Sony WF-1000XM3

Adviesprijs

249,-

11.322 andere kochten dit product

Met het volledig draadloze ontwerp van de Sony WF-1000XM3 luister jij zonder kabels naar muziek. De oordopjes beschikken over noise cancelling, waardoor storende omgevingsgeluiden worden gedempt. Met de noise cancelling aan gaat de batterij 6 uur mee. Raakt de accu onderweg leeg? Dan gebruik je na 10 minuten opladen de oordopjes weer voor 1,5 uur. Wanneer je snel een bluetooth verbinding wil opzetten, doe je dat via NFC. Houd het NFC punt van de oplaadcase tegen het NFC punt van je telefoon aan en binnen enkele seconden stream je muziek.

bekijk prijs bij bol.com bekijk prijs bij coolblue

“De perfecte true wireless earbuds.”

Ik heb de Sony´s nu zo´n twee weken in mijn bezit. Tot nu toe bevallen ze erg goed, geluid is prima met een juiste samenstelling van de bass (niet te overheersend maar ook zeker niet te weinig. Al blijft dit afhankelijk van je eigen instellingen via de handige app). Doordat er zoveel te personaliseren is via de app, is er voor iedereen wat een juiste instelling te vinden.

Jessica van Bael

Sony WF-1000XM3

Uitstekende draadloze betrouwbaarheid met de beste ruisonderdrukking op de markt

De pluspunten 

Uitstekende audiokwaliteit voor draadloze hoofdtelefoons, zeer elegant high-end ontwerp, goed comfort, goede gehoorbescherming, de beste actieve ruisonderdrukking op de markt, bevredigend bereik, snel opladen via USB-C.

De minpunten

geen volumecontrole, lichtjes groot en krasgevoelig geval, geen zweetweerstand, niet zo discreet als andere concurrenten, zou de vraagkwaliteit beter kunnen zijn.

Samenvatting

De Sony WF-1000XM3 levert vrijwel onberispelijke prestaties door het aanbieden van een zeer goede geluidskwaliteit voor draadloze hoofdtelefoons, een bevredigend niveau van comfort en oor-fitness en de beste vermindering van actieve ruis die we ooit op hoofdtelefoons hebben gehoord. Een verwijzing.

blank

Sony’s eerdere true-wireless hoofdtelefoons hebben het merk niet in staat gesteld zich te positioneren als een referentie in het veld. Naar onze mening had de eerste WF-1000X of WF-SP700N last van Bluetooth-verbindingsproblemen en een te hoge latentie, die ons tijdens onze tests aanzienlijk had gekoeld. Maar voor zijn nieuwe WF-1000XM3, verkocht tegen de premium prijs van 250€, slaat Sony hard toe door een uitstekende hoofdtelefoon te tekenen die alle defecten van de vorige modellen corrigeert. 

Inderdaad, de WF-1000XM3 zijn heel anders dan de WF-1000X. De hoofdtelefoon is volledig opnieuw ontworpen, met een nieuwe oplaadbox, nieuwe luidsprekers, nieuwe aanraakbediening en een nieuwe QN1e-processor die de actieve ruisonderdrukking en geluidskwaliteit verbetert. Sony legde ons uit dat het had geprobeerd om de chip van hun paradepaardje, de WH-1000XM3, te miniaturiseren, wat bijzonder effectief is in het verminderen van lawaai.

Een succesvol perfect ontwerp

Om alle door het merk beloofde technologieën en batterijen te kunnen verwerken, heeft u uiteraard ruimte nodig. De WF-1000XM3 is dus niet zo discreet als bijvoorbeeld de Jabra Elite 65t of Elite Active 65t. Ze zijn prominenter, dus het voelde alsof we teruggingen naar het tijdperk van de Bluetooth-handsfree-kits in de jaren 2000. We overdrijven een beetje, vooral omdat de hoofdtelefoons zeer elegant zijn, met een onberispelijke afwerking en kleuren die doen denken aan de WH-1000XM3 headset. Merk op dat er twee kleuren zijn, wit en koper of zwart en koper. Het enige wat we betreuren met betrekking tot het algemene ontwerp is dat de hoofdtelefoons niet bestand zijn tegen transpiratie, waardoor het gebruik ervan voor sporten verboden is, althans als u hun levensduur wilt behouden. 

De WF-1000XM3 past goed in de oren, past perfect en is comfortabel om te dragen, zolang je oren niet te klein zijn. Sommige mensen die we ze hebben laten uitproberen, hadden moeite om ze binnen te krijgen en op hun plaats te houden. Dit is een klassiek in-ear probleem, dat ook voor de meeste concurrenten geldt. Het maakt niet uit in welk paar hoofdtelefoons u geïnteresseerd bent, wij raden u daarom aan om het te proberen voordat u een hoofdtelefoon koopt. Een ander belangrijk punt: het is van cruciaal belang om bij dit type product een waterdichte pasvorm te verkrijgen voor een optimale geluidskwaliteit en geluidsreductie. Anders verliest u de lage frequenties en zult u waarschijnlijk teleurgesteld zijn. Om dit probleem te voorkomen, heeft Sony ze geleverd met 6 sets van tips in verschillende maten en materialen die u zullen helpen de best mogelijke pasvorm te vinden.

De oplaadkoffer is een beetje omslachtig, te omvangrijk voor een jeanszak, en hoewel het ontwerp ervan vertrouwen wekt, merkten we dat het snel krassen kan maken. Voorkom daarom dat u het in een zak met uw sleutels achterlaat. Dit gezegd zijnde, is de koffer goed ontworpen: de oortelefoons zijn eenvoudig te plaatsen (magneten houden ze stevig op hun plaats) en te verwijderen. Het heeft een USB-C-poort met een snellaadfunctie om 90 minuten autonomie te herstellen in 10 minuten.

Goede algemene ergonomie

Bovendien is de autonomie verbeterd ten opzichte van de WF-1000X. Bij gematigd volume kondigt Sony tot 6 uur aan met de ruisonderdrukkingsfunctie en tot 8 uur zonder (onze tests bevestigden deze cijfers), wat vrij comfortabel is en boven het gemiddelde van de concurrenten ligt. De zaak brengt drie extra kosten met zich mee.  

Er zijn aanraakbedieningselementen op elke oortelefoon, maar geen volumeregelaars, daar moet je helaas je telefoon voor gebruiken. In gebruik zijn de controles bevredigend, maar ze zijn niet de beste die we hebben gezien. Wij geven bijvoorbeeld de voorkeur aan de Jabra Elite 65T, maar ze hebben natuurlijk meer knoppen. Gezien de lengte van de oorstukken heeft Sony wellicht gekozen voor een langwerpig touchpad om horizontale dia’s toe te voegen aan de lijst met beschikbare gebaren. 

Hier moet u één keer op het touchpad op het rechteroorstuk drukken om de muziek af te spelen/te pauzeren (of om oproepen te beantwoorden/beëindigen, afhankelijk van de context), twee keer om naar het volgende nummer te gaan en drie keer om terug te keren naar het vorige nummer, terwijl een lange druk op de knop de stemassistent activeert. Op het linkeroorstuk schakelt u met één druk op de knop over tussen de ruismanagementmodus (ruisonderdrukkingsmodus aan, de omgevingsgeluidsmodus die de geluidsomgeving versterkt of de ruisonderdrukkingsmodus uit) en een lange druk op de knop om de omgeving tijdelijk te horen. Er is echter geen functie verbonden aan dubbele of drievoudige ondersteuning. Merk op dat u ook de geluidsmodi kunt wijzigen, de ruisonderdrukkingsniveaus kunt aanpassen of knoppen kunt toewijzen (er zijn echter weinig wijzigingen beschikbaar) met de Sony Headphone Connect-toepassing voor Android of iOS.

De voordelen van Bluetooth 5.0

De koppeling van de WF-1000XM3 is eenvoudig en uiterst soepel. Naast de klassieke manier van zoeken naar Bluetooth-apparaten in de buurt, is het mogelijk om nog sneller te koppelen met NFC. Het is erg handig en erg snel.

Ook wanneer ze uit de doos worden genomen, proberen ze automatisch opnieuw verbinding te maken met de laatste gekoppelde apparaten, de een na de ander, wat handig is. Als ze het niet kunnen, schakelen ze over naar de koppelingsmodus. Natuurlijk wordt de hoofdtelefoon automatisch ingeschakeld wanneer u ze uit de koffer haalt en uitgeschakeld wanneer u ze weer in de koffer plaatst. Merk op dat u ook maar één oortje kunt gebruiken (het linker of rechter oortje, geen meester en slaaf meer).

De koptelefoon gebruikt Bluetooth 5.0. We waren onder de indruk van de stabiliteit van de draadloze verbinding, we hadden geen onderbrekingen en de zeer lage latency level interfereert niet met de videoweergave. Tot nu toe hadden we een voorkeur voor producten die gebruik maken van een NFMI-verbinding tussen de twee oordopjes, maar het moet gezegd worden dat Bluetooth 5.0 de kaarten vervangt. Beide hoofdtelefoons kunnen op een goede afstand bediend worden, waardoor het ook gemakkelijk is om muziek of video’s met vrienden te delen.

Een verfijnd geluid

Zoals we in de preambule al zeiden, is de geluidskwaliteit van de WF-1000XM3 uitstekend. Het geluid is schoon, goed gedefinieerd en relatief evenwichtig. Er is een lichte dip in het middengebied, zeer aanwezig, precieze en consistente bas, maar ook zeer duidelijke hoge en hoge frequenties die de stemmen goed op de voorgrond plaatsen. De PowerBeats Pro hebben een iets krachtigere bas als je ze goed kunt instellen, maar de Sony heeft een verfijnder geluid. Natuurlijk hebben we al betere resultaten gehoord op koptelefoons, maar voor koptelefoons is de geluidskwaliteit zeer bevredigend, beter naar onze mening dan hun belangrijkste concurrenten.

De scheiding van de instrumenten en de spatialisatie zijn ook goed, niets bijzonders te melden, de audioscène is vrij groot en er is geen verzadiging hoorbaar, zelfs met een hoog volume. In feite hebben we niets te klagen over de geluidskwaliteit van deze hoofdtelefoons, hoewel we een beetje verbaasd waren om te zien dat Sony zich in eerste instantie onthoudt van het integreren van de gebruikelijke high definition Bluetooth LDAC transmissie codec. De WF-1000XM3’s zijn blij met SBC of AAC voor iPhone en compatibele Android-smartphones, maar dat is in werkelijkheid al meer dan genoeg. Bovendien is de actieve ruisonderdrukking indrukwekkend en het geluid wordt er niet door aangetast. We zijn zelden overtuigd door de RBA’s van de hoofdtelefoon, maar zelfs als de WF-1000XM3 niet hetzelfde niveau bereikt als de WH-1000XM3 koptelefoon RBA voor ons, is de weergave echt bevredigend.

Omdat we toch een beetje moeten mierenneuken, laten we gaan: Sony heeft zijn DSEE HX-systeem geïntegreerd in zijn hoofdtelefoon, signaalverwerking om de kwaliteit van sterk gecomprimeerde bronnen te verbeteren, kortom audio upscaling, maar we hebben getest op verschillende opzettelijk gedegradeerde tracks en we zijn niet overtuigd. Het verschil was vrij klein en onhoorbaar op de minst gecomprimeerde MP3’s. Maar goed…. dit neemt niet weg van de intrinsieke geluidskwaliteit van de WF-1000XM3.

Het enige echte nadeel voor ons aan de geluidskant is de kwaliteit van de gesprekken. De WF-1000XM3 is niet slecht op dit gebied, maar niet zo goed als we hadden gehoopt. Ze hebben een ruisonderdrukking die achtergrondgeluiden tijdens gesprekken vermindert en u in staat stelt uw gesprekspartners goed te horen. Maar de mensen die we spraken vonden de geluidskwaliteit van onze stem correct, meer niet. Sony kan misschien in staat zijn om iets te doen met een toekomstige software-update, maar in de huidige staat, de koptelefoon niet hebben voldaan aan onze (hoge) verwachtingen gezien hun prijs en embedded technologieën.

De concurrentie heeft een concurrent erbij…

Met een prijs van 250€ zijn de WF-1000XM3’s niet goedkoop, maar ze zijn niet goedkoop, maar ze kruisen wel alle vakjes aan en overtreffen of overstijgen misschien wel de geluidsprestaties, het comfort, de functies en de aansluitingsbetrouwbaarheid van hun concurrenten van het hoogste niveau, zoals de Sennheiser Momentum True Wireless of de Bang & Olufsen BeoPlay E8. 

(Visited 350 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.