De beste versnipperaars voor fijngehakte takken 2020

Welke soorten shredders zijn er – en hoe bewijzen de afzonderlijke machines hun waarde in de praktijk?

Voor de eigenaar van een grote tuin met hagen en bomen is de versnipperaar een onmisbaar instrument: hij versnippert takken, twijgen, bladeren en al het onkruid, zodat de restjes gemakkelijk kunnen worden gecomposteerd. Sommige machines werken zelfs zo fijn dat het maaisel geschikt is om te mulchen. Een krachtige, betrouwbare machine wordt zo de trouwe metgezel van de hardwerkende tuinliefhebber.

We hebben de meest populaire producten in deze sector onder de loep genomen, waaronder bekende merken als Bosch, Makita en Einhell. We waren vooral geïnteresseerd in hun voor- en nadelen, maar ook in de verschillende varianten met hun verschillende vermogensspectrum.

Waar moet ik rekening mee houden bij de aanschaf van een versnipperaar?

De allereerste vraag is: welke functies heb ik nodig – en welke niet? Dit bepaalt welke versnipperaar precies aan uw eisen voldoet en ondersteunt uw werk zo goed mogelijk. In de particuliere sector worden vooral de goedkopere elektrisch aangedreven machines gebruikt, omdat hun prestaties absoluut voldoende zijn voor een lage tot gemiddelde materiaal doorvoer. Elektrische versnipperaars kunnen takdiktes tot 40 of 45 mm aan; ze zijn eerder ongeschikt voor echt dikke takken. Professionals geven de voorkeur aan de duurdere en nog krachtigere benzine hakselaars, die ook zwaarder wegen en daardoor aanzienlijk minder mobiel zijn.

Onder de versnipperaars bevinden zich zowel specialisten als allrounders, waarbij de laatste natuurlijk niet op alle gebieden tegelijk optimaal presteren. De toonaangevende Bosch shredders behoren bijvoorbeeld tot de zeldzame machines die de voorkeur geven aan vochtig groenafval en zijn de beste op dit gebied. Andere Bosch versnipperaars daarentegen zien zichzelf uitdrukkelijk als universele versnipperaars die volgens de fabrikant net zo moeiteloos hard, droog tuinafval verwerken als zacht, vochtig materiaal.

Op dit punt is het belangrijk om eerst duidelijk te maken welk afval precies moet worden versneden, hoe dik de te verwerken takken zijn en of de hoeveelheden eerder klein of groter zijn. Uw nieuwe hakselaar moet snel werken – en de vereiste grootte van de verzamelbak moet hier ook op gebaseerd zijn. Overweeg ook of u een bijzonder mobiel, lichtgewicht apparaat nodig heeft, of dat een veel zwaardere shredder een optie is. Speelt het achtergrondgeluid ook een belangrijke rol voor u? Kijk dan eens rond voor een stille shredder die ontworpen is om merkbaar minder lawaai te produceren. Zo krijgt u uw gewenste product stuk voor stuk in handen!

Onderhoud en verzorging: Hoe houdt u uw versnipperaar fit!

Rolvernipperaars normaal gesproken minder onderhoud en verzorging nodig dan messenvernipperaars. Voor beide typen machines geldt echter de regel: zorgvuldige behandeling verlengt de levensduur!

Lees de gebruiksaanwijzing van uw nieuwe shredder zorgvuldig door en let op de onderhouds- en onderhoudsinstructies die deze bevat. Reinig uw shredder regelmatig met de stekker uit het stopcontact en let vooral op de bewegende delen in de versnipperaar. Smeer de lagers volgens de instructies van de fabrikant, zodat ze constant blijven draaien.

Bij mesversnipperaars moeten de messen regelmatig worden geslepen, terwijl bij rolsnijders de drukplaat van tijd tot tijd moet worden bijgesteld.

Hoeveel kost een hakselaar?

De prijs van een shredder is sterk afgestemd op het beoogde gebruik: eenvoudige elektrische apparaten voor thuisgebruik bevinden zich in een veel goedkoper prijssegment dan professionele shredder machines op gas, die dagelijks grote hoeveelheden stekken moeten verwerken. Onze vergelijking heeft betrekking op de hobbymateriaal sector voor kleine tot middelgrote tuinen, waar u prijzen tussen 90 en 400 euro kunt verwachten. In het middensegment verrekenen de machines, die ongeveer 200 tot 250 euro kosten.

U kunt rekenen op het feit dat een zeer goedkope machine minder snel en grondig werkt en minder lang meegaat. Hoogwaardige messen van precisiemetaal zijn eenvoudigweg niet beschikbaar voor een belachelijk lage prijs, net als krachtige motoren die op lange termijn goede prestaties leveren.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen versnipperaars:

 1. favorietli-thumbnail
  BOSCH AXT 25 TC
  Met de Bosch AXT 25 TC Hakselaar wordt tuinafval opruimen een eenvoudige klus. Deze 2500 watt hakselaar werkt met een plaat en freeswals die het tuinafval tot 45 millimeter dikte pletten en daarna versnipperen.

 2. li-thumbnail
  MAKITA UD2500
  Doordat hij gebruik maakt van een messenwals wordt het snoeiafval geleidelijk naar binnen getrokken. Hij is uitgerust met een eenvoudig bedieningspaneel met automatisch antiblokkeringssysteem en een terugloopschakelaar.

 3. li-thumbnail
  BOSCH AXT RAPID 2200
  Met de Bosch AXT Rapid 2200 Hakselaar maken takken tot 40 millimeter geen schijn van kans meer. Dankzij de 2.200 watt Highspeed Bosch Powerdrive-motor en de omwentelsnelheid van 3.650 omwentelingen per minuut maak je binnen een mum van tijd korte metten met al jouw tuinafval.

 4. li-thumbnail
  WOLF GARTEN SDL 2800 EVO
  Kies je voor de Wolf Garten SDL 2800 EVO Hakselaar, dan kies je voor kwaliteit en duurzaamheid. Deze elektrische 2800 watt hakselaar is daarnaast ook nog een fluisterstil door de geluidsarme freeswals met messen.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”679″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

Bosch AXT 25 TC

Bosch AXT 25 TC

Adviesprijs

435,-

blank

8.271 andere kochten dit product

Met de Bosch AXT 25 TC Hakselaar wordt tuinafval opruimen een eenvoudige klus. Deze 2500 watt hakselaar werkt met een plaat en freeswals die het tuinafval tot 45 millimeter dikte pletten en daarna versnipperen. Dat werkt alleen als je de 53 lier opvangbak plaatst, zodat het snijwerk te allen tijde is afgeschermd. Wel zo veilig dus. Het systeem van de hakselaar werkt zodanig dat het afval naar binnen wordt getrokken. Mede hierdoor is een doorvoer van 230 kilogram per uur mogelijk. Je bent dankzij de AXT 25 TC dus snel van je tuinafval af.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

“Stevig apparaat dat weinig lawaai maakt.”

De AXT 25TC doet wat hij moet doen: hij hakselt takken tot 4,5 cm dikte in keurige plakjes en doet dat met weinig lawaai. Als ik iets zou moeten verbeteren zou ik de wielbasis iets verbreden. Dan zou het apparaat iets stabieler zijn als je het over oneffen terrein beweegt.

Derk Kwintein

Deze stille versnipperaar van Bosch is afhankelijk van een stroomvoorziening via een kabel, hij heeft een 2500 Watt motor en versnippert takken tot een diameter van 45 mm. Het bevat een praktische 53-liter box voor het verzamelen van het gehakte materiaal.

Het apparaat wordt beschouwd als bijzonder zacht voor de oren en het geluidsniveau wordt tot een minimum beperkt. En de Bosch tuin versnipperaar heeft ook een bijzonder voordeel: Het is de eerste universele shredder die zowel hard als zacht groen afval aankan zonder de verschillende materialen te hoeven scheiden. Dit is te danken aan de freeswals met de bijbehorende trechter, een systeem dat is ontworpen voor een hoge efficiëntie en flexibiliteit.

De Bosch AXT 25 TC versnipperaar biedt een gepatenteerde functie: het Block Release System. Hierdoor kunnen verstoppingen gemakkelijk worden opgelost zonder dat de trechter hoeft te worden gedemonteerd. Dit bespaart u tijd en zenuwen en uw werk vordert veel sneller.

De vangbak is voorzien van handgrepen om het transport te vergemakkelijken. De trechter van de versnipperaar past in deze doos voor opslag, het apparaat is slechts 67 cm hoog wanneer het wordt opgeborgen. Zo past hij zelfs in de kleinste hoekjes, bijvoorbeeld in de garage! Zodra iemand de doos verwijdert, stoppen de hakselmessen, zodat maximale veiligheid gegarandeerd is.

Al met al is dit een product dat hardwerkende tuineigenaren zal bevallen en dat hun hartelijke buren nauwelijks zal storen. Zelfs de gebruiker zelf zal zeker veel meer ontspannen werken als het geluid niet in zijn oren brult.

GOEDE KEUZE

Makita UD2500

Makita UD2500

Adviesprijs

239,-

9.337 andere kochten dit product

De Makita UD2500 is een 2500 watt hakselaar met een ruime 67 liter opvangbak. Doordat hij gebruik maakt van een messenwals wordt het snoeiafval geleidelijk naar binnen getrokken. Hij is uitgerust met een eenvoudig bedieningspaneel met automatisch antiblokkeringssysteem en een terugloopschakelaar. Door de handvatten heb je aan beide zijden een goede grip. De UD2500 is eenvoudig te transporteren door de grote wielen en compact op te bergen door de afneembare trechter.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Deze tuin versnipperaar is ook uitgerust met een elektrische motor, deze keer met een vermogen van 2500 Watt. Op deze manier kan de machine takken met een maximale diameter van 45 mm betrouwbaar versnipperen.

Over het geheel genomen is de Makita UD2500 zichtbaar ontworpen voor comfort, hij heeft een groot bedieningsoppervlak en gemakkelijk bereikbare schakelaars voor voorwaartse en achterwaartse beweging, inclusief een dodemansfunctie. Zodra u de dodemansschakelaar loslaat, wordt de stroomtoevoer onderbroken en schakelt het apparaat uit.

De korf voor de snijresten heeft een inhoud van 67 liter en kan gemakkelijk zonder gereedschap uit de machine worden verwijderd. De goot verzamelt automatisch het groenafval en zodra er een blokkade is, wordt het automatische retoursysteem geactiveerd.

Deze tuinversnipperaar is uitgerust met een messenroller, die zorgt voor een ongewoon stille werking. Het bevindt zich direct achter het aluminium frontpaneel en is daardoor goed bereikbaar voor het geval dat het vervangen of gereinigd moet worden.
Het robuuste apparaat weegt slechts ca. 28 kg, verdeeld over een grootte van ca. 1,10 m. Het gewicht van de weegschaal kan eenvoudig worden aangepast. Licht gekanteld kan de shredder op stevige wielen naar de volgende locatie worden getrokken, maar heeft ook handgrepen voor het manoeuvreren in krappe ruimtes. Een praktische dagelijkse hulp die gemakkelijker te reinigen is dan andere apparaten. Hij blinkt ook uit in andere gebieden met bijzonder comfort, zodat deze versnipperaar bijzonder geschikt is voor tuinliefhebbers die het prettig, veilig en comfortabel vinden.

GOEDE KEUZE

Bosch AXT Rapid 2200

Bosch AXT Rapid 2200

Adviesprijs

239,-

blank

10.275 andere kochten dit product

Met de Bosch AXT Rapid 2200 Hakselaar maken takken tot 40 millimeter geen schijn van kans meer. Dankzij de 2.200 watt Highspeed Bosch Powerdrive-motor en de omwentelsnelheid van 3.650 omwentelingen per minuut maak je binnen een mum van tijd korte metten met al jouw tuinafval. De duurzame, lasergesneden precisiemessen geven je een hoog snijvermogen en de snelle vultrechter en praktische stop zorgen voor eenvoudig vullen en een snelle materiaaldoorvoer. Het frame en de robuuste wielen zorgen voor stevigheid en mobiliteit.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Deze Bosch shredder is een echte specialist: Hij houdt van zacht, groen tuinafval, dat hij gemakkelijk kan verwerken met zijn lasergesneden precisiebladen van dubbel gehard staal. Volgens de fabrikant is de snijkracht van deze tuinvernietiger zeven keer zo groot als die van andere machines – 40 % meer materiaal per tijdseenheid dan andere versnipperaars.

De materiaaldoorvoer is indrukwekkend 90 kg per uur en de elektrisch aangedreven Bosch Powerdrive motor heeft een vermogen van 2200 watt. Natuurlijk kunt u het apparaat ook vullen met takken, die niet dikker mogen zijn dan 40 mm.

Deze elektrische tuinhulp scoort met een praktisch ontworpen trechter voor gemakkelijk vullen, de bijbehorende stop is bij de levering inbegrepen. Dus je loopt niet eens het risico om je hand in de maaibalk te krijgen.

De precisiemessen van deze speciale tuinhakselaar zijn gemaakt volgens het Zwitserse model. Niet alleen voeren ze hun werk bijzonder efficiënt uit, ze hebben ook een langere levensduur van 70% in vergelijking met de vorige Bosch shredders.
De trechter is uitgerust met een spatscherm en de aan/uit-knop moet met een sleutel worden geactiveerd. Een noodstopknop stelt de gebruiker in staat om het apparaat onmiddellijk te stoppen indien nodig. Uiteraard mag ook de elektronische herstartvergrendeling niet ontbreken, evenals de overbelastingsbeveiliging die de motor beschermt.

Interessant om op te merken: deze shredder weegt slechts 12 kg en heeft trapvormige wielen. Hierdoor blijven ze zo mobiel mogelijk en kunnen ze op korte termijn van plaats van gebruik veranderen. Hoewel het de duurste van de hier gepresenteerde apparaten is, heeft het enkele praktische voordelen die de hogere prijs rechtvaardigen.

GOEDE KEUZE

Wolf Garten SDL 2800 EVO

Adviesprijs

262,-

15.031 andere kochten dit product

Kies je voor de Wolf Garten SDL 2800 EVO Hakselaar, dan kies je voor kwaliteit en duurzaamheid. Deze elektrische 2800 watt hakselaar is daarnaast ook nog een fluisterstil door de geluidsarme freeswals met messen. Hij is geschikt voor het versnipperen van takken tot maximaal 45 millimeter zodat je korte metten maakt met veruit het meeste tuinafval. Het stalen frame en de robuuste wielen zorgen ervoor dat je de Wolf Garten SDL 2800 EVO Hakselaar gemakkelijk verplaatst. Hij is voorzien van een veiligheidsschakelaar, overbelastingsschakelaar en kan zowel links als rechts roteren. De herstartzekering, robuuste opvangbox en de vultrechter met aanduwstok maken de Wolf Garten SDL 2800 EVO Hakselaar tot slot tot de ideale hulp bij het snoeien.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Een andere elektrisch aangedreven stille versnipperaar staat bovenaan de lijst van de meest populaire tuinversnipperaars: dit is de onderhoudsarme Wolf Garten SDL 2800 EVO. Hij is uitgerust met een elektrisch bediende inductiemotor, die een vermogen van 2800 Watt levert.

De walstechnologie wordt als bijzonder geluidsarm beschouwd, de geluidswaarde ligt volgens de gegevens van de fabrikant bij 90 dB. Ook de materiaaldoorvoer is te zien, de tuinvernietiger werkt relatief snel. Vers, vochtig groen afval moet langzamer worden ingebracht, zodat de wals niet blokkeert. Droog grof materiaal wordt echter automatisch en betrouwbaar door het systeem aangezogen. En als er toch iets vast komt te zitten, wordt de retourfunctie automatisch geactiveerd om het geplakte materiaal weer uit te spugen.

Takken tot een diameter van 45 mm worden door dit apparaat dankbaar geaccepteerd en versnipperd. De bijbehorende toevoersticker beschermt uw vingers, terwijl de stabiele behuizing ervoor zorgt dat de stille versnipperaar ook tijdens zware werkzaamheden op zijn plaats blijft. Als u uw shredder naar een andere locatie wilt verplaatsen, gebruikt u gewoon de grote transportwielen om de shredder gemakkelijk te verplaatsen.

De opvangbak is gemaakt van vormstabiel kunststof en bevat 53 liter groenafval, dat onder de machine wordt opgehangen. De wanden zijn semi-transparant, zodat u in één oogopslag kunt zien hoe vol de mand al is. Kort voor het bereiken van de bovenrand, schakelt u uw versnipperaar uit, maakt u de versnipperde stekken leeg en plaatst u de container opnieuw.

(Visited 354 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *