Het beste wafelijzer
Iedereen kent ze en bijna iedereen houdt van ze. Ze zijn er in verschillende vormen en maten, en je kunt ze combineren zoals je wilt – met ijs, fruit of gewoon met poedersuiker. Natuurlijk hebben we het over wafels. Een heerlijk zoet tussendoortje.
Het enige wat je nodig hebt om thuis wafels te bakken is een wafelijzer. We hebben 19 modellen getest en talloze wafels gebakken. In de test hadden we zowel wafelijzers voor Belgische wafels als die voor de bekende hartvorm. 16 van de geteste wafelijzers zijn momenteel nog beschikbaar.
De geteste apparaten waren tussen de 20 en 120 euro geprijsd. Maar voor een goed wafelijzer hoef je niet veel geld uit te geven. Onze testwinnaar behoort tot de goedkoopste apparaten.
Zo hebben we getest
Met een wafel is er één ding dat het meest van belang is: De consistentie. Het moet wat knapperig zijn aan het oppervlak, los en pluizig zacht aan de binnenkant en gebakken tot een mooie goudbruine kleur. Niet alle wafelijzers slagen hierin, zoals onze test heeft aangetoond.
Naast de kwaliteit van de wafer was het voor ons ook belangrijk hoe lang het waferijzer duurt om een wafer te maken, of de afgewerkte wafer gemakkelijk te verwijderen is, hoe gemakkelijk het waferijzer te reinigen is en natuurlijk of de verwerkingskwaliteit goed is.
We hebben een klassiek wafeldeeg gebakken van boter, suiker, bloem, eieren, bakpoeder, vanillesuiker en melk.
Naast enkele zeer goedkope wafelijzers hebben we ook dure “luxemodellen” op de proef gesteld, omdat we wilden weten of ze het wafelbakken echt beter maken. Onze conclusie: deels al, maar voor de meeste mensen is een goedkoop model voldoende.
Verschillende soorten wafels
Voordat u een wafelijzer koopt, moet u beslissen wat voor soort wafel u wilt eten. Zeer populair zijn de zogenaamde Belgische wafels. De dikke wafels met het diepe patroon zijn een bekende specialiteit van onze buren.
Hartwafels of Belgische wafels?
Met Belgische wafels maken we een onderscheid tussen Brusselse en Luikse wafels. Het deeg maakt het verschil. Terwijl Brusselse wafels gemaakt zijn van zacht beslag, zijn Luikse wafels gemaakt van gistdeeg. Ze zijn dik, nogal boterig en erg zoet, omdat er parelsuiker aan het deeg wordt toegevoegd.
Iedereen kan natuurlijk kiezen voor bijgerechten, maar in België liggen aardbeien, bananen, room of warme chocolademelk meestal op het bord.
In Duitsland worden de hartwafels meestal thuis gebakken in plaats van Belgische wafels. Ze zijn dunner en ronder van vorm, terwijl de Belgische wafels rechthoekig zijn. Het wafelijzer verdeelt het deeg in zes even grote hartvormige stukken – vandaar de naam.
Onze lijst met zorgvuldig gekozen wafelijzers:
- CLOER 1621
Dit Cloer Wafelijzer 1621 bevat een anti-aanbaklaag waardoor je je gerechten met weinig vet kunt bakken. Bovendien is dit wafelijzer gemakkelijk te reinigen. Dit wafelijzer is niet voor kniepertjes. - KRUPS FDK 251
Een fraai gelijnd wafelijzer FDK251 van Krups, uitgevoerd in hoogwaardig roestvrijstaal met zwarte accenten. Hiermee maaak je in een handomdraai 2 heerlijke Belgische wafels. De handgreep met vergrendelingsclip zorgt voor veilig gebruiksgemak. - KRUPS FDD95D PROFESSIONAL
Bereid twee heerlijke Belgische wafels tegelijkertijd met het Krups FDD95D wafelijzer en de speciaal ontwikkelde anti-aanbak bakoppervlakken. Deze eenvoudig te gebruiken duo-wafelmaker bakt heerlijke wafels van restaurant kwaliteit voor je huiskeuken.