De beste in-ear-hoofdtelefoon met ruisonderdrukking

De beste in-ear-hoofdtelefoon met ruisonderdrukking

Iedereen weet dit: je wilt ontspannen naar muziek luisteren in de trein, in de bus of tijdens het joggen, maar de gesprekken van je medemensen, verkeerslawaai of andere zaken dwingen je om het volume hoger te zetten, zodat er geen sprake meer is van ontspanning.

Koptelefoons met actieve ruisonderdrukking kunnen helpen. Ze verminderen het achtergrondgeluid door een elektro-akoestische truc. Dit werkt verbazingwekkend goed, maar vooral bij in-ears komt er nog een beetje lawaai door. In dit geval hebben oorsluitende ontvangers, die alleen al door hun ontwerp externe ruis omhullen, een duidelijk voordeel.

We hadden 14 in-ears met actieve ruisonderdrukking in de test, 14 modellen zijn op dit moment nog beschikbaar. Hier zijn onze aanbevelingen in het korte overzicht.

Hoe werkt elektronische ruisonderdrukking?

Zoals bij alle in-oortjes geldt voor oortelefoons met actieve ruisonderdrukking het volgende: hoe beter de pasvorm, hoe comfortabeler het oorstukje in het oor zit en hoe beter het klinkt.

Met een goede afdichting wordt veel omgevingsgeluid al gedempt, maar de typische reisgeluiden zoals trein-, scheeps- en vliegtuigmotoren zijn zelfs met een perfect passend oordopje nog duidelijk hoorbaar en irriteren de ontspannen muziekliefhebbende reiziger – net als het geluidsniveau van andere passagiers.

In-ears met actieve ruisonderdrukking zijn dus niet alleen aangewezen op mechanische geluidsisolatie, maar gaan nog een stapje verder en bestrijden omgevingsgeluiden met een fysieke truc: net zoals je vuur met vuur kunt bestrijden, kun je geluid blussen met faseverschuivend geluid.

Geluid wordt gedoofd door anti-geluid

Geluid is niets meer dan lucht die in trilling wordt gebracht, en bestaat dus uit golven. Wanneer de golfkammen samenkomen, tellen ze op en wordt het geluid luider. Als daarentegen een golfkam een golftrog tegenkomt, heffen beide elkaar op en ontstaat er stilte.

Dit fysieke principe wordt gebruikt bij actieve ruisonderdrukking. Om dit te laten werken zijn er microfoons geïntegreerd in de oordopjes om het buitengeluid op te vangen.

Intelligente elektronica gebruikt faserotatie om een negatief beeld van dit externe geluid te creëren – anti-geluid, bij wijze van spreken. Dit wordt naast de muziek ook via de koptelefoon afgespeeld. Wanneer het faseverschuivende geluid van de hoofdtelefoon het buitengeluid ontmoet, worden de geluidsgolven van het geluid uitgeschakeld, waardoor alleen de muziek overblijft. Vandaar de term “Noise Cancelling”.

Dit klinkt in theorie eenvoudig, maar in de praktische uitvoering zit de duivel in de details. Veel fabrikanten hanteren een tamelijk selectieve benadering van geluidsonderdrukking, waarbij bijvoorbeeld alleen bepaalde frequentiebereiken die overeenkomen met het motorgeluid van een vliegtuig worden geëlimineerd. Dit werkt goed in dergelijke situaties, maar niet in andere.

De situatie wordt nog gecompliceerder doordat je, afhankelijk van de omgeving, niet volledig afgeschermd wilt zijn van de buitenwereld. Aankondigingen op treinen, bussen of vliegtuigen zijn iets waar je van tevoren van op de hoogte wilt zijn. Zelfs als u zich in een omgeving bevindt waar de aanwezigheid van andere mensen een bepaald achtergrondgeluid veroorzaakt, zoals op kantoor, kan het voordelig zijn om dit achtergrondgeluid te blokkeren, maar een directe toespraak (van de supervisor) moet wel volledig worden beluisterd.

Met name Sony is op de goede weg met zijn nieuwe reeks actieve ruisonderdrukkende handsets. De WI-1000X beschikt dus over een uitgekiende elektronica, die dat desgewenst ook doet: Het analyseert de omgeving, onderdrukt ongewenste interferentie en stuurt alle aankondigingen selectief door naar het oor.

Dit klinkt nog gecompliceerder dan “eenvoudige” onderdrukking van motor- en ander extern geluid, – het is. De bijzondere kunst is om ervoor te zorgen dat de geluidskwaliteit van de muziek niet te veel te lijden heeft. Voor geluidspuristen zijn koptelefoons met ruisonderdrukking daarom niet zo geschikt, behalve op reis of in een andere actieve omgeving – u kunt beter in een rustige ruimte genieten.

De kwaliteit van de muziek kan eronder lijden als het geluid wordt uitgeschakeld

Een ander nadeel van een hoofdtelefoon met actieve ruisonderdrukking: de elektronische verwerking wordt gedaan door een processor en dit heeft stroom nodig. In-ears met geluiddemping hebben daarom meestal ook een batterij nodig. Libratone maakt een uitzondering met de Q Adapt In-Ear, die via de Lightning-connector rechtstreeks stroom haalt uit de smartphone. Tot nu toe werkt dit echter alleen met de iPhone.

Bluetooth of kabel?

Zelfs bij in-ears met actieve ruisonderdrukking gaat de trend steeds meer in de richting van een Bluetooth-verbinding met een smartphone of mobiele muziekspeler. Terwijl je voor de bekabelde Bose QC20 moest kiezen tussen Android en iOS, behoort dit voor de QC30 tot het verleden, die dankzij de Bluetooth-connectiviteit volledig compatibel is met beide platformen.

Voor bekabelde luisteraars zonder keuze, zoals Audio-Technica, Sony en, meer recentelijk, B&O, is het een kansspel; terwijl de eerste voor androids zijn, is de B&O geoptimaliseerd voor de iPhone.

Buiten deze gespecificeerde omgeving werkt meestal alleen de handsfree-kit en dus de pauze/start-knop voor muziek. Het aanpassen van het volume of zelfs het heen en weer zappen van de tracks moet dan direct op de smartphone gebeuren, de afstandsbediening reageert meestal niet.

Naast hun nogal dubbelzinnige oriëntatie hebben de bedrade handsets een groot voordeel: ze werken ook met een lege batterij, minstens zo eenvoudig als een koptelefoon, de Bluetooth-modellen blijven volledig stil als de batterij leeg is.

Hier is hoe we getest hebben

We testen regelmatig alle nieuwe releases, maar de markt voor in-ears met noise cancelling is relatief beheersbaar. Dit komt vooral omdat de technologie voor goede elektronische ruisonderdrukking enige ontwikkelingsinspanning vergt, die alleen grotere fabrikanten zich kunnen veroorloven.

De trend gaat duidelijk in de richting van zogenaamde echte draadloze in-ears, waarvoor helemaal geen kabels nodig zijn. Tot nu toe is er slechts één volledig draadloos model met actieve ruisonderdrukking, de Sony WF-1000XM3, niet te verwarren met de bijna identieke Sony WI-1000X, onze prijstip. Op dit moment heeft Apple de markt van in-ears met actieve ruisonderdrukking betreden met de Apple Airpods Pro. In navolging van de andere AirPods is de Pro ook volledig draadloos.

We testen alle koptelefoons onder reële omstandigheden. We beoordelen de kwaliteit van de geluidsreductie in het verkeerslawaai, in een menigte van mensen en met een huishoudelijke stofzuiger. Daarbij leggen we bijzondere nadruk op de best mogelijke geluidskarakteristieken, zowel in de NC-modus als in de niet-NC-modus.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen hoofdtelefoons:

  1. favorietli-thumbnail
    SONY WF-1000XM3
    Met het volledig draadloze ontwerp van de Sony WF-1000XM3 luister jij zonder kabels naar muziek. De oordopjes beschikken over noise cancelling, waardoor storende omgevingsgeluiden worden gedempt.

  2. li-thumbnail
    BOSE QUIETCONTROL 30
    De Bose QuietControl 30 zijn oordopjes met actieve noise cancelling, waarmee omgevingsgeluid wordt gedempt. Met de Bose Connect smartphone app bepaal je de sterkte van de noise cancelling.

  3. li-thumbnail
    APPLE AIRPODS PRO
    Met Apple AirPods Pro worden jouw favoriete deuntjes niet meer onderbroken door een luidruchtige omgeving. Deze nieuwe generatie AirPods is namelijk voorzien van actieve noise cancelling.

  4. li-thumbnail
    BOWERS & WILKINS PI4
    Met de Bowers & Wilkins PI4 geniet je van een hoge geluidskwaliteit met weinig omgevingsgeluid. De actieve noise cancelling dempt omgevingsgeluiden. Zo hoor je in een drukke treincoupé meer van de muziek en minder lawaai.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”191″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Sony WF-1000XM3

Adviesprijs

249,-

blank

79.856 andere kochten dit product

Met het volledig draadloze ontwerp van de Sony WF-1000XM3 luister jij zonder kabels naar muziek. De oordopjes beschikken over noise cancelling, waardoor storende omgevingsgeluiden worden gedempt. Met de noise cancelling aan gaat de batterij 6 uur mee. Raakt de accu onderweg leeg? Dan gebruik je na 10 minuten opladen de oordopjes weer voor 1,5 uur. Wanneer je snel een bluetooth verbinding wil opzetten, doe je dat via NFC. Houd het NFC punt van de oplaadcase tegen het NFC punt van je telefoon aan en binnen enkele seconden stream je muziek.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij amazon bekijk prijs bij coolblue

“Sony WF-1000XM3: goed geluid met de app”

De audio producten van Sony vind ik altijd erg fijn. Dat is bij deze oordopjes niet anders. Onderweg luister ik graag naar muziek in hoge geluidskwaliteit en met de Sony WF-1000XM3 doe ik dat. Door de noise cancelling hoor ik minder van mijn omgeving. De noise cancelling is alleen wel minder goed dan die van de bijna gelijknamige koptelefoon: de WH-1000XM3.

Karel Kreijt

De Sony WF-1000XM3 volgt de WF-1000X als draadloze in-ear-hoofdtelefoon met actieve ruisonderdrukking. Zowel de in-ears als de dock voor opslag en opladen zijn volledig opnieuw ontworpen. Beide zijn groter geworden, de in-ears zitten ondanks hun grootte comfortabel en stevig in de oren, maar zijn nu zeer eenvoudig te gebruiken dankzij de royale aanraakvlakken. De gratis app voor Android en iOS biedt meer functies en aanpassingsmogelijkheden, en sinds kort luistert Alexa ook naar het woord op de WF-1000XM3 naast Google Assistant en Siri.

Sony’s True Wireless In-Ear gaat de tweede ronde in met de WF-1000XM3, ook al suggereert de modelnaam anders. Hier moet de marketingafdeling met iets beters komen dan min of meer complexe combinaties van cijfers en letters, uiteraard een restje van de productie.

In principe is de WF-1000XM3 een volledig nieuwe ontwikkeling van de WF-1000X. Naast het laadperron zijn ook de in-ears zelf groter geworden, maar zitten nog steeds even comfortabel in de oren als hun voorgangers. Een duidelijk pluspunt is het vergrote aanraakvlak voor de bediening van het ensemble, zodat u niet per se afhankelijk bent van de bediening via de smartphone-app, standaarden zoals het in- en uitschakelen van de ruisonderdrukking of de ’talk through’-functie gaan ook via de aanraakvlakken. Volgens zijn status ondersteunt de WF-1000XM3 nu naast Google Assistant en Siri ook Alexa.

Eén lading is genoeg voor acht uur muziek – op vol volume.

Het grote laaddock is genoeg om de oordopjes in totaal drie keer op te laden, en bevat ook de NFC-chip die de in-ears ondersteunt wanneer deze in combinatie met een compatibele smartphone wordt gebruikt.

Eén lading van de twee stekkers was voldoende voor een volle acht uur continue bevloeiing op vol volume met de ruisonderdrukking uitgeschakeld. Als de NC actief is, is de elektronica veeleisender en wordt de looptijd iets korter.

Intelligente ruisonderdrukking.

De bediening gebeurt voornamelijk via de gevoelige aanraakvlakken van de handsets, in ieder geval voor de basisfuncties zoals het pauzeren van de weergave, het aannemen van een oproep of het overslaan van de muziektracks. Geluidsonderdrukking of omgevingsgeluid wordt ook geactiveerd via de aanraakvlakken. De modus omgevingsgeluid bepaalt wat voor soort externe geluiden er doorgelaten worden aan het oor, bijvoorbeeld stemmen voor aankondigingen of belangrijke verkeersgeluiden zoals toeters of sirenes. Het is echter niet mogelijk om het volume via de stekkers te regelen.

GOEDE KEUZE

Bose QuietControl 30

Adviesprijs

280,-

blank

96.325 andere kochten dit product

De Bose QuietControl 30 zijn oordopjes met actieve noise cancelling, waarmee omgevingsgeluid wordt gedempt. Met de Bose Connect smartphone app bepaal je de sterkte van de noise cancelling. Muziek stream je draadloos via bluetooth, zo zit er geen kabel in de weg. Dankzij de ergonomische nekband kun je ze laten hangen als je geen zin meer hebt om te luisteren. Via de bediening op de nekband schakel je tussen nummers, neem je inkomende oproepen aan en bel je handsfree. De accu gaat tot 10 uur mee.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij amazon bekijk prijs bij coolblue

De Bose QuietControl 30 maakt nog steeds indruk met zijn uitstekende ruisonderdrukking, niet voor niets was het onze vorige favoriet. Geluidsgewijs behoort het nog steeds tot het meer onopvallende type, wat echter niet slecht mag zijn.

Nadat de bekabelde QuietComfort 20 van Bose een broer met Bluetooth had gekregen, was de Bose QuietControl 30 de waardige opvolger op het rostrum van de winnaars, maar vanuit ons oogpunt moet hij zijn nederlaag toegeven aan de Sony WI-1000X. De ruisonderdrukking van de Bose werkt, zoals verwacht, buitengewoon goed, mits de oordopjes stevig en vooral strak in het oor zitten. Het is echter ver ondergeschikt aan de Sony op het gebied van intelligent passen. Qua geluid zijn de Bose-luisteraars nog steeds eerder van het lange termijn geschikte type met voldoende detail.

Met HiRes-Audio heb je niet veel met de Bose op zich te maken. De bijbehorende codecs worden niet ondersteund via Bluetooth en een kabel voor noodgevallen, zoals die bij onze nieuwe favoriet, werd niet toegekend aan de Bose QC30, zodat deze stil blijft als de batterij leeg is.

Voor de liefhebbers van het merk en voor iedereen die een efficiënte ruisonderdrukking zonder franje wil, is de Bose QuietControl 30 nog steeds een goede, zo niet goedkope, keuze.

GOEDE KEUZE

Apple AirPods Pro

Adviesprijs

279,-

106.255 andere kochten dit product

Met Apple AirPods Pro worden jouw favoriete deuntjes niet meer onderbroken door een luidruchtige omgeving. Deze nieuwe generatie AirPods is namelijk voorzien van actieve noise cancelling. Daarbij worden de microfoons gebruikt om achtergrondgeluiden weg te filteren. Wil je tijdens het hardlopen goed op het verkeer letten? Dan zet je AirPods in transparantie modus via de drukgevoelige sensor aan het uiteinde van AirPods Pro. De ruisonderdrukking gaat dan uit. Het vernieuwde ontwerp is ovaal en heeft rubberen in-ear oordopjes. Deze rubberen eartips komen in 3 maten en vormen zich naar jouw oren. Zo blijven de dopjes goed zitten en wordt je gehoorgang genoeg afgesloten. Is de batterij van jouw AirPods Pro bijna leeg? Stop ze 5 minuten terug in de draadloze oplaadcase en je luistert één uur door.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij amazon bekijk prijs bij coolblue

Met de AirPods Pro heeft Apple de AirPods actieve ruisonderdrukking geleerd. Hiervoor moesten de in-ears zelf helemaal opnieuw worden ontworpen, omdat ze nu het oor volledig moeten afdichten met passtukken. Helaas zijn er nog steeds enkele beperkingen, vooral met betrekking tot ruisonderdrukking – blijkbaar heeft Apple de werking van de AirPods Pro in iOS geïntegreerd vanaf versie 13.2, er is nog geen geschikte app die oudere iPhones ondersteunt, daar moet je tevreden zijn met de rudimentaire functies, hetzelfde geldt voor Android-smartphones.

De Apple AirPods Pro zijn de eerste hoofdtelefoons van Apple die een actieve ruisonderdrukking hebben geïntegreerd. Ze zijn gebaseerd op de AirPods, maar met één groot verschil: het eerder gepropageerde One-Size-Fits-All concept zonder oordopjes of adapters wordt niet gebruikt in de AirPods Pro – met een goede reden, hoewel het systeem in veel oren een veilige grip kan vinden, zijn ze nooit volledig afgesloten, maar dit is een basisvereiste voor effectieve ruisonderdrukking.

In overeenstemming met het nieuwe pasconcept worden de AirPods Pro geleverd met drie paar siliconen passtukken, twee paar zijn netjes bevestigd aan het transportkarton. Het laad- en opslagdock is een oude bekende, technisch vergelijkbaar met het laaddock van de AirPods 2019. Net als dit dock kunnen de Pro’s zowel met de bijgeleverde kabel met Lightning-connector als draadloos door middel van inductie worden opgeladen.

Overigens werkt de koppeling van de AirPods Pro perfect met de iPhone, bij de meeste andere smartphones hoef je maar kort op de knop op het dock te drukken, dan werkt het daar ook nog eens soepel. Wat ontbreekt in Androids is een laadstatusweergave, maar deze kan worden uitgevoerd met de gratis app van diverse andere fabrikanten, de Podroid Pro die we zonder meer hebben geïnstalleerd geeft zelfs de laadstatus van het laaddock weer.

Dit is natuurlijk geen probleem met de iPhone, maar voor extra aanpassingen, zoals het opnieuw toewijzen van de toetsen of de automatische gehoorherkenning en het testen van de juiste pasvorm, is in ieder geval iOS 13.2 nodig. Daar worden deze functies opgeslagen in het Bluetooth-menu. De knoppen opnieuw toewijzen? Dat klopt, AirPod Pro reageert nu op echte knoppen die in de stelen zijn ingebouwd.

Beide zijden vervullen dezelfde functies: Door de knop kort in te drukken wordt de muziek gestart of gestopt, door twee keer op de knop te drukken zapt u een nummer vooruit, drie keer op de knop terug. Een langere druk activeert de ANC- of transparante modus, of optioneel aan één kant, de stemassistent Siri van Apple. Je krijgt alleen bevestiging door verschillende geluiden, er is geen spraakbericht als feedback – en zeker niet in het Duits, zoals bij de Sonys het geval is. Maar de klik van de knop is goed hoorbaar.

De ruisonderdrukking werkt net zo goed als bij de meeste andere in-ears en is ook sterk afhankelijk van hoe goed de passieve ruisonderdrukking werkt, d.w.z. hoe goed de luisteraars zich verzegelen. Het werkt bijna zonder enige hoorbare invloed op het volume of de tonaliteit.

Dat is goed, want de AirPods Pro leveren een uitstekend geluid. Ze leveren bijna het gehele hoorbare frequentiespectrum en het tonale spectrum is vrij evenwichtig. In de lage bassen duwt hij een beetje, wat vooral merkbaar is in vergelijking met de “oude” AirPods. Dit is ofwel te danken aan de betere pasvorm ofwel aan de speciale basdriver die Apple zogenaamd heeft geïnstalleerd.

Als u echt AirPods met actieve ruisonderdrukking wilt hebben, dan is de AirPods Pro een zeer goede keuze. U kunt echter een app verwachten voor de prijs en waarschijnlijk moet ook een of ander extra passtuk worden meegeleverd.

LUXE KEUZE

Bowers & Wilkins PI4

Adviesprijs

299,-

77.963 andere kochten dit product

Met de Bowers & Wilkins PI4 geniet je van een hoge geluidskwaliteit met weinig omgevingsgeluid. De actieve noise cancelling dempt omgevingsgeluiden. Zo hoor je in een drukke treincoupé meer van de muziek en minder lawaai. Via bluetooth koppel je de oordopjes draadloos aan je smartphone. Dankzij het profiel aptX stream je muziek draadloos in hoge kwaliteit. Met een volgeladen accu luister je voor 12 uur naar muziek. Wanneer de batterij leeg raakt, laad je de oordopjes binnen 15 minuten op voor 3 uur luisterplezier.

bekijk prijs bij amazon bekijk prijs bij coolblue

Met de Bowers & Wilkins PI4 heeft de fabrikant zijn idee van een in-ear met actieve ruisonderdrukking gerealiseerd. Bowers & Wilkins heeft altijd veel waarde gehecht aan het ontwerp en de afwerking, en de PI4 is daarop geen uitzondering. Hoewel er veel metaal wordt gebruikt, is de PI4 verrassend licht met iets meer dan 40 gram. De nekband is gemaakt van zeer zacht, comfortabel rubber, en de bedieningselementen zijn slim gerangschikt aan de linker- (aan/uit-schakelaar, ruisonderdrukking) en rechterzijde (volume/skip-knoppen), zodat u vrij snel uw weg kunt vinden.

De aan/uit-knop moet twee seconden worden ingedrukt om aan/uit te schakelen en vijf seconden om te koppelen met de smartphone. Ruisonderdrukking wordt ook gedaan met een enkele knop, met drie standen om uit te kiezen: Hoog, Laag en Auto. Bovendien kunt u het omgevingslawaai laten passeren of uitfaden door de knop enkele seconden ingedrukt te houden, en een stem geeft informatie over de status. De PI4 kan ook via een app worden aangestuurd – dit bespaart geknoei met de bedieningselementen op de hoofdband en opent verdere aanpassingsmogelijkheden, die op dit moment nog binnen de perken blijven.

De multifunctionele knop tussen de volumetoetsen is alleen bedoeld voor het voeren en ontvangen van telefoongesprekken – u kunt niet alleen gesprekken aannemen of beëindigen, maar er is ook een wachtfunctie en zelfs de mogelijkheid om een conferentiegesprek te voeren. Dit zijn allemaal functies die worden ondersteund sinds Bluetooth 5. Voor zover we weten is de PI4 het eerste in-ear dat gebruik maakt van dit potentieel, of in ieder geval het best klinkende.

De ruisonderdrukking werkt net zo goed als de meeste andere modellen die hetzelfde of een soortgelijk circuit hebben. Alleen Bose en Sony doen in dit opzicht hun eigen goede werk. Maar omdat de effectieve externe ruisonderdrukking bij in-ears in wezen afhankelijk is van de perfecte afdichting of pasvorm, zijn de verschillen hier niet zo groot als bij een full-size koptelefoon. Het is alleen belangrijk om op te merken dat de actieve ruisonderdrukking van Bowers & Wilkins geen effect heeft op het geluid.

Het geluid is volwaardig, groot en nauwelijks merkbaar in vergelijking met een full-size collega. De fabrikant is echter niet in staat geweest om de PI4 een vleugje luidruchtigheid te ontzeggen. De zeer intelligente telefoonfunctie kan ook als een bijzonderheid worden beschouwd: Daarom is de PI4 de ideale metgezel voor frequente bellers die niet zonder goede ruisonderdrukking of uitstekend geluid willen.

(Visited 349 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *