Het beste multiroom systeem

De klassieke hifitoren met een paar stereoluidsprekers is niet alleen overbodig geworden omdat tegenwoordig bijna niemand nog muziek van de platenspeler, cassettedeck of cd-speler speelt.

In tijden waarin mensen een groot deel van hun muziekbibliotheek meenemen op hun smartphone of hun favoriete muziek rechtstreeks van het internet streamen, willen ze hun geluid draadloos op de luidsprekers krijgen – bij voorkeur in elke kamer, op grote stand-alone en kleine mobiele luidsprekers, synchroon voor het hele huis of apart voor elke kamer afzonderlijk.

Deze flexibiliteit wordt beloofd door de zogenaamde multiroom-oplossingen, die momenteel veruit het heetste segment in de hifimarkt zijn.

Luister naar meer muziek

In feite is het een heel andere muzikale ervaring, of de muziek nu in één kamer speelt of in elke kamer van het hele appartement. Verbazingwekkend genoeg lijkt de muziek onopvallender als ze overal speelt. Ervaring toont: Met een systeem met meerdere kamers hoort u meer muziek – wat waarschijnlijk ook komt doordat het zo veel makkelijker is: u start gewoon een afspeellijst op uw smartphone en de muziek begint af te spelen vanaf de geselecteerde luidsprekers. Dat is gewoon geweldig.

Maar natuurlijk hoeft u niet meteen het hele huis te voorzien van nieuwe luidsprekers. Alle Multiroom systemen werken ook als stand-alone oplossingen met slechts één luidspreker. In vergelijking met andere WLAN- of Bluetooth-luidsprekers hebben de systemen echter het voordeel dat u indien nodig extra luidsprekers kunt toevoegen. Zo kan het systeem meegroeien met uw eigen wensen.

De aankoop van een systeem met meerdere kamers is daarom een investering op lange termijn die zorgvuldig moet worden overwogen.

Technologie in de strijd

De keuze voor een meerkamersysteem wordt bemoeilijkt door het feit dat de technologie nog relatief nieuw is en voortdurend verandert. Bluetooth aptX is onlangs begonnen met het inhalen van WLAN transmissie. Fabrikanten als Harman en Yamaha daarentegen gebruiken HD-geluid, dat de goede oude CD zelfs overtreft qua geluidskwaliteit – op voorwaarde dat je een goed oor hebt. Het laatste woord over welke technologie uiteindelijk de doorslag zal geven voor draadloze muziekoverdracht is nog niet gesproken.

Welke normen zullen prevaleren is nog volledig open

Maar ook het gebruik van de muziek zelf verandert momenteel radicaal. Nog maar een paar jaar geleden hebben mensen hun cd’s gescheurd en massaal liedjes gedownload in netwerken voor het delen van bestanden. Dan heb je een tijdje op iTunes gekocht. Intussen lijkt het abonnementsmodel van muziekstreamingdiensten terrein te winnen.

Maar ook hier is het volstrekt onduidelijk hoe de markt zich zal ontwikkelen. Nadat Spotify lange tijd onomstreden de streaming markt domineerde, zijn er sterke concurrenten met Deezer, Apple Music, Google Play Music en Amazon Prime Music. Apple Music heeft nu zelfs Spotify in de VS achtergelaten.

Elke fabrikant van draadloze luidsprekers reageert anders op deze snelle veranderingen – en de systemen zijn navenant verschillend.

Hier is hoe we getest hebben

Naast de opstelling en installatie waren we vooral geïnteresseerd in hoe goed de werking is in een opstelling met meerdere ruimtes. Heeft u de app van de fabrikant nodig om uw eigen muziek af te spelen of via streaming services of is het mogelijk met AirPlay en GoogleCast? Hier brouwt elke fabrikant zijn eigen soep en is het allesbehalve eenvoudig om het overzicht te bewaren. We hebben het toch geprobeerd.

We hebben in verschillende testsessies naar alle luidsprekers geluisterd. We hebben altijd verschillende muziekgenres gebruikt om het hele geluidsspectrum van de luidsprekers te beoordelen.

Testwinnaar: Sonos

In tegenstelling tot de andere testkandidaten vertrouwde Sonos vanaf het begin op eigen draadloze technologie: terwijl WLAN zich meestal centraal van de router voortplant, werkte elke Sonos-component als een stand-alone WLAN-repeater die het signaal doorstuurt naar het volgende apparaat.

Dit is een groot voordeel als het interne WLAN niet in elke kamer goed doordringt. Hierdoor konden we het Sonos-systeem gebruiken om muziek af te spelen in ruimtes waar normale Wi-Fi niet gebruikt kon worden om muziek af te spelen. Om dit te laten werken, heeft Sonos echter een luidspreker nodig die met een netwerkkabel op de router is aangesloten. Of u kunt de Sonos-brug gebruiken.

Sonos opent nieuwe manieren om muziek over te dragen

Het nadeel van de eigen draadloze technologieoplossing van Sonos was dat het gebruik van de Sonos-app nodig was. Zo kon je bijvoorbeeld niet zomaar muziek van Apple’s muziekapp op de iPhone afspelen via Sonos. Dat veranderde met de introductie van Apple’s AirPlay 2 audio streaming technologie, die nu door Sonos wordt ondersteund.

Maar Sonos loopt niet alleen voorop wat betreft de werking, de Amerikaanse luidsprekers lopen ook voorop wat betreft het geluid. Een van de redenen hiervoor is een slimme functie die Sonos Trueplay noemt: met behulp van een iPhone of iPad kunt u de Sonos-luidsprekers aan de ruimte aanpassen. De luidsprekers spelen testgeluiden af terwijl u met uw iPhone door de kamer loopt en de kamerakoestiek meet. De gegevens die via dit proces worden verzameld, worden gebruikt om de Sonos-luidsprekers aan te passen aan de akoestiek van de ruimte. De verandering die door de kalibratie wordt veroorzaakt is subtiel maar hoorbaar.

Geluidsvoordeel door kalibratie: Trueplay is de grootste innovatie in lange tijd.

High-end hifi-systemen hebben lang vertrouwd op het meten van de luidsprekers naar de ruimte, maar hadden daarvoor een gestandaardiseerde microfoon nodig, wat het geheel navenant duur maakte. Sonos doet dit zonder extra kosten, simpelweg door gebruik te maken van de brede verspreiding van Apple apparatuur, wat een van de grootste innovaties van de afgelopen tijd oplevert. Android-smartphones worden helaas niet ondersteund: er zijn gewoon te veel verschillende modellen met te veel verschillende microfoons om het systeem betrouwbaar te kunnen kalibreren.

TruePlay kalibratie werkt nu met alle Sonos-luidsprekers, inclusief de Playbar onlangs, na een software-update.

Bijna alle Sonos-luidsprekers kunnen worden gecombineerd als stereo-luidsprekerparen. Dit geldt niet alleen voor de Play:1 en de Play:3 maar ook voor de grote Play:5, alleen de Soundbar en de Soundbase maken een uitzondering.

Met Amazon’s Echo of Echo Dot kunnen alle voorgaande Sonos-speakers via Alexa worden aangestuurd. De Sonos One wordt geleverd met een ingebouwde microfoon en neemt de functionaliteit van Echo en Echo Dot over. Maar dat is nog niet alles: Sonos is uitgebreid met een andere slimme besturingsoptie: Google Assistant. Als de eerste die meerdere taalassistenten binnen een geluidssysteem aanbiedt, demonstreert Sonos de voordelen van een open, collaboratief platform dat zich richt op het maximaliseren van de flexibiliteit van de gebruiker.

Met Google Assistant kunnen gebruikers nummers afspelen, tv-programma’s starten, het weer controleren en hun slimme huis besturen vanaf hun Sonos One, Sonos Beam of een aangesloten Google Home-product. U kunt voor elke luidspreker een spraaktovenaar selecteren, zodat meerdere spraaktovenaars naast elkaar kunnen werken in één systeem. Sonos ondersteunt niet alleen muziek en TV-geluid, maar ook de belangrijkste functies van Google Assistant, zoals Continued Conversation of de megafoonfunctie. Extra functies en acties zullen beschikbaar zijn door middel van voortdurende updates en zullen de Google Assistant ervaring op Sonos voortdurend verbeteren.

Sonos heeft dus de tekenen van de tijd gezien en opent zijn systeem in alle richtingen. Dat is goed en juist, want het gesloten systeem bood in het begin misschien een superieure transmissiekwaliteit, maar het was ook een doodlopende weg van waaruit de Amerikanen nu vrij moeten zwemmen. We zijn benieuwd hoe goed dat zal uitpakken.

Hoorproef

Over het geheel genomen lopen de Bose en Harman luidsprekers in individuele vergelijkingen iets voor op Sonos, met uitzondering van de nieuwe Sonos Play:5: Zelfs als je alleen speelt, is de Play:5 de beste van alle luidsprekers die we hebben gehoord.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen multi-room systemen:

 1. favorietli-thumbnail
  SONOS ONE
  Met de Sonos One SL stream je draadloos muziek via je wifi netwerk en AirPlay 2. Je kiest deze wifi speaker wanneer je een Sonos geluidssysteem wilt creëren of al over 1 of meerdere Sonos speakers beschikt.

 2. li-thumbnail
  BOSE SOUNDTOUCH 30 SERIES III
  Met de SoundTouch 30 III wifi speaker combineer je een scala aan afspeelmogelijkheden met de Bose geluidskwaliteit. Dankzij de 2 tweeters en woofer produceert het systeem een vol geluid dat zelfs de grootste ruimte in huis vult. Het enige wat jij moet doen is de stekker in het stopcontact stoppen.

 3. li-thumbnail
  DENON HEOS 7 HS2
  De Denon HEOS 7 is een wifi speaker voor grote ruimtes. Sluit de speaker aan op netstroom en verbind daarna draadloos met je smartphone of tablet. Combineer hem met andere speakers uit de HEOS serie en maak zo een draadloos multiroom geluidssysteem.

 4. li-thumbnail
  BOWERS & WILKINS PI4
  Met de Bowers & Wilkins PI4 geniet je van een hoge geluidskwaliteit met weinig omgevingsgeluid. De actieve noise cancelling dempt omgevingsgeluiden. Zo hoor je in een drukke treincoupé meer van de muziek en minder lawaai.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

15% KORTING

Hoofdtelefoons

JBL TUNE 600BTNC Zwart

81.99 69.99
15% KORTING

Hoofdtelefoons

JBL TUNE 600BTNC Wit

81.99 69.99
20% KORTING

Hoofdtelefoons

JBL LIVE 650BTNC Zwart

139.00 111.00
20% KORTING

Hoofdtelefoons

JBL LIVE 650BTNC Wit

139.00 111.00

FAVORIET

Sonos One

Adviesprijs

199,-

112.369andere kochten dit product

Met de Sonos One SL stream je draadloos muziek via je wifi netwerk en AirPlay 2. Je kiest deze wifi speaker wanneer je een Sonos geluidssysteem wilt creëren of al over 1 of meerdere Sonos speakers beschikt. Via wifi en je smartphone stream je eenvoudig muziek via Spotify. Dankzij AirPlay 2 is de verbinding tussen de One SL en je Apple apparaat zo gemaakt. Hierdoor stream je eenvoudig muziek met je iPhone of gebruik je Siri voor het bedienen van de speaker. Deze speaker is niet alleen geschikt voor in je huis- of slaapkamer, maar ook voor in je badkamer. Door het vochtbestendige ontwerp luister je gerust naar muziek wanneer je doucht of in bad ligt.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij amazon bekijk prijs bij coolblue
Bjorn Tijgman

“Fantastische speaker”

het geluid is fantastisch. Het is net of je de muziek nu compleet hoort, in al zijn facetten. Het aansluiten ging niet helemaal van een leien dakje, zo hoorden we de chime (het teken dat je speaker is aangesloten) pas na een uur hannesen met die knop achterop. Maar eenmaal aangesloten, dan heb je ook wat.

Bjorn Tijgman

De Sonos One is eigenlijk een Play:1 die een vrouw in beweging heeft – niet minder dan Alexa, de menselijke stem van Amazon. Dat maakt deze nieuwe editie van de bestseller tot een echododer. De Sonos One-geluidswereld is niet alleen beter dan de innovatieve Amazone-luidspreker, maar integreert ook de behulpzame digitale assistent in het beproefde ecosysteem van Sonos. Hoewel het mogelijk zou moeten zijn om de Sonos-luidsprekers te bedienen met de Echo of Echo Dot van Amazon, werkte dat voor ons niet in de test. Het was geen probleem om ze vanuit de Sonos One te besturen. De Sonos One biedt dus een optimale bediening, zelfs zonder de Sonos-app via de Alexa-spraakbesturing.

Het geluid van de luidspreker was geen verrassing, want het klinkt als Play:One. Sonos heeft hier naar mijn mening hooguit een beetje fine-tuning en transparantie aangebracht, in positieve zin.

Helaas kreeg ik als eigenaar van een nieuwe iPhone 8 geen toegang tot de ingenieuze automatische TruePlay kalibratie van Sonos. Sonos gebruikt een profiel van de geïntegreerde microfoon voor zijn metingen en heeft het profiel van de iPhone 8 nog niet geïntegreerd. Maar volgens Sonos wordt dit binnenkort geleverd.

Spraakbesturing via Alexa werkte goed, zelfs van op afstand. De microfoon kan ook volledig worden uitgeschakeld om uw privacy te behouden, in ieder geval wat betreft het afluisteren van gesprekken. Alexa’s installatie vereist een echte wachtwoordinvoer orgie en kan, afhankelijk van uw persoonlijke houding, een lastpost zijn als het gaat om privacy.

Tot nu toe was men voor het afspelen van muziek sterk afhankelijk van de Sonos-app. Lange tijd kon je rechtstreeks vanuit de Spotify app toegang krijgen tot Sonos speakers, maar als je muziek van YouTube of een andere app wilde afspelen, had je pech. Maar nu stelt Sonos zich niet alleen open voor andere uitzendtechnologieën zoals AirPlay 2, maar ook voor digitale assistenten zoals Alexa, Siri en Google Assistant, wat ons veel flexibeler maakt. Blijkbaar hebben de Californiërs zich gerealiseerd dat ze een doodlopende weg hebben afgelegd met puur bedrijfseigen technologie.

Met de ondersteuning van AirPlay 2 is het nu voor het eerst mogelijk om, in ieder geval vanaf Apple-apparaten, muziek te streamen van andere apps naar Sonos-boxen. Zo kunt u bijvoorbeeld eenvoudig nummers op YouTube afspelen en deze rechtstreeks vanuit uw browser naar alle luidsprekers streamen. Dit werkt voor ons goed in de eerste tests. De luidsprekers reageren niet zo snel als je bijvoorbeeld een nummer overslaat, en het komt af en toe voor dat de ene luidspreker het nummer eerst speelt en de andere later meedoet. Eenmaal is een luidspreker zelfs gestopt met spelen en daarna met een tijdvertraging afgespeeld. We hebben nog nooit zoiets zien gebeuren tijdens het streamen via Sonos Connect. Maar met een snelle stop/play-out werd het probleem onmiddellijk opgelost. Hoe betrouwbaar AirPlay streaming op de lange termijn zal zijn, moet nog blijken.

Oudere Sonos-luidsprekers kunnen ook muziek afspelen via AirPlay 2, maar ze moeten eerst worden gegroepeerd met een nieuwer model met behulp van de Sonos-app: Sonos Beam, Sonos One, Playbase of tweede generatie Play:5. Helaas verschijnen de oudere luidsprekers niet in de AirPlay-luidsprekerselectie in iOS. Om het volumeniveau voor hen te wijzigen ten opzichte van de andere luidsprekers, moet u de Sonos-app opnieuw gebruiken. Samen met de gekoppelde luidspreker kan het volume ook worden gewijzigd vanuit andere apps.

De Sonos-app op de Mac ondersteunt AirPlay 2 nog niet. Terwijl u de Sonos-luidsprekers kunt bekijken en selecteren uit de Geluidssysteemvoorkeuren, kunt u ze alleen afzonderlijk selecteren. Het selecteren van meerdere sprekers tegelijk was niet mogelijk in onze test.

GOEDE KEUZE

Bose SoundTouch 30 series III

Adviesprijs

539,-

96.325 andere kochten dit product

Met de SoundTouch 30 III wifi speaker combineer je een scala aan afspeelmogelijkheden met de Bose geluidskwaliteit. Dankzij de 2 tweeters en woofer produceert het systeem een vol geluid dat zelfs de grootste ruimte in huis vult. Het enige wat jij moet doen is de stekker in het stopcontact stoppen. De speaker geeft toegang tot streamingdiensten als Spotify en Deezer, waardoor er miljoenen nummers tot je beschikking staan. Dankzij Spotify Connect staat de speaker rechtstreeks in contact met de database van Spotify. Zo maak je geen gebruik van mobiele data van je smartphone en selecteer je nummers direct in de Spotify app. Via wifi en Bluetooth beluister je je eigen muziekcollectie over de speakers. Zo heb je eindeloos veel te luisteren en vind je voor elk moment het juiste liedje.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij coolblue

Dit is vooral te danken aan het feit dat de SoundTouch-luidsprekers voornamelijk als enkelvoudige luidsprekers zijn ontworpen. Bose ziet de SoundTouch-serie niet echt als een modulair systeem, zoals Sonos en Teufel dat doen. Met Teufel kunt u beginnen met een kleine oplossing en meer componenten aan het geluid toevoegen.

De SoundTouch 30 levert een krachtige bas voor zo’n compact formaat en klinkt gedetailleerder en frisser in het midden en hoog dan zijn concurrenten. In het individuele gebruik was de Bose SoundTouch 30 de meest overtuigende van alle geteste apparaten tijdens de luistertest – maar het was ook de grootste luidspreker in de test. De SoundTouch 30 moet echter de testoverwinning weggeven in de luisterevaluatie naar de nieuwe Play:5 van Sonos.

In de derde revisie kreeg de SoundTouch 30 niet alleen Bluetooth-mogelijkheden, zoals gezegd, maar ook een fijnafstemming op het gebied van geluid, vooral in de bas. Maar zelfs dit is niet genoeg om de nieuwe Play:5 te weerstaan.

Directe weergave vanaf een mobiele telefoon via Bluetooth is praktisch en ongecompliceerd met Bose, net als het afspelen van muziek via een 3,5 mm-stekker. De smartphone-app werkt snel en zonder vertraging, en sommige van de luidsprekers reageren nog sneller op input dan Sonos met zijn eigen draadloze netwerk.

Maar Bose heeft standaard ook een kleine afstandsbediening voor de luidsprekers, wat een groot pluspunt is: Het is omslachtiger om je smartphone te moeten bereiken om het volume te wijzigen of een nummer over te slaan dan met een kleine afstandsbediening, waar de belangrijkste functies een eigen knop hebben.

Maar natuurlijk: Om door de muziekbibliotheek te kunnen bladeren, heb je de smartphone weer nodig. Wat u verkiest – bediening via smartphone of afstandsbediening – hangt ook af van de manier waarop u naar muziek luistert en is uiteindelijk een kwestie van smaak. Bose biedt immers beide mogelijkheden.

Voor wie graag naar internetradio luistert, was Bose de ultieme, al was het maar vanwege de zes zenderknoppen op de luidsprekers. Net als bij de goede oude radio konden de meest beluisterde zenders direct op het apparaat worden opgeroepen. Bovendien konden zelfs de favoriete albums van de eigenaar zonder problemen worden gebeld – zonder dat er een smartphone of afstandsbediening nodig was. Slechts één andere doos biedt deze mogelijkheid: de Raumfeld One M van Teufel.

Helaas is de situatie eind november 2018 veranderd: Zonder waarschuwing heeft Bose de internetradio-ontvangst via een update afgesneden en vertrouwt nu in plaats daarvan op de Amerikaanse streamingservice TuneIn, die veel klanten van streek heeft gemaakt. Naast het volledig ontbreken van kleinere internetradiostations die niet op TuneIn zijn vertegenwoordigd, wordt ook de soms lagere geluidskwaliteit van de streams bekritiseerd. Bovendien hebben verschillende gebruikers aangegeven dat de integratie van TuneIn tot nu toe niet goed heeft gefunctioneerd.

LUXE KEUZE

Denon HEOS 7 HS2

Adviesprijs

549,-

66.985andere kochten dit product

De Denon HEOS 7 is een wifi speaker voor grote ruimtes. Sluit de speaker aan op netstroom en verbind daarna draadloos met je smartphone of tablet. Combineer hem met andere speakers uit de HEOS serie en maak zo een draadloos multiroom geluidssysteem. Met een HEOS in meerdere kamers bepaal je zelf waar en wanneer er muziek klinkt. Je gebruikt hiervoor de gebruiksvriendelijke HEOS app. Speel overal in huis muziek af van Spotify, internetradio en je eigen computernetwerk. Zo heb je altijd toegang tot een enorme muziekcollectie. Door de digitale versterkers en ingebouwde DSP geeft de streamer stereogeluid helder en nauwkeurig weer. Beats, drums en baslijnen klinken door de ingebouwde subwoofer en 2 passieve basradiatoren krachtig en vol. Ben jij klaar voor een house party?

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij amazon bekijk prijs bij coolblue

Na enige tijd luisteren naar de muziek was het duidelijk dat Heos zich qua geluid niet achter de rivalen van Sonos hoeft te verschuilen, ook al maak je geen gebruik van de Hi-Res afspeelmogelijkheid en zijn er content met geluidsbestanden in een geluidskwaliteit die vergelijkbaar is met die van de iTunes store. Al met al komt Heos na de laatste verbeteringen heel dicht in de buurt van de klassenleider en kan hij zelfs op sommige punten nog passeren.

De installatie van het Denon-systeem is echter omslachtig, wat al begint met de gebruikersbegeleiding in de app. Waarom zouden we de iPhone, die al op het WLAN is aangesloten, met een jack-kabel op de Heos-box aansluiten? En waarom vraagt de app om toegang tot de microfoon als er geen kalibratie plaatsvindt?

Ook na de eerste opzet is de bediening niet echt overtuigend. De Heos-app liep niet stabiel in de test op de iPhone en viel soms op zijn plaats met foutmeldingen.

De Heos-app, die gratis beschikbaar is voor iOS, Android en Kindle Fire, ondersteunt immers tal van online diensten zoals Spotify, Napster, Deezer en Tidal en kan muziek afspelen van DLNA-mediaservers of direct aangesloten analoge bronnen en USB-harde schijven.

In het voorjaar presenteerde Denon tal van innovaties op basis van de nieuwe hardware van de HS2-versies.

Dankzij nieuwe processors werden Hi-Res-formaten geïntroduceerd. Lossless muziekbestanden in de formaten WAV, FLAC en Apple Lossless met maximaal 24 bit en 192 kHz kunnen via het netwerk of USB worden afgespeeld.

Bovendien kunnen smartphones of tablets nu rechtstreeks op de Heos-luidsprekers worden aangesloten via Bluetooth, zonder dat er een adapter nodig is, om het geluid lokaal af te spelen of via het netwerk door het hele huis te verspreiden. Daarnaast kunnen de Heos apparaten worden gecombineerd met de populaire netwerkcomponenten uit de andere Denon series om extreem krachtige multi-room systemen te creëren die zijn afgestemd op verschillende eisen.

De vorige eigenaars van bestaande Heos-hardware kijken echter de andere kant op – ze zullen het zonder al deze innovaties moeten stellen. In tegenstelling tot Sonos, waar zelfs oudere luidsprekers kunnen worden geüpgraded met spannende nieuwe functies zoals de recente TrueSound automatische ruimtekalibratiesoftware-update, heeft Denon geen rekening gehouden met bestaande klanten.

Dit is vervelend, want de nieuwe Hi-Res weergave maakt immers weinig verschil in het dagelijks leven van dergelijke systemen, maar geeft eigenaren van oudere Heos componenten het gevoel dat ze hebben geïnvesteerd in snel verouderde technologie.

GOEDE KEUZE

Yamaha ISX-80

Yamaha ISX-80 zwart

Adviesprijs

199,-

77.963 andere kochten dit product

De Yamaha ISX-80 multiroom-speaker combineert een elegant design met een scala aan afspeelmogelijkheden. Het bijzondere ontwerp van deze MusicCast-luidspreker herbergt een verfijnd binnenwerk waarmee je geniet van een onberispelijke audioweergave. De ISX-80 is van alle markten thuis met wifi-, Bluetooth- en DLNA-ondersteuning. Je streamt moeiteloos de tracks van je smartphone, tablet of computernetwerk. Geen zin in je eigen muziekcollectie? Dan stem je af op een internet- of FM-radiostation.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij amazon

Alleen de vierkante ISX-80 wandluidspreker met ingebouwde klok was in alle opzichten overtuigend. Het klonk rijk en evenwichtig met heel natuurlijke stemmen. De bas verrast door de kleine kastdiepte, waardoor het de perfecte functionele wanddecoratie is voor de keuken of slaapkamer. Praktisch gezien is er zelfs een ingebouwde wekker voor dit doel.

De MusicCast app is krachtig en leuk om naar te kijken. Het opzetten van een draadloos netwerk is eenvoudig en wie met LAN-diensten werkt, vindt zelfs praktische plug-and-play voorwaarden.

De gratis software die voor iOS en Android wordt aangeboden regeert meestal zeer snel, maar wordt merkbaar vertraagd als je naar een nummer in meerdere kamers tegelijk luistert. Dan kunt u het volume van de afzonderlijke kamers afzonderlijk of in totaal regelen, maar u krijgt het gevoel dat de virtuele schuifregelaars soms vast komen te zitten.

Zelfs als twee gebruikers tegelijkertijd actief worden met hun smartphone om naar hun individuele programma’s te luisteren, kan dit leiden tot wederzijdse obstructies en storingen of zelfs het ophangen van de app, zoals in onze poging. De Sonos-app laat zien dat dit anders kan.

Positief is dat MusicCast DLNA-servers, webradio en muziek op de smartphone ondersteunt, evenals talrijke streamingdiensten zoals Spotify Connect, Napster en Juke. Daarnaast hebben onze drie testapparaten de muziek ook direct via AirPlay of Bluetooth ontvangen, wat voor velen zeker voordelen heeft ten opzichte van Sonos.

De app kan zelfs Bluetooth boxen van derden in het netwerk integreren. Je moet ze echter niet tegelijkertijd in dezelfde ruimte gebruiken, want de runtimes via WLAN en Bluetooth zijn verschillend, dus er is een hoorbare vertraging.

Een bijzonder hoogtepunt, al was het maar voor degenen die gezegend zijn met ruimte en de nodige verandering, is de mogelijkheid om de automatische rechtopstaande en vleugelpiano’s van de Disklavier Enspire-lijn via de app aan te sturen, hun live geluid door het hele huis te verspreiden en voor geselecteerde werken zelfs te mengen met de stem van sterren als Jamie Cullum die via MusicCast-luidsprekers worden afgespeeld.

Maar zelfs deze toegegeven super-cool gadget is niet genoeg om Sonos een voorsprong te geven op de meer relevante functies.

(Visited 377 times, 2 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *