De beste smartphoneprinter

Vandaag de dag worden de meeste foto’s gemaakt met een smartphone – en daar ook bekeken. Maar vooral de laatste jaren zijn prints weer erg populair geworden. Omdat een foto op een display vluchtig is, nauwelijks enige waarde overbrengt en vaak verloren gaat in de alomtegenwoordigheid van digitale beelden. Het kan ook niet goed van hand tot hand worden weggegeven.

Hersenonderzoekers hebben ontdekt dat we veel intenser en relaxter naar een fysieke foto kijken dan naar de inhoud van een scherm. Zo wordt het gedrukte beeld vandaag de dag niet meer gezien als een overblijfsel uit oude tijden, maar eerder als een welkome verandering in de stroom van digitale beelden.

Met mobiele smartphone-printers kunnen foto’s van mobiele telefoons die op een feestje, in een restaurant, op het schoolplein of zelfs op kantoor zijn gemaakt, ter plekke worden afgedrukt en als cadeau worden weggegeven.

We hebben de markt voor smartphone-printers doorzocht en de tien meest interessante en meest gebruikte modellen meegenomen naar de redactie voor een gedetailleerde test.

Kleine printers, kleine foto’s

De meeste smartphoneprinters voeren beelden uit in 7,6 x 5 cm, zelfs een bankkaart is groter. Maar sommige kunnen ook foto’s afdrukken in een briefkaartformaat van 10 x 15 cm. Maar deze printers zijn veel groter, en ze passen niet in je zak. Logisch: kleine printers maken ook kleine foto’s.

Ook het beeldformaat, d.w.z. de beeldverhouding, verschilt sterk tussen de printers. Van vierkant (1:1) tot 2:3, alles is inbegrepen.

In de praktijk betekent dit dat de foto’s die met de smartphone worden genomen altijd worden bijgesneden tijdens het afdrukken. Om de juiste beelduitsnede te kiezen, bieden de meeste fabrikanten apps aan.

Aansluiting en Apps

Standaard zijn de zeer kleine printers via Bluetooth met de smartphone verbonden. De Polaroid Mini 2 HD heeft ook NFC, wat het koppelingsproces kan vereenvoudigen. Fujifilm’s concurrenten, zoals de twee rugzakprinters van Polaroid en Canon, hebben ook een WLAN-netwerk opgezet, waarvan de laatste ook via de kabel kan worden aangesloten of direct geheugenkaarten kan accepteren.

De bruikbaarheid en stabiliteit van de apps is soms niet optimaal.

Om de foto’s af te drukken is een app van de fabrikant nodig, die soms alleen met de betreffende printer werkt. Met de bruikbaarheid en stabiliteit van de apps en de kwaliteit van de verwerking is het soms niet op zijn best. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld de apps van HP en Fujifilm, die met beide printers van de betreffende fabrikant werken en ook een volwassen indruk achterlaten. Meestal zijn in ieder geval de populaire fotofilters en enkele basisbewerkingsfuncties aan boord.

De apps van Polaroid kunnen alleen worden gebruikt na een vervelende verplichte registratie. De rechten die de apps van Android 7.0 kunnen worden toegekend moeten allemaal noodzakelijk zijn voor de werking. Helaas moet je in sommige gevallen de locatiediensten activeren om de smartphone met de printer te kunnen verbinden.

Het is vervelend als de apps niet het beelddetail laten zien dat achteraf op de afdruk te zien is. Vaak wordt inderdaad een bepaalde bijsnijding met een kader getoond, maar dan wordt in veel apps/printers nog meer van het beeld afgesneden dan in de preview zichtbaar was.

ZINK of thermosublimatie?

Vijf van de zes bijzonder compacte pocketprinters maken gebruik van de zogenaamde ZINK-technologie, waarbij ZINK staat voor “Zero Ink”. Hier zijn de basiskleuren cyaan, geel en magenta al in drie lagen in het papier aanwezig, maar in eerste instantie zijn ze wit. Als een stip op het papier nu wordt blootgesteld aan een warmtepuls, wordt een bepaalde kleur geactiveerd en zichtbaar.

Welke dit is, hangt af van de temperatuur en de duur van de warmte-impuls. In de kleine printers worden temperaturen tot 200 graden Celsius opgewekt. In de regel hebben de Zink-papieren, waarvan de patenten allemaal toebehoren aan een Polaroid-dochter, een zelfklevende achterzijde.

ZINK-printers hebben geen inkt nodig, maar de afdrukken zijn vrij duur.

Een nadeel van dit drukproces, dat keer op keer wordt bekritiseerd, is de hoge kostprijs per foto, die 44 tot 61 cent bedraagt. Waar mogelijk gebruikten we de prijzen voor 50 vellen origineel fotopapier van de respectievelijke printerfabrikanten, maar vaak moesten we, afhankelijk van de beschikbaarheid, overschakelen naar de volgende grotere of kleinere verpakking.

Volgens onze steekproeven kan ZINK-papier van fabrikant A zonder problemen met een ZINK-printer van fabrikant B worden bedrukt – zolang het blauwe afdekvel van het papier van de printerfabrikant maar wordt toegevoegd aan de stapel die moet worden geplaatst. Dit komt omdat er een barcode op wordt afgedrukt, die door de printer wordt gelezen voor het eerste afdrukproces. Natuurlijk kunnen consistente drukresultaten op deze manier niet worden gegarandeerd, maar er lijken geen grote verschillen te zijn tussen de papieren.

Een ander nadeel van de procedure is, naast het sterk beperkte beeldformaat, vooral de afdrukkwaliteit, die bij sommige minidrukkers een bepaalde afvalfactor moet worden geattesteerd. Zoals bij oude Polaroid-foto’s zijn de kleuren van de afdrukken vaak slechts marginaal gerelateerd aan wat men ziet op een goed smartphonedisplay.

Maar het succes van de apparaten bewijst dat de meeste gebruikers zich niet bekommeren om een bijzonder goede beeldkwaliteit. Sommige liefhebbers vinden zelfs de soms retro-stijl valse kleurencultus, wat al het geval was met de oude Polaroid instant beelden.

De enige van de bijzonder compacte printers die uit de serie valt is de Mini 2 HD van Polaroid, die net als de twee rugzakprinters gebruik maakt van thermosublimatiedruk. Het bijzondere aan deze printer is dat de verbruiksartikelen papier en inkt/was samen moeten worden aangeschaft in gecombineerde cartridges. Dit leidt niet alleen tot veel plastic afval, maar ook tot hoge drukkosten van ongeveer 70 cent per foto. Voordeel: de printkwaliteit is veel beter.

Dit is hoe we hebben getest

We hebben de geteste printers in eerste instantie ingedeeld in drie verschillende mobiliteitscategorieën: broekzak (6 modellen), jaszak (2 modellen) en rugzak (2 modellen). Natuurlijk zijn er broekzakken waar geen van de printers in past, en zakken waar zelfs onze “jaszakprinters” in passen, enzovoorts.

Aangezien de meeste smartphoneprinters in de test gebruik maken van het gangbare 3:2-formaat (15 x 10 cm, 5 x 7,6 cm…), hebben we onze drie testbeelden in dit formaat gezet. De eerste foto is een klassiek en zeer gangbaar RGB-testbeeld met grijsschaalverloop en enkele motieven van verschillende categorieën. De middelste foto is een typische architectuurfoto met grote, homogene kleurvlakken, waarmee we onder andere de scherpte en de streepvorming hebben onderzocht. De portretfoto wordt vooral gebruikt om de natuurlijkheid van de huidtinten te beoordelen. Wij hechten hier overigens het grootste belang aan, omdat mobiele smartphone-printers waarschijnlijk vooral gebruikt worden om foto’s van mensen, zoals egoïsten, af te drukken.

We beoordelen de afdrukkwaliteit van alle apparaten in de test intern met 1 tot 5 punten. Onze rugzaktestwinnaar, Canon Selphy CP1300, dient voor ons als referentie. Hij komt heel dicht in de buurt van de weergave van de testfoto’s op onze gekalibreerde monitor. Geen van de ZINK-printers scoorde meer dan drie punten.

Voor zover we een kleurzweem bekritiseren, kan dit op sommige apparaten worden gecorrigeerd door het maken van passende aanpassingen in de app. Omdat we van mening zijn dat de directe beelden onmiddellijk moeten beginnen, hebben we de afdrukken altijd in de standaardinstellingen afgedrukt (indien nodig in de “Grensloze” instellingen) en hebben we ook afgezien van het wijzigen van de beelduitsnede.

Scherpe foto’s zijn geen uitdaging voor de smartphoneprinters in de test met zulke kleine fotoformaten. Aangezien hier niets negatiefs is opgemerkt in tientallen afdrukken, gaan we hier niet in detail op in.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen printers:

 1. favorietli-thumbnail
  HP SPROCKET PLUS
  De HP Sprocket Plus 2FR85A Wit is een compacte pocketprinter speciaal ontwikkeld om overal met je smartphone foto’s te printen. Download de HP Sprocket app en je print direct je selfies en foto’s van dierbare momenten met een druk op de knop op zelfklevend fotopapier van 5,8 bij 8,7 centimeter.

 2. li-thumbnail
  CANON SELPHY CP1300
  Verbind je smartphone of tablet via wifi met het apparaat en je print direct je selfies, vakantiefoto’s en andere kiekjes uit. Je drukt beeldmateriaal af op papier met verschillende afmetingen, van de normale 15 bij 10 centimeter grootte tot foto’s van creditcardformaat, pasfoto’s en mini stickers.

 3. li-thumbnail
  FUJIFILM INSTAX SHARE SP-3
  Met de Fujifilm Instax Share SP-3 heb je in een handomdraai jouw zojuist gemaakte foto met je smartphone direct in handen. Deze Instax printer verbind je via wifi met je mobiele apparaat. Via de Fujifilm Share app print je de foto’s die op je toestel staan. Je kunt zelfs rechtstreeks foto’s printen vanaf Instagram, Facebook en andere social media-accounts.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

HP Sprocket Plus

Adviesprijs

119,-

133.554 andere kochten dit product

De HP Sprocket Plus 2FR85A Wit is een compacte pocketprinter speciaal ontwikkeld om overal met je smartphone foto’s te printen. Download de HP Sprocket app en je print direct je selfies en foto’s van dierbare momenten met een druk op de knop op zelfklevend fotopapier van 5,8 bij 8,7 centimeter. Daarmee zijn de foto’s van de Sprocket Plus 30% groter dan van de HP Sprocket. Daarmee maak je je herinneringen tastbaar en plak je ze direct op. Je drukt ook foto’s af van Facebook, Instagram en andere social media. Maak je kiekjes in de app helemaal af door ze te bewerken met emoji’s, teksten en filters. Je verbindt de HP Sprocket Plus via Bluetooth met je telefoon. Dankzij de micro usb poort laad je de ingebouwde accu op. Per acculading maak je ongeveer 30 prints. Daarmee is de Sprocket Plus handig in gebruik. Bovendien gebruikt de HP Sprocket Plus net als zijn kleine broertje ZINK printtechnologie, waarmee je foto’s afdrukt zonder inkt. Daarom hoef je in nooit cartridges te vervangen, alleen maar nieuw papier in de printer te leggen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Leuk om foto’s te bewerken en te delen”

De HP sprocket is makkelijk in gebruik, zodra je de app gedownload hebt wijst alles zich vanzelf. Leuk dat je de foto’s kan bewerken en iemand meteen een leuke herinnering mee kan geven als je samen een leuke dag hebt gehad.

Chantal Kerkhoff

De afwerking van de Sprocket Plus maakt een schone indruk. Het apparaat kan niet worden verdraaid en maakt geen geluid tijdens onze tests. Een koperkleurige sierstrip zorgt voor enige visuele afwisseling. Dankzij het gladde plastic en de afgeronde hoeken en randen glijdt hij gemakkelijk in uw zak. Zoals alle printers in de test, moet de kampioen niet overleven als je er per ongeluk op gaat zitten.

Het testbeeld is net als de andere twee aan de randen gelijkmatig geknipt, zodat de kruisjes in de hoeken op de afdruk bijna volledig zijn verdwenen. Dit is niet eerder zichtbaar in de app.

De gradiënt van de grijstinten vertoont fijne gradaties. Alleen in directe vergelijking met het display van de smartphone valt de blauwe kleurzweem op, omdat deze zich uitstrekt over alle helderheidsniveaus. Alleen de twee lichtste en donkerste grijze niveaus zijn niet meer gemakkelijk te onderscheiden op de kleurenkaart.

De foto van de Elbphilharmonie toont sterke maar niet oververzadigde kleuren met een heldere magenta cast. Helaas is de lucht niet vrij van strepen te noemen, maar in het oorspronkelijke formaat is dat minder duidelijk dan bij de uitbreiding.

De portretfoto maakt echt een goede indruk – in ieder geval tot je hem vergelijkt met dezelfde foto van de “grote” Canon Selphy. De huidtinten zien er natuurlijk uit en hebben geen last van toonbreuken zoals bij sommige van de concurrenten, maar drijven een beetje af in de richting van roze door de blauwe kleurzweem. Dit komt omdat de blauwe mal de gele tinten (complementaire kleur) onderdrukt, waardoor de rode delen van de huid worden benadrukt en in de richting van paars verschuiven.

We vonden de stabiele en volwassen app, waarmee de verbinding tussen smartphone en printer snel en eenvoudig was, erg leuk. De foto’s worden geselecteerd in een galerijoverzicht met vierkante thumbnails, die kunnen worden verbonden met Instagram, Facebook en Google om foto’s uit de wolk af te drukken. Na het selecteren van de foto kan deze worden verplaatst, gecorrigeerd in helderheid en contrast, en verbeterd met fotofilters, kaders, tekst, smileys, enz. Er wordt niet geklaagd over het aantal opties en de kwaliteit van de effecten.

GOEDE KEUZE

Canon SELPHY CP1300

Adviesprijs

139,-

112.561 andere kochten dit product

De Canon SELPHY CP1300 is een draagbare pocketprinter voor thuis en onderweg. De Canon SELPLHY gebruikt geen cartridges of toner, maar werkt via thermische overdracht. Daardoor verwarmt de printer kleuren inkt waardoor deze smelt en op je fotopapier plakt. Deze inkt hoef je nooit te vervangen. Verbind je smartphone of tablet via wifi met het apparaat en je print direct je selfies, vakantiefoto’s en andere kiekjes uit. Je drukt beeldmateriaal af op papier met verschillende afmetingen, van de normale 15 bij 10 centimeter grootte tot foto’s van creditcardformaat, pasfoto’s en mini stickers. Wil je een matte of glanzende afwerking? Je kiest je favoriete foto met afwerking direct op het 8,1 centimeter grote kleuren touchscreen. Sluit het apparaat via stroomkabel of gebruik onderweg de los verkrijgbare accu, waarmee je 54 foto’s achter elkaar print.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij Amazon Bekijk prijs bij coolblue

De Canon Selphy CP1300 is momenteel de populairste compacte fotoprinter op de markt. Met behulp van thermische kleurstofsublimatiedruk, waarbij warmte wordt gebruikt om achtereenvolgens lagen was in de drie primaire kleuren cyaan, geel en magenta op speciaal papier te deponeren, worden hoogwaardige afdrukken op briefkaartformaat van 10 × 15 centimeter gemaakt. U kunt optioneel een oplaadbare batterij kopen, zo niet, dan moet u de zeer omvangrijke netadapter meenemen.

Wat betreft de printkwaliteit kan geen enkele andere smartphoneprinter concurreren met de CP1300 in de test. Fijn gesorteerde en neutrale grijstinten en een sterke, bijna volledig streeploze en grotendeels correcte kleurweergave met een uitstekende scherpte kenmerken de afdrukken. Met een goede 8-kleuren inkjetprinter komen ze echter nog steeds niet goed uit de verf, zodat bijvoorbeeld het fijne rood van het gezicht een beetje onder de tafel valt.

Op de kleurenkaart zijn alle lichte en donkere grijstinten gemakkelijk van elkaar te onderscheiden. Afgezien van Kodak’s Dock Station is de Canon de enige printer in de test die erin slaagt om onze portretfoto, die voor de meeste andere printers moeilijk te reproduceren, echt goed te reproduceren met zeer natuurlijke huidtinten. Het enige punt van kritiek is de helaas niet geheel onbelangrijke bloeding, die niet correct wordt weergegeven in de app, geen van de vier kruizen in de hoeken overleefde in het testbeeld.

De Canon printer is ook volledig overtuigend op het gebied van ergonomie. Het heeft een paar speciale toetsen voor de belangrijkste functies, een bedieningskruis en een helaas niet aanraakgevoelig 3,2 inch kleurenscherm. Dit is nu al nodig omdat je met de CP1300 ook direct vanaf de SD-geheugenkaart of een USB-stick kunt printen.

In tegenstelling tot de meeste andere smartphoneprinters in de test, kan deze ook worden geïntegreerd in het thuis-WLAN en worden afgedrukt vanaf een PC of laptop, terwijl het gebruikelijke WLAN-toegangspunt onderweg is ingesteld. Bovendien is het compatibel met Apple AirPrint, Mopria (Android) en PictBridge.

In het algemeen kan de Selphy CP1300 worden gecrediteerd met een veelzijdigheid die niet eens op afstand wordt geëvenaard door de kleinere apparaten. Het is des te betreurenswaardiger dat de verantwoordelijke Canon-printapplicatie zo rudimentair is gebleken. In principe kan men alleen foto’s uit de verwarrende galerij selecteren en naar de printer overbrengen. Er zijn helemaal geen bewerkingsfuncties beschikbaar en ook de andere opties zijn zeer beperkt. Wie meer wil, moet een aantal extra Canon-apps installeren.

GOEDE KEUZE

Fujifilm Instax Share SP-3

Adviesprijs

169,-

99.851 andere kochten dit product

Met de Fujifilm Instax Share SP-3 heb je in een handomdraai jouw zojuist gemaakte foto met je smartphone direct in handen. Deze Instax printer verbind je via wifi met je mobiele apparaat. Via de Fujifilm Share app print je de foto’s die op je toestel staan. Je kunt zelfs rechtstreeks foto’s printen vanaf Instagram, Facebook en andere social media-accounts. De SP-3 is verder compatibel met meerdere Fujifilm camera’s.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

De directe beeldpioniers van Fujifilm, die in onze test de twee relatief dure jaszakprinters zijn, richten zich minder op hoge beeldkwaliteit dan op retro charme in Polaroid-optiek. De foto’s van de Fujifilm Instax Share SP-3 zijn 6,2 x 6,2 centimeter klein zonder kader en worden omgeven door een verhoogd of voelbaar wit kader. Zo ziet het vierkante formaat er in ieder geval precies uit als een miniatuurversie van een klassiek Polaroid instantbeeld.

Net als het origineel komen de “Fujifilm-Polaroids” onontwikkeld uit de printer en hebben ze enkele minuten nodig om hun volledige kleurigheid te ontwikkelen – zeer iconisch!

Maar vergeleken met de ZINK-printers en de Mini 2 HD van Kodak is de SP-3 onhandig en heeft hij een nogal onconventioneel en opvallend ontwerp – een kwestie van smaak.

Wat betreft het drukproces geeft Fujifilm alleen aan dat het een “3-kleuren belichting met OLED B5” is. De resultaten zijn belangrijk en indrukwekkend – maar in negatieve zin geldt dit ook voor de prijs per foto. Het feit dat je te maken hebt met een vierkant formaat moet al tijdens de opname in aanmerking worden genomen, zodat er later geen onaangename verrassingen zijn. Het wordt echt moeilijk met deze printer in het geval van smartphones met een 16:9 beeldsensor, de minste bloeding treedt op bij 4:3.

De foto’s tonen sterke en grotendeels correcte kleuren, maar hebben problemen met het contrastbereik en de scherpte. Dit blijkt uit het feit dat zowel de drie donkerste als de drie helderste dozen op de kleurenkaart van het testbeeld nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. Op onze portretfoto lijkt het gezicht te zijn uitgebrand en de haren aan de linkerkant van de foto steken bijna niet uit de achtergrond. Heel mooi: De app toont de bloeding precies zoals die op de voltooide foto te zien is.

Helaas veroorzaken de Instax share printers nogal wat plastic afval, omdat er tien media tegelijk in een lichtdichte cartridge zitten, die na gebruik in het gele zakje terechtkomt. Hieruit kan men reeds afleiden dat men de printer niet mag openen na het plaatsen van de media zoals bij een klassieke filmcamera.

Daarom kunnen de accu’s worden vervangen, wat anders alleen mogelijk is met de optionele accu van de aanzienlijk grotere Canon Selphy CP1300. Bluetooth ontbreekt; in plaats daarvan zetten de Fujifilm-printers een WLAN-toegangspunt op. Ook hier werkte de verbinding zonder problemen.

De Fujifilm app laat een vergelijkbare volwassen en stabiele indruk achter als die van HP, maar heeft een kleiner aantal functies en minder filters.

We maken ons geen zorgen over de geschiktheid voor dagelijks gebruik vanwege de kwaliteit van de wat gammele en niet helemaal nette verwerkte SP-3, maar de goedkopere testwinnaar laat zien hoe het beter kan.

(Visited 431 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.