De beste PC-monitor

Een goed allround scherm moet overal overtuigend zijn: op kantoor moet het het bewerken van documenten en foto’s zo comfortabel mogelijk maken, maar tegelijkertijd moet het ook een goed figuur slaan bij het afspelen van video of af en toe een spelletje na het werk. Bovendien moet de monitor niet alleen een goed beeld bieden, maar ook topergonomie en flexibel zijn wat betreft de aansluitingen.

We selecteerden nog zeven andere modellen voor kantoorgebruik uit het ruime aanbod en testten ze grondig. We hebben ons beperkt tot modellen die een maximale WQHD-resolutie bieden, omdat dit meestal volledig voldoende is voor kantoorwerk – en de prijzen aanzienlijk lager zijn. Wie meer wil, kan onze aanbevelingen vinden in het testrapport “De beste 4K-monitor”.

Wat moet een goede kantoormonitor kunnen?

Bovenal moet een goede kantoormonitor zijn kerndiscipline beheersen en een homogeen, evenwichtig beeld bieden dat alle inhoud goed weergeeft.  Maar het moet ook voldoende connectiviteit bieden voor randapparatuur en overtuigen op het gebied van bediening en ergonomie.

De trend naar grote schermen zet zich voort

De trend naar grote schermen zet zich voort, waarbij schermen met een 24 of 27 inch beeldschermdiagonaal nu het meest populair zijn voor kantoorgebruik.  Grotere beeldschermdiagonalen zijn vooral interessant voor grafische ontwerpers, voor beeldbewerking en voor videobewerking.

Voor schermformaten tot 27 inch heeft de WQHD-resolutie zich bewezen omdat deze meer ruimte op het scherm biedt dan de wijdverspreide FullHD-resolutie (1.920 x 1.080 pixels).  Wie het nog scherper wil, kan een 4K-monitor kiezen.  Deze zijn echter aanzienlijk duurder en hebben naar onze mening alleen zin bij schermafmetingen van meer dan 27 inch.

Naast de klassieke beeldverhouding van 16:9 zijn er nu meer en meer modellen met een beeldverhouding van 16:10. Ze bieden meer ruimte verticaal, wat vooral handig is in het kantoorgedeelte, omdat je een hele DIN A4-pagina op het scherm kunt krijgen zonder dat het lettertype te klein wordt.  U kunt dergelijke modellen ook vinden onder onze aanbevelingen.

Hoe we getest hebben

We hebben alle monitoren getest op een PC met Windows.  Elk apparaat moest minstens één dag in het dagelijkse werk van een redacteur worden gebruikt.  In deze tijd moest er veel tekst worden geschreven en foto’s worden bewerkt.  Verschillende documenten moeten hun plaats vinden op het scherm naast de internetbrowser.  Daarnaast waren er af en toe video’s en de uithoudingsvermogenstest in gaming.

Alleen het werk op verschillende monitoren over een langere periode laat zien hoe verschillend de beeldkwaliteit is. Terwijl de ogen op sommige schermen al na minder dan een uur moe beginnen te worden of uitdrogen, konden apparaten van andere fabrikanten zonder problemen worden gebruikt, zelfs na een lange en drukke dag. Naast alle technische gegevens is deze indruk het belangrijkst voor de evaluatie van een monitor, aangezien dit de enige manier is om in te schatten of men tevreden kan zijn met zijn scherm voor een lange tijd.

Of een monitor de ogen irriteert of niet kan alleen worden bepaald door het uit te proberen.

In het geval van een kantoormonitor hechten we ook belang aan het feit dat deze een goed beeld weergeeft zonder kalibratie en alleen met de instelmogelijkheden op het scherm zelf. De speelruimte die de verschillende kant-en-klare modi bieden, zou normaal gesproken voldoende moeten zijn om de monitor aan te passen aan de behoeften van het dagelijks werkende leven.

Een complexe kalibratie is alleen interessant voor degenen die met veel beelden werken en die veel belang hechten aan een nauwkeurige kleurweergave. Daarom hebben we ons ook onthouden van het vooraf kalibreren van de schermen voor deze test. Omdat slechts enkelen van hen hun scherm op een complexe manier kalibreren, was het voor ons belangrijk hoe de monitor er met de fabrieksinstellingen uitziet.

Het is echter niet altijd nodig om een meetapparaat te gebruiken om de kleuren van de monitor aan te passen. Als u een beetje geduld heeft, kunt u de kleur, de helderheid en het contrast eenvoudig aanpassen aan uw eigen behoeften met behulp van testbeelden en verschillende instellingen. Een goede handleiding voor het onderwerp monitorijking is bijvoorbeeld te vinden bij de collega’s van PC Magazin.

Naast de beeldkenmerken behoorde ook de ergonomie tot de belangrijke beoordelingscriteria. De mogelijkheid om de beeldschermen aan te passen aan de persoonlijke werkstijl door de hoogte, rotatie en kanteling aan te passen is vooral belangrijk bij kantoorgebruik, omdat er anders misstanden en pijn kunnen ontstaan.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen monitoren:

 1. favorietli-thumbnail

  AOC PRO-LINE 27P1
  Full HD IPS-display van 27″ met een volledig ergonomische standaard
  Groot scherm van 27” real estate, met nauwkeurige kleuren in een resolutie van 1920×1080 dankzij het IPS-scherm van de 27P1.

 2. li-thumbnail
  PHILIPS 328E9FJAB/00
  De Philips 328E9QJAB is een vrijwel randloze Curved Full HD monitor geschikt voor dagelijks gebruik: internetten, e-mailen, tekstverwerking en het bekijken van films en series. Het 32 inch VA-paneel zorgt voor extra diepe zwartweergave doordat het scherm geen achtergrondverlichting nodig heeft om zwartwaarden te tonen.

 3. li-thumbnail
  DELL P2419HC
  De Dell P2419H is een 24 inch monitor voor zakelijk gebruik. Of gebruik hem thuis achter je eigen bureau voor allerlei zaken. Dankzij de ingebouwde kabelmanagement-optie werk je kabels netjes weg.

 4. li-thumbnail
  IIYAMA PROLITE XUB2792QSU-W1
  De Prolite XUB2792QSU-W1 is een stijlvolle 27 inch IPS monitor met QHD-resolutie en uitstekende kleurweergave. Het superieure panel biedt een zeer consistente kleurweergave vanuit elke kijkhoek.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

12% KORTING

Monitoren

AOC CU34P2A

429.00
38% KORTING
499.00
18% KORTING
139.00
36% KORTING
349.00

FAVORIET

AOC Pro-line 27P1

Adviesprijs

209,-

99.652 andere kochten dit product

Full HD IPS-display van 27″ met een volledig ergonomische standaard
Groot scherm van 27” real estate, met nauwkeurige kleuren in een resolutie van 1920×1080 dankzij het IPS-scherm van de 27P1. De 27P1 kan verbinding maken met legacy-bronnen en actuele bronnen dankzij z’n VGA-, DVI-, HDMI- en DisplayPort-ingangen. 27P1 biedt verbeterd werkcomfort met z’n ergonomische standaard (150mm hoogte-afstelling), z’n brede beeldhoeken, Flicker-Free-technologie en Low Blue Light-standen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

“Top monitor voor top prijs”

Goede monitor voor een degelijke prijs, ik speel en werk er dagelijks met groot plezier mee.

Karina McMinaugh

De AOC Q27P1 snijdt een fijn figuur op elk bureau. Als je niet iets moois wilt, is de zwarte koffer overal te zien. Echter, AOC doet het zonder een frameloze display in onze favoriet en installeert in plaats daarvan een ongeveer een centimeter breed frame. In plaats daarvan zijn de toetsen voor het instellingenmenu direct rechtsonder aan de voorkant te vinden en worden ze niet, zoals steeds vaker het geval is, op de achterkant of met een kleine joystick uitgevoerd. De vervelende zoektocht naar de juiste knop is dus weggelaten en u kunt altijd zien in welk menu u zich bevindt.

Niet zo goed als de besturing, de USB-poorten aan de rechterzijde zijn te bereiken. Hier zorgt de AOC Q27P1 voor een USB-hub die vier USB-poorten beschikbaar stelt. Een van deze met een power delivery functie is ook geschikt voor het snel opladen van aangesloten smartphones, tablets en dergelijke. Omdat de poorten zich echter ongeveer zeven centimeter achter de rand bevinden, wordt het inpluggen van bijvoorbeeld USB-sticks een beetje lastig. Met een beetje geduld is dit alles echter geen probleem en kan er bijvoorbeeld altijd een kabel voor de smartphone ingestoken worden.

De aansluitingen op de AOC Q27P1 zijn voor de meeste toepassingen voldoende. Moderne PC’s, consoles en zelfs beamers kunnen via HDMI en DisplayPort op de monitor worden aangesloten. Met de HDMI standaard 1.4 kunnen beelden met QHD resolutie en 60 Hz zonder problemen worden weergegeven en de DisplayPort kan ook alle gangbare ingangssignalen verwerken met de 1.2 standaard. Hogere normen zijn alleen nodig voor hogere resoluties of voor monitoren met een hogere verversingssnelheid. Met DVI en VGA heeft u ook de mogelijkheid om oudere apparaten aan te sluiten.

Omdat geluidssignalen tegenwoordig ook via de monitoraansluiting kunnen worden doorgegeven, beschikt de Q27P1 ook over geïntegreerde luidsprekers. Deze doen hun werk niet eens slecht en zijn geschikt voor bijvoorbeeld incidentele YouTube-video’s. Maar als u wilt, kunt u ook externe luidsprekers of koptelefoons aansluiten op uw AOC-monitor. We vinden het ook erg leuk dat je onze favoriet niet alleen op de aan/uit-knop naar stand-by kunt sturen, maar dat je hem ook volledig kunt loskoppelen van de stroomvoorziening via een goede aan/uit-schakelaar aan de achterkant. Dit is vooral praktisch als u bijvoorbeeld op vakantie bent en geen onnodig stroomverbruik wilt hebben.

Ook op het gebied van de ergonomie valt er niets te klagen: De monitor kan in beide richtingen tot 45 graden worden gedraaid en een hoogteverstelling van maximaal 15 centimeter zorgt voor de juiste hoogte. Ook kan de monitor in de draaimodus worden gekanteld en rechtopstaand worden gebruikt. Alle aanpassingen zijn eenvoudig te maken, maar de monitor staat stabiel en wiebelt niet.

Volgens de fabrikant is het stroomverbruik van ongeveer 23 watt gemiddeld voor veel beschikbare monitoren. De garantieperiode van 3 jaar overschrijdt ook de wettelijke garantieperiode van 24 maanden.

De monitor doet een heleboel dingen goed in termen van functies en design, en het scherpe en heldere beeld is ook indrukwekkend. De AOC-monitor beslaat 100 procent van de sRGB-kleurruimte af fabriek, dus handmatige kalibratie is niet nodig. Zelfs de iets veeleisender AdobeRGB-kleurruimte, die vaak wordt gebruikt voor beeldverwerking, bereikt een relatief hoge waarde van 75 procent.

In feite is de kleurweergave super, de verlichting van ons testapparaat is zeer gelijkmatig en een minimale bloeding van de achtergrondverlichting is alleen zichtbaar in een zwart beeld in volledige duisternis en op het hoogste helderheidsniveau. De helderheid en de kijkhoekstabiliteit van het IPS-paneel zijn ook op een zeer hoog niveau. We ervaren de maximale helderheid in de standaardbeeldmodus echter als te helder.

Gelukkig kan dit snel worden gecorrigeerd, want de AOC Q27P1 heeft naast de aan/uit-knop vier knoppen aan de voorzijde, waarmee alle instellingen snel toegankelijk zijn. Het omschakelen tussen de beeldmodi en het navigeren door het menu na een korte gewenningsperiode is dus zeer succesvol.

Naast de standaardmodus biedt de PC-monitor ook verschillende modi voor tekst, internet, spelletjes, films en sport. Een speciaal verkrijgbare LowBlue modus vermindert ook het blauwe licht, dat veel gebruikers onaangenaam vinden, door over te schakelen naar een warmere kleurtemperatuur. Als alternatief kan een van de vijf voorgedefinieerde temperaturen worden gekozen. We vinden de “Warme” instelling in de praktijk de betere optie, omdat de monitor gemakkelijker is voor de ogen met minder contrast en warme kleuren. Dit is vooral prettig voor frequente schrijvers.

Zoals je zou verwachten van een WQHD-scherm, overtuigt de AOC Q27P1 ook op het gebied van beeldscherpte. Met een resolutie van 2.560 x 1.440 pixels op 27 inch bereikt de PC-monitor een pixeldichtheid van 109 ppi (pixels per inch).

In de praktijk betekent dit dat lettertypes en beelden haarscherp verschijnen in directe vergelijking op het beeldscherm van de PC. Aan de andere kant kan het display, vooral met lettertypen, voor sommige gebruikers iets te klein zijn. Dit geldt vooral voor oudere systemen zoals Windows 7; onder Windows 10 of macOS kan een te klein display vrij eenvoudig worden gecorrigeerd met behulp van de opties voor beeldschaling. Als dit niet genoeg is, moet u op zoek gaan naar een monitor met 1.920 x 1.200 of 1.920 x 1.080 pixels.

In de test bewijst de AOC Q27P1 een veelzijdige allrounder te zijn, die niet alleen op kantoor, maar ook op het gebied van beeldbewerking en multimediagebruik goede resultaten levert. In een directe vergelijking met een gamemonitor kan onze favoriet net zo min een professionele monitor voor Photoshop en Co. Niet-professionele gamers en incidentele beeldredacteuren komen wel aan hun trekken. Zelfs snelle schutters zoals Overwatch of Star Wars: Battlefront II zijn goed voor het gokken op de monitor.

GOEDE KEUZE

Philips 328E9FJAB/00

Adviesprijs

270,-

99.862 andere kochten dit product

De Philips 328E9QJAB is een vrijwel randloze Curved Full HD monitor geschikt voor dagelijks gebruik: internetten, e-mailen, tekstverwerking en het bekijken van films en series. Het 32 inch VA-paneel zorgt voor extra diepe zwartweergave doordat het scherm geen achtergrondverlichting nodig heeft om zwartwaarden te tonen. Een ander voordeel van het VA-paneel is dat het contrast hoger ligt ten opzichte van TN-panelen, waardoor kleuren levendiger overkomen. Daarnaast is deze monitor curved met een kromming van 1800R waardoor er een panomarisch effect wordt gecreëerd.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Voor iedereen die op zoek is naar de grootst mogelijke PC-monitor voor kantoorwerk is de Philips 328E9FJAB/00 onze huidige tip. Zelfs in vergelijking met onze niet bepaald kleine favoriet met een 27 inch beeldschermdiagonaal is de Philips met zijn 32 inch een stuk groter. De WQHD resolutie is net hoog genoeg zodat niet elke pixel opvalt. Kleuren zijn een beetje bleek in vergelijking en de verschillende instellingsmodi bieden weinig speelruimte.

Met de 328E9FJAB/00 heeft Philips gekozen voor een modern ontwerp met een zeer slank frame en een aluminium standaard. Helaas kan de hoogte niet worden aangepast, wat met een 32 inch beeldschermdiagonaal nauwelijks nodig is.

De aansluitingen zijn aan de achterzijde zeer eenvoudig te bereiken, omdat de bijbehorende stekkers eenvoudig recht in de achterzijde van het scherm kunnen worden gestoken. Naast HDMI en DisplayPort is er ook een VGA-poort beschikbaar. Daarnaast is er een hoofdtelefoonaansluiting en een 3,5 mm audio-ingang. De geïntegreerde luidsprekers zijn echter alleen geschikt voor noodgevallen, omdat het geluid erover zeer zwak klinkt.

Ook hier moet een USB-poort van het type C worden weggelaten, zodat moderne laptops en smartphones zonder bijbehorende beelduitgangen alleen met een adapter kunnen worden aangesloten.

Hoewel de Philips-monitor niet in hoogte kan worden versteld, zijn de ergonomische kenmerken zeer goed. De helling en hoek van het scherm kunnen vrij worden aangepast en het gebogen schermoppervlak maakt het mogelijk om de inhoud op een constante afstand van de ogen te bekijken. Op de lange termijn is dit merkbaar door minder vermoeiende ogen.

De Philips 328E9FJAB/00 is een betaalbare 32-inch met een ergonomisch gebogen ontwerp dat qua beeldkwaliteit niet zo overtuigend is als onze favoriet, maar aanzienlijk meer schermruimte biedt.

GOEDE KEUZE

Dell P2419HC

Adviesprijs

189,-

88.593 andere kochten dit product

De Dell P2419H is een 24 inch monitor voor zakelijk gebruik. Of gebruik hem thuis achter je eigen bureau voor allerlei zaken. Dankzij de ingebouwde kabelmanagement-optie werk je kabels netjes weg. Daarnaast is het scherm op verschillende manieren verstelbaar, waardoor je hem instelt voor de juiste werkhouding. Kantel het scherm 90 graden om in portrait modus te werken. Handig als je lange teksten leest of bij het programmeren. Dankzij het blauwlichtfilter krijg je minder snel last van vermoeide ogen. Sluit de monitor aan via HDMI, DisplayPort of VGA en gebruik de usb-hub om tot wel 4 usb-apparaten aan te sluiten via je monitor.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Als het wat kleiner zou moeten zijn, is de Dell P2419HC onze aanbeveling voor u. De monitor overtuigt met een elegant design en een goede prijs. De P2419HC is een echte blikvanger, van de discrete standaard tot het minimalistische frame tot de koffer.

Zo elegant als het uiterlijk van de Dell blijkt te zijn, zo overtuigend is het qua eigenschappen. Met een FullHD resolutie van 1.920 x 1.080 pixels is de Dell PC-monitor weliswaar minder kantoorvriendelijk dan de concurrentie. Het biedt echter een HDMI-ingang en een DisplayPort, evenals een hoofdtelefoonaansluiting. Daarnaast is er een USB type C poort, die onze favoriet, de AOC Q27P1, niet kan laten zien. Niet alleen kan via deze weg een beeldsignaal worden weergegeven, maar ook kunnen de twee bestaande USB-poorten worden aangestuurd – en tegelijkertijd wordt een laptop met een maximaal vermogen van 65 Watt van stroom voorzien. Je hebt dus maar één kabel nodig in plaats van drie of meer.

Maar de kleine PC-monitor verdient niet alleen een aanbeveling voor de USB-poort type C, maar ook voor het goede display en de flexibele standaard. Bij dit laatste kan het display in elke richting worden gedraaid en ook in hoogte worden versteld. Daarnaast is er een draaifunctie waarmee documenten ook comfortabel rechtop kunnen worden weergegeven.

Omdat de prijs van de Dell P2419HC relatief laag is, is het een goed alternatief voor mensen die een aantrekkelijk ontwerp waarderen, niet veel willen uitgeven en weinig ruimte op hun bureau hebben.

LUXE KEUZE

Iiyama ProLite XUB2792QSU-W1

Adviesprijs

339,-

77.951 andere kochten dit product

De Prolite XUB2792QSU-W1 is een stijlvolle 27 inch IPS monitor met QHD-resolutie en uitstekende kleurweergave. Het superieure panel biedt een zeer consistente kleurweergave vanuit elke kijkhoek. Het hoge contrast en helderheid bieden uitstekende prestaties voor grafische vormgeving en het bekijken van multimedia.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij AMAZON Bekijk prijs bij coolblue

Voor de Iiyama ProLite XUB2792QSU-W1 moet je wat dieper in je zak graven. Aan de andere kant is het beeld eersteklas en worden de kleuren zeer kleurecht weergegeven. Het is geschikt voor elk gebruik en kan ook spelletjes aan. Met een WQHD-resolutie van 2.560 x 1.440 pixels op 27 inch is het zeer geschikt voor klassieke kantoortaken, beeldbewerking en video’s.

Het frameloze ontwerp ziet er zeer modern en aantrekkelijk uit. U kunt kiezen tussen de kleuren zwart en wit, waarbij we de witte versie hebben getest. Het past goed in een schone en lichte omgeving, waardoor het geschikt is voor gebruik buiten het thuiskantoor, bijvoorbeeld in een dokterspraktijk. Ergonomisch gezien hoeft u ook geen concessies te doen, want de standaard is in hoogte verstelbaar, kan worden gedraaid en maakt het mogelijk het display te kantelen.

De zeer grote voetafdruk van de stand neemt veel ruimte in beslag op de tafel, maar het scherm is stabiel en wiebelt niet, zelfs niet als iemand tegen de tafel zou stoten.

HDMI, DisplayPort en DVI zijn beschikbaar als aansluitingen, en een hoofdtelefoon kan ook worden gebruikt via een overeenkomstige poort. De Iiyama heeft ook interne luidsprekers die geschikt zijn voor incidenteel gebruik. Af en toe een kleine video bekijken is geen probleem, maar ze zijn niet geschikt om bijvoorbeeld regelmatig naar muziek te luisteren.

Degenen die bereid zijn om wat meer geld uit te geven zullen de Iiyama ProLite XUB2792QSU-W1 een zeer goed alternatief vinden voor onze testwinnaar. Het ontwerp is wat moderner en de fotopresentatie is uitstekend. Maar je moet leven met de massale tribune.

(Visited 689 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.