De beste tablet

In vergelijking met smartphones is de markt voor tablets relatief beheersbaar. Naast Apple met de iPad strijden bedrijven als Huawei, Samsung en Amazon om de gunst van de kopers. De verschillen tussen de modellen zijn niet alleen technisch, maar komen ook tot uiting in de prijs.

Verrassend genoeg biedt Apple, van alle mensen, een echte prijshit aan met de iPad van 2018: Het is nu vaak beschikbaar voor minder dan 300 euro en nog steeds concurrerend. Zelfs de onlangs uitgebrachte zevende generatie iPad is met ongeveer 379 euro slechts iets duurder. De Android-competitie kan dit niet bijbenen, want even krachtige tablets met een Android-besturingssysteem zijn beduidend duurder. Apple verslaat dus steeds vaker de andere tabletfabrikanten.

Tegelijkertijd heeft Apple een dure Pro-lijn geïntroduceerd, die nog meer prestaties biedt en gericht is op een professionele klantenkring met toetsenbordcover en stylus. Vanuit ons oogpunt zijn echter ook deze dure Pro-tabletten alleen geschikt voor productieve werkzaamheden in bepaalde situaties en nog minder vaak als complete laptopvervanging.

Met de derde editie van de iPad Air introduceerde Apple in het voorjaar van 2019 een tussenstap tussen de dure Pro en de goedkope standaard serie. De nieuwe Air overbrugt de kloof tussen een krachtige productiviteitstablet en een betaalbaar surf- en e-mailapparaat.

Voor het surfen, lezen en het bekijken van video’s is echter de prestatie van zelfs twee jaar oude tabletten voldoende. Naar onze mening zijn er dan ook nauwelijks redenen om veel geld uit te geven aan een professionele tablet.

Zo hebben we getest

We hebben 20 huidige tabletten getest. Het beste voor de meesten is de nieuwe Apple iPad Air. In de derde modelgeneratie heeft Apple zijn klassieker een groter beeldscherm, een pijlsnelle processor en ondersteuning voor de Apple Pencil en het eigen Smart Keyboard gegeven. Dit alleen al rechtvaardigt de hogere prijs in vergelijking met de standaard iPad. Maar er is ook een spannend nieuw alternatief in het Android magazijn.

We testen regelmatig alle interessante nieuwe tabletten die op de markt komen. Bij het testen richten we ons niet primair op technische benchmarks zoals rekenkracht of pixeldichtheid, maar op de gebruikerservaring en de kwaliteit van het vakmanschap. We testen alle tabletten onder echte, alledaagse omstandigheden.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen tablets:

  1. favorietli-thumbnail
    APPLE IPAD AIR
    Apple iPad Air (3e generatie, 2019) 64GB Wifi Zilver gebruik je als vervanger voor je laptop dankzij de krachtige A12 bionic-chip. Deze processor is zo krachtig dat je zonder haperingen in meerdere apps tegelijkertijd werkt. Op het ruime 10,5 inch Retina beeldscherm zet je verschillende applicaties naast elkaar. Facetime bijvoorbeeld met je vrienden terwijl je jouw favoriete serie op Netflix bekijkt.

  2. li-thumbnail
    APPLE IPAD PRO 11 INCH
    Apple iPad Pro (2018) heeft door het vernieuwde design met dunne randen een groter 11 inch scherm, terwijl de tablet zelf even groot is als Apple iPad Pro (2017). Dankzij de nieuwe A12X chip heeft iPad Pro geen enkele moeite met zware programma’s, zoals die voor videobewerking. Met de los verkrijgbare Apple Pencil 2 bewerk je gemakkelijker en efficiënter foto’s en video’s.

  3. li-thumbnail
    SAMSUNG GALAXY TAB S6
    De Samsung Galaxy Tab S6 is een krachtige tablet die je zowel voor entertainment als voor je werk of studie gebruikt. Bekijk je favoriete Netflix-serie haarscherp op het vrijwel randloze 2560×1600 10,5 inch scherm. Je waant je in de serie dankzij het volle geluid van de 4 AKG stereo speakers.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”202″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Apple iPad Air

Adviesprijs

649,-

blank

226.142 andere kochten dit product

Apple iPad Air (3e generatie, 2019) 64GB Wifi Zilver gebruik je als vervanger voor je laptop dankzij de krachtige A12 bionic-chip. Deze processor is zo krachtig dat je zonder haperingen in meerdere apps tegelijkertijd werkt. Op het ruime 10,5 inch Retina beeldscherm zet je verschillende applicaties naast elkaar. Facetime bijvoorbeeld met je vrienden terwijl je jouw favoriete serie op Netflix bekijkt. Aantekeningen maak je met de los verkrijgbare Apple Pencil (1e generatie). Schets, schrijf en teken je ideeën uit, net zo makkelijk als op papier. Met een gewicht van slechts 456 gram en dikte van 6,1 millimeter neem je iPad Air (2019) gemakkelijk mee in je tas. De oplader laat je thuis, want iPad Air houdt het tot wel 10 uur vol op één lading. Let op: Apple Pencil 1 wordt niet meegeleverd.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

“Ziet er goed uit en werkt perfect”

Een geweldige iPad met de gebruiksmogelijkheden van een iPad Pro en maar een klein beetje kleiner.

Michiel Heinnman

De vernieuwde iPad Air zorgt voor een bijna perfecte balans tussen hoge prestaties, topkwaliteit en een minstens nog eerlijke prijs. In de derde generatie erft de Air veel van de positieve eigenschappen van de tweede iPad Pro. Het biedt ook meer dan genoeg stroomreserves voor toekomstige versies van het iOS-besturingssysteem – alleen de duurdere Pro-modellen leveren nog meer onbewerkte stroom dan de iPad Air.

In vergelijking met de inmiddels wat verouderde iPad Air 2 heeft Apple de nieuwe editie uitgebreid herzien. Het iPad Pro 10.5 model stond uiteraard centraal in deze revisie: net als deze laatste biedt de nieuwe iPad Air een display dat is gegroeid met 0,8 inch tot 10,5 inch (26,67 cm). De zogenaamde Smart Connector, waarmee externe toetsenborden rechtstreeks via Bluetooth kunnen worden aangesloten, is ook aan boord van de nieuwe iPad Air. Maar Apple-fans moeten eens goed kijken: Zowel het potlood als het Smart Keyboard ondersteunen alleen de eerste generatie. De herziene versies zijn gereserveerd voor de dure iPad Pro – het is dus niet alleen de naamgeving van de iPad die het productportfolio van Apple discreet verwarrend maakt.

De prijzen van de iPad Air zijn duidelijk gestructureerd. Het goedkoopste model met 64 gigabyte intern geheugen en WLAN-connectiviteit wisselt van eigenaar voor 549 euro. Een geheugenupgrade naar 256 gigabyte kost de iPad-fans ongeveer 150 euro, terwijl de optionele LTE-module voor mobiel surfen voor beide varianten ongeveer 140 euro kost. De duurste iPad Air ligt dus rond de 860 euro, wat op gelijke voet staat met de goedkoopste Pro. In vergelijking met de zwakkere standaard iPad zijn er tot 200 euro meer verschuldigd, afhankelijk van de configuratie. Hoe dan ook: de prijzen van de huidige iPad Air zijn voor ons niet goedkoop, maar gezien het aanbod zijn ze zeker oké.

De iPad Air 2019 is gebaseerd op de beproefde kwaliteiten van de tablet-serie: de hoes is zoals gewoonlijk gemaakt van aluminium, voelt hoogwaardig aan en is ondanks de geringe dikte van ongeveer 0,6 millimeter aangenaam stabiel. Met een gewicht van iets meer dan 450 gram is de tablet een lichtgewicht en ligt hij perfect in de hand.

Het display strekt zich niet volledig uit van rand tot rand, omdat het wordt omgeven door een frame aan de boven- en onderkant. In tegenstelling tot de nieuwe Pro-modellen biedt de iPad Air de vertrouwde homeknop en een hoofdtelefoonaansluiting. Het wordt opgeladen via Lightning, USB-C beschouwt Apple officieel als een “Pro” functie.

Gelukkig geldt dit niet meer voor de Apple Pencil (eerste generatie) en de Smart Connector voor toetsenborden zoals het Apple Smart Keyboard. De optionele accessoires maken van de iPad Air desgewenst een grafische tablet, een digitale notebook of een mobiele typemachine. Net als de iPad Pro heeft de iPad Air, afhankelijk van de applicatie, wat er nodig is om een klassieke laptop te vervangen, althans gedeeltelijk.

Maar dit werkt alleen als je de mogelijkheden van het iPadOS-besturingssysteem kunt benutten. Met de update naar versie 13, die in september is uitgebracht, heeft Apple het iPad-systeem sterker gedifferentieerd van de iPhone-editie en het uitgerust met meer functies die bekend zijn van desktopsystemen.

Zo maakt iPadOS 13 een flexibelere afhandeling van parallel geopende apps mogelijk en biedt het zelfs rudimentaire ondersteuning voor de muis. De vernieuwde Safari-browser opent nu standaard webpagina’s in de bureaubladweergave, zodat diensten zoals Google Docs of WordPress-blogs ook beter werken.

De bestandsapplicatie kan nu ook toegang krijgen tot netwerkdelen, maar het gebruik van USB-drives is gereserveerd voor de duurdere iPad Pro. Kortom, Apple brengt zijn iPads met iPadOS veel dichter bij een desktop-ervaring dan de vorige versies van het systeem.

Ondanks verschillende stappen in de goede richting is de iPad in veel situaties nog steeds geen volwaardige vervanger voor een laptop. De bestandsverwerking is omslachtiger dan met Windows of macOS en zelfs multitasking kan nog steeds niet helemaal mee met desktopsystemen.

Eerlijk gezegd mopperen we hier op hoog niveau: het aantal voor tablets geoptimaliseerde apps in de App Store is beduidend groter dan op Android. Windows 10 kan nog steeds niet zo goed worden bediend op het aanraakscherm als iOS, ondanks grote inspanningen van Microsoft.

Aspecten zoals tekstverwerking, grafisch ontwerp of videobewerking kunnen met de juiste programma’s al eenvoudig op iOS worden geïmplementeerd.

Dit heeft ook te maken met het feit dat iPad Air in alle situaties extreem snel werkt. Met de A12 Bionic heeft Apple een van de snelste mobiele processoren op de markt. Of het nu gaat om de lancering van een app, multitasking of grafisch complexe spellen, de iPad Air breekt in geen enkele situatie het zweet.

Het zou ook genoeg reserves moeten hebben voor toekomstige versies van iOS – Apple levert zijn apparaten traditioneel lange tijd met updates. De Air heeft de overstap naar iPadOS 13 al op briljante wijze weten te maken. In toekomstige versies van het iPad-systeem zal Apple er waarschijnlijk aan blijven werken om het systeem meer en meer op desktopniveau te brengen met nieuwe functies.

GOEDE KEUZE

Apple iPad Pro 11 inch

Adviesprijs

999,-

301.101 andere kochten dit product

Apple iPad Pro (2018) heeft door het vernieuwde design met dunne randen een groter 11 inch scherm, terwijl de tablet zelf even groot is als Apple iPad Pro (2017). Dankzij de nieuwe A12X chip heeft iPad Pro geen enkele moeite met zware programma’s, zoals die voor videobewerking. Met de los verkrijgbare Apple Pencil 2 bewerk je gemakkelijker en efficiënter foto’s en video’s. Door een simkaart te plaatsen blijf ook onderweg verbonden met internet via 4G. Uit het strakke design is de homeknop verdwenen, dus je ontgrendelt iPad Pro nu snel en veilig via FaceID. Hierbij maakt het niet uit of je iPad Pro in landschaps- of portretmodus houdt. Bovendien heeft iPad Pro (2018) een usb c aansluiting in plaats van Lightning; hierdoor verbind je iPad Pro makkelijker met externe apparaten.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij amazon Bekijk prijs bij coolblue

Drie jaar na de introductie van de iPad Pro heeft Apple zijn edele tablet in oktober 2018 uitgebreid herzien. De iPad Pro-modellen, die verkrijgbaar zijn met schermdiagonalen van 11 en 12,9 inch, krijgen niet alleen een nieuw ontwerp, maar bieden ook de hoogste onbewerkte prestaties in tablets tot nu toe. Meer dan ooit tevoren plaatst Apple daarom de iPad Pro 2018 als vervanger van een klassieke laptop.

De homeknop is verdwenen in de nieuwe iPad Pro, in plaats daarvan strekken de displays zich veel dichter bij de rand van de behuizing uit. Net als bij de iPhone X wordt een FaceID-camera gebruikt om de iPad te ontgrendelen, die zowel in portret- als in landschapsmodus perfect werkt. Samen met de nieuwe, vierkante behuizing zien de twee iPad Pro-modellen er absoluut hoogwaardig uit.

Apple heeft ook de integratie van de accessoires verbeterd. De nieuwe Apple Pencil hecht zich magnetisch aan de behuizing van de iPad Pro en wordt daarbij opgeladen. Het herziene toetsenbordportfolio kan ook worden bevestigd met behulp van magneten. Een grote downer: de nieuwe iPad Pro is niet compatibel met het oude potlood, dus als je hem als grafische tablet wilt gebruiken, moet je 135 euro investeren. De Smart Keyboard Folio voor de iPad Pro van de derde generatie kost een indrukwekkende 219 euro.

Misschien wel de grootste verandering is de USB-C-poort, die de Lightning poort vervangt. Apple stelt dus niet alleen een industrienorm op het gebied van laders, maar het aansluiten van externe apparaten is ook veel eenvoudiger dan bij vorige iPads. Zo geeft de iPad Pro 2018 zijn scherm bijvoorbeeld uit aan 4K monitoren die via een USB-C kabel zijn aangesloten. Ook de beeldimport van camera’s werkt nu zonder dure Apple accessoires. Sinds de update naar iPadOS 13 kunnen ook externe harde schijven of USB-sticks worden gebruikt met de iPad Pro. In het algemeen profiteert vooral het Pro-model van de nieuwe functies van het uitgebreide iPad-besturingssysteem en zal dit waarschijnlijk ook in de toekomst blijven doen.

Er is veel gebeurd aan de binnenkant. De iPad Pro 2018 wordt aangedreven door een verbeterde versie van de hoogwaardige chipset die ook in de iPhone Xs en Xr. wordt gebruikt. De Apple A12X Bionic wordt terecht beschouwd als de sterkste ARM-chipset die momenteel verkrijgbaar is en kan in bepaalde opzichten zelfs beter presteren dan zijn Intel-tegenhangers in dure MacBooks. Apple heeft ten opzichte van de iPad Pro van 2017 verbeteringen aangebracht, met name op het gebied van grafische prestaties, zodat games en GPU-hongerige programma’s op het nieuwe model tot twee keer zo goed presteren. Ook de herwerkte iPad-Air en iPad-Mini met hun standaard A12 laat de Pro ver achter zich.

Net als bij zijn voorgangers is het de vraag hoeveel apps echt profiteren van de hoge prestaties van de nieuwe iPad Pro. Apple demonstreerde de kracht van de iPad Pro met de poort van Adobe Photoshop op de voor 2019 aangekondigde iPad – maar dat moet nog komen. De grafische suite op de iPad wordt verondersteld alle functies te bieden die tot nu toe alleen beschikbaar waren op het bureaublad, terwijl hij zelfs grote PSD-bestanden kan verwerken.

Aan de entertainmentzijde moet de iPad Pro voor het eerst concurreren met de prestaties van de huidige consoles. Hoeveel touchscreen games er gebruik van zullen maken, staat echter in de sterren met het oog op de beduidend hogere verspreiding van zwakkere iPads. Apple’s game flat rate Apple Arcade, geïntroduceerd in het najaar van 2019, biedt veel geweldige games, maar ze snijden ook een fijn figuur op zwakkere hardware.

Uit eigen ervaring weten we dat een iPad Pro zeker een laptop kan vervangen – mits u bereid bent om veel workflows vanaf nul te leren. De nieuwe iPad Pro’s doen het ook zonder muis, bieden geen Finder-tegenhanger met een volledig bestandssysteem en staan slechts de uitvoering van twee apps tegelijk toe, terwijl je op macOS of Windows met een willekeurig aantal programma’s en vensters tegelijk kunt werken.

Het aanbod van apps met professionele vereisten is veel groter voor iOS dan voor Android, maar het is niet genoeg voor macOS of zelfs Windows. Wie naast Photoshop ook nog andere toepassingen uit de Adobe Creative Suite nodig heeft, kijkt momenteel nog naar de tube. Zelfs Apple’s eigen Pro-programma’s, bijvoorbeeld de videosuite Final Cut X of de ontwikkelomgeving Xcode, zijn nog steeds niet beschikbaar op de iPad Pro.

Maar als je werk vooral op het gebied van grafiek en illustratie ligt, biedt de nieuwe iPad Pro eigenlijk de mogelijkheid om het zonder laptop of desktop te doen. Want schilderen en tekenen is net zo intuïtief als op papier, vooral met het verbeterde Apple Pencil 2.

Voor alle anderen biedt de iPad Pro veruit de beste tablet-ervaring die er is, vooral als het gaat om mediaconsumptie, omdat de nieuwe iPad-displays, ondanks het ontbreken van OLED-technologie, een lust voor het oog zijn.

Als het vooral gaat om het schrijven van teksten en e-mails, dan doet de standaard iPad met Bluetooth-toetsenbord het werk ook. Met prijzen die variëren van 879 euro (iPad Pro 11 met 64 gigabyte) tot een astronomische 2.099 euro (iPad Pro 12.9 met 1 terabyte geheugen en LTE) – elk zonder accessoires en AppleCare – gaat de iPad Pro gemakkelijk over in de klasse van notebooks uit het middensegment tot hoogwaardige notebooks.

Degenen die bereid zijn om zoveel te investeren zullen ongetwijfeld de beste tablet krijgen die op dit moment te koop is. Voor professioneel gebruik kan het besturingssysteem nog steeds een struikelblok blijken te zijn – ondanks aanzienlijke verbeteringen door de update naar iPadOS 13. We gaan er echter van uit dat toekomstige versie-updates nog meer van het potentieel van de iPad Pro zullen benutten.

GOEDE KEUZE

Samsung Galaxy Tab S6

Adviesprijs

669,-

213.004 andere kochten dit product

De Samsung Galaxy Tab S6 is een krachtige tablet die je zowel voor entertainment als voor je werk of studie gebruikt. Bekijk je favoriete Netflix-serie haarscherp op het vrijwel randloze 2560×1600 10,5 inch scherm. Je waant je in de serie dankzij het volle geluid van de 4 AKG stereo speakers. Ondertussen schakel je razendsnel naar het laatste nieuws dankzij het 6 GB werkgeheugen. De tablet voert ook zwaardere taken zoals games of foto- en videobewerking moeiteloos uit dankzij de krachtige 2,4 GHz octa core processor. Dit doe je met uiterste precisie dankzij de meegeleverde Samsung S pen. De pen berg je gemakkelijk op via de magnetische houder op de achterkant van de tablet.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij amazon bekijk prijs bij coolblue

De iPad-familie blijft het ultieme in tablets. Maar wie absoluut niet geïnteresseerd is in het betrekken van het Apple ecosysteem en zijn kenmerken zal ook in de Android sector vinden wat hij zoekt. Lange tijd waren het vooral apparaten uit het middensegment die hier de toon zetten, maar nu stevent Samsung af op een premium tegenaanval met de Galaxy Tab S6.

In feite kan de nieuwkomer uit Korea op bijna alle punten overtuigen. Dat begint met de verwerking: De 420 grams aluminium behuizing van de Galaxy Tab S6 voelt heerlijk aan en lijkt extreem stabiel. De meegeleverde S-Pen stylus maakt ook een goede indruk. De interne batterij wordt net als de tweede Apple Pencil magnetisch geladen door de pen in een uitsparing aan de achterkant van het tablet te plaatsen. Dit werkt goed, maar zonder een apart etui met een bijbehorende uitsparing lijkt de aangemeerde pen een beetje op een vreemd lichaam op het tablet.

Er is niets om over te klagen op het 10,5 inch scherm. Samsung heeft een helder, kleurecht AMOLED-display met een resolutie van 2.560 x 1.600 pixels. Foto’s, video’s en apps worden optimaal getoond.

Ook voor het interieur vertrouwt Samsung op hoogwaardige componenten. De ingebouwde acht-kernprocessor Qualcomm Snapdragon 855 kan de concurrentie van Apple niet helemaal bijbenen in rauwe prestaties, maar is toch snel genoeg voor absoluut alles wat een Android toestel moet kunnen. Het kan ook toegang krijgen tot zes (in de 128 gigabyte versie) of acht (in de 256 gigabyte versie) gigabytes RAM.

Zoals bij alle huidige Galaxy apparaten wordt de OneUI gebruikersinterface gebruikt op het S6 tabblad. Hoewel het nog steeds heel speels is, typisch voor Samsung, biedt het enkele praktische functies in vergelijking met eerdere aanpassingen. Zo werkt multitasking buiten DeX (meer op die hieronder) soepeler dan met de stock android, en kunnen veel functies uitgebreid worden aangepast.

De Koreanen leveren nog steeds halfvolle extra’s, bijvoorbeeld de zwakke taalassistent Bixby of de in vergelijking met de Google Play Store slecht gevulde App-Store Galaxy Apps. Aangezien deze functies niet essentieel zijn voor de gebruikerservaring van de Galaxy Tab S6, is dit echter om mee te stoppen.

De meegeleverde S-Pen laat een zeer goede indruk achter. De pen maakt het mogelijk om snel aantekeningen of tekeningen te maken. Dit werkt in de praktijk heel goed zoals gebruikelijk bij Samsung en wordt door veel apps ondersteund. De pen biedt ook een aantal extra’s, zoals gebaren die in de lucht worden uitgevoerd of de mogelijkheid om presentaties te maken. Al met al is de S-Pen in ieder geval een goede aanvulling op het totaalpakket.

Ook de desktopomgeving van Samsung DeX boekt vooruitgang. Met een druk op de knop (of automatisch bij aansluiting op een monitor of de apart verkrijgbare toetsenbordcover) schakelt de Android-omgeving over naar een interface die doet denken aan een klassieke Linux-distributie. Hier draaien Android-apps in vensters en kunnen ze worden bestuurd met muis, toetsenbord of S-Pen.

Wat op de Galaxy Tab S5e nog wat omvangrijk leek, werkt veel beter op de Tab S6 – vooral omdat er blijkbaar steeds meer Android-apps in het venster werken. De extra prestaties van de Snapdragon 855 voelen ook positief aan in de DeX-modus. Vooral in combinatie met een muis of de S-Pen slaagt Samsung erin om hier productieve desktop flair te bieden, zelfs meer dan de iPad Pro. Natuurlijk is de Android-omgeving lang niet zo goed geoptimaliseerd voor de DeX-desktop als een volwaardig desktop-besturingssysteem, maar de inspanningen van Samsung op het gebied van DeX werpen blijkbaar langzaam hun vruchten af.

De geweldige gebruikerservaring wordt afgerond met een goede accuduur van ruim 13 tot 15 uur en het zeer goede luidsprekersysteem met Dolby Atmos ondersteuning. Er zijn dus veel positieve dingen te melden over de Samsung Galaxy Tab S6: Een betere Android-tablet bestaat op dit moment gewoon niet.

Toch geeft de prijs van het tablet ons maagpijn. Samsung rekent ongeveer 700 euro voor het basisstation, extra’s zoals een cover of de toetsenbordcover, wat vooral voor DeX aan te raden is, niet inbegrepen. Als je zoveel in een tablet investeert, mag je een aantal jaren software-ondersteuning verwachten. Dit wordt vrijwel gegarandeerd door Apple, maar is helaas traditioneel onzeker in de Samsung-tabletten. Zo krijgt het voorgangersmodel 2018, de Galaxy Tab S4, slechts sporadisch de belangrijke Android-beveiligingsupdates. Of de huidige Android 10 zijn weg zal vinden naar de tablets is nog steeds open.

Op dit punt kunnen we alleen maar hopen dat de Samsung ontwikkelaars zullen bewijzen dat ze meer staying power hebben als het gaat om Android updates met de Galaxy Tab S6 – technisch gezien verdient de tablet het meer dan.

(Visited 556 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *