de beste soundbar

De beste soundbar

Hoe vlakker het beeld, hoe vlakker het geluid. Deze eenvoudige formule vat de geluidskwaliteit van moderne televisies samen, omdat ze steeds slanker worden en niet meer als grote dozen overkomen. Er is een aparte luidsprekercategorie gecreëerd, specifiek om het geluid van de televisie te verbeteren: De soundbar is zo klein en plat dat hij idealiter aan de muur onder de televisie kan worden gehangen.

Soundbars leveren ongetwijfeld een veel beter geluid op de TV dan de ingebouwde luidsprekers – maar u moet zich ervan bewust zijn dat zelfs de beste luidsprekers niet kunnen concurreren met een volwaardig surround-geluidssysteem. Aan de andere kant hebben ze ook een groot voordeel ten opzichte van een surroundsysteem: u hoeft uw woonkamer niet te vullen met vijf, zeven of meer luidsprekers plus een subwoofer.

Sinds enige tijd is er iets veranderd op het gebied van surroundgeluid: Dolby Atmos geeft filmgeluid de derde dimensie. Wat wordt bereikt in een complete thuisbioscoopinstallatie met twee tot vier plafondluidsprekers, moeten de soundbars simuleren met behulp van specifiek geplaatste wand- en plafondreflecties – een behoorlijke akoestische uitdaging.

Intussen hebben goede soundbars de ooit zo populaire surround-geluidspakketten vervangen, die voorzien waren van een receiver en een complete set luidsprekers – mooie huiskamervriendelijke geluidskolommen met meestal nogal dubieuze geluidskarakteristieken.

De volgende uitbreidingsfase na de geluidsbalk is eigenlijk een surroundset met “volwassen” luidsprekers en een krachtige AV-receiver. Voor veel filmliefhebbers wordt dit beschouwd als de enige echte oplossing, maar het vergt veel ruimte, tolerante huisgenoten en een wat groter budget.

Soundbar of sounddeck?

Voor veel gebruikers zou de geluidsbalk in de woonkamer zelfs het stereosysteem moeten vervangen. De meeste geluidsbalken bereiken daar echter hun grenzen, zelfs als u een subwoofer toevoegt.

Dat komt omdat soundbars oorspronkelijk zijn gebouwd om onder een flatscreen-tv te worden geplaatst die aan de muur hangt. Daarvoor moeten ze niet te diep zijn. Omdat de meeste mensen hun TV niet aan de muur hangen, maar op een meubelstuk plaatsen, mogen de geluidsbalken niet erg hoog zijn, anders bedekken ze het scherm of het oog van de afstandsbediening. Dit betekent dat de geluidsbalken in twee dimensies beperkt zijn, wat vanuit sonisch oogpunt een uitdaging is, omdat een luidspreker vooral één ding nodig heeft voor een zo goed mogelijk geluid: het volume. Dit geldt vooral voor de weergave van het lage frequentiebereik.

Sounddecks redden het vaak zonder extra subwoofer

Voor televisies die op meubels staan is het daarom een goed idee om de diepte van de geluidsbalk te gebruiken als een klankkast en er dan gewoon de televisie op te zetten. Dit was de geboorte van het concept van de soundbase, de soundplate of het sounddeck – er is nog geen echte naam voor dit luidsprekerconcept overeengekomen.

Omdat een sounddeck aanzienlijk meer kastvolume en een groter luidsprekerchassis heeft dan een klassieke soundbar, is het meestal een veel beter figuur als het om muziek gaat. Vaak kunt u er zelfs mee besparen op de subwoofer. Toch is de trend van de sounddecks licht dalend; strikt genomen zijn ze nu bijna uitsluitend ontwikkeld door luidsprekerspecialisten zoals Canton of Nubert. Hier begrijpt men hoe men het potentieel van de grotere kast kan benutten en is anderzijds niet afhankelijk van hoge volumes.

Wat is het juiste voor wie?

De beslissing of u de voorkeur geeft aan het plaatsen van een soundbar, eventueel met een subwoofer, of liever een sounddeck in uw woonkamer hangt bijna volledig af van uw inrichting: Als je de TV aan de muur hebt gehangen, zoals de advertenties graag laten zien, is alleen de geluidsbalk in principe de juiste keuze.

De keuze of u al dan niet een extra subwoofer wilt of nodig hebt, hangt af van de vraag of u klaar bent voor een extra meubelstuk zodat u echt kunt genieten van bijna subsonische lage bastonen onweersbuien tijdens de film. Als de subwoofer is uitgesloten vanwege ruimtegebrek, zult u daarentegen moeten leven met het geluid dat de geluidsbalk levert, wat bij sommige van onze aanbevelingen zeker niet te strak is.

Als de soundbar niet aan de muur is gemonteerd omdat de TV op een dressoir staat, is een sounddeck, dat met zijn extra volume meestal veel geluid oplevert zonder een aparte subwoofer, vaak de betere keuze.

Luidsprekeralternatief voor de woonkamer?

Dankzij Bluetooth en digitale ingangen en een intelligente geluidsprocessor kunnen goede geluidsbalken of -dekken het stereosysteem voor veel mensen vervangen. Maar het hangt allemaal af van wat je van je muziek wilt. Ook hier kan zelfs de beste soundbar niet op tegen een goed paar stereoluidsprekers bij het beluisteren van muziek, maar het ontbreekt gewoon aan het volume en een overeenkomstig breed stereobeeld. Geluidsdekken komen eerder in de buurt, hoewel ook hier compromissen moeten worden gesloten.

Geluidsbalken en -dekken zijn altijd een compromis

De perfecte luidsprekeroplossing voor de woonkamer, die zowel een uitstekende muziekbeleving als een geweldig filmgeluid biedt zonder veel luidsprekers, is nog steeds niet beschikbaar: een surroundsysteem biedt een geweldig geluid voor zowel muziek als films, maar vereist veel luidsprekers. Geluidsbalken en geluidsdekken zorgen voor een goed geluid voor de TV, maar ze komen niet in de buurt van goede stereo-luidsprekers voor muziek. En stereoboxen naast de TV zorgen niet voor surroundgeluid of goede spraakverstaanbaarheid. Dus je moet altijd een soort van compromis sluiten.

Bluetooth, HDMI en Co. – comfortabele multi-talenten?

WLAN, Bluetooth, HDMI en nog veel meer zijn op zoek naar een verbinding met de geluidsbalk. Net als de televisie is het bedoeld als controlecentrum in de woonkamer, dit keer voor het geluid. Veel apparaten hebben eigenlijk het hele scala aan noodzakelijke aansluitingen, waaronder meerdere HDMI-ingangen en één HDMI-uitgang. Het is echter precies dit vermeende comfortvoordeel dat de reden is voor het ene of het andere struikelblok.

Hoe werkt de Bluetooth-verbinding?

Moet de tv aanstaan als ik alleen vanaf mijn smartphone wil streamen? Detecteert de geluidsbalk de op dat moment actieve ingangen of moet ik altijd schakelen? Dit zijn slechts enkele van de vragen die mij door mijn vrienden en kennissen werden gesteld en die ik zelf ook tijdens de test heb gesteld.

Helaas is er hier geen octrooioplossing, zodat men afhankelijk is van trial and error. Te veel imponderables spelen een rol, bijvoorbeeld bij HDMI-aansluitingen. Zo worden bijvoorbeeld besturingssignalen over de HDMI-kabel gestuurd (meestal moet hiervoor de CEC-compatibiliteit van de apparaten worden geactiveerd), zodat de tv of de geluidsbalk een actieve bron herkent en deze vervolgens met voorrang doorlaat. Dit werkt niet met alle apparaten en zeker niet met alle HDMI-kabels.

Met moderne receivers en veel soundbars is nu ook audiostreaming via Bluetooth toegevoegd, wat in de HDMI-wereld nooit de bedoeling was. Nu is het volgende scenario denkbaar: De geluidsbalk herkent na een enkele koppeling dat de smartphone verbinding wil maken. De geluidsbalk schakelt nu in vanuit stand-by of schakelt over naar Bluetooth vanuit een andere ingang. De TV ontvangt dan het signaal “One source is active” via HDMI (en alleen hier), en schakelt aan als dat nodig is. Het gaat er in principe van uit dat het een beeldbron is. Als de televisie tijdens het gebruik van Bluetooth donker moet blijven, is de enige optie om af te zien van brondetectie in het algemeen of om de televisie gewoon handmatig uit te schakelen.

SAT-ontvangers die ook radio ontvangen, schakelen overigens ook de tv uit door aan te geven dat ze uit staan of door een screensaver of de zendgegevens te versturen. We zijn echter nog geen geluidsbalk tegengekomen die dit doet.

Dit is hoe we hebben getest

We hebben in totaal 48 geluidsbalken en geluidsdekken getest in verschillende vergelijkende tests, waarvan 13 met Dolby Atmos. Sommige van de geteste apparaten zijn niet meer beschikbaar, dus hebben we ze uit de vergelijkingstabellen verwijderd.

Naast uitgebreide luistertesten voor geluidsevaluatie, controleren we ook de connectiviteit en evalueren we de kwaliteit van het vakmanschap. Het belangrijkste is natuurlijk dat de geluidsbalk of het geluidsdek zonder problemen op de bestaande randapparatuur kan worden aangesloten. De meeste testapparatuur is vrij eenvoudig te plaatsen. Met extra luidsprekers voor het retourkanaal kan het echter nodig zijn om een beetje te experimenteren met de locatie om het best mogelijke resultaat te krijgen. De radioverbinding met de achterste luidsprekers werkt bij voorkeur via plug-and-play, net als de aansluiting van de meestal draadloze subwoofers.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen soundbars:

  1. favorietli-thumbnail
    DENON DHT-S716H
    Met de Denon DHT-S716H geniet je thuis van bioscoopgeluid. Je plaatst de soundbar onder je tv of je hangt hem op met de meegeleverde muurbeugel.

  2. li-thumbnail
    SONOS BEAM
    Met de Sonos Beam kies je zelf de geluidsweergave bij jouw films, series of muzieknummers. De soundbar beschikt over een standaard modus, nachtmodus en spraakversterking modus.

  3. li-thumbnail
    YAMAHA YAS-209
    Verbeter je film- en muziekbeleving met de Yamaha YAS-209. Deze compacte soundbar heeft zowel een ingebouwde subwoofer als een extra, losse subwoofer.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

[ux_products type=”row” cat=”497″ products=”4″ offset=”10px” order=”asc”]

FAVORIET

blank

Denon DHT-S716H

Adviesprijs

899,-

blank

4.133 andere kochten dit product

Met de Denon DHT-S716H geniet je thuis van bioscoopgeluid. Je plaatst de soundbar onder je tv of je hangt hem op met de meegeleverde muurbeugel. Via wifi koppel je de soundbar aan al je Denon multiroom apparatuur. Zo breid je je HEOS multiroom opstelling nog verder uit of creëer je een surround geluidsopstelling. Wil je naar muziek luisteren? Verbind de soundbar dan via wifi of bluetooth aan je smartphone of tablet. Zo stream je probleemloos vanaf Spotify of Deezer. Je sluit je tv eenvoudig aan via één van de 4 4K hdmi poorten. Je bedient de soundbar met spraakcommando’s wanneer je een Google Assistant speaker met de soundbar verbindt. Zo vraag je de spraakassistent het volgende nummer af te spelen of pas je eenvoudig het volume aan.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij coolblue

“Super gebruiksgemak & Eitje om te installeren”

Na eerst Sonos te hebben geprobeerd (gaf veel verbindingsproblemen) uiteindelijk voor Denon gekozen. Makkelijke installatie via de app. Geluid doet niet onder voor Sonos. Ben nu van niet echt goede geluid van de Samsung TV verlost.

Marije Janssen

De DHT-S716H wordt weer geleverd met vier HDMI-ingangen en Bluetooth en WLAN, waardoor het het ideale controlecentrum in de woonkamer is. Aangezien de nieuwste HDR- en 4K-formaten ook via de HDMI-ingangen worden doorgegeven, zijn er geen enkele beperking met betrekking tot de bronapparaten. De basisuitrusting omvat nog steeds de integratie in het netwerk en dus in het internet, wat gebeurt met behulp van de gratis Heos-app of door simpelweg op de WPS-knop op de router te drukken. Tegelijkertijd kan de DHT-S716H ook worden geïntegreerd in het Heos Multiroom systeem. Uiterlijk dan komt echter de Heos-app in beeld, omdat de streamingdiensten anders niet naar de soundbar en de Heos-infrastructuur kunnen worden overgezet. Bij de levering is een HDMI-kabel inbegrepen, evenals een kabel voor de optische digitale verbinding, zodat u meteen kunt beginnen.

De slanke behuizing onthult niet veel van de hightech binnenwerkingen van de DHT-S716H, en het zicht naar achteren moet ook zeer selectief zijn om zelfs de interfaces te ontdekken die goed verborgen zijn in de uitsparing van de behuizing. Toch is alles zo royaal gedimensioneerd dat de DHT-S716H zonder vervelend gepruts op alle relevante kabels is aangesloten. De afstandsbediening is rudimentair, maar solide en vooral betrouwbaar. De zes genummerde voorinstellingen kunnen vrij worden toegewezen, bijvoorbeeld een populair internetradiostation kan op nummer 1 worden geplaatst, door op knop 2 te drukken wordt de uitzending van de Blu-ray speler gestart, enzovoort. De LED die in verschillende kleuren oplicht, geeft informatie over wat er op dat moment actief is.

Aangezien de HDMI-uitgang van de DHT-S716H een ARC (audio-retourkanaal) heeft, kunnen het volume en de geluidsdemping ook worden aangepast met de afstandsbediening van de tv, die een duidelijk overzicht biedt op de tafel in de woonkamer, omdat de kleine afstandsbediening van de geluidsbalk na de basisinstellingen in de lade kan verdwijnen.

De DHT-S716H kan, net als vele andere geluidsbalken in de tussentijd, worden uitgebreid tot een echte, bijna draadloze 5.1 opstelling met behulp van een subwoofer en twee achterluidsprekers. Bijna draadloos omdat zowel de woofer als de achterste luidsprekers nog steeds een stopcontact nodig hebben. Met behulp van de Heos-app kunt u het systeem dan perfect aan uw stoel aanpassen, en de verbinding tussen hen is dan draadloos via WLAN.

Klaar met de bedrading, we stellen het apparaat in. Eigenlijk ligt hij met maximaal zeven centimeter vrij plat voor de tv. Met de kleine voetjes gemonteerd, zweeft het een beetje hoger. Het is ook mogelijk om deze aan de muur onder de TV te monteren, in dat geval worden de aansluitingen naar boven geleid, bijvoorbeeld naar de TV, die dan idealiter ook aan de muur hangt. Echter, alle andere HDMI en vooral de voedingskabel komt dan ook uit de geluidsbalk aan de bovenkant. Er zijn drie knoppen aan de zijkant – als de afstandsbediening niet zo snel te vinden is, kunt u daar het volume aanpassen of direct zorgen voor stilte via de mute-knop.

GOEDE KEUZE

Sonos Beam

Adviesprijs

441,-

blank

16.714 andere kochten dit product

Met de Sonos Beam kies je zelf de geluidsweergave bij jouw films, series of muzieknummers. De soundbar beschikt over een standaard modus, nachtmodus en spraakversterking modus. Met de nachtmodus wordt het basgeluid automatisch geminderd. De spraakversterking modus brengt gesprekken beter naar voren. Een cabaretshow, praatprogramma of serie komt hierdoor goed tot zijn recht. Via de ingebouwde Google Assistant bedien je de muziek of vraag je naar het laatste nieuws, verkeersinformatie of wat voor weer het wordt. Via wifi stream je direct muziek via Airplay 2, Google Chromecast, SonosNet of Spotify Connect en verbind je je smartphone of tablet met de speaker. Verbind de Beam met andere Sonos speakers voor een home cinema of multiroom opstelling. Je bedient alle speakers eenvoudig via de Sonos app op je smartphone of tablet.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij coolblue

De Sonos Beam is veel korter dan de Playbar, maar weegt nog steeds een verbazingwekkende hoeveelheid. Het is ook technisch een zwaargewicht, althans in vergelijking met de Playbar, want met de Beam heeft fabrikant Sonos zijn eigen ecosysteem een gat in de grond geslagen.

Het eerste teken voor een meer open communicatie is zeker de compatibiliteit met Alexa, al lijkt er – net als bij veel andere licentiehouders – wel ruimte voor verbetering te zijn. Alexa begrijpt niet altijd wat ik van haar wil, zeker niet als de luidspreker al op hoog niveau in mijn woonkamer staat.

Sonos heeft verschillende microfoons aan de geluidsbalk van de bundel geschonken, wat het systeem zeker nog gevoeliger zal maken, aangezien de hardware al aanwezig is. De HDMI-aansluiting op de TV mag alleen worden gemaakt met een ARC-aansluiting (audio-retourkanaal), indien deze beschikbaar is op de TV. Als dit niet het geval is, wordt de adapter voor de optische Toslink interface gebruikt. De televisie kan dan echter niet meer via Alexa worden aangestuurd.

Een LED geeft overigens aan of de microfoon actief is en Alexa luistert altijd mee. Het kan worden gedeactiveerd in de app en hopelijk daarmee ook de microfoon.

Qua geluid is de Beam een zwaargewicht en kan zonder TruePlay kalibratie de ruimte vullen met muziek, zolang het maar niet te groot is. Tot 20 vierkante meter zijn oké, daarbuiten moet u in ieder geval upgraden met de optionele sub. De geluidsbalk kan ook worden uitgebreid met de Play 1-luidsprekers en in de opstelling worden aangesproken als surround-luidsprekers. De Beam heeft immers een 5.1-decoder, die hem voor de Playbar plaatst.

GOEDE KEUZE

Yamaha YAS-209

Adviesprijs

369,-

blank

11.332 andere kochten dit product

Verbeter je film- en muziekbeleving met de Yamaha YAS-209. Deze compacte soundbar heeft zowel een ingebouwde subwoofer als een extra, losse subwoofer. Hierdoor worden de lage tonen van een film, serie of game diep weergegeven. Zo klinkt het net alsof die auto uit je favoriete actiefilm echt je woonkamer doorscheurt. De clear voice technologie van de bar houdt dialogen in films, series en tv programma’s helder. Wil je liever muziek luisteren? Dan verbind je de bar via bluetooth of wifi met je smartphone. Bedien de muziek vanuit de app of gebruik Spotify Connect om je eigen afspeellijsten te streamen. De installatie is simpel: je sluit de soundbar met een optische of hdmi kabel aan op je televisie. Dankzij het compacte ontwerp plaats je hem gemakkelijk op een tv meubel of aan de muur.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij coolblue

De YAS-209 is vrij goedkoop, dus natuurlijk zijn er economische maatregelen. Er is slechts één HDMI-ingang beschikbaar, maar deze geeft het beeldsignaal door aan de uitgang en dus aan de tv of de beamer. Ook in andere opzichten is de geluidsbalk vrij dun gezaaid met interfaces; slechts één optische digitale ingang en één LAN-aansluiting zijn nog beschikbaar. Draadloos ziet er weer beter uit, want de geluidsbalk begrijpt zowel Bluetooth voor het streamen van de smartphone als WLAN.

De goedkope YAS-209 is daarom volledig netwerkcompatibel, diverse streaming-diensten kunnen via het netwerk of Bluetooth worden gebruikt en de geluidsbalk kan worden geïntegreerd in een MusicCast-systeem voor meerdere kamers. Het staat buiten kijf dat het apparaat zelfs via Alexa kan worden aangestuurd. Deze geavanceerde instellingen en taken kunnen echter gemakkelijker worden uitgevoerd via de “Sound Bar Controller” app.

Ondanks de vele functies wordt de eerste installatie van de geluidsbalk zeer snel uitgevoerd; ofwel via een HDMI-kabel ofwel via een optische digitale kabel die aan de TV is gekoppeld. Subwoofer en soundbar worden bijna automatisch aangesloten, zodat een snel gevoel van succes gegarandeerd is.

Het geluid is uitstekend, ook omdat de verschillende presets zeer goed zijn aangepast. In de surround-modus wint de set aan ruimtelijkheid, waardoor hij ideaal is voor gebruik onder het scherm. De LED’s aan de bovenzijde zijn extra indicatoren voor de volumeregeling van de geluidsbalk en de subwoofer. Hoewel dit iets meer wennen is dan bijvoorbeeld een displayindicator, is het volledig voldoende.

De prijs van de combo is echt heet, vooral met wat hij doet en hoe snel hij kan worden opgezet. Logischerwijs bereiken zowel de geluidsbalk als de subwoofer hoorbaar hun prestatielimieten in grotere ruimtes en op hoge niveaus, maar klinken nog steeds niet vervelend.

(Visited 743 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *