De beste externe SSD

Externe harde schijven zijn nuttig voor het maken van back-ups van gegevens buiten de computer. Met een enorme hoeveelheid geheugen zijn ze nu beschikbaar voor weinig geld. In ieder geval is het een goede investering, want het is beter om te investeren in een externe harde schijf dan om al je gegevens te verliezen als je PC ineens een onverwacht verlof neemt.

We hebben tientallen harde schijven voor u bekeken en de meest interessante modellen naar de redactie laten sturen om te testen. De mobiele externe harde schijven in het compacte 2,5-inch formaat hebben het voordeel dat ze hun stroom rechtstreeks van de computer of laptop halen en geen extra voeding nodig hebben. Dit is vooral praktisch bij het gebruik van een notitieboekje.

Harde schijven: HDD, NAS, SSD?

2,5-inch harde schijven zijn door hun compacte afmetingen en lichte gewicht bijzonder draagbaar. Grotere 3,5-inch harde schijven hebben daarentegen een eigen stroomvoorziening nodig. Deze modellen bieden meer opslagruimte en zijn ook goedkoper.

2,5-inch harde schijven hebben geen stroomvoorziening nodig.

Een kleine mobiele harde schijf is zinvol voor regelmatige back-ups van de laptop. Omdat het maken van back-ups vervelend is en als u eerst de externe harde schijf op de voeding moet aansluiten, leert de ervaring dat u nog minder vaak back-ups maakt dan u al doet. De kleine 2,5-inch harde schijven, die u gewoon via USB op uw laptop aansluit, zijn dus veel praktischer.

Externe SSD’s vestigen zich momenteel als een volledig nieuwe categorie op het gebied van mobiele massaopslag. Hoewel ze nog steeds duurder zijn dan conventionele harde schijven, zullen degenen die vaak grote hoeveelheden gegevens heen en weer kopiëren en tegelijkertijd mobiel willen zijn, de snelheid van de kleine, lichte SSD-harddisks op prijs stellen.

Bij externe SSD’s is de USB-snelheid de belangrijkste factor. Hier profiteert men duidelijk van de snelle USB 3.0-standaard, die toch een beperking vormt. Omdat SSD’s eigenlijk veel hogere datatransfersnelheden kunnen bereiken, maar door het externe ontwerp, beperken fabrikanten met de gekozen USB-standaard onvermijdelijk de snelheid.

Dit houdt echter ook de prijs enigszins binnen de perken. Wanneer nieuwe USB-standaarden over de hele linie worden geïntroduceerd, zullen ook externe SSD’s profiteren.

We hadden in totaal 11 externe SSD’s in de test. Voor een betere vergelijkbaarheid hebben we alle modellen in de 500 gigabyte versie getest.

Daarnaast bepaalt het testprogramma de toegangstijden in milliseconden bij het schrijven en inlezen van een testbestand, dat weer een gigabyte groot is. Deze waarde geeft aan hoe snel de lees- en schrijfkop van de ingebouwde harde schijf bepaalde locaties op de roterende magneetschijven kan bereiken.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen SSD-schijven:

 1. favorietli-thumbnail
  SAMSUNG PORTABLE SSD T5
  De Samsung Portable SSD T5 1TB is een externe SSD in een compacte aluminum behuizing. Met een overdrachtssnelheid van 540MB/s is deze Samsung schijf een klein snelheidsduiveltje.

 2. li-thumbnail
  WD MY PASSPORT SSD
  De WD My Passport SSD 1 TB is een compacte externe SSD voor onderweg. Met een snelheid van 540 MB/s zet je HD filmmateriaal of grote collecties aan hoge resolutie afbeeldingen en foto’s in ongeveer 10 seconden razendsnel over naar de schijf.

 3. li-thumbnail
  SAMSUNG PORTABLE SSD X5
  De Samsung Portable SSD X5 1TB is een supersnelle externe SSD voor bijvoorbeeld creatieve professionals. Deze externe SSD schijf werkt op basis van NVMe, waardoor hij tot 5 keer sneller is dan een reguliere externe ssd.

 4. li-thumbnail
  SANDISK EXTREME PORTABLE SSD
  De SanDisk Extreme Portable SSD 1TB is een externe SSD voor veeleisende gebruikers. Maak je onderweg veel foto’s, dan bewaar je deze veilig op deze SSD. De schijf heeft namelijk een IP55 beoordeling, waardoor hij spatwater- en stofdicht is.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”691″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Samsung Portable SSD T5

Adviesprijs

169,-

blank

235.145 andere kochten dit product

De Samsung Portable SSD T5 1TB is een externe SSD in een compacte aluminum behuizing. Met een overdrachtssnelheid van 540MB/s is deze Samsung schijf een klein snelheidsduiveltje. Grote bestanden van 5GB zoals meerdere RAW-foto’s, 4K beeldmateriaal en game bibliotheken zet je over in minder dan 10 seconden. Download je regelmatig bestanden? Dankzij de AES 256 encryptie is je externe schijf beschermd tegen virussen of hackaanvallen. En alleen jij hebt toegang tot je data, via een wachtwoord. Met een vergelijkbaar gewicht als je smartphone en een formaat net zo groot als een stapeltje speelkaarten, neem je de schijf gemakkelijk mee voor onderweg. En valt deze per ongeluk van de tafel? Dankzij een valbestendigheid tot 2 meter kan deze schijf tegen een stootje. Als je laptop, computer of console geen usb c heeft dan verbind je deze gewoon via de meegeleverde vertrouwde usb A kabel.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

“Goede oplossing voor de relatief langzame HDD in mijn iMac”

Supersnelle data overdracht, jammer dat er staat dat er geen USB 3.1 (USB-C) kabel bijzit! De schijf wordt geleverd met twee kabels standaard USB baar USB-c en een USB-c kabel. Voor niets een extra kabel gekocht.

Mark Pergo

Samsung stuurt een zeer snel massa-opslagapparaat de race in met de draagbare SSD T5. De prijs is iets hoger dan onze testwinnaar, maar de snelheid is ook hoger. Met een moderne USB type C aansluiting en twee kabels voor type A en type C poorten op het eindapparaat kan de SanDisk ook op vele manieren worden gebruikt.

Bovendien kunt u altijd de staat van uw hardware in de gaten houden met de draagbare SSD-software van Samsung. De maten 250 en 500 gigabyte, alsmede 1 en 2 terabyte zijn beschikbaar, waarbij deels aanzienlijk hogere prijzen te verwachten zijn.

Met zijn aluminium behuizing is de Samsung Portable SSD T5 niet zo robuust als onze testwinnaar, maar toch zeer stabiel. Tegelijkertijd zorgt het matte oppervlak in een subtiel blauw voor een hoogwaardige indruk en een aangenaam gevoel. De hogere prijs komt niet alleen tot uiting in het exterieur, maar ook in de prestaties.

Net als onze testwinnaar behaalt ook de Samsung SSD zeer goede lees- en schrijfkansen. De gemeten verschillen zijn minimaal en daarom is het goedkopere model voor ons de beste keuze.

Samsung vertrouwt ook op een moderne USB-poort van het type C en heeft twee kabels die aansluiting op conventionele USB-poorten van het type A en moderne USB-poorten van het type C mogelijk maken.

Daarnaast wordt ook de SSD Portable software van Samsung meegeleverd, waarmee de toestand van de SSD op elk moment kan worden geanalyseerd. Als alternatief voor het hier aanbevolen 500 GB model is er ook keuze uit 250 GB en 1 en 2 Terabyte maten.

We hebben ook de 1 terabyte versie van de Samsung getest. Het scoorde ook zeer snel in het lezen met 426 MB/s, maar was teleurgesteld in het schrijven met slechts 282 MB/s.

GOEDE KEUZE

WD My Passport SSD

Adviesprijs

189,-

211.356 andere kochten dit product

De WD My Passport SSD 1 TB is een compacte externe SSD voor onderweg. Met een snelheid van 540 MB/s zet je HD filmmateriaal of grote collecties aan hoge resolutie afbeeldingen en foto’s in ongeveer 10 seconden razendsnel over naar de schijf. Door de half glanzende half matte behuizing heeft de schijf een zakelijke uitstraling. Dankzij hardwarematige 256-bit AES encryptie is de SSD beveiligd tegen online diefstal en bescherm je gevoelig materiaal. De WD My Passport SSD is schokbestendig tot een val van ongeveer 2 meter, dus als hij een keertje van de tafel valt, dan zijn je bestanden veilig. De SSD heeft een usb c aansluiting met usb 3.1 ondersteuning, dus je geniet van de hoogste usb snelheid op moderne apparaten. Heb je nog geen usb c? Dan sluit je hem gewoon aan via usb a met de bijgeleverde adapter. Bovendien werkt hij direct uit de doos met Windows én Mac. Via de WD software maak je automatisch back-ups als je de externe SSD aansluit.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

De Western Digital My Passport SSD behaalde in de test uitstekende gegevensoverdrachtsnelheden, die slechts een beetje hoger liggen dan die van onze testwinnaar. De My Passport SSD wordt ook direct geleverd met een moderne USB type C poort. Er wordt een adapter meegeleverd voor aansluiting op conventionele USB-poorten.

Het ontwerp van Western Digital is gebaseerd op eenvoudige elegantie, waardoor de SSD er geweldig uitziet op elk bureau of elke aktetas. Het interieur is relatief goed bestand tegen schokken, maar de koffer zelf heeft al snel last van scherpe voorwerpen en is niet beschermd tegen stof en water.

De Western Digital My Passport SSD is iets voor diegenen die de voorkeur geven aan een nobel ontwerp. Deze SSD doet het zonder een robuuste behuizing, maar biedt in plaats daarvan een moderne USB type C poort. De fabrikant heeft ook een USB type C naar USB type A adapter, maar deze kleine stekker kan snel verloren gaan.

De snelheden van de My Passport SSD zijn uitstekend en overtreffen onze testwinnaar zelfs een beetje. Het duurt maar een paar seconden langer om een programma te kopiëren. Het verschil zou echter nauwelijks merkbaar moeten zijn in het dagelijks leven.

Western Digital biedt een geweldig pakket met eigen software: met WD Backup kunt u snel en eenvoudig uw eigen bestanden synchroniseren of overdragen tussen schijven, WD Security codeert bestanden en maakt een back-up met een wachtwoord, en WD Drive Utilities biedt onderhoudsroutines en informatie over de status van de SSD.

Als u wat meer geld kunt uitgeven en het zonder een ruige koffer doet, gaat het niet mis met de Western Digital My Passport SSD.

GOEDE KEUZE

Samsung Portable SSD X5

Adviesprijs

409,-

103.556 andere kochten dit product

De Samsung Portable SSD X5 1TB is een supersnelle externe SSD voor bijvoorbeeld creatieve professionals. Deze externe SSD schijf werkt op basis van NVMe, waardoor hij tot 5 keer sneller is dan een reguliere externe ssd. Zo sla je een net gemonteerde film van 10GB op in maximaal 5 seconden. Ook het openen van 1 groot of meerdere kleine bestanden gaat supersnel. Deze schijf is schokbestendig en waterdicht. Je neemt hem daardoor probleemloos mee naar buiten. Wil je jouw bestanden extra beschermen? Met de Samsung externe SSD versleutel je belangrijke bestanden. Zo ben je beter beschermd tegen datadiefstal.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Van buitenaf ziet het eruit als een USB type C poort, maar de kleine flitser identificeert het als een Thunderbolt poort. De Samsung Portable SSD X5 kan de volledige snelheid van deze poort gebruiken, maar werkt alleen met apparaten die Thunderbolt 3 ondersteunen. De hoge lees- en schrijfsnelheid zet alles wat een conventionele USB-poort kan doen in de schaduw.

De hoge prijs en de speciale technologie maken de X5 nogal interessant voor professionele gebruikers, die vaak zeer grote hoeveelheden data moeten verplaatsen. Degenen die niet bang zijn voor de aanschafkosten krijgen echter een van de snelste externe harde schijven op de markt.

En hier komt het bewijs dat de Samsung Portable SSD X5 de snelste door ons geteste harde schijf is. Met een leespercentage van meer dan 2 GB/s komt de concurrentie niet eens in de buurt. De meegeleverde kabel past in elke USB-poort van het type C, maar de SSD kan alleen worden bediend op een Thunderbolt 3-poort.

Samsung geeft een snelheid tot 2.800 MB/s aan bij het lezen en tot 2.300 MB/s bij het schrijven van gegevens voor de X5. Het leespercentage van ongeveer 2,128 MB/s is ook volledig overtuigend in de test, maar we bereiken slechts een aanzienlijk lagere 610 MB/s bij het schrijven. Deze waarde is nog steeds hoger dan bij SSD’s op conventionele USB-poorten, maar het verschil is niet zo groot als we hadden verwacht.

De kopieertest werd herhaaldelijk afgebroken met de Samsung Portable SSD X5 op ons testsysteem. Of het nu simpelweg te wijten was aan de te snelle datasnelheden of aan een ander probleem, kon niet met zekerheid worden vastgesteld. Het feit is: De X5 is extreem snel en dat merk je. Er moet echter wel een Thunderbolt 3 poort aanwezig zijn, anders wordt de SSD niet herkend door het systeem. Als je de juiste hardware hebt en niet bang bent voor de hoge prijs van meer dan 400 euro voor 1 TB, hoef je niet lang te wachten op het kopiëren, zelfs niet met grote hoeveelheden data.

GOEDE KEUZE

SanDisk Extreme Portable SSD

Adviesprijs

169,-

blank

165.231 andere kochten dit product

De SanDisk Extreme Portable SSD 1TB is een externe SSD voor veeleisende gebruikers. Maak je onderweg veel foto’s, dan bewaar je deze veilig op deze SSD. De schijf heeft namelijk een IP55 beoordeling, waardoor hij spatwater- en stofdicht is. Daardoor overleven al je foto’s een hoosbui of wandeling door het zand. Bovendien schrijft deze SSD vlot. Het overzetten van een map hoge resolutie foto’s van in totaal 4GB duurt ongeveer 8 seconden dankzij de overdrachtssnelheid van 550MB/s. Je verbindt de schijf via usb 3.1 generatie 2 met een laptop via usb c verbinding. De SSD heeft een ingebouwde sleutelring, waardoor je de schijf aan je cameraband hangt en hem snel bij de hand hebt. Door het gewicht van 39 gram is je SSD ongeveer net zo zwaar als een paspoort en voel je de schijf onderweg nauwelijks.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Net als onze testwinnaar is ook de SanDisk Extreme Portable SSD geschikt voor een robuuster gebruik. Met een IP55-certificering kunt u er zeker van zijn dat uw externe massaopslagapparaat beschermd is tegen stof, spatwater en schokken. De SanDisk SSD is ook uitgerust met een USB type C connector en wordt geleverd met een USB type C kabel en een adapter naar USB type A. De kleine connector kan echter snel verloren gaan. In de test behaalde de SanDisk Extreme Portable SSD ook zeer goede snelheden bij het lezen van data en de schrijfsnelheid was slechts iets lager dan onze testwinnaar. De maten 256 en 512 gigabyte en één en twee terabyte zijn beschikbaar.

(Visited 879 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *