De beste hoofdtelefoon met ruisonderdrukking

Hoofdtelefoons met Noise Cancelling (NC), d.w.z. actieve ruisonderdrukking, werken door omgevingsgeluiden op te nemen met een microfoon en deze via de luidsprekers uit fase af te spelen. Hierdoor worden de storende geluidsgolven gewoon weggenomen. Het resultaat is een wonderbaarlijke stilte, zelfs in een rumoerige omgeving – een zegen, vooral als je met het vliegtuig of de trein reist.

Onze ervaring is dat noise cancelling technologie niet alleen in kaf en koren is verdeeld, maar ook in, laten we het zand noemen, om in agrarische termen te blijven: De tarwe bestaat duidelijk uit Sony, Bose en Sennheiser luisteraars. Hier wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van eigen ontwikkelingen en die zijn duur. De andere fabrikanten maken gebruik van wat de markt te bieden heeft en er zijn ook aanzienlijke verschillen in prijs en vooral kwaliteit.

Koptelefoons met ruisonderdrukking werken nu meestal met Bluetooth-transmissie. Als de batterij leeg is, hebben de meeste van hen nog steeds een noodbediening via de kabel. Dan werkt de actieve ruisonderdrukking niet, maar je hoort tenminste iets.

We hebben de sterke en zwakke punten van de geluidsannulering voor elke individuele luisteraar in detail beschreven, zodat u altijd weet of en hoeveel reducties u moet accepteren op het gebied van externe geluidsannulering.

Toch wil je vooral in de trein kunnen luisteren naar de aankondigingen of kunnen communiceren met de persoon die naast je zit. Onze nieuwe favoriet heeft voor dit doel een bijzonder praktische functie in petto.

In vergelijking met de in-ear modellen hebben clip-on koptelefoons met omtrekkapsels een doorslaggevend voordeel: ze sluiten de oren goed af tegen externe ruis, zelfs vanuit het oogpunt van het ontwerp. Daarnaast bieden de grotere capsules veel meer mogelijkheden om de batterij en de elektronica op te nemen. U heeft de extra doos die nodig is voor een in-ear-hoofdtelefoon met ruisonderdrukking niet nodig.

Hier zijn onze aanbevelingen in het korte overzicht. Het gedetailleerde testrapport is zoals gebruikelijk hieronder te vinden.

Hoe we getest hebben

We hebben nu in totaal 38 koptelefoons met actieve ruisonderdrukking getest in meer dan tien testrondes. Alle koptelefoons moesten bestand zijn tegen verkeerslawaai, het achtergrondgeluid van een grote menigte en een stofzuiger in het huishouden in de test. Hiermee kunnen we het geluid in een vliegtuig goed nabootsen.

Hoewel we ons vooral richten op externe ruisonderdrukking, hechten we ook veel waarde aan de best mogelijke geluidskarakteristieken – zowel in de NC-modus als in de normale Bluetooth- of kabelhoofdtelefoon. Het is duidelijk dat de meeste fabrikanten min of meer diepe ingrepen doen in het geluid in de NC-modus, wat natuurlijk ook invloed heeft op de geluidskwaliteit. Zo goed als hoofdtelefoons in dezelfde prijsklasse zonder ruisonderdrukking klinken NC-hoofdtelefoons nooit zo goed, ook al hebben ze de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt.

Alle andere door ons geteste modellen zijn te vinden in de vergelijkingstabel en onder “Ook getest”, als ze nog beschikbaar zijn. Hier kunt u één of twee koopjes doen, alle belangrijke feiten voor een persoonlijke classificatie vindt u in de korte beschrijving en in de tabel.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen hoofdtelefoons:

 1. favorietli-thumbnail
  SONY WH-1000XM3
  Met de Sony WH-1000XM3 draadloze koptelefoon geniet je 38 uur van een helder en gedetailleerd geluid. Via bluetooth verbind je het ontwerp met je smartphone of tablet. Zo luister je draadloos naar je favoriete muziek.

 2. li-thumbnail
  BOSE NOISE CANCELLING HEADPHONES 700
  De Bose Noise Cancelling Headphones 700 is iets voor jou wanneer je waarde hecht aan een hoge geluidskwaliteit en krachtige noise cancelling. Dankzij de actieve noise cancelling dempt deze draadloze koptelefoon omgevingsgeluiden.

 3. li-thumbnail
  SENNHEISER PXC 550-II
  Met de Sennheiser PXC 550-II hoef jij de muziek niet harder te zetten in een luidruchtige omgeving. De koptelefoon beschikt over noise cancelling, waardoor omgevingsgeluid en ruis worden gedempt.

 4. li-thumbnail
  BOWERS & WILKINS PX7
  De Bowers & Wilkins PX7 is een draadloze over ear koptelefoon met noise cancelling. De noise cancelling zorgt ervoor dat jij in een drukke omgeving meer hoort van de muziek en het volume niet harder hoeft te zetten.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

37% KORTING

Hoofdtelefoons

Sony WH-1000XM4 Zwart

240.00
32% KORTING

Hoofdtelefoons

Sony WH-1000XM4 Zilver

259.00
7% KORTING
31% KORTING

Hoofdtelefoons

JBL Tune 660NC Blauw

69.00

FAVORIET

Sony WH-1000XM3

Adviesprijs

299,-

66.235 andere kochten dit product

Met de Sony WH-1000XM3 draadloze koptelefoon geniet je 38 uur van een helder en gedetailleerd geluid. Via bluetooth verbind je het ontwerp met je smartphone of tablet. Zo luister je draadloos naar je favoriete muziek. Wanneer je de aanpasbare noise cancelling inschakelt, heb je geen last van geluiden van buitenaf. Hierdoor reis je in alle rust of elimineer je storende geluiden op kantoor. Via de app schakel je Smart Listening in. Na het detecteren van je activiteit past deze functie de sterkte van de noise cancelling aan. Door het frequentiebereik van 4 tot 40.000 Hertz geniet je van hi res audio. Hierdoor ontgaat geen enkel detail je en hoor je alle nuances van de bastonen en hoge geluiden.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij amazon bekijk prijs bij coolblue

“Wat wil je nog meer?!”

Waar gaat het om bij een koptelefoon? Geluidskwaliteit toch? Als je dat met me eens bent, dan heb je eigenlijk al genoeg reden om de WH-1000XM3 aan te schaffen. De bas is goed aanwezig – je voelt hem echt dreunen – maar ook de midden- en hoge frequenties komen schitterend tot hun recht.

Mia de Groene

De adaptieve ruisonderdrukking van de WH-1000X M2 is verder verfijnd in de WH-1000X M3. Nieuw is de optimaliseringsoptie. Het wordt geactiveerd door de knop voor ruisonderdrukking voor een langere periode in te drukken, en een reeks testtonen wordt gebruikt om de ruisonderdrukking aan te passen aan de akoestische omstandigheden onder de oorkussens, waardoor het nog stiller wordt. Wanneer de muziek stopt, kunt u niet eens de fijne ruis horen die nog hoorbaar was toen het vorige model werd geactiveerd met ruisonderdrukking.

Anders is er weinig veranderd in de adaptieve ruisonderdrukking: Dankzij de evaluatie van de ingebouwde microfoons, GPS-ontvanger en bewegingsmelders is de WH-1000X M3 in staat om de omstandigheden waarin u zich op dat moment bevindt vrij nauwkeurig te detecteren en de ruisonderdrukking daarop af te stemmen.

Zo wordt het buitengeluid in het verkeer niet volledig onderdrukt, maar in een trein of in een rumoerig open kantoor wel. Aankondigingen in het vliegtuig of in de trein of zogenaamd directe toespraken in het kantoor worden gedaan.

De nieuwe oorkussens zijn dikker, passen zich nog beter aan de vorm van het hoofd aan en zijn daardoor uiterst comfortabel om te dragen. In tegenstelling tot de aanvankelijke vrees is er ook genoeg ruimte voor grotere oren onder. Ze zijn dus nog beter beschermd tegen lawaai van buitenaf. Het geluid is een beetje veranderd, vooral in het lage frequentiebereik, en de bas heeft nog meer precisie en snelheid gekregen, wat alleen verklaard kan worden door het veranderde oppervlak en de betere afdichting van de pads.

De verbinding met de smartphone en de activering van de ruisonderdrukking of het omgevingsgeluid worden geregeld met knoppen op het linkeroorstuk van de WH-1000X M3. De juiste capsule is ook een touch-bedieningspaneel: met veegbewegingen van boven naar beneden en vice versa kun je het volume aanpassen, liedjes van voor naar achter of vice versa overslaan, dubbel tikken stopt of de muziek start.

De nieuwe handset van Sony heeft veel slimme functies gekregen.

De doorvoerfunctie, die Sony “Quick Attention Mode” noemt, is overgenomen door de Sony WH-1000X M3 van de MDR-1000X: Als je je handpalm op de capsule legt, wordt de muziek zachter gezet en wordt het omgevingsgeluid versterkt. Op deze manier kunt u de buitenwereld, die voorheen zeer goed afgesloten was, weer horen, wat niet alleen zeer praktisch is voor aankondigingen, maar ook wanneer u wordt aangesproken. Als je de palm van je hand van de juiste capsule haalt, wordt de buitenwereld weer uitgeschakeld en vervaagt de muziek.

In de modus Ambient Sound kan de luisteraar zelf zien of er een aankondiging wordt gedaan en reageert hij daarop. Dit gebeurt ook tijdens telefoongesprekken – de stem wordt dan ook doorgeschakeld, wat voorkomt dat er ongepast hard wordt gesproken. Dit werkt in ieder geval meestal, anders kun je nog steeds met je hand op de juiste capsule leggen – het effect is hetzelfde.

GOEDE KEUZE

Bose Noise Cancelling Headphones 700

Adviesprijs

329,-

96.325 andere kochten dit product

De Bose Noise Cancelling Headphones 700 is iets voor jou wanneer je waarde hecht aan een hoge geluidskwaliteit en krachtige noise cancelling. Dankzij de actieve noise cancelling dempt deze draadloze koptelefoon omgevingsgeluiden. Hierdoor luister je ongestoord naar je favoriete muziek, waar je ook bent. Je past de noise cancelling naar eigen smaak aan dankzij de 11 niveaus. Zo schakel je per omgeving of situatie naar jouw voorkeursstand of deactiveer je de noise cancelling volledig. Je bent goed verstaanbaar door de 4 microfoons. Wanneer je telefoneert, dempen ze omgevingsgeluid, zoals ruis. Ook zorgen de microfoons ervoor dat jij met 1 druk op de knop je omgeving hoort. Je kiest zelf of je de koptelefoon via touchbediening op de oorschelpen of via spraakcommando’s bedient. Wanneer je voor spraakbediening kiest, doe je dit via de Google Assistant.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij amazon bekijk prijs bij coolblue

Met de Bose NC 700 hebben de Amerikanen na een lange onthouding weer een compleet nieuwe hoofdtelefoon met actieve ruisonderdrukking in de ring gegooid. Het werd tijd, want in de tussentijd kon Sony zijn ontwikkelingsvoorsprong bijna ongestoord uitbreiden. De NC 700 werkt nu ook met aanpasbare ruisonderdrukking en de geluidskarakteristieken zijn ook aangepast: Bose is terug, maar de nieuwe kost momenteel ruim 100 euro meer dan de concurrent van Sony.

De NC 700 is uiteraard bedoeld om een nieuw hoofdstuk te openen, want behalve de naam doet niets anders denken aan de succesvolle QuietComfort-serie. We hebben dus een compleet nieuwe ontwikkeling in de oren. De tempels en capsules zien er nu duurder en beter gemaakt uit, en de ontwikkelaars hebben iets speciaals bedacht voor de verbinding tussen hen: Er is hier geen scharnier, de capsules worden virtueel aan de tempels geknipt. De ongetwijfeld bestaande kabelverbinding tussen de twee capsules is volledig onzichtbaar en goed beschermd, maar de capsules kunnen nog steeds op de beugel worden bewogen voor individuele aanpassing, evenals 180 graden worden gedraaid.

De NC 700 kan ook volledig worden ondergebracht in de meegeleverde hard case, die nog slanker is dan de QuietComfort. Het opladen gebeurt nu via een USB-interface van het type C. Dit heeft geen vaste insteekrichting en bespaart wat gefriemel. Bovendien laadt de Bose-installatie sneller op met een aangepaste voeding. De oplaadkabel en de verplichte audiokabel voor noodgevallen worden bij de Bose meegeleverd en zijn ook te vinden in de koffer onder een klep.

Als de Bose NC 700 wordt ingeschakeld, is er geen twijfel mogelijk: een introgeluid uit de koptelefoon dat elke Hollywood-blockbuster tot zijn recht zou laten komen. Daarnaast wijst een vriendelijke stem er een aantal keren op dat je de Bose-muziekapplicatie moet installeren, wat ik voorlopig niet heb gedaan, dus de aardige dame bleef me in het Engels toespreken.

Gewoon om te anticiperen: de NC 700 werkt prima zonder de app. Het voordeel is dat naast de taalkeuze, de ruisonderdrukking fijner kan worden gesorteerd dan zonder. Zonder app kunnen met een druk op de knop drie grovere niveaus van ruisonderdrukking worden geselecteerd, namelijk nul (of uit) 5 (ongeveer halve kracht) en 10 (dan wordt het echt stil). Als u bijvoorbeeld een aankondiging hoort, stopt een lange druk op de ruisonderdrukkingsknop de muziek en wordt de ruisonderdrukking tijdelijk uitgeschakeld. Door de knop opnieuw in te drukken en vast te houden, keert de Bose-installatie terug naar de vorige bedrijfstoestand. Naast de ruisonderdrukkingsknop op de linkercapsule is er slechts één aan de rechterkant voor het in- en uitschakelen, inclusief Bluetooth-koppeling, en één voor de verschillende stemassistenten zoals Google Assistant of Siri.

Bose heeft een bijzonder slimme oplossing bedacht voor het aanpassen van het volume: Hier, ik veeg gewoon langs de bar op de juiste capsule en het wordt luider of zachter. Dit biedt veel meer gebruiksveiligheid dan het soms wat ongedefinieerde rondlopen op het gehele buitenoppervlak van de capsule, zoals de anderen dat doen.

Na de installatie van de app verandert er veel: eerst moet je je registreren, op naam en met je e-mailadres. Dit doet denken aan de multiroom oplossing van Bose, en er zijn opnieuw aanzienlijke twijfels over het gevoel van de verzamelwoede van sommige bedrijven. De enige mogelijke achtergrond: Ons testexemplaar heeft eerst een update gedownload na het installeren van de app en het aansluiten op de koptelefoon, maar dat kon anoniem worden opgelost.

De NC 700 heeft ook aan geluidskwaliteit gewonnen. Van het nogal onspectaculaire geluid van de QuietComfort-serie is niet veel meer over. In de bas is een lichte Amerikaanse neiging te horen in de vorm van een lichte boost, maar het mid-hoog bereik heeft hier geen last van – het is duidelijk beknopter en fijner opgelost dan bij de QC 35 II het geval was. Het verschil met de Sony WH-1000X M3 is nu veel kleiner en valt in de categorie “kwestie van smaak”. In een directe vergelijking is de Bose NC700 iets meer sonoor in het keynote bereik, terwijl de WH-1000X M3 een tikje fijner detail levert in het midden- en hoge register – zoals reeds vermeld: pure kwestie van smaak en alleen merkbaar in een directe A-B vergelijking.

GOEDE KEUZE

Sennheiser PXC 550-II

Adviesprijs

299,-

63.332 andere kochten dit product

Met de Sennheiser PXC 550-II hoef jij de muziek niet harder te zetten in een luidruchtige omgeving. De koptelefoon beschikt over noise cancelling, waardoor omgevingsgeluid en ruis worden gedempt. Dankzij het bluetooth profiel aptX stream je muziek in hogere kwaliteit dan bij het standaard bluetooth profiel A2DP. Ook zorgt aptX ervoor dat de verbinding met jouw afspeelapparaat stabieler is.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij amazon bekijk prijs bij coolblue

De Sennheiser PXC 550 II ziet er bijna net zo uit als zijn voorganger. Alleen de vroeger chroomkleurige toepassingen zijn nu subtiel donker, maar zijn nog steeds van metaal. Binnenin zijn de verschillen al groter, zo heeft de PXC 550 II nu Bluetooth 5.0, maar NFC wordt niet meer ondersteund.

In plaats daarvan zijn Alexa, Siri en de Google-assistent nu volledig geïntegreerd – evenals AAC en aptX Long. Dankzij de zachte vulling op de capsules en rond de Sennheiser PXC 550 II hoofdband zit hij uiterst comfortabel en sluit hij zo goed af dat het geluid van buitenaf vrijwel geen kans heeft om het oor te bereiken.

Hoewel het niet zo flexibel reageert op de omgevingssituatie als de Sony, heeft het wel een aantal gedetailleerde oplossingen die het label “smart” zeker verdienen. Hij wordt automatisch ingeschakeld zodra de juiste capsule vanuit de transportpositie in de luisterpositie wordt geklapt. De Sennheiser schakelt zichzelf dan uit nadat hij is verwijderd, waardoor energie wordt bespaard.

De juiste capsule is ontworpen als touchpad. Hierdoor kan het volume worden aangepast en kunt u de nummers overslaan. Een fijn klopsignaal onderbreekt de muziek om een telefoontje te beantwoorden, wat overigens voor beide bellers in uitstekende kwaliteit werkt.

Met de schuifschakelaar aan de bovenzijde van de rechtercapsule worden twee verschillende geluidswerende niveaus geactiveerd of gedeactiveerd. Niveau II is het hoogste niveau, waar alles zo mogelijk verborgen is. Er zit nog een niveau tussen dit en de uit-stand: hier past de PXC 550 II zich automatisch aan het omgevingsgeluid aan, in de Smart Control App kunt u bepalen of de ruisonderdrukking adaptief reageert of speciale maatregelen neemt tegen windgeruis in de zogenaamde Anti-Wind Modus tijdens buitenactiviteiten. Al met al is de ruisonderdrukking dus bijna op hetzelfde hoge niveau als bij de Sony.

Het in de juiste capsule van de PXC 550 II geïntegreerde touchpanel reageert directer, wat de bediening nog eenvoudiger maakt. Men is echter meer afhankelijk van kloptekens dan bij beide Sonys: een lichte klop begint en pauzeert de muziek, een dubbele klop activeert het gesprek door de functie, die niet zo elegant is als de handoplegging bij de Sonys.

Inmiddels is de Smart Control App van Sennheiser ook aanzienlijk uitgebreid wat betreft de functies. Naast een gedifferentieerde geluidsregeling kan nu ook de adaptieve ANC-modus worden omgeschakeld tussen Adaptive en Anti-Wind. Natuurlijk is het ook mogelijk om de firmware van de koptelefoon te updaten.

Qua geluid is de Sennheiser, zoals verwacht, in dezelfde klasse als de Sony koptelefoon, alleen de afstemming is iets anders. In een A-B vergelijking is een zeer lichte dip in het middengebied merkbaar in de Sony koptelefoon, waar de Sennheiser een iets fijnere resolutie heeft. De lichte scherpte, die de PXC 550 soms laat doorschijnen, is blijkbaar weggenomen van de PXC 550 II. De grote resolutie in het mid-hoge bereik is behouden gebleven en het speelt als uit één stuk.

LUXE KEUZE

Bowers & Wilkins PX7

Adviesprijs

399,-

43.8132 andere kochten dit product

De Bowers & Wilkins PX7 is een draadloze over ear koptelefoon met noise cancelling. De noise cancelling zorgt ervoor dat jij in een drukke omgeving meer hoort van de muziek en het volume niet harder hoeft te zetten. Deze technologie dempt storende omgevingsgeluiden en ruis. Een volledig opgeladen accu gaat 30 uur mee. Raakt de batterij leeg? Na 15 minuten opladen gebruik je de koptelefoon weer voor 5 uur.

bekijk prijs bij amazon bekijk prijs bij coolblue

Bowers & Wilkins PX7 is een van de twee opvolgers van de Bowers & Wilkins PX. Net als zijn voorganger is hij ontworpen als een over-ear-ontvanger. De on-ear versie in de vorm van de PX5 is hieronder weergegeven. In principe zorgt een oortje om het oor, zoals de PX7, voor een betere afdichting voor de meeste mensen, waardoor er minder extern geluid doorkomt dan bij de oorkapjes, en is het ook comfortabeler.

De Bowers & Wilkins PX7 zit zeer comfortabel, althans in ons geval zit hij comfortabeler dan de PX5 on-ear versie. In de meeste gevallen zou het daardoor nog beter moeten zijn in het afdichten tegen lawaai van buitenaf.

De ruisonderdrukking is schakelbaar met een knop op de linkercapsule. De drie modi High, Low en Auto kunnen worden geselecteerd en het High level werkt zeer efficiënt. Het nadeel is dat je eerst door alle niveaus moet schakelen en niet direct van High naar Auto of Off kan schakelen. Het geluid verandert niet met de verschillende ANC-instellingen, ook ruis is volledig vreemd aan de PX7.

De muziek wordt gepauzeerd als een capsule wordt opgetild, de drie knoppen op de rechtercapsule zijn voor het aanpassen van het volume en het zappen door de muziek. De knop tussendoor om een telefoontje te beantwoorden of om Siri of Google Assistant te activeren.

Het geeft de muziek de typische Bowers-&-Wilkins signatuur – in de bas is het net zo assertief als de Sennheiser, en wint het zelfs iets meer in het bovenste bas- en fundamentele bereik. Anderzijds maakt de PX7 het hoogfrequent bereik enigszins rond. Over het geheel genomen klinkt de Bowers & Wilkins PX7 warmer, ronder en voller dan de Sennheiser. Dus als je een reisgenoot nodig hebt met een lange termijn geluid en een zakelijke uitstraling, dan heb je een van de Bowers-&-Wilkins modellen nodig.

(Visited 957 times, 3 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.