Het beste multiroom systeem

De klassieke hifitoren met een paar stereoluidsprekers is niet alleen overbodig geworden omdat tegenwoordig bijna niemand nog muziek van de platenspeler, cassettedeck of cd-speler speelt.

In tijden waarin mensen een groot deel van hun muziekbibliotheek meenemen op hun smartphone of hun favoriete muziek rechtstreeks van het internet streamen, willen ze hun geluid draadloos op de luidsprekers krijgen – bij voorkeur in elke kamer, op grote stand-alone en kleine mobiele luidsprekers, synchroon voor het hele huis of apart voor elke kamer afzonderlijk.

Deze flexibiliteit wordt beloofd door de zogenaamde multiroom-oplossingen, die momenteel veruit het heetste segment in de hifimarkt zijn.

Luister naar meer muziek

In feite is het een heel andere muzikale ervaring, of de muziek nu in één kamer speelt of in elke kamer van het hele appartement. Verbazingwekkend genoeg lijkt de muziek onopvallender als ze overal speelt. Ervaring toont: Met een systeem met meerdere kamers hoort u meer muziek – wat waarschijnlijk ook komt doordat het zo veel makkelijker is: u start gewoon een afspeellijst op uw smartphone en de muziek begint af te spelen vanaf de geselecteerde luidsprekers. Dat is gewoon geweldig.

Maar natuurlijk hoeft u niet meteen het hele huis te voorzien van nieuwe luidsprekers. Alle Multiroom systemen werken ook als stand-alone oplossingen met slechts één luidspreker. In vergelijking met andere WLAN- of Bluetooth-luidsprekers hebben de systemen echter het voordeel dat u indien nodig extra luidsprekers kunt toevoegen. Zo kan het systeem meegroeien met uw eigen wensen.

De aankoop van een systeem met meerdere kamers is daarom een investering op lange termijn die zorgvuldig moet worden overwogen.

Technologie in de strijd

De keuze voor een meerkamersysteem wordt bemoeilijkt door het feit dat de technologie nog relatief nieuw is en voortdurend verandert. Bluetooth aptX is onlangs begonnen met het inhalen van WLAN transmissie. Fabrikanten als Harman en Yamaha daarentegen gebruiken HD-geluid, dat de goede oude CD zelfs overtreft qua geluidskwaliteit – op voorwaarde dat je een goed oor hebt. Het laatste woord over welke technologie uiteindelijk de doorslag zal geven voor draadloze muziekoverdracht is nog niet gesproken.

Welke normen zullen prevaleren is nog volledig open

Maar ook het gebruik van de muziek zelf verandert momenteel radicaal. Nog maar een paar jaar geleden hebben mensen hun cd’s gescheurd en massaal liedjes gedownload in netwerken voor het delen van bestanden. Dan heb je een tijdje op iTunes gekocht. Intussen lijkt het abonnementsmodel van muziekstreamingdiensten terrein te winnen.

Maar ook hier is het volstrekt onduidelijk hoe de markt zich zal ontwikkelen. Nadat Spotify lange tijd onomstreden de streaming markt domineerde, zijn er sterke concurrenten met Deezer, Apple Music, Google Play Music en Amazon Prime Music. Apple Music heeft nu zelfs Spotify in de VS achtergelaten.

Elke fabrikant van draadloze luidsprekers reageert anders op deze snelle veranderingen – en de systemen zijn navenant verschillend.

Hier is hoe we getest hebben

Naast de opstelling en installatie waren we vooral geïnteresseerd in hoe goed de werking is in een opstelling met meerdere ruimtes. Heeft u de app van de fabrikant nodig om uw eigen muziek af te spelen of via streaming services of is het mogelijk met AirPlay en GoogleCast? Hier brouwt elke fabrikant zijn eigen soep en is het allesbehalve eenvoudig om het overzicht te bewaren. We hebben het toch geprobeerd.

We hebben in verschillende testsessies naar alle luidsprekers geluisterd. We hebben altijd verschillende muziekgenres gebruikt om het hele geluidsspectrum van de luidsprekers te beoordelen.

Testwinnaar: Sonos

In tegenstelling tot de andere testkandidaten vertrouwde Sonos vanaf het begin op eigen draadloze technologie: terwijl WLAN zich meestal centraal van de router voortplant, werkte elke Sonos-component als een stand-alone WLAN-repeater die het signaal doorstuurt naar het volgende apparaat.

Dit is een groot voordeel als het interne WLAN niet in elke kamer goed doordringt. Hierdoor konden we het Sonos-systeem gebruiken om muziek af te spelen in ruimtes waar normale Wi-Fi niet gebruikt kon worden om muziek af te spelen. Om dit te laten werken, heeft Sonos echter een luidspreker nodig die met een netwerkkabel op de router is aangesloten. Of u kunt de Sonos-brug gebruiken.

Sonos opent nieuwe manieren om muziek over te dragen

Het nadeel van de eigen draadloze technologieoplossing van Sonos was dat het gebruik van de Sonos-app nodig was. Zo kon je bijvoorbeeld niet zomaar muziek van Apple’s muziekapp op de iPhone afspelen via Sonos. Dat veranderde met de introductie van Apple’s AirPlay 2 audio streaming technologie, die nu door Sonos wordt ondersteund.

Maar Sonos loopt niet alleen voorop wat betreft de werking, de Amerikaanse luidsprekers lopen ook voorop wat betreft het geluid. Een van de redenen hiervoor is een slimme functie die Sonos Trueplay noemt: met behulp van een iPhone of iPad kunt u de Sonos-luidsprekers aan de ruimte aanpassen. De luidsprekers spelen testgeluiden af terwijl u met uw iPhone door de kamer loopt en de kamerakoestiek meet. De gegevens die via dit proces worden verzameld, worden gebruikt om de Sonos-luidsprekers aan te passen aan de akoestiek van de ruimte. De verandering die door de kalibratie wordt veroorzaakt is subtiel maar hoorbaar.

Geluidsvoordeel door kalibratie: Trueplay is de grootste innovatie in lange tijd.

High-end hifi-systemen hebben lang vertrouwd op het meten van de luidsprekers naar de ruimte, maar hadden daarvoor een gestandaardiseerde microfoon nodig, wat het geheel navenant duur maakte. Sonos doet dit zonder extra kosten, simpelweg door gebruik te maken van de brede verspreiding van Apple apparatuur, wat een van de grootste innovaties van de afgelopen tijd oplevert. Android-smartphones worden helaas niet ondersteund: er zijn gewoon te veel verschillende modellen met te veel verschillende microfoons om het systeem betrouwbaar te kunnen kalibreren.

TruePlay kalibratie werkt nu met alle Sonos-luidsprekers, inclusief de Playbar onlangs, na een software-update.

Bijna alle Sonos-luidsprekers kunnen worden gecombineerd als stereo-luidsprekerparen. Dit geldt niet alleen voor de Play:1 en de Play:3 maar ook voor de grote Play:5, alleen de Soundbar en de Soundbase maken een uitzondering.

Met Amazon’s Echo of Echo Dot kunnen alle voorgaande Sonos-speakers via Alexa worden aangestuurd. De Sonos One wordt geleverd met een ingebouwde microfoon en neemt de functionaliteit van Echo en Echo Dot over. Maar dat is nog niet alles: Sonos is uitgebreid met een andere slimme besturingsoptie: Google Assistant. Als de eerste die meerdere taalassistenten binnen een geluidssysteem aanbiedt, demonstreert Sonos de voordelen van een open, collaboratief platform dat zich richt op het maximaliseren van de flexibiliteit van de gebruiker.

Met Google Assistant kunnen gebruikers nummers afspelen, tv-programma’s starten, het weer controleren en hun slimme huis besturen vanaf hun Sonos One, Sonos Beam of een aangesloten Google Home-product. U kunt voor elke luidspreker een spraaktovenaar selecteren, zodat meerdere spraaktovenaars naast elkaar kunnen werken in één systeem. Sonos ondersteunt niet alleen muziek en TV-geluid, maar ook de belangrijkste functies van Google Assistant, zoals Continued Conversation of de megafoonfunctie. Extra functies en acties zullen beschikbaar zijn door middel van voortdurende updates en zullen de Google Assistant ervaring op Sonos voortdurend verbeteren.

Sonos heeft dus de tekenen van de tijd gezien en opent zijn systeem in alle richtingen. Dat is goed en juist, want het gesloten systeem bood in het begin misschien een superieure transmissiekwaliteit, maar het was ook een doodlopende weg van waaruit de Amerikanen nu vrij moeten zwemmen. We zijn benieuwd hoe goed dat zal uitpakken.

Hoorproef

Over het geheel genomen lopen de Bose en Harman luidsprekers in individuele vergelijkingen iets voor op Sonos, met uitzondering van de nieuwe Sonos Play:5: Zelfs als je alleen speelt, is de Play:5 de beste van alle luidsprekers die we hebben gehoord.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen multi-room systemen:

 1. favorietli-thumbnail
  SONOS ONE
  Met de Sonos One SL stream je draadloos muziek via je wifi netwerk en AirPlay 2. Je kiest deze wifi speaker wanneer je een Sonos geluidssysteem wilt creëren of al over 1 of meerdere Sonos speakers beschikt.

 2. li-thumbnail
  BOSE HOME SPEAKER 500
  Met de Bose home speaker 500 maak je jouw Bose geluidsopstelling compleet. Verbind de speaker met netstroom en plaats de speaker boven zithoogte in de hoek van je kamer of verbind de speaker met een soundbar en subwoofer.

 3. li-thumbnail
  HARMAN KARDON CITATION 500
  Met de Harman Kardon Citation 500 vul je een grote kamer met je favoriete muziek. Verbind de speaker met netstroom en vervolgens via wifi of Bluetooth met je smartphone of tablet via de Google Home app. Je bedient de speaker via het touch bedieningspaneel of de ingebouwde Google Assistent.

 4. li-thumbnail
  BOWERS & WILKINS PI4
  Met de Bowers & Wilkins PI4 geniet je van een hoge geluidskwaliteit met weinig omgevingsgeluid. De actieve noise cancelling dempt omgevingsgeluiden. Zo hoor je in een drukke treincoupé meer van de muziek en minder lawaai.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

37% KORTING

Hoofdtelefoons

Sony WH-1000XM4 Zwart

240.00
32% KORTING

Hoofdtelefoons

Sony WH-1000XM4 Zilver

259.00
7% KORTING
31% KORTING

Hoofdtelefoons

JBL Tune 660NC Blauw

69.00

FAVORIET

Sonos One

Adviesprijs

199,-

112.369andere kochten dit product

Met de Sonos One SL stream je draadloos muziek via je wifi netwerk en AirPlay 2. Je kiest deze wifi speaker wanneer je een Sonos geluidssysteem wilt creëren of al over 1 of meerdere Sonos speakers beschikt. Via wifi en je smartphone stream je eenvoudig muziek via Spotify. Dankzij AirPlay 2 is de verbinding tussen de One SL en je Apple apparaat zo gemaakt. Hierdoor stream je eenvoudig muziek met je iPhone of gebruik je Siri voor het bedienen van de speaker. Deze speaker is niet alleen geschikt voor in je huis- of slaapkamer, maar ook voor in je badkamer. Door het vochtbestendige ontwerp luister je gerust naar muziek wanneer je doucht of in bad ligt.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij amazon bekijk prijs bij coolblue
Bjorn Tijgman

“Fantastische speaker”

het geluid is fantastisch. Het is net of je de muziek nu compleet hoort, in al zijn facetten. Het aansluiten ging niet helemaal van een leien dakje, zo hoorden we de chime (het teken dat je speaker is aangesloten) pas na een uur hannesen met die knop achterop. Maar eenmaal aangesloten, dan heb je ook wat.

Bjorn Tijgman

De Sonos One is eigenlijk een Play:1 die een vrouw in beweging heeft – niet minder dan Alexa, de menselijke stem van Amazon. Dat maakt deze nieuwe editie van de bestseller tot een echododer. De Sonos One-geluidswereld is niet alleen beter dan de innovatieve Amazone-luidspreker, maar integreert ook de behulpzame digitale assistent in het beproefde ecosysteem van Sonos. Hoewel het mogelijk zou moeten zijn om de Sonos-luidsprekers te bedienen met de Echo of Echo Dot van Amazon, werkte dat voor ons niet in de test. Het was geen probleem om ze vanuit de Sonos One te besturen. De Sonos One biedt dus een optimale bediening, zelfs zonder de Sonos-app via de Alexa-spraakbesturing.

Het geluid van de luidspreker was geen verrassing, want het klinkt als Play:One. Sonos heeft hier naar mijn mening hooguit een beetje fine-tuning en transparantie aangebracht, in positieve zin.

Helaas kreeg ik als eigenaar van een nieuwe iPhone 8 geen toegang tot de ingenieuze automatische TruePlay kalibratie van Sonos. Sonos gebruikt een profiel van de geïntegreerde microfoon voor zijn metingen en heeft het profiel van de iPhone 8 nog niet geïntegreerd. Maar volgens Sonos wordt dit binnenkort geleverd.

Spraakbesturing via Alexa werkte goed, zelfs van op afstand. De microfoon kan ook volledig worden uitgeschakeld om uw privacy te behouden, in ieder geval wat betreft het afluisteren van gesprekken. Alexa’s installatie vereist een echte wachtwoordinvoer orgie en kan, afhankelijk van uw persoonlijke houding, een lastpost zijn als het gaat om privacy.

Tot nu toe was men voor het afspelen van muziek sterk afhankelijk van de Sonos-app. Lange tijd kon je rechtstreeks vanuit de Spotify app toegang krijgen tot Sonos speakers, maar als je muziek van YouTube of een andere app wilde afspelen, had je pech. Maar nu stelt Sonos zich niet alleen open voor andere uitzendtechnologieën zoals AirPlay 2, maar ook voor digitale assistenten zoals Alexa, Siri en Google Assistant, wat ons veel flexibeler maakt. Blijkbaar hebben de Californiërs zich gerealiseerd dat ze een doodlopende weg hebben afgelegd met puur bedrijfseigen technologie.

Met de ondersteuning van AirPlay 2 is het nu voor het eerst mogelijk om, in ieder geval vanaf Apple-apparaten, muziek te streamen van andere apps naar Sonos-boxen. Zo kunt u bijvoorbeeld eenvoudig nummers op YouTube afspelen en deze rechtstreeks vanuit uw browser naar alle luidsprekers streamen. Dit werkt voor ons goed in de eerste tests. De luidsprekers reageren niet zo snel als je bijvoorbeeld een nummer overslaat, en het komt af en toe voor dat de ene luidspreker het nummer eerst speelt en de andere later meedoet. Eenmaal is een luidspreker zelfs gestopt met spelen en daarna met een tijdvertraging afgespeeld. We hebben nog nooit zoiets zien gebeuren tijdens het streamen via Sonos Connect. Maar met een snelle stop/play-out werd het probleem onmiddellijk opgelost. Hoe betrouwbaar AirPlay streaming op de lange termijn zal zijn, moet nog blijken.

Oudere Sonos-luidsprekers kunnen ook muziek afspelen via AirPlay 2, maar ze moeten eerst worden gegroepeerd met een nieuwer model met behulp van de Sonos-app: Sonos Beam, Sonos One, Playbase of tweede generatie Play:5. Helaas verschijnen de oudere luidsprekers niet in de AirPlay-luidsprekerselectie in iOS. Om het volumeniveau voor hen te wijzigen ten opzichte van de andere luidsprekers, moet u de Sonos-app opnieuw gebruiken. Samen met de gekoppelde luidspreker kan het volume ook worden gewijzigd vanuit andere apps.

De Sonos-app op de Mac ondersteunt AirPlay 2 nog niet. Terwijl u de Sonos-luidsprekers kunt bekijken en selecteren uit de Geluidssysteemvoorkeuren, kunt u ze alleen afzonderlijk selecteren. Het selecteren van meerdere sprekers tegelijk was niet mogelijk in onze test.

GOEDE KEUZE

Bose Home Speaker 500

Adviesprijs

399,-

96.325 andere kochten dit product

Met de Bose home speaker 500 maak je jouw Bose geluidsopstelling compleet. Verbind de speaker met netstroom en plaats de speaker boven zithoogte in de hoek van je kamer of verbind de speaker met een soundbar en subwoofer. Zo luister je naar een surround sound. Het verbinden met andere speakers doe je draadloos via wifi. Dankzij de multiroom optie kun je de speaker verbinden met Bose home speakers in meerdere ruimtes. Zo luister je in elke kamer naar hetzelfde nummer of juist in elke kamer naar een ander nummer. Je bedient de speaker via de Bose Music app op je smartphone of tablet of via de bedieningsknoppen op de speaker.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij coolblue

De slimme luidspreker van het merk Bose is uitgerust met de Alexa-stemassistent en Google Assistant van Amazon. Met een 8-microfoon-array, stereogeluid, speciale bedieningsfuncties en een geïntegreerd display heeft de Bose Home Speaker 500 een breed scala aan functies. In onze Bose Home Speaker 500 review geven we een overzicht van de voor- en nadelen van de meerkamerluidspreker.

De WLAN-luidspreker Home Speaker 500 van Bose overtuigt door zijn uitstekende geluidskwaliteit, die hij te danken heeft aan de speciaal geïnstalleerde drivers. Het ontwerp is aantrekkelijk en het materiaal lijkt robuust. Speciale functies zijn bijvoorbeeld de verschillende preset-knoppen. De Bose Home Speaker 500 is geschikt voor Alexa en Google Assistant en biedt daarmee een sterke oplossing voor uw eigen slimme woning. Hoewel de prijs een beetje hoog is, biedt de luidspreker er ook een overeenkomstige kwaliteit voor. Voor iedereen die nog niet kan kiezen voor een stemassistent en die op zoek is naar een uitstekende geluidservaring, is de Bose-luidspreker zeker geschikt.

De Bose Home Speaker 500 is ovaalvormig en verpakt in geanodiseerd aluminium. Binnenin zijn er twee drivers die geluid in tegengestelde richting uitstralen. De home speaker heeft ook Wi-Fi, Bluetooth en een standaard AUX-poort, zodat hij ook gewoon als een gewone Bluetooth speaker kan worden gebruikt. Een andere functie van de Bose Home Speaker 500 is een ingebouwd LCD-kleurendisplay dat, wanneer het in gebruik is, de inhoud weergeeft die op dat moment op de slimme luidspreker wordt afgespeeld. Dit omvat bijvoorbeeld de albumcover, de naam van het muzieknummer en de artiest, evenals informatie over de muziekservice.

Het geluid van de Bose Home Speaker stuitert tegen de omringende muren op een manier die de instrumenten links en rechts van elkaar scheidt en de zang van de oorspronkelijke positie van de artiest weergeeft. Dit werkt het beste wanneer de thuisluidspreker centraal in de kamer staat en niet op een boekenplank. Door deze speciale techniek vult het geluid de ruimte en biedt het een bijzondere geluidsbeleving op la Bose wijze. De Bose Home Speaker 500 richt zich dus op het afspelen van muziek, wat te verwachten is van de premium luidsprekerfabrikant.

LUXE KEUZE

Harman Kardon Citation 500

Adviesprijs

549,-

66.985andere kochten dit product

Met de Harman Kardon Citation 500 vul je een grote kamer met je favoriete muziek. Verbind de speaker met netstroom en vervolgens via wifi of Bluetooth met je smartphone of tablet via de Google Home app. Je bedient de speaker via het touch bedieningspaneel of de ingebouwde Google Assistent. Zo stuur je de speaker via spraakopdrachten aan. Geef opdrachten om de muziek zachter te zetten, van nummer te wisselen of andere slimme apparatuur in huis te bedienen. Of krijg de meest actuele informatie over diensten zoals het treinverkeer, het weer en het nieuws. Via wifi gebruik je de ingebouwde Chromecast en stream je muziek vanaf streamingdiensten zoals Spotify. Het geluid van de speaker is krachtig en gedetailleerd. Verbind de speaker met meerdere Harman Kardon Citation speakers voor home cinema of multiroom opstelling.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij coolblue

Dankzij de volledig geïntegreerde Google Assistant functie fungeert de Harman Kardon niet alleen als een competente spreker, maar ook als informant, onderzoeker, secretaresse, klerk, weerman en nog veel meer. Na een bemoedigende “Ok, Google” ontwaakt de grijze man betrouwbaar uit zijn verbijstering en speelt hij de gewenste muziek, zoekt hij op het internet naar trefwoorden of beantwoordt hij vragen over het weer, de wetenschap en de verkeerssituatie.

De Harman Kardon Citation 500 neemt een vaste plaats in het huiselijk leven van de eigenaar in vanwege zijn massa. Met een gevechtsgewicht van 7,5 kilogram is de muzikale valet minder geschikt voor de delicate porseleinen plank, maar heeft hij wel een stabiel oppervlak nodig. De afmetingen van iets minder dan 40 x 20 x 20 centimeter doen meer denken aan een uitpuilende tennistas dan aan een nette dameshandtas.

Voor wie het discreter wil: binnen de Citation-serie biedt Harman Kardon ook twee kleinere modellen aan; namelijk de Citation ONE voor 199 euro en de Citation 300 voor 399 euro, die het functionele bereik van hun grote broer delen, maar door hun meer gematigde afmetingen een minder soevereine klank hebben en daarom meer geschikt zijn voor kleine en middelgrote ruimtes tot ongeveer 25 vierkante meter. Voor een adequate geluidsdekking in een middelgrote woonkamer of zelfs een open keuken is de grote 500 geluidscartridge de juiste keuze.

Op de tafelbladmarkt is de Citation 500 een overtuigende kruising tussen het krachtige S1 Pro-systeem van Bose (prijs: 649 euro) en de meer subtiele Zeppelin Wireless van B&W (prijs: 699 euro).

Deze laatste heb ik zelf ongeveer twee jaar in mijn keuken gebruikt en ik heb er nog steeds goede herinneringen aan vanwege de heerlijk romige middensortering en de vloeiende presentatie. De Zeppelin hoefde alleen maar te gaan, want op een gegeven moment speelde hij voor mij te midrange-zwaar en waren de hoge tonen een “spektakel op zich” door een onvoldoende aansluiting op de middentoon. De grootste draadloze luidspreker van Bose daarentegen overweldigt de luisteraar met epochtoon basvermogen, maar stelt teleur met een tamelijk koel, kleurloos en levenloos middenbereik. Waarom meld ik dit hier? Nou, omdat de Harman Kardon Citation 500 paar (bijna) de baspotentie van de Bose met (bijna) de midrange kwaliteit van de B&W Zeppelin, en ook minimaal beter presteert dan beide concepten in termen van resolutie en dynamiek.

Van de mij bekende draadloze tafelbladen kan de Citation 500 zelfs door de – weliswaar ongeëvenaarde chique – Marshall Woburn II niet worden verplaatst (prijs: rond de 370 euro). De “gitaarversterker voor de keukenhoek” straalt thuis zeker meer rock’n’roll charme uit. In termen van geluid kan Marshall’s grotere versterker echter geen kaars vasthouden aan de Citation 500 in welke discipline dan ook.

GOEDE KEUZE

Yamaha ISX-80

Yamaha ISX-80 zwart

Adviesprijs

199,-

77.963 andere kochten dit product

De Yamaha ISX-80 multiroom-speaker combineert een elegant design met een scala aan afspeelmogelijkheden. Het bijzondere ontwerp van deze MusicCast-luidspreker herbergt een verfijnd binnenwerk waarmee je geniet van een onberispelijke audioweergave. De ISX-80 is van alle markten thuis met wifi-, Bluetooth- en DLNA-ondersteuning. Je streamt moeiteloos de tracks van je smartphone, tablet of computernetwerk. Geen zin in je eigen muziekcollectie? Dan stem je af op een internet- of FM-radiostation.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij amazon

Alleen de vierkante ISX-80 wandluidspreker met ingebouwde klok was in alle opzichten overtuigend. Het klonk rijk en evenwichtig met heel natuurlijke stemmen. De bas verrast door de kleine kastdiepte, waardoor het de perfecte functionele wanddecoratie is voor de keuken of slaapkamer. Praktisch gezien is er zelfs een ingebouwde wekker voor dit doel.

De MusicCast app is krachtig en leuk om naar te kijken. Het opzetten van een draadloos netwerk is eenvoudig en wie met LAN-diensten werkt, vindt zelfs praktische plug-and-play voorwaarden.

De gratis software die voor iOS en Android wordt aangeboden regeert meestal zeer snel, maar wordt merkbaar vertraagd als je naar een nummer in meerdere kamers tegelijk luistert. Dan kunt u het volume van de afzonderlijke kamers afzonderlijk of in totaal regelen, maar u krijgt het gevoel dat de virtuele schuifregelaars soms vast komen te zitten.

Zelfs als twee gebruikers tegelijkertijd actief worden met hun smartphone om naar hun individuele programma’s te luisteren, kan dit leiden tot wederzijdse obstructies en storingen of zelfs het ophangen van de app, zoals in onze poging. De Sonos-app laat zien dat dit anders kan.

Positief is dat MusicCast DLNA-servers, webradio en muziek op de smartphone ondersteunt, evenals talrijke streamingdiensten zoals Spotify Connect, Napster en Juke. Daarnaast hebben onze drie testapparaten de muziek ook direct via AirPlay of Bluetooth ontvangen, wat voor velen zeker voordelen heeft ten opzichte van Sonos.

De app kan zelfs Bluetooth boxen van derden in het netwerk integreren. Je moet ze echter niet tegelijkertijd in dezelfde ruimte gebruiken, want de runtimes via WLAN en Bluetooth zijn verschillend, dus er is een hoorbare vertraging.

Een bijzonder hoogtepunt, al was het maar voor degenen die gezegend zijn met ruimte en de nodige verandering, is de mogelijkheid om de automatische rechtopstaande en vleugelpiano’s van de Disklavier Enspire-lijn via de app aan te sturen, hun live geluid door het hele huis te verspreiden en voor geselecteerde werken zelfs te mengen met de stem van sterren als Jamie Cullum die via MusicCast-luidsprekers worden afgespeeld.

Maar zelfs deze toegegeven super-cool gadget is niet genoeg om Sonos een voorsprong te geven op de meer relevante functies.

(Visited 2.703 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.