fietsnavigatie

Beste fietscomputers 2019: Onze selectie van de beste fietscomputers.

Rijd verder, sneller en volg uw fietstochten en fitness niveaus met onze favoriete fietscomputers vanaf €50

Fietscomputers zijn een belangrijk onderdeel van het arsenaal aan apparatuur voor fietsers. Of u nu wilt meten hoe ver u hebt gereden, uw fitness winst wilt bijhouden of uw prestaties wilt vergelijken met miljoenen over de hele wereld, u moet investeren in een fietscomputer.

Net als je fiets zelf is er echter een computer voor elk budget. Basisunits kosten weinig meer dan een mid-ride lunchstop in uw favoriete landelijke eetcafé, terwijl de meest geavanceerde u gemakkelijk de kosten van een met een Michelinster bekroonde maaltijd voor twee personen kan dekken.

Beslissen welke optie voor u de juiste is, is echter meer dan alleen uw budget. Het helpt om te weten wat je nodig hebt en wat je niet nodig hebt, de functies en technologieën die worden aangeboden, en de fietscomputers die aan die behoeften voldoen en die je de meeste waar voor je geld geven – hoe veel je ook moet uitgeven.

Hier nemen we je mee door de belangrijkste functies om te zoeken als je op zoek bent naar een nieuwe fietscomputer, dan bekijken we een selectie van de beste opties voor budget, mid-range en high-end fietscomputers en leggen we uit wat elk van hen te bieden heeft.

Hoe meet een fietscomputer snelheid en afstand?

De meest eenvoudige fietscomputers op de markt gebruiken een magneet bevestigd aan een spaak op uw wiel en een sensor bevestigd aan uw vork. Op basis van de frequentie van de wielrotatie en de diameter van uw wiel, kan het dan basisinformatie berekenen zoals uw huidige snelheid, maximumsnelheid, geregistreerde tijd, afgelegde afstand en gemiddelde snelheid – normaal gesproken voor zowel een enkele rit als de totale snelheid. Zolang u de omtrek van uw wiel (en band) correct invoert, kan dit zeer nauwkeurige resultaten opleveren.

Duurdere modellen voegen satelliet volgsysteem toe aan de mix, die dus satellieten gebruiken om uw positie te bepalen en uw snelheid en afgelegde afstand te berekenen. Dit is de ideale, probleemloze optie voor de meeste soorten ritten en stelt u in staat om uw ritten te uploaden. Het kan echter minder betrouwbaar zijn als er veel bomen of hoge gebouwen in de buurt zijn, omdat het moeilijk zal zijn om een nauwkeurig GPS-slot op de satellieten boven het hoofd te houden. Dit is de reden waarom duurdere modellen de neiging hebben om zowel GPS- als GLONASS-satelliet netwerken te ondersteunen, die hebben meer satellieten waarmee u uw locatie nauwkeurig kunt lokaliseren.

Zijn er nog andere mogelijkheden om over na te denken?

Zelfs fietscomputers uit het middensegment hebben tegenwoordig meestal geen draden meer nodig en gebruiken in plaats daarvan draadloze connectiviteit – meestal met behulp van de Bluetooth of ANT+ standaarden. Dit opent kaart- en GPS-navigatiefuncties – u kunt bijvoorbeeld vooraf geplande routes uploaden – en stelt de computer in staat om verbinding te maken met uw smartphone, computer en andere apparaten.

Fietscomputers met ANT+ en Bluetooth openen ook de deur naar sensoren van derden, waarmee u andere meetgegevens zoals vermogen (hoeveel watt u verbruikt), hartslag en cadans (het aantal omwentelingen dat uw slinger per minuut maakt) kunt registreren.

De cadans wordt gemeten met een magneet/sensorcombo bevestigd aan de pedaalkrukas en de liggende achtervork, maar zowel de hartslag als het vermogen vereisen speciale sensoren. Dit is een handige metriek om ervoor te zorgen dat u zo efficiënt en soepel mogelijk trapt.

Hartslagmonitoren zijn er in horloge-stijl of borstriem types. Borstbandtypes zijn over het algemeen echter nauwkeuriger, en zullen veel minder snel het signaal verliezen wanneer het ruw of snel gaat. Deze beginnen rond de €20.

Vermogensmeters zijn veel, veel duurder. Deze beginnen rond de €300 en tot en met de €1.000. Deze meten hoeveel vermogen je uitzet en zijn er in verschillende vormen – cranks, pedalen of naven. Elk heeft zijn eigen voordelen die we hier niet zullen krijgen, maar het volstaat om te zeggen dat de meesten van ons er gewoon geen nodig hebben – de hartslag is een goede indicator van de inspanningsniveaus voor niet-professionals.

Heb ik een draadloze fietscomputer nodig?

Voor uw standaard tochtjes niet, bekabelde fietscomputers zijn over het algemeen goedkoop, sterk en hebben een betere levensduur van de batterij dan modellen die afhankelijk zijn van draadloze communicatie. Als je gewoon een idee wilt hebben hoe ver je hebt gereden en hoe snel, hoef je niet veel uit te geven, zolang je maar niet wilt dat de GPS-tracking nodig is voor het uploaden van ritten.

Een punt dat de moeite van het vermelden waard is, is dat als u uw fiets wilt gebruiken op een indoor turbo trainer, de magneet en sensor op uw stationaire voorwiel nutteloos zal zijn. U moet ofwel vertrouwen op de snelheidssensor in uw turbo-trainer, ofwel de sensor en magneet aan het achterwiel bevestigen – wat, hoewel mogelijk met een bedraad model, zeer lastig zal zijn.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen fietsnavigatie modellen :

 1. favorietli-thumbnail
  GARMIN EDGE 520
  De Garmin Edge 520 vertelt jou als prestatiegerichte fietser wat jij wil horen. Hij vertelt je de afstand die je gefietst hebt, je gemiddelde snelheid en hoeveel meter je al gestegen bent. De hoogte meet het toestel zeer nauwkeurig dankzij de ingebouwde barometrische hoogtemeter.

 2. li-thumbnail
  WAHOO ELEMNT BOLT
  Met de gestroomlijnde Wahoo ELEMNT BOLT blijf je als sportieve fietser op de hoogte van je ritgegevens zonder snelheid te verliezen. Dankzij de GPS sensor toont de compacte fietsnavigatie ook je route.

 3. li-thumbnail
  GARMIN EDGE 1030
  Dankzij Trendline Popularity Routing beschik je over de populairste routes over de weg en off-road. Omdat je de Edge 1030 koppelt aan je smartphone, ontvang je binnenkomende oproepen, berichten en notificaties op je fietsnavigatie.

 4. li-thumbnail
  WAHOO ELEMNT

  Met de Wahoo ELEMNT fiets je als sportieve fietser overal met het grootste gemak naartoe. De draadloze fietsnavigatie is voorzien van GPS , waardoor je zo van A naar B gaat. Het apparaatje maakt eenvoudig verbinding met sensoren zoals een hartslag- en cadanssensor.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”675″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

Garmin Edge 520

Garmin Edge 520

Adviesprijs

229,-

blank

8.885 andere kochten dit product

De Garmin Edge 520 vertelt jou als prestatiegerichte fietser wat jij wil horen. Hij vertelt je de afstand die je gefietst hebt, je gemiddelde snelheid en hoeveel meter je al gestegen bent. De hoogte meet het toestel zeer nauwkeurig dankzij de ingebouwde barometrische hoogtemeter. Meer meten? Geen probleem. Met behulp van ANT+ of Bluetooth Smart verbind je meerdere sensoren tegelijk aan de fietsnavigatie. Wanneer je ook je smartphone koppelt via Bluetooth aan de Edge 520, ontvang je zelfs berichten en oproepen op het display. Na het fietsen bekijk je je gegevens op de Garmin Connect, Strava of een andere fiets-app.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij coolblue

De Garmin Edge 520 weegt weinig, met een schappelijk gewicht van 60 gram, maar is voorzien van veel techniek voor zijn formaat. Het wordt bediend met behulp van zeven knoppen aan de rand en aan de voorkant, en hoewel het geen touchscreen-navigatie biedt, is het full colour display duidelijk en gemakkelijk te volgen.

Er is ondersteuning voor Strava Live-segmenten ingebouwd, zodat u uw inspanningen tijdens het rijden op uw favoriete routes kunt volgen, terwijl ondersteuning voor kaarten van derden betekent dat u gratis online diensten zoals OpenStreet Maps kunt gebruiken voor verbeterde navigatieopties.

Het is ook uitstekend aanpasbaar en volgt een lange lijst van trainingsgerichte datavelden zoals FTP en VO2 Max. En met Bluetooth-ondersteuning kan hij met uw smartphone worden gekoppeld om draadloos te uploaden naar bijvoorbeeld Strava en Garmin Connect en u zelfs op de hoogte te stellen van inkomende sms’jes en gesprekken.

Belangrijkste specificaties – Schermgrootte: 35 x 47 mm; Touchscreen: Ja; stapsgewijze navigatie: Nr; De geclaimde levensduur van de batterij: 15 uren; Grootte: 49 x 21 x 73mm; Gewicht: 60g

GOEDE KEUZE

Wahoo ELEMNT BOLT

Wahoo ELEMNT BOLT

Adviesprijs

239,-

blank

7.335 andere kochten dit product

Met de gestroomlijnde Wahoo ELEMNT BOLT blijf je als sportieve fietser op de hoogte van je ritgegevens zonder snelheid te verliezen. Dankzij de GPS sensor toont de compacte fietsnavigatie ook je route. Daarnaast is de ELEMNT BOLT via bluetooth en ANT+ gemakkelijk te verbinden met een hartslag- of cadanssensor. Tijdens je rit worden alle gegevens opgeslagen en automatisch naar de bijbehorende app gestuurd. Met behulp van de LED-lampjes zie je meteen hoe het ervoor staat met je prestaties. Ook je inkomende berichten zie je tijdens het fietsen op het scherm. Door het Live tracking systeem zie je waar je fietsmaatjes rijden. De ELEMNT BOLT is gemakkelijk te verbinden met wielerplatforms als Strava.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij coolblue

De Elemnt Bolt wordt gefactureerd als een ‘aero GPS’, zelfs met een geïntegreerde out-front om het er strak uit te laten zien. Het is indrukwekkend compact en het eenvoudige zwart-witte scherm is ontworpen om maximale informatie te leveren in een minimale ruimte.

De Bolt kan synchroniseren met Strava en live segment updates leveren, en kan ook toegang krijgen tot opgeslagen routes vanaf uw account, en de interface is eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken terwijl u onderweg bent. Dat komt omdat het grootste deel van de geavanceerde installatie en aanpassing van de gegevens wordt gedaan met behulp van de metgezel Elemnt App op uw smartphone, die de dingen eenvoudig houdt op het apparaat zelf, maar uw mogelijkheden beperkt om dingen te veranderen rond mid-ride.

Een extraatje is de bank met LED’s aan de bovenzijde van de unit, die kan worden geprogrammeerd om u tijdens het rijden een visuele referentie te geven van specifieke informatie, zoals de trapsnelheid. De unit kan u ook meldingen geven van inkomende sms’jes en oproepen.

Belangrijkste specificaties – Schermgrootte: 2.2in; Touchscreen: Nee; stapsgewijze navigatie: Ja; geclaimde levensduur van de batterij: 15 uur; Grootte: 45.7 x 22.1 x 73.7mm; Gewicht: 63g

LUXE KEUZE

Garmin Edge 1030

Garmin Edge 1030

Adviesprijs

520,-

blank

8.552 andere kochten dit product

Met de Garmin Edge 1030 navigeer jij als sportieve fietser probleemloos door heel Europa. Dankzij Trendline Popularity Routing beschik je over de populairste routes over de weg en off-road. Omdat je de Edge 1030 koppelt aan je smartphone, ontvang je binnenkomende oproepen, berichten en notificaties op je fietsnavigatie. Zin om nieuwe Strava Segmenten te verkennen? Dankzij de Segment Explore functie blijf je op de hoogte van interessante nieuwe routes. Ook waarschuwt de Edge 1030 wanneer je een scherpe bocht nadert. Zo kom je ook weer veilig thuis.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij coolblue

Als geld (zo ongeveer) geen bezwaar is, is het moeilijk om de Garmin Edge 1030 te overtreffen. De Edge 1030 lijkt op een kruising tussen een smartphone en een autosatelliet en biedt een bijna eindeloze reeks functies binnen handbereik, prachtig weergegeven op het 3,5-inch kleuren touchscreen.

Het tikt op de gegevens van Garmin Connect om populaire routes aan te bevelen, biedt stapsgewijze navigatie, compleet met navigatiewaarschuwingen en informatie over interessante punten, en laat u zelfs chatten met anderen in uw groep met rider-to-rider messaging.

Ritten kunnen automatisch worden geüpload naar Garmin Connect en apps, widgets en updates gedownload via Wi-Fi, en nog veel meer.

Indrukwekkend gezien alles wat de Edge 1030 te bieden heeft, claimt Garmin een batterijlevensduur tot 20 uur of het dubbele van die van een add-on power pack.

Belangrijkste specificaties – Schermgrootte: 3.5in; Touchscreen: Ja; stapsgewijze navigatie: Ja; geclaimde levensduur van de batterij: 20 uur; Grootte: 58 x 19 x 114mm; Gewicht: 123g

GOEDE KEUZE

Wahoo ELEMNT

Adviesprijs

299,-

8.963 andere kochten dit product

Met de Wahoo ELEMNT fiets je als sportieve fietser overal met het grootste gemak naartoe. De draadloze fietsnavigatie is voorzien van GPS , waardoor je zo van A naar B gaat. Het apparaatje maakt eenvoudig verbinding met sensoren zoals een hartslag- en cadanssensor. Dankzij de Led lampjes zie je in 1 oogopslag verschillende trainingsgegevens. En je mobiel hoeft niet mee. Tijdens je ritje worden alle gegevens opgeslagen en automatisch naar de bijbehorende app gestuurd. Hierin kun je al je prestaties monitoren. Binnenkomende oproepen of berichten krijg je via de fietsnavigatie gewoon binnen. 

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij coolblue

Laat je niet misleiden door het prijskaartje in het middensegment of het ontbreken van een kleurenscherm – Wahoo’s vlaggenschip is een high-end fietscomputer vol met functies. Het ondersteunt Wi-Fi, Bluetooth 4.0 en ANT+ dual-band, dus verbinding maken met andere apparaten of uw thuisnetwerk kan niet eenvoudiger.

Net als bij zijn rivalen, wordt het aanpassen van de Elemnt gedaan door middel van een metgezel smartphone app, en het ondersteunt Strava Live segmenten, maar niet turn-by-turn navigatie, hoewel het navigatie-informatie van uw smartphone kan weergeven.

Andere opvallende kenmerken zijn aanpasbare LED-verlichting en de mogelijkheid om in en uit te zoomen en uit te zoomen om tussen twee en 10 gegevensvelden weer te geven.

Het zwart-wit non-touch scherm is niet voor iedereen geschikt, maar voor connectiviteit, integratie en toekomstbestendigheid is het net zo goed een fietscomputer als elke andere.

Belangrijkste specificaties – Schermgrootte: 2.7in; Touchscreen: Nee; stapsgewijze navigatie: Ja; geclaimde levensduur van de batterij: 17 uur; Grootte: 57.5 x 21.2 x 90.5mm; Gewicht: 104g

(Visited 460 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *