De beste broodbakmachines voor versgebakken brood thuis 2021
Wat zijn de kenmerken van een broodbakmachine?
Steeds meer mensen kiezen voor onafhankelijkheid en zelfverzorging. Deze trend breidt zich ook uit naar de keukens – bijvoorbeeld in het bakken van brood. Velen zijn niet langer tevreden met het afgewerkte brood uit de supermarkt of van een bakkerij uit de buurt en willen graag een knapperig vers brood gebakken van zorgvuldig geselecteerde ingrediënten. Geen wonder dus dat steeds meer huishoudens zich in moderne broodbakmachines storten.
Een broodbakautomaat of een broodbakmachine bakt nauwkeurig en precies volgens een recept – of het nu volgens een bepaald recept is of volgens een zelfgeschreven recept. Alle processen zijn geautomatiseerd, de bediening is beperkt tot het selecteren van een programma en het indrukken van de aan/uit-knop. Het resultaat is te zien en vooral te proeven. Tegenwoordig behoren broodbakmachines terecht tot de favorieten van de klant.
In deze gids laten we u kennismaken met de huidige bestsellers en testwinnaars van de broodbakautomaten, informeren we u over het ontwerp en de werking van deze keukenapparaten, beantwoorden we de belangrijkste vragen en begeleiden we u met onze kleine gids rechtstreeks naar een broodbakmachine die het best aan uw eisen voldoet.
Hoe is een broodbakmachine gebouwd en hoe werkt dit keukenapparaat?
Alle modellen broodbakmachines zijn op dezelfde manier ontworpen en gebruiken hetzelfde functionele principe. De volgende elementen zijn daarom terug te vinden in elke broodbakmachine:
Elektromotor die elektromagnetische energie omzet in thermische en mechanische energie;
Bakblik met een antiaanbaklaag, een handvat en een draaiende deeghaak in de bodem. Sommige modellen hebben twee deeghaken;
Verwarmingselement, meestal een ringverwarming, die wordt gebruikt om het bakblik te verwarmen;
Deksel met een bedieningspaneel en vaak met een kijkvenster. Het deksel zit niet op slot, maar ligt er gewoon op;
Minicomputer die alle bewerkingen regelt, inclusief het schakelen tussen de bak- en rustfase, evenals de temperatuur en de programmaduur.
Het functieprincipe van een automatische broodbakmachine is daarom eigenlijk heel eenvoudig: de motor zet de deeghaak in beweging om het deeg te kneden, het verwarmingselement zorgt voor de optimale temperatuur, zodat het deeg eerst stijgt en vervolgens het brood wordt gebakken. Als er andere gerechten moeten worden bereid, worden de temperatuur en het bewegingspatroon van de deeghaak dienovereenkomstig aangepast.
Welke automatische bak programma’s zijn beschikbaar?
Zoals elke broodbakmachine vandaag de dag is uitgerust met een standaard pakket van vooraf geïnstalleerde programma’s, afhankelijk van het model, worden er extra programma’s toegevoegd. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste bakprogramma’s en wijzen we kort op hun speciale kenmerken (tussen haakjes vindt u soms de Engelse naam, omdat veel broodmachines alleen in deze taal zijn gelabeld):
Basis of normaal programma (Basic). Een gestandaardiseerd programma voor het bakken van brood van tarwemeel of een tarwemeelmengsel;
Wit brood. Een lang programma met een duur van ca. 3 uur, speciaal ontworpen voor het bakken van knapperig brood van tarwebloem.
Hele tarwebrood. Een programma met een uitgebreid derde gistingsproces om de granen optimaal te verzachten.
Snel programma (Quick). Dit bakprogramma laat enkele kneed- en gistingsfasen achterwege om tijd te besparen. De gemiddelde duur van het programma is 1 uur. Sommige modellen bieden ook snelle bakprogramma’s aan, speciaal voor volkorenbrood.
Ultrasnelheid. Door het weglaten van enkele verdere fasen wordt de duur van het programma teruggebracht tot minder dan een uur. Het is aan te raden om de vorm met lauw water te vullen.
Frans brood (Frans). Met dit programma wordt de wandeltijd verlengd, wat resulteert in een brood met een knapperige korst en een luchtige kruimel.
Taart. Een programma voor een los en snel taartdeeg inclusief kneden, gisten en bakken.
Glutenvrij (Glutenvrij). Bij dit programma hoeft het deeg slechts één keer te rijzen in plaats van twee of drie keer met andere bakprogramma’s. De baktijd is wat langer, zodat het brood een losse kruimel krijgt.
Individueel programma (op maat). Een geheugenlocatie voor een speciaal samengesteld programma is nuttig voor mensen die graag experimenteren en voor mensen die last hebben van coeliakie, onder andere als er een glutenvrij programma ontbreekt.
We hebben alleen de belangrijkste bakprogramma’s op een rijtje gezet. Sommige bijzonder veelzijdige broodmachines bieden de gebruiker nog meer programma’s aan, die vaak een combinatie van de genoemde basisprogramma’s vormen.
Onze lijst met zorgvuldig gekozen broodbakmachines:
- favoriet PANASONIC SD-ZB2512KXE
Deze broodbakmachine heeft 17 verschillende programma’s waarmee je verschillende soorten brood maakt. Op het display geef je gemakkelijk het gewenste bakprogramma aan. Stel hierop meteen de korstkleur in. - PANASONIC CROUSTINA SD-ZP2000WXE
De Panasonic Croustina SD-ZP2000WXE heeft 18 automatische programma’s, voor het bereiden van verschillende soorten broden. Zo maak je er glutenvrij brood mee maar gebruik je deze broodbakmachine ook om pizzadeeg mee te bereiden. - PANASONIC SD-ZX2522KXG
Met de Panasonic SD-ZX2522KXG broodbakmachine maak je gemakkelijk diverse soorten brood in je eigen keuken. De broodbakmachine heeft 37 automatische programma’s, bijvoorbeeld voor zuurdesem brood of glutenvrij brood, glutenvrije pasta en glutenvrij cake. - voordeligste TEFAL PAIN DORÉ PF2101
Geniet elke ochtend van een andere soort versgebakken brood met de Tefal Pain Doré PF2101 Broodbakmachine. Met de 12 volautomatische programma’s stel je zelf in voor welk brood of een ander lekkernij je vandaag kiest, zoals: Frans brood, roggebrood, volkorenbrood, cakes, glutenvrij brood of pizzadeeg.