Het beste wafelijzer

Iedereen kent ze en bijna iedereen houdt van ze. Ze zijn er in verschillende vormen en maten, en je kunt ze combineren zoals je wilt – met ijs, fruit of gewoon met poedersuiker. Natuurlijk hebben we het over wafels. Een heerlijk zoet tussendoortje.

Het enige wat je nodig hebt om thuis wafels te bakken is een wafelijzer. We hebben 19 modellen getest en talloze wafels gebakken. In de test hadden we zowel wafelijzers voor Belgische wafels als die voor de bekende hartvorm. 16 van de geteste wafelijzers zijn momenteel nog beschikbaar.

De geteste apparaten waren tussen de 20 en 120 euro geprijsd. Maar voor een goed wafelijzer hoef je niet veel geld uit te geven. Onze testwinnaar behoort tot de goedkoopste apparaten.

Zo hebben we getest

Met een wafel is er één ding dat het meest van belang is: De consistentie. Het moet wat knapperig zijn aan het oppervlak, los en pluizig zacht aan de binnenkant en gebakken tot een mooie goudbruine kleur. Niet alle wafelijzers slagen hierin, zoals onze test heeft aangetoond.

Naast de kwaliteit van de wafer was het voor ons ook belangrijk hoe lang het waferijzer duurt om een wafer te maken, of de afgewerkte wafer gemakkelijk te verwijderen is, hoe gemakkelijk het waferijzer te reinigen is en natuurlijk of de verwerkingskwaliteit goed is.

We hebben een klassiek wafeldeeg gebakken van boter, suiker, bloem, eieren, bakpoeder, vanillesuiker en melk.

Naast enkele zeer goedkope wafelijzers hebben we ook dure “luxemodellen” op de proef gesteld, omdat we wilden weten of ze het wafelbakken echt beter maken. Onze conclusie: deels al, maar voor de meeste mensen is een goedkoop model voldoende.

Verschillende soorten wafels

Voordat u een wafelijzer koopt, moet u beslissen wat voor soort wafel u wilt eten. Zeer populair zijn de zogenaamde Belgische wafels. De dikke wafels met het diepe patroon zijn een bekende specialiteit van onze buren.

Hartwafels of Belgische wafels?

Met Belgische wafels maken we een onderscheid tussen Brusselse en Luikse wafels. Het deeg maakt het verschil. Terwijl Brusselse wafels gemaakt zijn van zacht beslag, zijn Luikse wafels gemaakt van gistdeeg. Ze zijn dik, nogal boterig en erg zoet, omdat er parelsuiker aan het deeg wordt toegevoegd.

Iedereen kan natuurlijk kiezen voor bijgerechten, maar in België liggen aardbeien, bananen, room of warme chocolademelk meestal op het bord.

In Duitsland worden de hartwafels meestal thuis gebakken in plaats van Belgische wafels. Ze zijn dunner en ronder van vorm, terwijl de Belgische wafels rechthoekig zijn. Het wafelijzer verdeelt het deeg in zes even grote hartvormige stukken – vandaar de naam.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen wafelijzers:

 1. li-thumbnail
  CLOER 1621
  Dit Cloer Wafelijzer 1621 bevat een anti-aanbaklaag waardoor je je gerechten met weinig vet kunt bakken. Bovendien is dit wafelijzer gemakkelijk te reinigen. Dit wafelijzer is niet voor kniepertjes.

 2. li-thumbnail
  KRUPS FDK 251
  Een fraai gelijnd wafelijzer FDK251 van Krups, uitgevoerd in hoogwaardig roestvrijstaal met zwarte accenten. Hiermee maaak je in een handomdraai 2 heerlijke Belgische wafels. De handgreep met vergrendelingsclip zorgt voor veilig gebruiksgemak.

 3. li-thumbnail
  KRUPS FDD95D PROFESSIONAL
  Bereid twee heerlijke Belgische wafels tegelijkertijd met het Krups FDD95D wafelijzer en de speciaal ontwikkelde anti-aanbak bakoppervlakken. Deze eenvoudig te gebruiken duo-wafelmaker bakt heerlijke wafels van restaurant kwaliteit voor je huiskeuken.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

FAVORIET

blank

Cloer 1621

Adviesprijs

45,-

blank

195.663 andere kochten dit product

Dit Cloer Wafelijzer 1621 bevat een anti-aanbaklaag waardoor je je gerechten met weinig vet kunt bakken. Bovendien is dit wafelijzer gemakkelijk te reinigen. Dit wafelijzer is niet voor kniepertjes.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

“Een wafelijzer om in je hart te sluiten.”

Ik was al lang op zoek naar een kwalitatief goed hartjes wafelijzer,en in de winkels kom je ze niet veel tegen ,wel rechthoekige maar bijna geen hartjes ijzer.

Lies Sommers

Zoals alle wafelijzers moet de Cloer voor het eerste gebruik met een vochtige doek worden gereinigd en vervolgens worden verwarmd tot het hoogste niveau zonder deeg. Het is normaal dat zich daarbij een geur ontwikkelt. Elke machine die we gebruiken heeft in het begin een onaangename geur, maar die verdwijnt na een korte periode van gebruik.

Onze testwinnaar geeft met een rood lampje aan dat hij nog in de verwarmde staat is. Als het rode licht uitgaat, kan de eerste wafel worden gemaakt.

De bediening is heel eenvoudig: open het wafelijzer, doe het deeg erin, sluit het deksel en: wacht. Zorg ervoor dat u niet te veel deeg in de vorm stopt, drie tot vier eetlepels zijn voldoende voor de meeste vormen.

Het Cloer-wafelijzer is voorzien van een zesstaps temperatuurregeling. We hebben zowel hoge als lage niveaus getest. Als u niet kunt wachten tot uw wafel op uw bord ligt, kunt u het wafelijzer het beste op de hoogste stand zetten. De Cloer werd ervaren als het snelste wafelijzer in de test.

Het resultaat is indrukwekkend: De wafels worden bij elke temperatuur zeer gelijkmatig goudbruin met het Cloer-wafelijzer. Aan de binnenkant is het pluizig, aan de buitenkant wordt het knapper als je de temperatuur wat lager houdt en langer bakt. De Cloerwafelmachine was daarom een van de beste bakresultaten in de test – ook al was het een van de goedkoopste apparaten.

Dankzij de anti-aanbaklaag zit er niets vast – maar dat was wel het geval met alle wafelijzers. Toch hebben we de platen voor het bakken met een beetje vet gecoat, wat gewoonweg beter smaakt.

Maar je moet oppassen dat je je vingers niet verbrandt. De buitenkant van de cloer wordt relatief warm, maar dat stoort je eigenlijk niet, want je kunt het handvat gemakkelijk bedienen zonder de koffer aan te raken. Alle apparaten werden heet, maar het enige echte gevaar voor verbranding was de Gourmetmaxx.

De bakplaten van het wafelijzer kunnen niet worden verwijderd, zoals bij bijna alle geteste apparaten het geval is. Maar als men er voor zorgt dat er niet te veel deeg wordt ingevuld, zodat er niets overloopt, is de reinigingsinspanning beperkt.

Dus niets lekte en niets bleef hangen en we waren in een mum van tijd klaar met schoonmaken. Veeg de bakplaten af met een vochtige doek met een beetje afwasmiddel en verwijder de resterende vetresten, klaar.

GOEDE KEUZE

Krups FDK 251

Adviesprijs

49,-

blank

352.963 andere kochten dit product

Een fraai gelijnd wafelijzer FDK251 van Krups, uitgevoerd in hoogwaardig roestvrijstaal met zwarte accenten. Hiermee maaak je in een handomdraai 2 heerlijke Belgische wafels. De handgreep met vergrendelingsclip zorgt voor veilig gebruiksgemak.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

De Krups FDK 251 wafelijzer is zeer nobel. Het roestvrijstalen oppervlak en het tijdloze design maken het tot een blikvanger in de keuken. Het is eenvoudig te bedienen. Zodra het voorverwarmen klaar is, verschijnt er een groen lampje en kan het wafelbakken beginnen.

In tegenstelling tot onze testwinnaar bakt de Krups Belgische wafels. Er is geen verschil in smaak, welke u verkiest is een kwestie van smaak.

Maar je moet niet te ongeduldig zijn met Krups. Het bakproces duurt relatief lang en de temperatuur kan niet worden aangepast. Er is alleen een aan/uit-schakelaar.

Maar het is het wachten waard, want de afgewerkte wafels zijn gelijkmatig gebruind en knapperig. Voor 40 euro krijgt men hier een geweldig apparaat.

Het enige addertje onder het gras: het Krups-wafelijzer is veel groter dan onze testwinnaar en heeft meer opslagruimte nodig. Het kost ook meer, maar de prijs van bijna 50 euro is nog steeds oké.

LUXE KEUZE

Krups FDD95D Professional

Adviesprijs

129,-

blank

221.835 andere kochten dit product

Bereid twee heerlijke Belgische wafels tegelijkertijd met het Krups FDD95D wafelijzer en de speciaal ontwikkelde anti-aanbak bakoppervlakken. Deze eenvoudig te gebruiken duo-wafelmaker bakt heerlijke wafels van restaurant kwaliteit voor je huiskeuken. De temperatuurregelaar met de handige bedienings- en temperatuurcontrolelampjes biedt zeven bakfasen voor elke smaak.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon

Ook van Krups komt de FDD95D Professional. Als u van Belgische wafels houdt en het beste resultaat wilt bereiken, moet u deze wafelijzer eens van dichtbij bekijken.

De omvang ervan kan echter ook een afschrikkend effect hebben op de prijs. We waren erg verrast toen het enorme pakket met de Krups aankwam – het is zeker niet het juiste voor kleine huishoudens.

De FDD95D werkt anders dan de andere wafelijzers. In feite was dit de enige keer dat we de gebruiksaanwijzing moesten raadplegen. Het wafelijzer hangt in een armatuur en kan met de draaigreep 180 graden gedraaid worden. Hierdoor wordt het deeg beter verdeeld en zou de bruining gelijkmatiger moeten zijn.

Na een opwarmtijd van zeven minuten konden we het deeg invullen. Wat direct opvalt is dat de wafels in deze machine groter worden en meer deeg nodig hebben. De anders voldoende drie tot vier eetlepels zijn hier te weinig, zoals het resultaat laat zien.

Als er tijdens de proef te veel deeg is opgevuld, is er geen grote rommel bij het draaien van de wafels, omdat er een opvangbakje onder het wafelijzer wordt geplaatst.

Na ongeveer tien seconden wordt het wafelijzer gedraaid en gaat het bakken drie minuten door. Vervolgens wordt de machine met de draaigreep weer in de uitgangspositie gedraaid en wat kunnen we zeggen: het resultaat is perfecte Belgische wafels!

Met de temperatuurregeling kunt u de temperatuur eenvoudig variëren. Er zijn ook knoppen aan beide zijden die een kant van de platen losmaken en ze gemakkelijker te verwijderen maken. Dit maakt het schoonmaken snel en eenvoudig.

Als u veel ruimte heeft en de beste wafelmaker wilt die u kunt krijgen, dan is de Krups Professional de juiste keuze voor u. Maar voor de meeste mensen is het misschien te groot en te duur.

(Visited 1.422 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *