De beste laptops voor video- en fotobewerking

Ons onderzoek

Na 30 uur te hebben besteed aan het onderzoeken en testen van de 5 beste kanshebbers, ontdekten we dat de Microsoft Surface Book 2 de beste laptop voor creatieve professionals is. De Surface Book 2 had de snelste 4K-rendering-snelheden van alle modellen die we hebben getest. Daarbij heeft het ook een uitstekend werkend toetsenbord en trackpad en een gezonde verscheidenheid aan poorten. Het 4K-scherm is het meest nauwkeurig van de Windows-laptops die we dit jaar hebben getest. Echter is de nauwkeurigheid niet genoeg voor het beoordelen van videokleuren en drukwerk; als u deze zaken wilt doen dan kunt u toch echt beter een 15-inch Apple MacBook Pro uitkiezen.

Voor wie is dit bedoeld

Als u een creatieve professional bent die op zoek is naar een laptop die veeleisende taken kan uitvoeren, zoals foto- en videobewerking, grafisch ontwerp, tekenen, programmeren, ontwikkelen, gameontwerp en audioproductie – dan heeft u volgens ons een krachtige notebook nodig.
Hoewel een ultrabook sommige van deze taken ook kan uitvoeren, kunt u met een krachtige notebook meer dingen op een snellere manier uitvoeren; het heeft onder andere een speciale grafische kaart, meer RAM, een krachtigere processor en een groter scherm met hogere resolutie dat beter geschikt is voor creatief werk. Een gaming-laptop of -workstation kan dit soort werk ook aan, maar een krachtige nootboek is wendbaarder, duurzamer en stijlvoller.

We hebben het hier niet over mobiele workstations – de meeste mensen die er eentje nodig hebben, hebben hele specifieke behoeften waarin ze vaak door hun werkgever worden voorzien. Maar als u wel een aanbeveling nodig heeft, dan kunt u een kijkje nemen bij de top 10-lijst van Notebookcheck.

Levensduur

Als u in de printproductie of kleurenclassificatie werkt, dan moet u een MacBook Pro kopen. Onze Windows variant is echter nauwkeurig genoeg voor ander foto- en videowerk. Als u zich bezighoudt met web ontwikkeling, muziekproductie of gamedesign en u kleurnauwkeurigheid wat minder nodig heeft in uw dagelijkse werkzaamheden, dan kunt u een minder dure, minder kleurgetrouwe laptop kopen zoals onze budgetoptie. Voor printkwaliteit kunt u zelfs onze budgetkeuze kopen en deze vervolgens koppelen aan onze favoriete 4K-monitor. Deze is nauwkeuriger dan onze topkeuze en kost zo’n €350 minder.

De nummer 1 van professionals

De MacBook Pro-lijn van Apple is lange tijd de nummer 1 geweest van alle krachtige notebooks, en de meeste van de creatieve professionals die we hebben geïnterviewd gebruiken een Mac. Maar in de afgelopen twee jaar hebben Windows-fabrikanten de MacBooks grotendeels ingehaald of zelfs overtroffen als het gaat om gestroomlijnde ontwerpen, prachtige schermen en krachtige hardware. Hoewel dat niet veel uitmaakt als u software gebruikt dat exclusief is voor een MacBook. Onze keuzes voor u zijn dan ook voor zowel Mac- als Windows-gebruikers.

Wat maakt een notebook goed genoeg?

De belangrijkste kenmerken van een krachtige notebook zijn onder andere processor, geheugen, opslag, speciale grafische mogelijkheden, schermformaat, resolutie, kwaliteit, toetsenbord, trackpad, gewicht, ports en levensduur van de accu. Maar niet alle creatieve professionals hebben dezelfde functies nodig. De fotografen en grafische ontwerpers die we hebben gesproken benadrukten hun behoeften aan een goed scherm, terwijl productontwerpers en audioproducenten juist de prioriteit gaven aan de hoeveelheid poorten op het apparaat.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen laptops:

 1. favorietli-thumbnail
  MICROSOFT SURFACE BOOK 2 – I7 – 16 GB – 512GB
  Houd jij je bezig met professioneel video editen en grafisch ontwerp, dan kies je voor de Microsoft Surface Book 2 -i7 – 16 GB – 512GB. Met het 16 GB werkgeheugen is deze 2-in-1 geschikt voor de zwaarste grafische taken.

 2. li-thumbnail
  APPLE MACBOOK PRO 15” TOUCH BAR (2018)
  Geen klus te zwaar voor Apple MacBook Pro 15″ Touch Bar (2018) MR942N/A Space Gray. De 8e generatie Intel i7 processor van de krachtigste MacBook ooit telt maar liefst 6 processorkernen.

 3. goedkoopsteli-thumbnail
  DELL XPS 15 9570 CNX97002
  De 15,6 inch Dell XPS 15 9570 CNX97002 heeft een NVIDIA GeForce GTX 1050Ti videokaart, waarmee je de meeste games op hoge instellingen speelt.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

17% KORTING
2,999.00 2,499.00
12% KORTING

FAVORIET

Microsoft Surface Book 2 - i7 - 16 GB - 512GB

Adviesprijs

2769,-

8.037 andere kochten dit product

Houd jij je bezig met professioneel video editen en grafisch ontwerp, dan kies je voor de Microsoft Surface Book 2 -i7 – 16 GB – 512GB. Met het 16 GB werkgeheugen is deze 2-in-1 geschikt voor de zwaarste grafische taken. Dankzij de NVIDIA GeForce GTX 1050, die in het toetsenbord is ingebouwd, ga je in de laptopstand soepel aan de slag met CAD toepassingen en video’s renderen.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

“Een bedreiging voor de MacBook Pro”

Mooi toestel, kan qua design gerust wedijveren met Apple. Geen probleem om “zware” applicaties zoals Photoshop of LightRoom te draaien. Het scherm verwijderen om de SurfaceBook als tablet te gebruiken gaat erg vlot, en zonder enige impact. Een aanrader!!

Claire Bonfrieá

De Microsoft Surface Book 2 is onze onbetwiste nummer 1, de beste laptop voor creatieve professionals. De Surface Book 2 heeft krachtige specificaties en de beste levensduur van de accu en het meest nauwkeurige scherm van alle geteste Windows-laptops. Het apparaat is betrouwbaar genoeg voor de meeste creatieve taken, maar niet helemaal nauwkeurig genoeg als u echt actief bezig bent met videokleuren en printproductie

€2700 van Microsoft

De Surface Book 2-configuratie die wij aanbevelen, kost ongeveer €2700. Maar dit is het zeker waard, voor dit bedrag moet u kiezen voor de volgende specificaties: een 4K-scherm, een achtste generatie 1.0 GHz Intel Core i7-8650U-processor, 16 GB RAM en een 512 SSD-schijf. Het wordt ook geleverd met een Nvidia GeForce GTX 1060 met 6 GB VRAM een krachtige grafische processor die veeleisende taken aankan; zoals snel 4K-beeldmateriaal exporteren in Adobe Premiere Pro, veel sneller dan de GPU in de MacBook Pro.

Het toetsenbord van de Surface Book 2 is klikbaar en nauwkeurig en het voert typen en andere Windows-gerelateerde taken met gemak uit. Het heeft ook de benodigde poorten en verbindingen: twee USB 3.0-poorten, een USB-C-poort (echter niet de Thunderbolt 3), evenals een full-size SD-kaartlezer en een eigen Surface Connect-poort. Het had ook de langste levensduur van de accu van elke laptop die we dit jaar getest hebben gedurende 20 minuten. U kunt zelfs het scherm loshalen en deze als tablet gebruiken als u dat wilt.

GOEDE KEUZE

Apple MacBook Pro 15'' Touch Bar (2018)

Adviesprijs

2699,-

1.888 andere kochten dit product

Geen klus te zwaar voor Apple MacBook Pro 15″ Touch Bar (2018) MR942N/A Space Gray. De 8e generatie Intel i7 processor van de krachtigste MacBook ooit telt maar liefst 6 processorkernen. 3D modellen renderen, special effects toevoegen, meerdere lagen aanbrengen in je audiotracks of video coderen; je krijgt al je werk in een handomdraai gedaan.

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Op de tweede plaatst staat de Apple MacBook Pro met Touch Bar (15-inch, 2018) die perfect is voor kleur kritisch werk. Dit model heeft de beste beeldweergave van alle geteste laptops en is dan ook ideaal en nauwkeurig genoeg voor het classificeren van videokleuren en de afdrukproductie. Het toetsenbord is oppervlakkig en de accu heeft niet een heel erg lange levensduur, maar het is wel de meest krachtige optie voor Apple-gebruikers.

Als u een laptop nodig heeft met een scherm dat nauwkeurig genoeg is voor het afdrukken van foto’s of het rangschikken van videokleuren, koop dan de Apple 15-inch MacBook Pro met Touch Bar (2018). Het 15,4-inch Retina-scherm van de MacBook Pro heeft een resolutie dat 2880 x 1800p lager is dan de 4K-schermen van de Surface Book 2 of de XPS 15 Touch, maar toch is het scherm nauwkeuriger dan die van de concurrentie. Het is de enige van onze keuzes die technisch gezien voldoet aan de eisen voor nauwkeurige kleurindelingen en printproductie. Het reproduceerde ook meer van het sRGB-kleurengamma dan de Surface Book 2. Daarbij ondersteunt het ook het DCI / P3-kleurengamma, dat kan onze topkeuze helaas niet.

De MacBook heeft verder ook nog eens het beste trackpad dat we hebben getest. Maar het toetsenbord is oncomfortabel, het mist legacy-poorten, het is duur en heeft een kortere levensduur dan gewenst. Hoewel het over het algemeen snelle prestaties had, was het trager bij het exporteren van 4K-video’s in Adobe Premiere Pro dan bij alle geteste Windows-laptop, en dat komt waarschijnlijk door de zwakkere grafische kaart.

Zelf raden we het €2700 model aan, ongeveer even duur als de Surface Book 2 – met een 2,6 GHz achtste generatie Intel Core i7-processor, 16 GB RAM, 512 SSD-schijf en een Radeon Pro 560X voor beeldwerk met 4 GB aan geheugen.

GOEDKOOPSTE

Dell XPS 15 9570 CNX97002

Adviesprijs

1799,-

5.012 andere kochten dit product

De 15,6 inch Dell XPS 15 9570 CNX97002 heeft een NVIDIA GeForce GTX 1050Ti videokaart, waarmee je de meeste games op hoge instellingen speelt. Niet alleen het gamen zelf verloopt soepel, dankzij de 256 GB SSD wacht je ook minder lang tot het laadscherm eindelijk verdwenen is..

Bekijk prijs bij bol.com Bekijk prijs bij coolblue

Voor iedereen met wat minder geld, is er de Dell XPS 15 Touch. Een goedkopere optie, maar wel eentje die slechter is met kleur. De Dell XPS 15 heeft een snelle 4K-rendering en een fatsoenlijke levensduur van de accu en kost bijna €900 minder dan de Microsoft Surface Book 2. Het scherm is echter wel minder nauwkeurig, maar u kunt er een goede 4K-monitor bij kopen met het geld dat u bespaart op onze topkeuze.

€2000 van Dell

U moet de Dell XPS 15 kopen wanneer u een goedkopere optie wil, die geen nauwkeurig kleurwerk hoeft uit te voeren en wanneer u het niet erg vindt om op een externe monitor te vertrouwen. De schermnauwkeurigheid is veel slechter vergeleken de Surface Book 2 of de MacBook Pro; met name de rode kleuren waren zo oververzadigd dat we het zeker niet aanbevelen voor fotobewerking of videobewering met kleurcorrecties.

Combineer de Dell XPS 15 Touch in plaats daarvan met onze favoriete 4K-monitorkeuze: de HP Z27. Deze is nauwkeurig genoeg voor foto- en videobewerking en het kopen van de XPS 15 plus een Z27 kost bij elkaar nog minder dan het kopen van een Microsoft Surface Book 2.
We raden aan om voor de specificaties te kiezen voor een achtste generatie Intel Core i7-8750H-processor, 8 GB RAM, een 512 SSD-schijf, een Nvidis GeForce GTX 1050Ti en een 15,6-inch 3840 x 2160 IPS-touchscreen. Op het moment dat we deze gids publiceren, kostte deze combinatie ongeveer €800. Met deze specificaties is het apparaat een paar seconde sneller dan de Surface Book 2 bij het exporteren van 4K-video’s in Adobe Premiere Pro.

De Dell XPS 15 is ongeveer even draagbaar als de Surface Book 2, het toetsenbord en het trackpad werken naar behoren, maar zijn niet heel prettig in gebruik. Helaas bevindt de webcam zich onder het scherm en was deze qua levensduur van de accu ongeveer een half uur slechter dan de Surface Book 2.

(Visited 10 times, 1 visits today)

Recente Artikelen

De beste kettingzagen De beste kettingzagen met benzine-, elektrische of batterijaandrijving. Kettingzagen lijst 2019: Vind de beste zagen voor uw tuin. U kunt een kettingzaag optimaal gebruiken voor het onderhoud van uw...
Samsung Galaxy Tab S5e Adviesprijs 389,- 21.776 andere kochten dit product De Samsung Galaxy Tab S5e verpakt entertainment in een stijlvolle tablet. De S5e is slechts 5,5 millimeter di...
Jabra Elite Active 65t Adviesprijs 169,- 11.312 andere kochten dit product Met de Jabra Elite Active 65t luister je tijdens het sporten naar muziek en houd je jouw sportp...
Jabra Elite 65t Adviesprijs 139,- 14.935 andere kochten dit product Met de Jabra Elite 65t luister je volledig draadloos naar je favoriete muziek. Doordat de oordopjes volledig ...
Sennheiser Momentum True Wireless Adviesprijs 269,- 6.315 andere kochten dit product De Sennheiser Momentum True Wireless is iets voor jou wanneer je waarde hecht aan geluidskwaliteit. Deze bluet...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *