De beste staafmixer

In de keuken zijn er altijd taken die je niet met een grote blender wilt oplossen, want vaak is een blender al voldoende. Maar zoals onze test heeft aangetoond, is niet elke blender opgewassen tegen elke taak in de keuken. We hebben blendersticks van goedkoop tot duur in detail voor u getest.

Wat moet een staafmixer kunnen?

Een staafmixer of staafmixer is een klein maar fijn keukenhulpje dat in geen enkel huishouden mag ontbreken. Vooral wanneer slechts kleine hoeveelheden voedsel moeten worden gehakt, hoeft u niet altijd een grote staafmixer te gebruiken – als u er een heeft.

Bij het pureren zijn omwentelingen belangrijker dan watten.

Voordat je een staafmixer koopt omdat je er nog niet eerder een hebt gehad of omdat je oude de geest heeft opgegeven, moet je nadenken over wat je er in de toekomst mee wilt doen. Er zijn enkele mogelijke toepassingen, maar die zijn niet allemaal relevant voor iedereen – en dan is een goedkoper apparaat misschien wel de oplossing.

Het motorvermogen van de menger geeft aan hoeveel vermogen tijdens het mengen kan worden omgezet. Het spreekt voor zich dat een hoger wattage betekent dat hardere ingrediënten zoals noten of harde groenten zonder problemen gehakt kunnen worden. Dit is in de meeste gevallen ook het geval – maar het is niet alleen de kracht die bepalend is, de snelheid van de rotatie speelt ook een grote rol bij de puree. Helaas wordt het bijna nooit gespecificeerd voor handmengers.

Accessoires & Co.

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe keukenhulp zo veel mogelijk gebruiksmogelijkheden heeft, dient u te letten op welke accessoires worden geleverd. Sommige fabrikanten leveren veel extra’s voor een relatief lage prijs. Van een mengkom tot een eierklopper tot deeghaken, alles kan worden meegenomen – maar dat hoeft niet. Vaak genoeg zijn er geen accessoires bij de levering inbegrepen, dan moet u ze misschien voor een hoge prijs kopen.

Sommige handmixers hebben veel accessoires, andere helemaal niet.

De toepassingsgebieden van een staafmixer variëren van het mengen van soepen en sauzen, milkshakes, vruchtenmoes, smoothies tot slagroom en deeg – als de juiste accessoires beschikbaar zijn. Dit betekent dat u met weinig moeite een relatief groot aantal klussen kunt klaren en dan alleen nog maar de staaf hoeft te wassen of in de vaatwasser hoeft te zetten.

Let daarom op als de kan van de blender uitneembaar is. Omdat dit niet alleen het schoonmaken met de hand vereenvoudigt, kunt u het schoonmaken alleen dan aan de vaatwasser overlaten.

De blender moet ten minste twee snelheidsniveaus hebben en indien mogelijk één vermogensniveau. Hierdoor kan het vermogen gemakkelijk worden gedoseerd en is er minder spatten.

Naast apparaten met kabels zijn er ook apparaten met oplaadbare batterijen. Dit bespaart de vervelende kabel, maar de blender moet altijd worden opgeladen. Dit is alleen de moeite waard als je het dagelijks gebruikt. Daarom hadden we geen batterij-aangedreven staafmixer in de test.

Zo hebben we getest

Uit het enorme assortiment blendersticks hebben we modellen geselecteerd die het volledige prijsspectrum van laag tot hoog geprijsd dekken: Terwijl het goedkoopste model slechts 10 euro kost, moet u 150 euro investeren voor het duurste model. We wilden weten of het prijsverschil gerechtvaardigd was. Het antwoord: niet echt – maar het hangt ervan af.

Een bananenmilkshake kan bijvoorbeeld net zo goed worden gemaakt met de goedkoopste staafmixer als met de duurste. Maar als je een groentesoep pureert, zijn er verschillen.

Alle bananen zijn goed doorbakken – er zijn verschillen in groente

Omdat een staafmixer meestal wordt gebruikt voor het snijden van groenten in soepen of het maken van een milkshake, hebben we soep gekookt en getest hoe goed de staafmixer de groenten klein krijgt. We hebben ook milkshakes gemaakt. We hebben ook aandacht besteed aan hoeveel de inhoud spurt tijdens het mengen en of het apparaat genoeg kracht had om hardere ingrediënten af te breken.

Voor alle testupdates vanaf maart 2019 hebben we ook de tijd gemeten die nodig was om de bananenmilkshake gelijkmatig en fijn gepureerd te krijgen. Alle machines bewogen binnen een bereik van 15 tot 30 seconden. Voor de groentesoep hebben we alle mixers 30 seconden gegeven en de mengprestaties vergeleken. Omdat we voor alle staafmixers een grote pot soep hebben gekookt en vervolgens afzonderlijke porties met dezelfde ingrediënten hebben verwerkt, had iedereen dezelfde voorwaarden.

Als er verschillende opzetstukken waren op één machine, hebben we altijd gepureerd met de normale multi opzetstukken, zodat de resultaten vergelijkbaar waren. Meer accessoires in combinatie met een redelijke prijs hadden een positief effect op onze testresultaten.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen staafmixers:

 1. favorietli-thumbnail
  BRAUN MULTIQUICK 9
  Dankzij het hoge vermogen van 1000 watt pureer je met gemak harde ingrediënten fijn met de Braun MultiQuick 9 MQ9038 Spice+. In de rvs kruidenmolen hak je verse kruiden fijn. Maak zelf hummus in de meegeleverde hakmolen en klop je slagroom op met de ballongarde.

 2. li-thumbnail
  PHILIPS VIVA COLLECTION PROMIX HR2653
  De nieuwe ProMix Viva-collectie-handblender met verschillende accessoires helpt u met het maken van gezonde snacks en maaltijden.

 3. li-thumbnail
  BOSCH ERGOMIXX
  Met een vermogen van 600 watt, 12 traploos instelbare snelheden en een turbostand bereid je veel verschillende gerechten met deze staafmixer.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”439″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Braun MultiQuick 9

Adviesprijs

109,-

blank

311.986 andere kochten dit product

Dankzij het hoge vermogen van 1000 watt pureer je met gemak harde ingrediënten fijn met de Braun MultiQuick 9 MQ9038 Spice+. In de rvs kruidenmolen hak je verse kruiden fijn. Maak zelf hummus in de meegeleverde hakmolen en klop je slagroom op met de ballongarde. De staafmixervoet beweegt mee, dankzij het veersysteem. Hierdoor mix je harde ingrediënten zonder moeite fijn en kom je gemakkelijk bij alle hoekjes in de pan. Door de vorm van de voet voorkom je vacuüm trekken. Hierdoor blijft de staafmixer niet op één plek hangen, maar mix je alle ingrediënten goed mee. Na gebruik heb je geen omkijken naar de afwas, want de losse onderdelen reinig je gewoon in de vaatwasser.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Een aanrader voor zij die graag en veel koken”

Geen minpunten!! Koken is super makkelijk en plezierig geworden op deze manier! Groente snij ik nu super snel in gelijkmatige stukken met de foodprocessor waardoor een gelijkmatige garing plaatsvindt in de pan. Kruiden en uitjes etc hak je in 1-2 seconde fijn. Koken lukt zo veel beter. Soep pureer je perfect en snel met de super krachtige motor.

Karina McMinaugh

Het eerste wat u direct opvalt is dat de MultiQuick 9 bijna geheel uit roestvrij staal bestaat. Dit heeft als voordeel dat er geen plastic deeltjes los kunnen komen bij het zuiveren van hete vloeistoffen, zoals wel kan gebeuren met de goedkope apparaten die volledig van plastic zijn gemaakt. Bovendien ziet roestvrij staal er goed uit en past het in elke keuken. Onze testwinnaar is ook een echt prestatiemonster: hij zet een ongelofelijke 1.000 watt op het mes en kan ook zonder problemen rauwe ingrediënten hakken.

Visueel is het ook een echte blikvanger, maar ook behoorlijk massief – helaas was het de zwaarste pureemaker in het testveld. De aan/uit-knop is voorzien van een kinderslot, dat met de duim kan worden ontgrendeld. Veiligheid is natuurlijk een goede zaak, maar of een staafmixer echt een kinderslot nodig heeft, is voor ons nogal twijfelachtig.

De snelheid wordt geregeld met slechts één knop – hoe meer druk je uitoefent, hoe sterker de mixer zich mengt. We vinden dit ook een beetje ongelukkig opgelost, want je hebt er nooit de juiste controle over. Een eenvoudig instelwiel zou makkelijker en beter zijn. Maar tijdens de pureeing had men altijd alles onder controle en hoefde men nauwelijks geweld te gebruiken om de ingrediënten klein te krijgen. Dat zag er bij sommige modellen duidelijk anders uit.

Maar we kunnen niet klagen over de testresultaten. De MultiQuick heeft alle taken naar volle tevredenheid uitgevoerd, maar is soms bijna te krachtig voor eenvoudige pureertaken. Tijdens de pureeënproeven die we uitvoerden, presteerde de Braun mixer briljant: binnen enkele seconden was de milkshake romig en had het ook geen problemen met groentesoep. Noch de warmte, noch de vezelachtige ingrediënten kunnen het beschadigen.

Zelfs toen we pesto maakten, ging alles zoals gepland. De pijnboompitten werden gehakt zodat er geen stukjes achterbleven en ook de basilicum en peterselie werden volledig gesmolten tot een massa. Voor de milkshake gebruikten we 1 ½ zachte banaan en 200 milliliter melk – een hoeveelheid die goed past in een iets groter glas.

Het milkshake resultaat van de Braun MultiQuick 9 was net zo goed als de andere blendersticks – romig en zonder brokken. Het verschil is echter dat de bediening zeer eenvoudig was, ondanks een aanvoelend hoog gewicht. De Multiquick is uitgerust met een zogenaamde ActiveBlade technologie, waarmee de op en neergaande beweging wordt geabsorbeerd en overgebracht naar de bladen. Dit is bedoeld om met minder moeite een nog fijner zuiveringsresultaat te bereiken. Dit maakt het werk echt gemakkelijker – er is vrijwel geen kracht nodig om pap van de ingrediënten te maken.

De MultiQuick mengde de soep zelfs iets fijner dan de andere blenderbladen en het duurde slechts zes seconden om de testsoep af te breken. Bij het pureren van de groentesoep liep de MultiQuick dan ook ruimschoots voorop. Zelfs bij een gemiddelde snelheid was het in staat om de ingrediënten zonder problemen te puren en was er geen grote inspanning nodig. De soep werd romig en er waren geen problemen met spatten.

Last but not least moest het prestatiemonster van Braun laten zien wat het met de garde kan. Eerlijk gezegd waren we erg benieuwd of alle kracht voor deze taak niet te veel van het goede was, maar de Braun verraste ons positief: de schakelaar, waarmee je de kracht met vingerdruk kunt doseren, werkte perfect en liet zelfs toe om heel weinig kracht in de garde te stoppen. Vergeleken met de garde van de Kenwood-concurrent was de indruk vele malen beter – daar wapperde het wild en maakte het meer rommel dan het roeren van het deeg.

GOEDE KEUZE

Philips Viva Collection ProMix HR2653

Adviesprijs

79,-

blank

301.551 andere kochten dit product

De nieuwe ProMix Viva-collectie-handblender met verschillende accessoires helpt u met het maken van gezonde snacks en maaltijden. De waardevolle Philips overtuigt door zijn prettige bediening en brengt een mooie to-go-cup mee. Krachtige motor van 800 W en ProMix-technologie voor snel en consistent mixen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

De Viva HR2653/90 staafmixer van Philips overtuigde vooral met zijn drukknop, waarmee u de efficiëntie zelf traploos kunt instellen – zodat u niet hoeft over te stappen op een turboknop voor een bijzonder hoge instelling. Het apparaat is goed gemaakt en we vonden de meegeleverde to-go-cup ook erg leuk. De pureerresultaten zijn indrukwekkend – bananenschudding en soep werden niet alleen gelijkmatig maar ook snel bereid.

De Philips Viva HR2653/90 brengt een zeer comfortabele bediening met zich mee, wat vooral te danken is aan de traploze drukknop, waarin ook de turbomodus is opgenomen. De gevoeligheid is echter niet te hoog, zodat je echt wat meer moet drukken als je het hoogste vermogensniveau wilt activeren. Hoewel de knop van plastic is, maakt hij toch een solide en duurzame indruk. Het is ook mooi en groot, wat het nog aangenamer maakt om te gebruiken.

De blender is gemaakt van roestvrij staal en kunststof en is een van de zwaardere modellen. Met zijn 800 watt worden zowel de bananenshake als de groentesoep snel en fijn gepureerd in onze test.

Alleen het verwijderen van het hulpstuk kan iets gemakkelijker zijn – u moet altijd onthouden dat u het hulpstuk met één hand uit een volledig gemorste staafmixer gaat verwijderen. De knop om de mengkan te ontgrendelen is vrij stabiel en groot, maar het is moeilijk om hem in te drukken, zodat hij niet per se werkt bij de eerste poging.

Al met al is de Philips Viva HR2653/90 nog steeds een geweldige machine die niet te duur is en die we graag willen aanbevelen.

GOEDE KEUZE

Bosch ErgoMixx

Adviesprijs

49,-

224.996 andere kochten dit product

Met een vermogen van 600 watt, 12 traploos instelbare snelheden en een turbostand bereid je veel verschillende gerechten met deze staafmixer. Doordat de snelheid traploos instelbaar is, heb je veel controle over het proces. De turbostand gebruik je wanneer je net dat beetje extra power nodig hebt, bijvoorbeeld bij harde ingrediënten als noten. Behalve een RVS staafmixervoet wordt de Bosch MSM66120 ook geleverd met een handige hakmolen, voor het vermalen van groente en vlees. Ingrediënten voor jouw gerecht meet je eerst af met de transparante maatbeker, zodat geen enkel recept mislukt.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Bosch ErgoMixx is verkrijgbaar voor een redelijke prijs, maar biedt toch kwaliteit. De roestvrijstalen kop ziet er zeer solide en mooi vormgegeven uit, het handstuk is comfortabel in de hand te houden. De Bosch heeft onze bananenmilkshake in 30 seconden gelijkmatig gepureerd. In termen van tijd is dit absoluut binnen de doelstelling. Hij kreeg onze groentesoep heerlijk klein in de gegeven 30 seconden. De Bosch wordt geleverd met een maatbeker die zeer geschikt is om te puren. Helaas heeft het geen snavel om uit te gieten en een rubberen basis zou geweldig zijn geweest. Er wordt echter een deksel meegeleverd, zodat u bereid voedsel in de koelkast kunt bewaren.

De staafmixer heeft twee instellingen: normaal en turbo. Voor bananenshake en groentesoep hadden we alleen de normale setting nodig. Het mes van de ErgoMixx heet Quattroblade, omdat naast de twee roestvrijstalen messen aan de zijkant ook twee kleintjes naar boven kijken. We vinden het prettig dat er grote zijwaartse openingen in het hoofd zijn. Zo kan de gepureerde massa goed circuleren en kunnen grove stukken niet zo gemakkelijk worden gegrepen.

De Bosch ErgoMixx is verkrijgbaar in turquoise en grijs. De 600 watt motor zorgt voor goede resultaten. De mengvoet kan worden verwijderd en is vaatwasmachinebestendig. Bosch levert een korte, heldere handleiding, die ook enkele receptideeën bevat. Als u geen belang hecht aan veel accessoires en op zoek bent naar een kwaliteitstoestel, kunt u het hier ook rustig aan doen.

(Visited 996 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *