De beste Bluetooth-luidsprekers

De geluidskwaliteit van de luidsprekers hangt in belangrijke mate af van hun grootte. Hoewel fabrikanten er nu in slagen om met behulp van bouwkundige en elektronische trucs een verbazingwekkende hoeveelheid geluid uit zelfs kleine luidsprekers te persen, kunnen ze de wetten van de natuurkunde natuurlijk niet terzijde schuiven.

Het heeft dan ook geen zin om een luidspreker ter grootte van een handpalm die in elke handtas past, te vergelijken met een brommer ter grootte van een bierkrat. Natuurlijk zitten er geluidswerelden tussen. Vooral op het gebied van de lage tonen en bij hogere volumes verschillen grote en kleine luidsprekers nog steeds aanzienlijk.

Het hangt allemaal af van de grootte

Omdat we geen appels met sinaasappels willen vergelijken, hebben we de Bluetooth-luidsprekers in drie maten verdeeld en hebben we onze favorieten in elk daarvan gekozen. Maar luidsprekers van verschillende grootte verschillen niet alleen in geluid maar ook in gebruiksscenario’s.

Zelfs kleine luidsprekers kunnen groot klinken

Kleine Bluetooth-boxen die in elke handtas passen, zijn ideaal om in het openluchtzwembad of op het balkon te chillen, maar kunnen ook gemakkelijk worden meegenomen op uitstapjes of om de studeerkamer of keuken thuis van geluid te voorzien. De miniluidsprekers hebben de afgelopen jaren grote sprongen gemaakt in de geluidskwaliteit. Ze klinken niet meer automatisch als een kleine luidspreker. Dit wordt mogelijk gemaakt door het feit dat de fabrikanten allerlei psychoakoestische trucs gebruiken. Als dit goed wordt gedaan, zullen kleine luidsprekers u verbazen met een verbazingwekkend groot geluid. Maar er zijn natuurlijk nog steeds echte brullende kubussen die vooral lawaai maken.

Maar als je ’s avonds een klein buitenfeestje wilt geven aan de Baggersee, heb je iets groters nodig. De laatste trend is dat er middelgrote Bluetooth-boxen komen, die aanzienlijk meer giek leveren, maar toch klein genoeg zijn om onder je arm te dragen of op je fiets te zetten.

In de woonkamer vinden steeds meer grote Bluetooth-luidsprekers hun weg naar de woning. Want net zo gemakkelijk als u uw mobiele telefoon op de mini-box kunt aansluiten, wilt u thuis naar muziek luisteren. Naast alleen maar draagbare dozen met oplaadbare batterijen zijn er ook luidsprekers die ontworpen zijn voor permanent gebruik bij het stopcontact.

En om de verbinding niet te verliezen, worden nu ook steeds meer WLAN-luidsprekers met meerdere kamers uitgerust met Bluetooth. Zelfs de multiroom speaker specialist Sonos heeft nu een luidspreker in zijn assortiment, Sonos Move, die kan worden gebruikt met WLAN, Bluetooth en zelfs wordt geleverd met een accu.

Hoe lang gaat de accu van de Bluetooth-luidsprekers mee?

Dat varieert sterk en is grotendeels afhankelijk van het volume en de capaciteit van de batterij. Op kamervolume spelen de meeste luidsprekers tussen 8 en 16 uur. Bij vol volume raken veel luidsprekers echter al na 3 tot 4 uur zonder stroom.

Hoe ver gaat Bluetooth?

In de open lucht kan Bluetooth tot ongeveer 240 meter verzenden. Obstakels, vooral plafonds en muren, verminderen de afstand. In de praktijk is ongeveer 50 meter realistisch.

Welke Bluetooth-versie heb ik nodig?

In principe kunnen alle Bluetooth-apparaten met elkaar worden verbonden, omdat alle versies compatibel zijn met elkaar. Nieuwe versies bieden echter voordelen zoals een laag stroomverbruik en een hoger bereik.

Wat betekenen afkortingen als IPX4, IPX7 en IP65?

De afkortingen beschrijven de beschermingsklasse van het apparaat. Het voorlaatste cijfer staat voor bescherming tegen vaste objecten zoals stof en zand. Het laatste cijfer staat voor bescherming tegen water. Hoe hoger de getallen, hoe robuuster het apparaat.

Hoe we hebben getest

We testen regelmatig de belangrijkste nieuwe releases. In totaal hebben we nu 114 Bluetooth-luidsprekers beluisterd, de meeste in directe vergelijking met elkaar. Hiervan werden 69 luidsprekers ingedeeld in de categorie “kleine luidsprekers”, 29 in de categorie “middelgrote luidsprekers” en 16 in de categorie “grote Bluetooth-luidsprekers”.

88 van de geteste luidsprekers zijn nog steeds beschikbaar. U vindt alle modellen die nog beschikbaar zijn in onze drie vergelijkingstabellen voor kleine, middelgrote en grote luidsprekers. Bovendien geeft elke sectie onder “Ook getest” een korte beoordeling, zelfs voor die luidsprekers waarvoor we geen aankoopadvies hebben gegeven.

Alle luidsprekers moeten een gedetailleerde luistertest ondergaan. We testen de luidsprekers in directe vergelijking met elkaar en met onze huidige testwinnaars als referentie. We beoordelen ook de kwaliteit van het vakmanschap en het scala aan functies. Ten slotte speelt de prijs een belangrijke rol in de evaluatie.

De beste kleine Bluetooth-luidsprekers
Kleine draagbare Bluetooth-luidsprekers zijn niet alleen handig om in te baden of op reis te gaan, maar voor veel mensen vervangen ze nu ook de stereo-installatie thuis.

De eerste ultracompacte Bluetooth-luidspreker die verrast werd met een geluid dat uitmuntend was door zijn omvang, was de Jawbone Jambox. De Amerikanen hebben dus een enorme trend ingezet – de kleine geluidswonderen zijn, samen met multiroom systemen, het enige lichtpuntje in de anders zo magere audiosector.

Geen wonder dat de imitators niet lang op zich lieten wachten. Bose sprong al heel vroeg op de bandwagon. De Amerikanen zijn sowieso al een specialist voor groot geluid uit kleine luidsprekers en hebben met de SoundLink Mini een echte hit neergezet, die geen enkele concurrent lang heeft kunnen evenaren.

Onze lijst met zorgvuldig gekozen Bluetooth-luidsprekers:

 1. favorietli-thumbnail
  BANG & OLUFSEN BEOPLAY A1
  Met de Bang & Olufsen BeoPlay A1 luister je de hele dag onafgebroken naar muziek. Deze kleine Bluetooth speaker heeft een accuduur van 24 uur.

 2. li-thumbnail
  JBL CHARGE 4 ZWART
  Met de JBL Charge 4 ben je onafscheidelijk van je favoriete muziek. Deze Bluetooth speaker heeft een accuduur van 20 uur.

 3. li-thumbnail
  JBL FLIP 5 ZWART
  Wil je een middagje op het strand of in het park naar muziek luisteren? Dan is de JBL Flip 5 jouw speaker. Dankzij een ingebouwde accu luister je 12 uur onafgebroken naar je favoriete nummers.

 4. li-thumbnail
  BOSE SOUNDLINK MINI II
  De Bose SoundLink Mini II Special Edition is ideaal voor onderweg. De bluetooth speaker is compact van formaat en neem je daarom gemakkelijk met je mee.

[ scroll naar beneden voor een gedetaileerd overzicht ]

11% KORTING

Speakers Bluetooth

JBL Go 3 zwart 10-pack

349.00
13% KORTING

Speakers Bluetooth

JBL Go 3 zwart 20-pack

679.00
29% KORTING

Speakers Bluetooth

JBL Flip 5 Zwart

99.00
30% KORTING

Speakers Bluetooth

JBL Flip 5 Duo Pack Zwart

195.00

FAVORIET

Bang & Olufsen BeoPlay A1

Adviesprijs

269,-

24.133 andere kochten dit product

Met de Bang & Olufsen BeoPlay A1 luister je de hele dag onafgebroken naar muziek. Deze kleine Bluetooth speaker heeft een accuduur van 24 uur. Dat is handig als je hem meeneemt naar een plek waar geen stopcontact in de buurt is, zoals een bos of strand. Door het stof- en spatwaterbestendige ontwerp is de speaker geschikt voor al je buitenactiviteiten. Als er zand of modder op de behuizing komt, spoel je het er probleemloos af. De speaker heeft een compact formaat en een geïntegreerde draaglus. Maak hem vast aan je tas en luister tijdens het wandelen naar je favoriete nummers.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij coolblue

“Mooi design en mooi geluid.”

Wat ben ik blij dat ik uiteindelijk voor deze bluetoothspeaker ben gegaan! Zat te twijfelen tussen deze en de Bose Soundlink, maar na wat slechte ervaringen in de omgeving daarmee, besloot ik voor deze te gaan en daar heb ik geen spijt van! Het design alleen is al een pluspunt; uniek en erg mooi. Maar het geluid, man! Dat is voor zo’n klein boxje echt fenomenaal! Hij kost wel wat, maar daar krijg je dan ook echt iets fantastisch voor terug.

Mia de Groene

Maar toen verraste Bang & Olufsen ons met de Beoplay A1. Zo helder en natuurlijk in het beslissende middengebied, waar de menselijke stem en de grondtonen van de instrumenten zich bevinden, afgerond met zulke fijne, gedifferentieerde boventonen, hebben we nog nooit een luidspreker in deze prijs- en groottecategorie gehoord.

Voeg aan deze zeer goede levensduur van de batterij en een perfecte mobiliteit toe – de B&O Beoplay A1 kan zelfs aan een riem worden bevestigd of aan de muur worden gehangen met zijn chique lederen lus.

Het ontwerp van de Beoplay A1 lijkt een geheel te zijn en is dat ook. De gehele bovenste helft bestaat uit een elegant gebogen geperforeerde aluminium plaat. Dit voelt niet alleen geweldig, maar is ook vrij robuust.

Chique, duurzaam en top vakmanschap

De onderste helft van het toetsenbord, inclusief de verzonken toetsen met rubberen coating, is beschermd tegen vuil, vocht en schokken. Met zijn waterdichte aluminium koepelluidspreker moet Beoplay A1 ook immuun zijn voor spatwater.

De ophanglus is gemaakt van dik leer, waarvan de rustieke looiing een zeer klassieke uitstraling heeft en het oppervlak er niet uitziet als plastic zoals goedkoop leer. Ondanks de allround goede afwerking is het gewicht van 600 gram volledig binnen het frame.

Met zijn gladde, stabiele oppervlakken en compacte formaat kan de elegante kleine Bluetooth-luidspreker gemakkelijk overal worden opgeborgen, of het nu in een handtas, koffer of rugzak is.

B&O belooft een volledige 24-uurs operatie. Uiteraard zijn de specificaties van de fabrikant met betrekking tot de levensduur van de batterij altijd richtlijnen die niet van toepassing zijn als de luidspreker op vol vermogen werkt. Maar dit geldt voor vrijwel iedereen, en hier bereikt Bang & Olufsen op papier meer dan het dubbele van Bose of Canton.

In de test konden we de oplaadbare batterij ook niet in één dag laten opgeven. Dit verandert natuurlijk op hogere niveaus. Als je hem constant op vol volume laat draaien, kun je niet meer dan twee uur feestplezier verwachten voordat hij het niveau op zichzelf verlaagt en zo duidelijk maakt dat hij dringend moet worden ingeplugd.

Dat is niet zo vreemd, want de A1 speelt vrij luid en heeft nog steeds een goede bas. Dit trekt natuurlijk veel kracht.

Bij kamervolume of minder kan de A1 gemakkelijk een dag lang een ononderbroken geluidsversterking verdragen. Dit maakt de Beoplay A1 uiterst praktisch.

Naast de draadloze Bluetooth-verbinding is er ook een 3,5 mm-aansluiting voor analoge spelers. En als je twee van de geluidsflounders hebt, kun je ze via Bluetooth met een stereopaar verbinden. Dit kan met een toetsencombinatie op het apparaat of – eenvoudiger – met de Beoplay app voor iOS en Android. Helaas is de stereoverbinding van twee luidsprekers echter niet erg betrouwbaar. Talrijke geïrriteerde opmerkingen van gebruikers over dit onderwerp zijn daar ook het bewijs van.

Het minimalistische ontwerp heeft ook zijn valkuilen

De operatie laat weinig te wensen over. De volumeregeling op het apparaat wordt gesynchroniseerd met de draadloos aangesloten smartphone, iets wat lang niet alle concurrenten kunnen doen. Met behulp van de app kunnen de geluidskarakteristieken van de luidspreker zeer intuïtief worden aangepast en als voorinstellingen worden opgeslagen. Je kunt dus eigenlijk wel wat meer uit de luidspreker halen.

Door het eenvoudige ontwerp zijn de bedieningsknoppen alleen gemarkeerd met kleine, nauwelijks leesbare symbolen en verdeeld over de cirkelvormige doos. De aan/uit-schakelaar en de volumeknoppen hadden tenminste voelbaar gemaakt kunnen worden. Het enige wat je dus moet onthouden voor slechte lichtomstandigheden is dat de aan/uit-knop op 3 uur staat als je de A1 bij de lederen band vasthoudt. De andere knoppen heb je meestal toch niet nodig, want je regelt het volume meestal toch via je smartphone.

GOEDE KEUZE

JBL Charge 4 Zwart

Adviesprijs

149,-

16.414 andere kochten dit product

Met de JBL Charge 4 ben je onafscheidelijk van je favoriete muziek. Deze Bluetooth speaker heeft een accuduur van 20 uur. Hierdoor kom je tijdens een dag uit naar het zwembad of strand niet zonder muziek te zitten. Is de accu leeg? Binnen 5,5 uur laad je het exemplaar volledig op. Zo heb je na een korte nacht opladen weer een volle accu tot je beschikking. Je laadt een smartphone op via de usb uitgang. Hierdoor laad jij telefoon overal op en valt je geluidsbron niet eerder uit dan de Bluetooth speaker. Door het waterbestendige ontwerp gebruik je de speaker buitenshuis. Hij zal niet beschadigen door water. Zo zet je de speaker met een gerust hart aan de rand van het zwembad.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij coolblue

De nieuwe editie van de bestseller biedt detailverbeteringen, zoals een verhoging van de accu van 6.000 mAh naar 7.800 mAh, maar laat nog steeds tot 20 uur streaming geluid toe. Desondanks is de laadtijd verkort van 4,5 naar 4 uur, wat betekent dat de JBL Charge 4 moet worden gevoed door een USB-voedingseenheid die niet bij de levering is inbegrepen. De Powerbank-functie voor de stroomvoorziening van een smartphone blijft behouden, evenals de waterdichtheid volgens beschermingsklasse IPX7.

JBL geeft nu het totale vermogen van de Bluetooth-luidspreker, die iets minder dan een kilo weegt, aan bij 30 watt. Dit betekent dat de Charge 4, uitgerust met twee passieve lagetonenradiatoren aan de zijkanten ter ondersteuning van de actieve drivers, een extreem rijk en gebalanceerd geluid produceert. De aangename, natuurlijk klinkende stemweergave en de briljante hoge tonen zijn bijzonder indrukwekkend. In vergelijking met veel van zijn concurrenten produceert de kleine JBL een verbazingwekkend krachtige en toch vrij precieze bas.

Als u op zoek bent naar een Bluetooth-luidspreker die een volwaardig geluid biedt en zeer luid kan spelen, dan is de JBL Charge 4 de perfecte keuze. En als een van de apparaten nog steeds te stil is voor u, kunt u met JBL Connect+ meer dan 100 apparaten met één druk op de knop aansluiten op een draadloze mini-PA. De enige kleine zwakke punten zijn de knoppen op ons zwarte testapparaat, die in de schemering moeilijk te zien zijn.

GOEDE KEUZE

JBL Flip 5 Zwart

Adviesprijs

99,-

63.332 andere kochten dit product

Wil je een middagje op het strand of in het park naar muziek luisteren? Dan is de JBL Flip 5 jouw speaker. Dankzij een ingebouwde accu luister je 12 uur onafgebroken naar je favoriete nummers. Leg de bluetooth speaker in het zand of natte gras, want het ontwerp is volledig waterdicht. Deze speaker kan zelfs tot 1 meter onderwater gebruikt worden. Na je dagje weg spoel je deze speaker eenvoudig af onder de kraan. Verbind via bluetooth je smartphone met de speaker en stream muziek vanaf streamingdiensten of je eigen afspeellijsten. Meer uit het geluid halen? Via de PartyBoost functie verbind je de speaker met een onbeperkt aantal andere JBL PartyBoost compatibele speakers.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij coolblue

De JBL Flip 5 is nu de opvolger van de succesvolle Flip 4, die licht in omvang is toegenomen van 7 x 17,5 x 6,8 centimeter naar 7,4 x 18,1 x 6,9 centimeter (H x B x D) met nauwelijks enige verandering in gewicht.

Het akoestisch concept met twee naar voren gerichte full range drivers plus twee passieve lagetonenradiatoren aan weerszijden van de ronde kast heeft een beslissende verandering ondergaan: in de Flip 5 is er slechts één Racetrack driver met golfgeleiderbevestiging.

Het ontwerp van de Bluetooth-luidspreker, die nog steeds in zeven kleuren beschikbaar is, is echter pas op het tweede gezicht te onderscheiden. Helaas waren de met rubber beklede knoppen voor volumeregeling, start/stop en voor het aansluiten van een willekeurig aantal flips via PartyBoost (voorheen maximaal 100 via JBL Connect+) nog minder zichtbaar dan voorheen in ons testexemplaar in camouflagekleur.

De JBL Flip 5 kan nog steeds staand of liggend worden bediend. Ook de levensduur van de accu’s blijft tot 12 uur behouden, waarbij de capaciteit echter moest worden verhoogd van 3.000 naar 4.800 mAh dankzij het verhoogde uitgangsvermogen van 29 Watt. De waterdichtheid volgens IPX7 is ook behouden. Dit betekent dat de luidspreker tot twee meter diep kan worden ondergedompeld.

Maar de modelwijziging brengt ook tegenslagen met zich mee: De handenvrije functie van de Flip 4 is afgeschaft. Met de Flip 5 kunt u geen oproepen meer aannemen en is het ook niet meer nodig om de Siri of Google Assistant assistenten te bellen. Bovendien is er nu geen analoge AUX-ingang meer. Door de overgang van Connect+ naar PartyBoost kunnen oude en nieuwe flips niet naast elkaar worden gebruikt. Met de gratis app voor iOS of Android is het ook mogelijk om een stereopaar te maken van twee JBL Flip 5s. Een USB-C oplaadkabel wordt meegeleverd en de band is net als de voorganger voorgemonteerd. De scharnierende binnenverpakking van zwart polystyreen kan worden gebruikt als een transportdoos – een slimme manier om afval te voorkomen.

Maar het grootste verschil met de vierde generatie van de Bluetooth-bestseller is het geluid. Het grotere behuizingsvolume, de nieuwe technologie en de geoptimaliseerde afstemming maakten de JBL Flip 5 nog evenwichtiger en rijker. De Flip 4 daarentegen, die destijds zeer evenwichtig was, leek ronduit dun en puntig. Het werd echter ook duidelijk dat de nieuwe driver met zijn golfgeleider duidelijk sterker gericht was op de midden- en hoge frequenties naar voren. Terwijl de oude Flip ook relatief weinig geluidsverlies vertoonde van opzij en zelfs van achteren, klinkt de nieuwe veel beter direct van voren dan van alle andere richtingen. De JBL Flip 5 heeft zich dus diametraal ontwikkeld tot het grootste deel van het assortiment dat, net als Bose of Amazon, voornamelijk gebaseerd is op omnidirectionele dispersiekarakteristieken.

Een goede afstemming is daarom cruciaal. Maar dan was het leuker om de nieuwe JBL Flip 5 langer te beluisteren met een grote verscheidenheid aan muziekgenres. Het klonk zeer moeiteloos en reproduceerde zowel akoestische drums als elektronische beats met meer zelfvertrouwen en rijker dan de Flip 4. De zang werd niet naar de achtergrond geduwd door het grotere basvermogen. De balans was overtuigend, evenals de transparantie in de midzomer. De hoge tonen klonken heel fris zonder enige scherpte.

Met andere woorden: de JBL Flip 5 leek meer volwassen dan zijn voorganger. Het vond zijn meester in de nog natuurlijker getunede, maar ook veel duurdere B&O Play A1, die bijzonder goed scoorde met stemmen dankzij het mono tweewegsysteem. JBL was echter in staat om het gat met de modelverandering te verkleinen. De Flip 5 heeft wat nodig is om de geschiedenis van deze eeuwige bestseller voort te zetten.

GOEDE KEUZE

Bose SoundLink Mini II

Adviesprijs

149,-

43.8132 andere kochten dit product

De Bose SoundLink Mini II Special Edition is ideaal voor onderweg. De bluetooth speaker is compact van formaat en neem je daarom gemakkelijk met je mee. Stream al je favoriete nummers draadloos via bluetooth vanaf je smartphone of tablet. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je zonder muziek komt te zitten. De batterij gaat namelijk tot 12 uur mee en is binnen 4 uur weer volledig opgeladen.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij coolblue

De Bose SoundLink Mini II was lange tijd onze onbetwiste favoriet, omdat de Amerikaan eenvoudigweg slim is ontworpen. Hoewel het niet helemaal overeenkomt met het geluid van de Beoplay A1, is de SoundLink Mini II nog steeds een van de best klinkende mini-bluetooth speakers op de markt. Het feit dat er zoveel geluid uit zo’n kleine luidspreker kan komen is altijd verbazingwekkend.

Ook de meegeleverde oplaadhouder vinden we praktisch. Het enige wat u hoeft te doen is de SoundLink Mini uit te schakelen en deze wordt opgeladen. Dat is wat we zouden wensen voor de Beoplay A1.

Handsfree praten is ook mogelijk met de tweede generatie Bose. Het koppelen gaat ongelooflijk snel, wat anders was met de eerste SoundLink Mini. Ook de spraakaankondiging van de bedrijfsstatus is nieuw en zeer goed opgelost.

De levensduur van de batterij is ongeveer tien uur, wat inferieur is aan onze nieuwe favoriet. Maar de doorslaggevende factor voor ons was de rondere, meer gebalanceerde klank van de Beoplay A1. De SoundLink Mini kan dat niet helemaal bijbenen.

Maar als u liever iets minder uitgeeft, is de Bose SoundLink Mini II nog steeds een zeer goede keuze, vooral omdat hij ook iets compacter is dan de Beoplay A1.

(Visited 299 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.