-kaartsleuven. Dat klinkt in eerste instantie niet bijzonder spectaculair, maar het is praktisch een must, vooral in de professionele fotografie. Aan de ene kant kan een tweede SD-kaart als reserve worden gebruikt als de eerste vol is, aan de andere kant – en veel verstandiger – als kopie. Want niets is zo vervelend als verloren souvenirfoto’s.

De Panasonic Lumix DC-G9 vertoont overigens alleen echte zwakheden op het gebied van beeldruis. Zelfs bij ISO 6.400 zie je al storende pixels. Dus als je een wat kleiner budget hebt en niet te veel belang hecht aan een compact ontwerp, is de Panasonic Lumix DC-G9 de perfecte keuze.

GOEDE KEUZE

Sony Alpha 6400 (Lichtgewicht voor op weg)

Adviesprijs

1100,-

15.114 andere kochten dit product

De Sony Alpha A6400 + 16-50mm f/3.5-5.6 OSS is een systeemcamera voor gevorderde allround fotografen. Met de meegeleverde 16-50mm lens maak je zowel groothoek- als portretfoto’s. Bij een brandpuntsafstand van 16mm passen hoge gebouwen en landschappen eenvoudig binnen je kader. Dankzij de geavanceerde autofocus stelt de camera scherp in 0,02 seconde. Hiermee leg je actiemomenten haarscherp vast. Het model bevat een snelle Eye Autofocus, Real Time Tracking en een snelle beeldprocessor. Deze combinatie zorgt voor snelle beeldverwerking, waardoor je een onderwerp nauwkeurig volgt. Op die manier is je onderwerp scherp, ook wanneer je bijvoorbeeld een autocoureur vastlegt. De Eye autofocus stelt scherp op de ogen van zowel mensen als dieren. Je maakt gedetailleerde foto’s op donkere locaties. Dit komt door de sterke ruisonderdrukking en het hoge ISO bereik.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

In de fotocommunity wordt Sony beschouwd als een van de toonaangevende fabrikanten van spiegelloze systeemcamera’s. Daarom kan de Sony Alpha 6400 niet ontbreken in ons aankoopadvies. Sony slaagt erin om een relatief grote APS-C sensor in een compacte behuizing in zijn spiegelloze behuizing te plaatsen: Met iets meer dan 400 gram is de Alpha een echt vlieggewicht en de ideale camera voor onderweg.

Daarnaast is er een zeer breed scala aan lenzen beschikbaar voor de Sony E bajonet om voorbereid te zijn op elke denkbare fotosituatie. Lenzen moeten echter de aanduiding OSS hebben. “Optical Steady Shot” geeft aan dat de lens een beeldstabilisatiefunctie heeft – die niet in de sensor van de Alpha is ingebouwd. Dankzij het display dat 180 graden draaibaar is, kunnen zelfs selfie-fans of videobloggers hun geld verdienen. Typisch voor Sony is het menu inderdaad uitgebreid maar verwarrend. Met name fotobeginners zullen er snel door overweldigd worden.

Voor iets minder dan 900 euro – alleen voor de behuizing – krijgen fotografen hier een praktische en compacte allrounder, die, als je je eenmaal een weg hebt gebaand door het enorme scala aan functies, de grotere modellen kan bijbenen.

(Visited 436 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.